GigiGL, la 24 February 2013 - 06:54 PM, a spus:
Are careva de la dezmembrari o toba de ASP .46-.52? Toba mea cea noua vine fix in perete....
Am inceput si echiparea fuselajului iar prostia asta de toba ma incurca rau!
.......................
Nu "te risca" sa-i pui alta toba decat cea originala !!!!!!!!
Orice motor "2 timpi" are toba calculata...regim de rezonantza...suprafatza sectiunii de trecere a gazelor...presiune permanenta in evacuare, pt. a nu scuipa gazele proaspete din cilindru, cand se face admisia...etc...etc...NU TE JUCA!!!
...Sigur...Se poate intampla ca o toba de la un motor, sa se potriveasca (relativ) la alt motor (sa functioneze acceptabil...) dar e doar chestie de hazard...
...Daca toba nu e identica cu cea originala (forma...diametre...tot...) motorul ori va fi sugrumat...ori va avea evacuarea prea libera...ori va intra in regim de rezonantza la o anumita turatie si acolo puterea+cuplul vor scadea...
...Daca evacuarea este prea libera, cuplul maxim coboara la o turatie mai joasa, dar se diminueaza. Puterea max. se poate diminua cu pana la 20...30 % in anumite cazuri...In plus, motorul va consuma mai mult combustibil, pt. ca o parte din amestecul din cilindru scapa in evacuare (pt. ca motorul nu are supape ca la 4 timpi...).
...Daca evacuarea este sugrumata, se inrautateste evacuarea gazelor arse din cilindru si implicit umplerea cu altele proaspete...Motorul va trebui accelerat mai tare, ca sa dezvolte aceeasi putere, iar cand se termina acceleratia puterea maxima e considerabil mai mica decat cu toba originala...Identic si aici, consumul de combustibil creste mult mai mult decat in cazul anterior...
...Regimul de rezonantza se refera la un regim de functionare la care fluxul de gaze din motor incepe sa oscileze...lucru care inrautateste drastic randamentul motorului...
.........................
Nu stiu daca m-am priceput sa explic tocmai academic, dar in concluzie nu merita sa schimbi toba originala cu alta de la alt motor...decat daca iti asumi riscul+rabdarea de a face multe teste...
Mai bine decupezi capota motorului in toate felurile decat sa schimbi evacuarea!!! Chiar daca pare o simpla bucata de tabla sau aliaj de AL, poti fi sigur ca s-au facut milte probe pana s-a aluns la o solutie de compromis (evacuare OK...greutate redusa...rezistentza mecanica...)
...Daca loveste in fuselaj, muta motorul mai in fatza...
..........................
Dupa parerea mea, cu toba de ASP 46 ,motorul NGH 9cc va fi sugrumat...Daca vrei neaparat o alta toba, inceraca o toba de 8,5...10cc....dar nu sant convins ca va functiona OK...Compara macar gaura de intrare si cea de iesire la cele 2 tobe (originala si cea de ASP) si vezi sa fie cat mai apropiate sau identice ca sectiune (suprafatza)...