Ciprian97, la 16 December 2012 - 09:27 PM, a spus:
OOO da` pe unde ati fost ultima saptamana?V-am tot cautat da` nimic... :rolleyes:
Daca mai stiti cam cat ipsos intra in matrita,mi-ar prinde bine sa stiu cat cumpar.Deasemeni si timpul de intarire a ipsosului(de la care nu il mai poti turna in capota si cel de la care pot scoate capota din matrita)
................................
Probabil ca cu o punga de 1 Kg torni 2-3 matrite...Crezi ca-ti trebuie un sac de 25 Kg ?!? B) ...Vezi si tu cum gasesti sa cumperi...Unele magazine de cartier, vand si la Kg materiale de constructii...
...Se intareste extrem de repede si absoarbe multa apa...In cateva minute (2...3...5min.)...ti se intareste pe vasul in care il amesteci...daca nu te grabesti!!!...Poti face o proba cu o cantitate f. mica...prima data. Nu uita ca dupa fiecare amestec facut, sa speli toate instrumentele...Altfel te vei chinui sa le mai scoti fatza...
...Pt. a imbunatati proprietatile de lucrabilitate ale amestecului de ipsos, poti pune si niste aracet (cam o lingura de aracet la o cana de amestec de ipsos/apa...Amestecul va fi mai usor de modelat (mai plastic...) si cred ca va crapa mai greu...
...Proportiile de apa/ipsos le faci din ochi...Intr-un vas cu ceva apa (100...200 ml) torni putin cate putin ipsos,si AMESTECI PERMANENT pana obtii vascozitatea dorita....Daca ai pus prea mult ipsos, mai torni niste apa...Si invers...
...E preferabil sa lasi amestecul cu o vascozitate mai mica (mai fluid...sa curga greu, daca inclini vasul in care amesteci) ...pt. ca oricum se intareste repede si nu vei avea timp sa-l torni in matritza...Aracetul lungeste un pic timpul de intarire...
...Chiar daca nu ai preparat suficient ipsos, il torni pe acela in matritza si mai faci inca unul, pana se umple matritza...
...Incearca sa presezi ipsosul in matritza, ca sa nu ramana goluri de aer...Daca il vei face suficient de fluid se va aseza singur in forma...
...Nu te grabi sa scoti forma de ipsos din matritza!!! Lasa-l peste noapte (eventual langa un calorifer...) ca sa fii sigur ca s-a intarit...
...Dupa ce scoti ipsosul din matritza, daca este nevoie poti finisa forma obtinuta, adaugand ipsos cu un cutit/bisturiu si slefuind cu smirghel, pana iese perfect...Pt. ca sant toate sansele ca forma initiala sa aiba defecte...goluri...etc...Dar astea nu sant o problema, pt. ca se pot retusa...cum am mai spus...
...Forma din ipsos trebuie extrasa cu grija din matritza pt. a nu o crapa...Bagi un bisturiu intre capota-matritza si ipsosul intarit...Daca matritza a fost unsa cu vaselina prin interior, vei scoate ipsosul mai usor, pt. ca nu se va lipi...
Succes!!! B)