materiale si tehnologii
#1
Postat 02 February 2009 - 01:06 PM
In mod general m-ar interesa foarte mult sa pot turna in plastic sau rasina sau orice alt material disponibil si adecvat situatiei, diverse piese (aripi avioane, elici avioane/elicoptere, roti zimtate, diverse sasiuri sau caroserii pt robotica de exemplu, alte elemente functionale sau de design etc)
Nu intentionex sa o fac la nivel industrial.
Am tot rasfoit forumul si nu am reusit sa gasesc raspunsuri foarte concrete legate de materiale, diferitele proprietati ale acestora, de unde pot fi procurate etc
(sper ca nu am sarit peste el din greseala)
Imi imaginez ca nu este foarte usor sa construiesti o elice, dar pentru inceput in situatia in care as vrea sa duplic una cum as putea face acest lucru? (avand elicea celelalte elemente sunt ceva mai simple)
Nu stiu exact cum sa sintetizes intrebariledar probabil ca o varianta ar fi:
Daca am deja forma elicei sau a piesei pe care vreau sa o construiesc (careia vreau sa-i fac un mulaj):
- Ce material folosesc pentru matrita (Si aici in general raspunsul este ca depinde de materialul din care va fi facut mulajul. Ok dar eu nu cunosc materialele asa ca tot ce pot sa fac este sa descriu obiectul la care vreau sa ajung si sa sper ca cineva poate sa ma ajute cu detalii despre materialul pe care ar trebui sa-l folosesc)
- Care sunt materialele (daca exista alternative) pentru mulaj si unde le pot gasi?
- Ce tehnologii, metode pot folosi pentru a junge la produsul finit?
Matrita pot sa o fac (cred), ceea ce imi trebuie acum e sa stiu ce materiale sa folosesc pentru obiect si matrita si de unde sa le iau!
Obiectele pe care as vrea sa le creez ar fi: elicea (eventual copia unei elici deja existente), caroseria, rotile, brate, structuri/sasiuri pentru robotica, roti dintate etc.
Ma intereseaza mult date concrete legate de material proprietatile acestuia si unde poate fi gasit (de preferat romania). Mai multe exemple ar fi de mare folos, de asemenea exemple de proiecte personale ar ajuta (impartasirea experientei). Scopul final ar fi realizarea integral a unui aeromodel radio comandat (ma intereseaza mai mult partea de modelaj si mai putin partea de electronica).
Exista foarte multa lume care se impotmoleste la gasirea mateialelor potrivite. Ma gandesc ca ar fi foarte util daca s-ar putea face cel putin un topic care sa inventarieze acest subiect (materiale si tehnici) intr-un mod relativ organizat.
Imi cer scuze pentru contributia mea limitata dar abia incep in acest domeniu (cu intentii serioase DAR am nevoie de informatie)
Multumesc pentru rabdare si spor la treaba.
#2
Postat 03 February 2009 - 03:08 AM
Ai ganduri mari, ca si noi. Ajungem imediat si la nelipsitul "dar"...
Ca sa poti folosi cu succes acele piese, banuiesc ca stii ca e bine sa aiba niste proprietati, macar mecanice daca nu si de alta natura.
Scuze ca o sa scriu foarte pe scurt acum, dar revin cu comentarii cand e cazul.
0. Trebuie sa pui mana pe creion si hartie sa faci calcule de rentabilitate economica si ma refer chiar la bani, "posibilitate" tehnica de a realiza ce-ti propui, sa vezi de inventarul de cunostinte tehnice de care ai nevoie pentru a termina ce incepi, disponibilitate reala de timp liber, si nu in ultimul rand de suportabilitate din partea nevestei.
1. Nu orice plastic este bun pentru orice piesa.
2. De regula majoritatea plasticelor se injecteaza in matrita.
3. Matrita e bine sa nu fie chiar de unica folosinta.
4. Ce am zis mai sus inseamna sa poti face matrita adica in jur de cateva sute-mii de euro pentru fiecare micuta piesa pe care vrei s-o faci, pentru fiecare din numeroasele dimensiuni de piese din aceeasi categorie.
5. Sa ai acces la o masina de injectie, adica bani pentru o productie care sa justifice efortul depus.
6. Trebuie sa poti fructifica intr-un fel munca depusa.
Ca sa fac o paranteza, nu cred ca o sa incep acum sa invat despre materiale, tehnologii de toate felurile, si o sa incep sa produc un nasture pentru camasa, doar din pasiune. Cam asa e si cu piesele de modelism. Cand eram in anul I de facultate, speram sa invat TOT ce se poate despre un simplu motor termic din asta micut, sa analizez prin laboratoarele de acolo fiecare bucatica de material si sa fac macar 1 motor. Mi-a trecut. A ramas un simplu vis. Si nu ca n-as avea curajul sa incerc. Imi dau seama ca ar fi inutil acum.
Hai ca exagerez putin dar sa ramanem la un nasture. Iti dai seama ca nu-i asa important nici daca se rupe si e la pantaloni... Si costa mai putin decat ata cu care este cusut. Chiar vrei sa realizezi prin injectie 1 bucata?
Ajungi pana la urma la o problema importanta, si anume INFORMATIA. Aloca ceva timp si pentru ea, ca nu vine instantaneu. S-ar putea sa dureze mult pana aduni informatie, pana inveti ce e acolo si pana sa o poti folosi. Adica rezolvi partea cu stiutul. Mai ramane aia cu pututul. Si daca nu incepi cum trebuie, o sa stai sa te intrebi pentru ce ai muncit.
Nu este greu sa faci ceva. Mergi in toamna la TIB la ROMEXPO si vezi cat de usor se fac paharele de plastic sau cutiile pentru icre. Cate 4-6 bucati la cateva secunde.
Ca sa revin la discutie si sa-ti dau un sfat, cel mai bine pentru tine in etapa asta ca sa faci duplicat dupa ceva este sa intri pe un site de modelism ca sunt destule si sa comanzi o piesa identica. In paralel o sa punem umarul cu totii si o sa te ajutam sa aduni informatie despre materiale si tehnologie. Incerc sa caut intr-o zi mai libera niste subiecte mai vechi despre materiale. Parca Dragut (dar nu-i singurul) a inceput ceva tare frumos si materialele postate se mai gasesc. Cauta toate materialele plastice tehnice ca denumire si vezi despre proprietatile lor pe paginile de internet ale producatorilor. Dupa aia cum se prelucreaza, pe unde, ce inseamna asta.
Si poate zici mai multe despre tine, sa facem un fel de cunostinta. La mine profilul e suficient de complet parca...
Vorbim. Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
#3
Postat 03 February 2009 - 06:53 AM
Materialele plastice nu se toarna. Se injecteaza. Diferenta este enorma. Vorbim, chiar in cazul celor mai usor de prelucrat...de exemplu polietilena de mica densitate...de o masa de material fierbinte si la presiuni de sute si chiar mii de atmosfere. Matrita trebuie sa poata asigura etansare si sa ofere rezistenta mecanica necesara. In plus mai trebuie sa faca si lucruri auxiliare dar indispensabile precum indepartarea piesei din matrita, extragerea culeii, racirea pieselor, etc. Daca pentru a face un amarat de dop se vorbeste de multe sute de dolar si chiar mii pentru un singur cuib sunt curios cat ar costa o matrita pentru o elice. De asemeni sunt foarte curios cum poti tu sa faci acea forme sofisticata intr-un bloc de otel inalt aliat, de obicei C120. De asemeni sunt curios cum ai sa-l lustruiesti dupa tratamentul termic cand sa ai o duritate de aproximativ 60-70HRC. Bineinteles fara sa schimbi profilul dorit. Si toate astea pentru o piesa care costa 2 dolari?
Te rog sa nu te superi pe mine si sa fii sigur ca iti urez un calduros bun venit. Hai sa tragem aer in piept si sa facem ceea ce se poate si ceea ca merita.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 03 February 2009 - 06:55 AM
#4
Postat 03 February 2009 - 10:21 AM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#5
Postat 03 February 2009 - 02:16 PM
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI00...s&search=Go
si sa vezi cam care este oferta. Nu uita sa dai next...daca ai rabdare.
Sunt convins ca iti poti canaliza entuziasmul pentru o cauza mult mai buna...parea mea.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 03 February 2009 - 02:17 PM
#6
Postat 03 February 2009 - 07:24 PM
Skyspy, la Feb 3 2009, 10:21 AM, a spus:
Si pe la 90 de grade nu merge? poate astfel si presiunea poate fi mentinuta mai jos - doar se mareste timpul de coacere?
Eu am niste epoxi vechi de cativa ani bunisori (din ala "subtire" de la Conrad). Fiind vechi se intareste foarte greu la temperatura camerei - si dupa doua zile piesa intarita ramane lipicioasa. Solutia a fost un "cuptor" facut dintr-o cutie de pantofi de carton si un uscator de par vechi - uscatoru sufla aerul la vreo 90-100 celsius. Am facut in cutia de carton doua gauri cu diametrul putin mai mare decat cel al gurii foen-ului - una jos, prin care suflu aeru cald si una sus pe unde iese. Gura uscatorului n-o bag in cutie, ci sta in afara a.i. sufla aerul cald in cutie.
Piesele din epoxy se intaresc perfect intr-o ora, o ora jumate (si e vorba de epoxy cu timp de lucru de cel putin o juma de ora).
Uscatorul de par e unu comunist de electro arges, care are debit mult mai slab decat astea noi. Unul "modern" poate incalzi o cutie mult mai mare din carton gofrat (cartonul gofrat tine si temperatura mult mai bine).
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 03 February 2009 - 07:27 PM
#7
Postat 04 February 2009 - 10:54 AM
http://www.ceproinv.ro/
Apoi despre prelucrarea lor.
Telefon: 0721 385365