Modelism - RHC Forum: Trecere la elicopter - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Trecere la elicopter RTF sau kit?

#1 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 28 October 2008 - 10:51 AM

Salut,

Nu prea cred ca am cunoaste lumea, ca sunt de prin coltul avioane, dar vreau sa trec si eu la elicotere.
Coaxialul stiu ca nu e elicopter, ci mai degraba trage a avion 3D in hoover, deci neaparat caut cu platou ciclic si rotor anticuplu (sper ca am nimerit denumirile). Pana acum din ce am citit cea ma convenabila solutie este un HBK. Dar acum fiind singurul viitor pilot de "ventilator" din zona, cum fac cu setarile? Ma iau numai dupa ce citesc pe net si ma risc la un zbor dupa ce cred ca e gata? Sau mai bine incerc sa ajung printr-o zona pe unde mai sunt altii sa iau sfaturi (zona cea mai apropiata e pe la 100km de mine - Iasi)? Am citit foarte multe subiecte de pe aici, dar nu am gasit nicaieri ceva despre magazinele de pe unde se poate cumpara un Honey Bee King (sa fie cenzura de vina?) .

Alta intrebare, se merita sa il iau RTF (daca il iau asa ma pot "distra" cu el destul de curand)sau sa il iau kit (ceea ce ar insemna inca un an si ceva dupa ce dau banii pe kit, sa strang pentru statie buna). Mie imi surade ideea de RTF, stiu ca e simpla statia, dar pana acum la avioane tot cu una simpla m-am descurcat. Si 6 canale sunt destule si pentru viitoare elicoptere nu?

Ceva sfaturi inainte sa fac investitia?

PS: Din sursele mele a reiesit ca in zona mea nu sunt altii modelisti cu elicoptere, dar daca stiti pe cineva (pe la Radauti), "imbranciti-ma" printr-un mesaj personal sau postare aici.

Stima si respect
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#2 Useril este offline   kitsched 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 225
  • Inregistrat: 01-April 08

Postat 28 October 2008 - 11:09 AM

Din cate am vazut parerile RTF vs Kit sunt impartite... Alegerea e a ta - difera destul de semnificativ si pretul, asa ca ma gandesc ca poate fi si asta un factor. Ce ti-as recomanda insa, ar fi sa iti iei ceva a carei statie sa se poata conecta la simulatorul ales.

Personal, mi-am construit tantarul singur singurel dintr-un kit dupa instructiunile din manualul tiparit pe hartie si video-urile domnului Finless (colectionate convenient aici: http://www.rcheliwik.../Finless_videos ). Nu sunt sigur ca am nimerit totul perfect dar am obtinut un hover oarecum stabil destul de repede respectand dimensiunile din manual si sfaturile din video-uri si am si zburat cu el semicercuri frumoase pana nu m-am crezut zmeu, am exagerat si l-am prabusit. Si asta nu din cauze tehnice, ci fiindca l-am intors cu botul inspre mine si m-am dezorientat. Avantajul la un kit este ca in timpul constructiei / reconstructiei ajungi sa-ti cunosti elicopterul la modul intim.
Aer: DJI Spark | DJI Mini 2 | ZMR250 | TBS Discovery Pro
Sol: Axial SCX10 | Axial Exo | HPI Sprint 2
0

#3 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3026
  • Inregistrat: 14-June 07

Postat 28 October 2008 - 12:02 PM

Te salut proteus si as vrea sa iti urez bun venit printre impatimitii de elicoptere RC.
Sfatul meu e sa iti calculezi bine bugetul, pentru ca la heli cat dai, atat primesti.

De asemenea, cum spunea antevorbitorul meu, eu te rog sa nu dai banii pe un RTF. Mai bine cumperi un kit, chiar second hand, dar apuca-te si fa-l tu.
Pe internet poti gasi o gramada de informatii despre majoritatea kiturilor cunoscute, asa ca poti sa il asamblezi fara probleme... Eu am facut un Raptor termic singur singurel, fara nici o experienta, a fost primul meu kit, si a zburat in configuratia stoc extrem de bine.

In legatura cu alegerea modelului/brand-ului, daca esti aproape de magazinul din Moldova, te sfatuiesc sa tii seama de stocurile de piese de la dansii, si sa te orientezi in consecinta. Si mai e ceva... alege un model care iti place! Pentru mine e important!

Citeaza

dar pana acum la avioane tot cu una simpla m-am descurcat
Ehh, aici nu te descurci cu una simpla... o sa constati asta de cum iesi la camp prima data. Poate vei face ceva hover... dar odata ce treci de etapa asta, o s-o arunci! 6 canale sunt suficiente, chiar si pentru un heli termic.

Pun aici o parere personala: HBK2 nu isi merita banii... piesele din care e facut lasa de dorit la calitate... flexeaza nepermis de mult, electronica nu mai zic.

Iti doresc sa ai succes in aceasta noua preocupare! Voi urmari cu interes parerile tale, achizitia, intrebarile care vor aparea pe parcurs...

Aceasta postare a fost editata de Primus: 28 October 2008 - 12:04 PM

0

#4 Useril este offline   kitsched 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 12:03 PM

De asemenea daca vrei s-o iei in serios cu hobby-ul ar trebui sa te gandesti la achizitionarea unei statii calumea, de 6, 7 sau mai multe canale. Ti se va renta investitia zdravana pe parcurs, nu va mai trebui decat sa cumperi cate un receptor pentru fiecare model nou ce ti-l vei achizitiona. Personal, asa cum am si facut-o de fapt, as merge pe o firma cunoscuta: Futaba, Spektrum decat pe ceva noname la un "pret bun" nu de alta dar vei gasi accesorii si upgrade-uri si peste cativa ani iar daca ai probleme la configurare vei gasi mult mai multi omuleti / forumisti care sa te ajute.
0

#5 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 12:09 PM

In legatura cu parerea personala de mai sus:
Uita-te la vanzari si o iti dai seama ce vreau sa spun... :)
0

#6 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 12:11 PM

Acum m-ati derutat, am citit mult si peste tot dadeam peste HBK (cred ca ii un fel de cesna al elicopterelor sau ceva) ca toti spun ca e bun, dar toti spun ca nu e bun :) .

Cred ca o sa merg pe varianta kit, dar ceva opinii?

Stima si respect
0

#7 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 12:42 PM

Din cate stiu eu... as putea afirma ca cele mai intalnite, cele mai cunoscute kit-uri de inceput la noi sunt Trex 450 si Mini Titan.

Cu un astfel de kit ai: piese din belsug, aici sau afara, poti gasi oricand pe cineva care sa te ajute cu un sfat sau un pic de ajutor la constructia/reglarea/zborul lui. De asemenea, multa informatie despre ele pe web. Majoritatea magazinelor de hobby care vand heli au piese pentru ele.

Pretul celor doua este aproximativ acelasi in stadiul gata de zbor. Asta pentru ca grosul banilor se duc in receptie, pack-uri, servouri, giro, etc

Exista versiuni ale celor doua kituri, pentru diferite bugete... Eu te sfatuiesc sa incepi cu unul mai de jos, un kit de Mini Titan V1, sau unul de Trex 450, asta daca nu cumva iti permiti sa cumperi unul full metal si carbon. Dar nu cred ca e cazul...

Aceasta postare a fost editata de Primus: 28 October 2008 - 12:43 PM

0

#8 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 01:04 PM

Vezi postareaPrimus, la Oct 28 2008, 12:42 PM, a spus:

Din cate stiu eu... as putea afirma ca cele mai intalnite, cele mai cunoscute kit-uri de inceput la noi sunt Trex 450 si Mini Titan.
Exista versiuni ale celor doua kituri, pentru diferite bugete... Eu te sfatuiesc sa incepi cu unul mai de jos, un kit de Mini Titan V1, sau unul de Trex 450

Multumesc de ponturi, o sa caut aceste propuneri.

Vezi postareaPrimus, la Oct 28 2008, 12:42 PM, a spus:

asta daca nu cumva iti permiti sa cumperi unul full metal si carbon. Dar nu cred ca e cazul...

Imi permit, dar cred ca intr-un an si ceva si apoi inca un an si ceva pentru statie, si inca un an si ceva restul electronicii.......macar sa zbor pana la pensie :)) .

Acum serios vorbind, pofta de hobby-ul acesta o am, dar ca de obicei, in Romania, darile la stat seaca cam 70% din salar (daca am noroc si luna aia nu vine "regularizarea" la electricitate). Din restul mai trebuie sa traiesc, sa platesc si facultatea si restul ce ramane pun deoparte, ceea ce inseamna in unele luni chiar cu minus in fata. La statie cred ca pot face economie ca poate gasesc una second, la elicopter tot, dar la electronica (mai ales gyro) nu m-as risca cu second. Si sa fac imprumut acum la ce dobanzi se practica nu e rentabil deloc.

Stima si respect
0

#9 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 01:19 PM

ca sa iti dau o idee.. eu am inceput asa...

Dupa ce am dat banii pe o porcarie, m-am enervat si am vandut-o... cu noroc am dat-o la un pret foarte bun, cam jumatate dintr-un kit mentionat mai sus.

Apoi am luat un sistem RC computerizat second hand... cu care m-am dat pe simulator vreo 3 luni, pana am facut bani de kit. Cele 3 luni de simulator s-au dovedit extrem de utile, primul meu hover fiind pe cat de emotionant, pe atat de usor de facut, chiar la o inaltime de cativa metri buni.

Apoi inca o luna si kitul avea si doua packuri, cu electronica cu tot. Chiar am luat un giro second de pe forum, dar unul bun, un GY401, care suferise chiar un crash, dar omul m-a asigurat ca merge perfect.

Un pic de rabdare si rasplata va fi pe masura...
0

#10 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 01:22 PM

Mai bine le cumperi pe rand... un sistem RC, faci rost de un simulator bunicel, (oricum iti va trebui, mai devreme sau mai tarziu... dar mai devreme e mai bine)... si iti faci mana pe heli, o luna cel putin!
0

#11 Useril este offline   Rontaila 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 324
  • Inregistrat: 29-May 07
  • Interests:Tot ce zboara cu motor sau se scufunda in mare

Postat 28 October 2008 - 01:39 PM

Salut Protheus,

avand in vedere ca ne loveste "criza " iti propun un Belt CP elicopter ieftin si destul de bun sa inveti pe el, ca la oricare ieftineala varianta rtf vine cu o statie care mai mult te impiedica sa zbori decat sa te ajute ( nu poti regla curbe pe ea) , este un inceput , varianta kit te duce putin mai ieftin DAR se cere o statie mai performanta care costa si te loveste in buget. Eu am zburat putin cu un Belt rtf al unui prieten si pot spune ca merge satisfacator spre bine , personal am invatat sa tin in aer un heli cu Walkera 60 rtf si cu muulta rabdare inveti , Alegerea iti apartine si oricum cand e greu cu hei ,ia un avion si relaxeaza-te . :)
Primul sosit ,ultimul plecat..
0

#12 Useril este offline   kitsched 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 01:49 PM

Traseul meu a fost aproximativ acelasi ca al lui Primus. Dupa ce m-am hotarat ca, DA, vreau sa ma apuc de toata treaba asta am procedat asa:

Pas 1. Am comandat si ulterior receptionat in aceasi zi:

a. dintr-un magazin online din State:
- o statie Spektrum DX7 (la pachet cu receptor si cele 3 servo-uri care urmau sa se potriveasca in mult doritul T-Rex 450SE V2)
- Combo de incarcator si 2 LiPo-uri

b. de pe Ibei din UK:
- simulatorul

Mi-au sosit, am instalat simulatorul, am conectat telecomanda si lumea a fost a mea. Cel putin in fata monitorului. :)

Pas 2. Am luat pe parcurs felurite maruntisuri de la diverse web shop-uri cum ar fi 1 pereche de Deans pentru 2 baterii :D (ce m-am mai injurat pentru asta cand deja aveam elicopterul cu o singura baterie disponibila cealalta fiind pe tusa), baterie pentru receiver, pitch gauge, surubelnite hexagonale, snur de tinut statia la gat, felurite velcro-uri sa-mi ajunga o vreme. Dupa ce au sosit am conectat bateria de receptor la receptor asa ca am putut testa cum se misca servo-urile. Eram numa' de un ranjet.

Pas 3. Cand mi s-au adunat iar ceva fonduri am stat cu PayPal-ul pregatit si am pandit pe Ibei pana a aparut intr-o zi un kit la pret de chilipir. Ca pesemne era desfacut si au fost scoase palele rotorului principal si bateria. In rest nou-nout. Bateriile le aveam de la pasul 1. Am mers la un alt vanzator tot pe Ibei si am luat 2 seturi de pale si un combo de giro si servo de coada.

De aici totul a fost bine. Pana la crash. :)
0

#13 Useril este offline   kitsched 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 October 2008 - 01:54 PM

Vezi postareaRontaila, la Oct 28 2008, 01:39 PM, a spus:

ca la oricare ieftineala varianta rtf vine cu o statie care mai mult te impiedica sa zbori decat sa te ajute ( nu poti regla curbe pe ea)

Exceptia care confirma regula: E-Flite Blade 400 care vine cu o statie Spektrum DX6i.

Vezi postareaRontaila, la Oct 28 2008, 01:39 PM, a spus:

cand e greu cu heli, ia un avion si relaxeaza-te :)

Hmm, trebuie sa recunosc ca si pe mine m-au cam infectat baietii cu planoarele.

Ma gandesc la ceva de genul:

Elicopter = NINJA
Planor = Zeeen!

:)
0

#14 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2008 - 09:43 AM

Multumesc pentru raspunsuri. M-am decis......sa ma mai gandesc :) . Mi-ati facut ca in publicitatea cu Macelarul Matache ("eheee, vezi ca nu-i asa de simplu cum crezi"). Macar acum am o idee despre ce aproximativ am nevoie.

Stima si respect
0

#15 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 October 2008 - 10:52 AM

Poti sa consideri elicopterele ca un virf. Si la valoarea (necesarul) investitiei, si la dificultate. Nu prea e loc de amatorism s-au 'n-am stiut'.
Electricele si pasii intermediari au si ei rolul lor (si savoarea pentru cei carora le place).

Eu cred ca HBK-ul imbunatatit cu servouri si brushless, este suficient de bun sa merite pastrat (pe post de e-park-fly), si al un pret excelent.

Aceasta postare a fost editata de vlad1: 29 October 2008 - 10:55 AM

0

#16 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 19-September 08

Postat 29 October 2008 - 02:17 PM

De acord cu cele de mai sus. Statiile la RTF-uri sunt in general niste porcarii (exceptie Spektrum-ul ala), servo-urile la fel, dupa un timp au jocuri sau crapa pur si simplu, s.a.m.d. In rest ia kit-ul cel mai scump pe care ti-l poti permite si vei vedea ca-si merita banii.
Hai succes si la zbor!
0

#17 Useril este offline   morph 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 953
  • Inregistrat: 18-May 08

Postat 29 October 2008 - 03:36 PM

Chiar daca in alta parte ziceam altceva, la o concluzie am ajuns si eu:
TRex 450 SE/V2 Kitul de carbon cu rotor metalic cu motor si esc inclus, gyro gy401 cu servo futaba aferent (e set)/sau 3154, servouri futaba si un sistem rc computerizat.
Mai devreme sau mai tarziu tot aici o sa ajungi si daca nu incepi direct asa, o sa arunci banii si pe rtf-ul ala, bani pe care puteai sa iei o statie decenta, sau gyro.
0

#18 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2008 - 04:53 PM

Citeaza

o sa arunci banii si pe rtf-ul ala, bani pe care puteai sa iei o statie decenta, sau gyro.

Exact asta nu vor sa priceapa unii... La heli RC, ieftin nu prea merge...
0

#19 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2008 - 04:54 PM

Mi-am adus aminte de prima statie pe care mi-am dorit-o, MX-12, stiu ca e foarte buna pentru avioane, dar e buna si pentru heli? Ca mie imi trebuie pentru ambele statia.

La kit m-am gandit la T-Rex, dar asta mai incolo, pana atunci statia e prioritatea numarul 1. Daca totusi nu reusesc sa strang de un kit T-Rex, ma trec la kit HBK, ca set motor brushless am de tractiune buna, numai nu stiu daca turatia e buna (KV 960 outrunner).

Stima si respect
0

#20 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2008 - 09:53 PM

MX 12 e foarte buna pentru inceput!
0

#21 Useril este offline   caius71 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 22-February 07

Postat 29 October 2008 - 10:56 PM

Vezi postareaprotheus, la Oct 29 2008, 04:54 PM, a spus:

Mi-am adus aminte de prima statie pe care mi-am dorit-o, MX-12, stiu ca e foarte buna pentru avioane, dar e buna si pentru heli? Ca mie imi trebuie pentru ambele statia.

La kit m-am gandit la T-Rex, dar asta mai incolo, pana atunci statia e prioritatea numarul 1. Daca totusi nu reusesc sa strang de un kit T-Rex, ma trec la kit HBK, ca set motor brushless am de tractiune buna, numai nu stiu daca turatia e buna (KV 960 outrunner).

Stima si respect

Cu HBK2 am inceput si eu am folosit ca statie MX12 este un heli super dar nu poti folosi motorul pe care il ai trebuie minim 3000KV oricum mai devreme sau mai tarziu iti vei dori mai multa precizie si ajungi la TREX sau SJM,oricum iti doresc succes.
0

#22 Useril este offline   szr 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 25-July 08

Postat 30 October 2008 - 09:22 AM

Vezi postareaprotheus, la Oct 29 2008, 05:54 PM, a spus:

Stima si respect

MX12 e o statie buna pentru inceput (si eu am avut una), si pentru avione, si pt. heli. Stie d/r, expo, curba de gaz, curba de pitch, ai posibilitate pentru mixuri ca elevator si aileron pe gas, etc. Cele uzate sint relativ ieftine. Dupa parerea mea are urmatoarele disadvantage:
- are numai un mod Idle
- cele 6 canale poate sa fie putine pentru un heli cu motor de combustie interna, daca vrei sa folosesti governor cu posibilitate de reglare a turatiei de pe statie.

szr
0

#23 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 January 2009 - 11:45 AM

Am reusit sa fac rost si de statia mult dorita, de Craciun, RD8000. Acum mai urmeaza sa incep sa strang de kit de T-Rex si electronica. Pana la anul mai mult ca sigur o sa il termin. Nu sunt om grabit, dar termin cam intotdeauna la termen ce am de facut :wub: .

Cu respect,

Catalin C.
0

#24 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 398
  • Inregistrat: 05-July 08

Postat 10 January 2009 - 04:51 PM

Salut,

Nu vreau sa ma dau mare artist, dar am trecut si eu prin etatapa Lama3-HBK2 (inclusiv upgrade brushless, motorul ala 370 il schimbi dupa fiecare 5 zboruri ca se distrug magnetii de la incalzire) si privesc problema prin ochiul unui incepator.

Si HBK2 a avut un merit totusi. M-a invatat ca un heli nu e chiar usor de tinut in aer. Chiar daca indoor faceam hover cu el, cu statia cu care a venit. Outdoor se schimba treaba...
E nevoie de o statie ca lumea (eu mi-am luat un Futaba T9CP, cu upgrade ulterior la 2.4GHz).
Si totusi HBK2 zboara, si cu un pic de ambitie faci hover & co.

Iar atunci a gasit ceva ce mi-a satisfacut asteptarile, la un pret rezonabil. E vorba de un kit Gulang GL-450C, care e o copie de Trex-450 complet metal inclusiv motor, la un pret de kit Trex-450se (care e plastic). Am pus servo mai rasarite (metal - nici astea nu-s ieftine) si partea dureroasa, un gyro ca lume (eu am luat un Hitec HG-5000 cu servo HSG-5083MG) care a costat aproape cat heli. Plus receptorul de 2.4 GHz.
In total am iesit la pretul unui kit Trex 450 metal, care in afara de motor nu are nimic pe el (sa zicem aprox. 1500 Lei fara statie).

Si pot sa zic ca in aceste conditii, GL-450 se comporta minunat, cel putin din punctul meu de vedere de incepator, care consuma packuri la 1-1,5m de sol in hover. Incomparabil mai stabil fata de HBK2 si mai placut ochiului (si aste e important...). Iar despre eficienta unui gyro bun nu-ti dai seama decat dupa ce ai avut unul slabut.

Succese.
West Hobby Team
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
0

#25 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 January 2010 - 07:58 PM

Intre timp, m-am facut cu 2 HBK2, unul cadru plastic si piesele in miscare metal, celalalt complet carbon (mainframe) si metal (swashplate). Ambele au setul motor brushless.
Continui antrenamentele pe simulator si in curand am sa zbor (pana acum am avut doar tentative cu versiunea plastic, aproximativ 2 minute in 5 zboruri :rolleyes: ).

Multumesc stiganas si EBA pentru super ofertele primite.

Aceasta postare a fost editata de protheus: 04 January 2010 - 08:00 PM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

Raspuns rapid

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu