Pagina 1 din 1
Potentiometre RC
Postat 07 January 2009 - 01:21 PM
Salut . De curand mi-am demontat statia (o banalitate skyartec ) si am dat cu ochiul de "traductorii de miscare" - adica banalele potentiometre .Asta mi-a adus aminte de lipsa totala de incredere pe care o am in acest tip de dispozitiv electronic atunci cand vine vorba de folosire intensa . Am folosit joystick-uri de pe vremea lui XW-Alliance (joc care nu se poate juca fara asa ceva ) si stiu ca dupa cateva zeci de ore de joc potentiometrele incep sa dea rateuri .
Individul de aici avea aceleasi probleme ca mine si le-a rezolvat intr-un mod pe care l-am copiat si eu (pentru joystick) :
http://www.cluefree.com/technical/pchardwa...s/joysticks.htm
Am mai dat si de articolul asta :
Here again, contactless designs have the edge by exuding no gradual drift or “noise†as experienced with potentiometer-based joysticks. The performance of potentiometer-based systems gradually degrades over time as a result of friction and wear on moving parts, leading to unpredictability and loss of precision in the control signal. This “creeping degradation,†which usually manifests as an unstable center, can lead to poor performance of the control product.
Conversely, the most advanced joysticks use contactless designs that employ inductive sensing, making the sensor subsystem immune to mechanical wear.
Ei bine , acum ca am inceput sa ma gandesc la o statie mai buna ... ce stiti de problema asta ?. Mie teama ca o multime de glitch-uri pentru care dati vina pe interferente radio sunt din cauza potentiometrelor .Am vazut ca Futaba folosesc potentiometre si totusi sunt bine priviti . Iar contempland o Spektrum DX7 2.4GHz DSM2 m-am trezit gandindu-ma cu oroare ca ar putea sa foloseasca aceeasi metoda .
Individul de aici avea aceleasi probleme ca mine si le-a rezolvat intr-un mod pe care l-am copiat si eu (pentru joystick) :
http://www.cluefree.com/technical/pchardwa...s/joysticks.htm
Am mai dat si de articolul asta :
Here again, contactless designs have the edge by exuding no gradual drift or “noise†as experienced with potentiometer-based joysticks. The performance of potentiometer-based systems gradually degrades over time as a result of friction and wear on moving parts, leading to unpredictability and loss of precision in the control signal. This “creeping degradation,†which usually manifests as an unstable center, can lead to poor performance of the control product.
Conversely, the most advanced joysticks use contactless designs that employ inductive sensing, making the sensor subsystem immune to mechanical wear.
Ei bine , acum ca am inceput sa ma gandesc la o statie mai buna ... ce stiti de problema asta ?. Mie teama ca o multime de glitch-uri pentru care dati vina pe interferente radio sunt din cauza potentiometrelor .Am vazut ca Futaba folosesc potentiometre si totusi sunt bine priviti . Iar contempland o Spektrum DX7 2.4GHz DSM2 m-am trezit gandindu-ma cu oroare ca ar putea sa foloseasca aceeasi metoda .
HK500GT ,EZGlider twin ,Mini Tricopter
Postat 07 January 2009 - 02:00 PM
Sunt potentiometri si potentiometri. Unii sunt de cateva sute de ori mai fiabili ca cei obisnuiti. Astia mai buni sunt bagati in statiile pentru premianti.
Crezi ca nu stiu multi de problema uzurii potentiometrilor din statiile mai comune? Pe meleagurile noastre se obisnuieste sa se revanda o statie folosita un timp, ca si alte lucruri dealtfel, cam cand se considera sau mai grav, cand se constata ca si-a trait traiul. Cine cumpara s-h o face pe propriul risc, mai ales daca pretul nu e foarte redus.
Crezi ca nu stiu multi de problema uzurii potentiometrilor din statiile mai comune? Pe meleagurile noastre se obisnuieste sa se revanda o statie folosita un timp, ca si alte lucruri dealtfel, cam cand se considera sau mai grav, cand se constata ca si-a trait traiul. Cine cumpara s-h o face pe propriul risc, mai ales daca pretul nu e foarte redus.
Postat 07 January 2009 - 06:35 PM
Experienta mea: Am o Futaba 6EXA. Are niste potentiometri de cacao. Jafuri! Plastice de 2 lei snopul. Am statia de vreo 2 ani si sunt la a doua runda de schimbare a poturilor. Noroc ca am gasit si mi-am luat de rezerva. Schimbarea nu am facut-o profilactic, ci ptr ca au aparut simptome tipice uzurii poturilor. Deci ... cel putin la 6EXA, potentiometrele raman un punct foarte slab. Nici macar nu sunt puse niste chestii mai acatarii. Jeguri, jeguri!
Problema este, si cred ca e binecunoscuta de producatori, ca patina cursorului este metalica si aluneca pe potcoava aia de grafit depusa pe suportul de plastic. La poturile Futabei mele plasticul suport este flexibil. Bleah! Cursorul pur si simplu zgarie grafitul. Face sant (shantz, ca sa se inteleaga) si dupa o vreme apar contactele nasoale si gliciurile din statie. Cand apare problema, fenomenul este in general reproductibil, deci nu vorbesc de gliciuri ca scuza ca am trantit jucaria... :) Prima manifestare la mine a fost pe eleroane. Exista o pozitie a mansei in care, desi tineam mansa pe loc, eleroanele tremurau. M-am uitat cu osciloscopul la emisie si am vazut tremuratul pe canalul eleroanelor. Am schimbat potul si totul a revenit la normal.
Cirip
Problema este, si cred ca e binecunoscuta de producatori, ca patina cursorului este metalica si aluneca pe potcoava aia de grafit depusa pe suportul de plastic. La poturile Futabei mele plasticul suport este flexibil. Bleah! Cursorul pur si simplu zgarie grafitul. Face sant (shantz, ca sa se inteleaga) si dupa o vreme apar contactele nasoale si gliciurile din statie. Cand apare problema, fenomenul este in general reproductibil, deci nu vorbesc de gliciuri ca scuza ca am trantit jucaria... :) Prima manifestare la mine a fost pe eleroane. Exista o pozitie a mansei in care, desi tineam mansa pe loc, eleroanele tremurau. M-am uitat cu osciloscopul la emisie si am vazut tremuratul pe canalul eleroanelor. Am schimbat potul si totul a revenit la normal.
Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 07 January 2009 - 07:13 PM
Am o statie in colectie cu potentiometri bobinati deschisi...de fapt sunt niste sectoare bobinate pe care un palpator metalic lucreaza. Statia se numeste Simprop Alpha Contest din anii 70-80....am cumparat-o la inceputul anilor 90 iar cel care mi-a vandut-o, regretatul profesor Manolache, mi-a atras atentia asupra calitatii acestor potentiometri. Statia am folosit-o de atunci si chiar astazi este in perfecta stare de functionare. Mai tarziu am incercat sa imbunatatesc o statie cu potentiometri grafitati pe care sa-i inlocuiesc cu potentiometri de aceiasi valoare bobinati si....mergea foarte urat dupa modificare...practic se simtea in comanda fiecare pas pe care il facea peste firele bobinajului potentiometrului...ca urmare m-am intors la potentiometrii grafitati. Poate de aici cineva trage o concluzie.
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
Cu rabdare si ciocan.
Postat 07 January 2009 - 07:37 PM
ipsihi, la Jan 7 2009, 03:56 PM, a spus:
...fals,analogia dintre un joystick si o statie este total aberanta si fortata, cu statiile nu joci counter strike!!!
Nu , cu statiile pilotezi - exact ce fac si eu cu joystick-ul . E adevarat , este mult usor sa faci 20 de ore de joc decat 20 de ore de zbor pe camp - dar problema ramane. Personal sunt furios pentru ca in toate jegurile de mousi se gasesc traductori optici - prin urmare nu banii sunt problema - dar cred ca asistam la ceva de genul "planned end of life"
Postat 07 January 2009 - 08:26 PM
Cred ca mousii folosesc traductori optici pentru ca miscarea pe axe nu poate fi limitata. In plus, daca un mouse 'sare' peste numaratoare din cand in cand nu s-ar simti, dar la un joystick s-ar decalibra.
Ramane sa speram ca potentiometrii de la statiile serioase costa mai mult decat la joystickuri, poate mai mult decat un joystick intreg (btw, costul de productie la un controller de playstation 2 era sub 3 $, si se vindea la clientul final cu 50...)
Ramane sa speram ca potentiometrii de la statiile serioase costa mai mult decat la joystickuri, poate mai mult decat un joystick intreg (btw, costul de productie la un controller de playstation 2 era sub 3 $, si se vindea la clientul final cu 50...)
Postat 07 January 2009 - 08:30 PM
Ahernar, la Jan 7 2009, 07:37 PM, a spus:
Personal sunt furios pentru ca in toate jegurile de mousi se gasesc traductori optici - prin urmare nu banii sunt problema - dar cred ca asistam la ceva de genul "planned end of life"
Pe de alta parte, cred ca solutii exista. Eu am o pedala ptr chitara si de curiozitate am desfacut-o ca sa vad cum e facut controlul. Solutia este extrem de simpla si nu implica nici un fel de pot sau contacte alunecatoare. Pe placa de baza se afla un led si o fotodioda, iar pedala apropie o mica suprafata reflectorizanta. Pozitia pedalei este determinata din intensitatea luminii reflectate. Simplu si eficient, nu?
Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Postat 07 January 2009 - 10:25 PM
Exact asa am facut eu cu joystick-ul . Intre un bec cu difuzor de lumina (foita de calc) si o fotodioda se afla o fanta semicirculara ce se largeste din ce in ce mai mult .La calculator calibrarea este simpla dar la o statie nu se poate face asa ceva din pacate.
Iar in materie de traductori de mouse - un simplu mecanism de multiplicare cu roti dintate ar fi de ajuns .
Asta este suntem intr-o nisa si presiunile concurentiale sunt slabe deocamdata.
Iar in materie de traductori de mouse - un simplu mecanism de multiplicare cu roti dintate ar fi de ajuns .
Asta este suntem intr-o nisa si presiunile concurentiale sunt slabe deocamdata.
Postat 08 January 2009 - 05:52 AM
Mie multiplicarea nu-mi place...piticul 27 de pe creier. Si nici foita in fata LED-ului nu mi se pare stabila in timp. Dar as aplica solutia folosita la sublerele si micrometrele numerice. "Pasii" sunt extrem de mici. Si nici nu cred sa fie extrem de scump. Am cumparat subler numeric, la oferta ce-i drept, cu 15 CAD.
Dar sunt si potentiometre bune. Chiar si la Futaba de la 7 in sus nu am auzit de probleme. De asemeni potentiometrii din servo-uri decente nu fac probleme.
Dar sunt si potentiometre bune. Chiar si la Futaba de la 7 in sus nu am auzit de probleme. De asemeni potentiometrii din servo-uri decente nu fac probleme.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1