Alimentare PC la 12V
Postat 09 January 2009 - 05:09 PM
Am vazut ca mai demult s-a mai vorbit asa ceva pe aici, dar se vroia un transformator pentru a alimenta sursa la 12V.
O placa de baza si un procesor nu au nevoie de 220V, nu?
Atunci... nu putem vedea cum am putea alimenta direct o placa de baza cu 12V,6V,5V sau cat are nevoie?
A studiat cineva o placa de baza sa vedem cum o putem alimenta exact? Sa-i dea si la procesor si la componentele care au nevoie?
Eu doresc acum sa alimentez o placa de baza si procesor la 12V si ma gandesc ca ar putea merge, pt ca nu voi folosi HDD si unitati optice. Deci in afara de placa, procesor si porturile placii... nu ar fi si alti consumatori.
Ce parere aveti?
Postat 09 January 2009 - 05:37 PM
Trd, la Jan 9 2009, 05:09 PM, a spus:
Am vazut ca mai demult s-a mai vorbit asa ceva pe aici, dar se vroia un transformator pentru a alimenta sursa la 12V.
O placa de baza si un procesor nu au nevoie de 220V, nu?
Atunci... nu putem vedea cum am putea alimenta direct o placa de baza cu 12V,6V,5V sau cat are nevoie?
A studiat cineva o placa de baza sa vedem cum o putem alimenta exact? Sa-i dea si la procesor si la componentele care au nevoie?
Eu doresc acum sa alimentez o placa de baza si procesor la 12V si ma gandesc ca ar putea merge, pt ca nu voi folosi HDD si unitati optice. Deci in afara de placa, procesor si porturile placii... nu ar fi si alti consumatori.
Ce parere aveti?
Postat 09 January 2009 - 05:52 PM
Dar totusi care e utilitatea? Un laptop ieftin si prostut nu ar fi mai bun?
Postat 09 January 2009 - 05:57 PM
Kriminel, la Jan 9 2009, 05:52 PM, a spus:
Exista convertoare de la 12 Vcc la 22Vca daca vrei sursa de calculator. Exista insa "car PC" (google for it) care are alimentare la 12 V.
Dar "asta e o solutie triviala" /je.
Postat 09 January 2009 - 06:31 PM
Trd, la Jan 9 2009, 05:09 PM, a spus:
Merge. Am facut chestia asta acum cativa ani ca o simpla curiozitate. Placa de baza are nevoie de urmatoarele tensiuni de la sursa: -12, -5, +3.3, +5 si +12V, toate stabilizate. Pe langa astea mai exista cateva semnale logice. Trebuie puse toate, altfel nu merge. Ai aici semnificatia pinilor conectorului de alimentare ATX: http://wiki.xtronics....php/ATX_Pinout Trebuie asigurata functionalitatea fiecarui pin.
E posibil sa am ceva poze cu experimentele. Daca esti interesat, le caut.
Alimentarea am realizat-o prin modificarea unei surse AT, dar volumul de munca este destul de mare. Partea de putere trebuie complet schimbata. Nu se pot folosi tranzistoarele originale ale sursei. De asemenea, trebuie schimbata schema de atac a finalilor, schimbata topologia sursei (din semipunte in push-pull) si rebobinat transformatorul. Daca nu ai o intelegere zdravana a surselor in comutatie, este o cale sigura spre frustrare si efecte pirotehnice. Nu te poti astepta ca avand o schema sa asamblezi piesele si sa mearga din prima.
Exista si surse gata facute, care merg de la 12V, dar nu stiu daca vrei sa cumperi sau placerea e sa o bricolezi.
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 09 January 2009 - 07:59 PM
In casa ai 220, deci nu sunt probleme, iar in alte locuri fara retea, sau in regim portabil au inventat astia laptopuletzul. Deasemenea pt in auto....
Pe Cirip il inteleg deoarece am vazut ca mestereste multa electronica, si a facut-o in regim de experiment sau noutate, ambitie. Tu ce vrei sa faci? Da-ne pontul si noua, nu fi zgarcit! :)
Postat 11 January 2009 - 06:18 PM
Pai... sa incep asa.
Da, m-am gandit la solutia cu laptopul ieftin. Nu am apucat inca sa ma interesez cat ar costa unu. Din pacate in momentul de fata trebuie sa aleg solutiile si in functie de variabila aia care tine o suma din portofel/cont/etc :)
Am sa vad ce scule ieftine si second as putea gasi.
UPS-ul mi se pare de asemenea o idee buna. In acest caz ar trebui sa pastrez sursa PC-ului. Cand am postat ma gandeam la alimentarea placii de baza direct pe pini ei, dar e complicat intradevar.
Problema este ca aceasta placa de baza va veni montata pe un proiect gen RC Car.
De aceea, cred ca solutia cu UPS-ul e printre cele mai bune :)
Postat 11 January 2009 - 07:46 PM
Cauta si "embedded pc" care in principiu sunt placi de baza foarte compacte (cu chipset video inclus), cu consum foarte redus, alimentate direct la o tensiune fixa - 5 sau 12V.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 11 January 2009 - 07:50 PM
Postat 11 January 2009 - 11:13 PM
Postat 12 January 2009 - 03:53 PM