ipsihi, la Aug 31 2008, 10:41 AM, a spus:
...firul de la receptor face parte din circuitul de acord ,nu se ecraneaza ....lungimea exacta nu este critica atat timp cat receptorul evolueaza la sol; la schimbarea antenei cu una telescopica, se taie cablul dupa necesitate si se cupleaza cu telescopica care se depliaza cam 40-50cm, la distantze de 2-300m receptorul functioneaza perfect, singurele conditii fiind ca antenele tx-rx sa fie la vedere, adica sa se vada una pe cealalta(line of sight), si antena sa fie de 50 ohmi, 95% din antenele telescopice de pe piatza au impedantza asta indiferent de lungimea lor!!!
Am vorbit cu meseriasu'(altul decat cel pe care l-am asteptat)si mi-a explicat altceva,de genul asta:
lungimea firului interior trebuie sa fie multiplu de landa ,unde :landa=4xantena existenta
landa /4=50 ohmi ; landa =298(viteza electronului)supra frecventa(Mhz) rezulta: 298supra 27,125(frecventa emitatorului)=10.98m simplificand rezulta 1098 cm antena exterioara(de preferinta din Au :angry2: sau Ag)
Daca antena existenta face parte din circuitul de acord al receptorului atunci de preferinta se foloseste cablu de radiofrecventa de 50ohmi pt a nu influienta receptia!(se dezacordeaza receptorul...)
Vizavi de receptia terestra :propagarea undelor se face circular de la antena(astea sunt de mai multe feluri:baston ,telescopica sau segmente...si mai erau dar nu mai tin minte...)catre receptor acesta situandu-se la o anumita distanta in plan orizontal sau vertical, randamentul este maxim atunci cand se afla "la vedere".
Putand exista si situatii de receptie in oglinda(reflexii de mai multe feluri,cladiri,pomi sau luciul apei).Atunci cand receptia se face la nivelul apei,exista si situatii de ecranare a semnalului(saruri din apa cat si alge si alte "balarii")deci posibilitatea ca acelasi sistem sa "bata"la 300m pe o balta sau pe pamant si pe o alta sa nu "duca" decat 100m sau sa se mareasca distanta f mult chiar si 500m!
Cam atat am aflat azi...mai sap sa vad care are dreptate si cum!
Mersi de informatii "ipsihi"