Modelism - RHC Forum: Sper sa nu ma fac de ras............ - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sper sa nu ma fac de ras............ La inceput de drum

#31 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 15-June 08

Postat 19 June 2008 - 05:06 PM

Pai ce sa spun sunt putin magulit de "zakeram", am spus si pe topicul unde cineva te-a criticat, ca parerea mea este ca modelul de pluta motorizata care ai patentato tu este dupa parerea mea geniala, ca avantaje care sa sustina acest punct de vedere gasesc pe moment urmatoarele:
1 timp de executie redus la maxim 1 saptamana de la achizitionarea pieselor
2 fiabilitate la cele mai mici costuri (fie vorba intre noi sunt sigur ca oricine se uita in buzunar)
3 sistem usor de executie
4 cunostinte minime de hidrodinamica
5 dimenisunea este variabila poti pune cate segmente vrei si in aceelas timp este la fel de stabila
6 Aspect general O.K
7 acces usor la oricare dintre componentele mecanice sau electronice fara a afecta structura de rezistenta
8 permite transportul unei incarcaturi mult mai grele fata de o carena din forex sau alte materiale
9 rezistenta foarte mare la socuri (craci, radacini de stuf, buturugi, sobolani morti e.t.c.)
10 Proiectul ideal pentru un incepator care trebuie sa experimenteze spectrul de aplicapibilitate al pieselor din comert
11 cu putin noroc 50% din piese le gasesti in garaj respectiv bucatarie (la cea din urma camera dupa o disputa indelunga cu sotia :huh: )
Si sunt sigur ca mai sunt insa pe moment astea le-am gasit ca relevante.
si pe materialele acestea se poate aplica vopsea cu un start de filler de plastic care sa confere elasticitate deci poate iesi ceva aspectos

Bun nu am luat vaselina dar m-am folosit de experienta acumulata anul trecut cand am trecut printro reamenajare a unui susol fara curent canalizare etc. si l-am transformat intr-o locuinta de 100 mp, instalatorul care mi-a tras canalizarea folosea batranul scuipinol, l-am imitat si a mers perfect, structura de teava a fost deja cumparata si asamblata, pentru a oferi o rezistenta sporita o sa inserez spuma si o sa aplic niste traverse orizontale din platbanda de 3 mm din aluminiu foarte usor, iar puntea o sa fie din plexi de 3 mm placat cu un material usor care nu stiu cum se numeste, este un compozit din lemn lacuit rigid care o sa tina totul la locul lui.
ca materiale electrice am luat motorul exact cel care l-ai amintit si tu (multumesc lui Marian) incarcator de accumulator, elice de 90mm/4pale , 60 mm/3pale transmisiile de tip cardan cele rosii doua bucati adaptoarele metalice care se potrivesc pe diametrul ax motor , lipici si tot ce ai scris tu mai putin plasa aia anti bradis pe care o sa o iau la urma.
Nu am ascultat de marian si am pus acc la incarcat pe redresor de masina si cred ca l-am stricat o sa iau altul acum ca am si incarcator bun, acc are si putere si tensiune dar s-a cam umflat asta este paguba colaterala :huh:)

Distantele in secolul nostru nu mai sunt o problema, eu m-am nascut in P-ta Muncii, am crescut in berceni langa oraselul copiilor, m-am insurat in salajan si acum m-am mutat cu sotia in casa batraneasca din P-ta muncii asa ca o sa pun si nr meu de mobil, sunt deschis la gratare bere etc mai ales ca am si curte mare
Cararile batatorite, duc fara exceptie la un rezultat banal
0

#32 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 June 2008 - 05:07 PM

740161628
0

#33 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 June 2008 - 05:17 PM

A si inca ceva din cunostintele mele de electronica stiu ca reciverul trebuie ecranat bine intr-o cutiuta de tabla sau aluminiu de preferat cupru, iar firele care vin si pleaca din reciver trebuiesc ecranate, deci am cumparat fir de boxe ecranat o sa va tin la curent daca ajuta sau nu
0

#34 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 June 2008 - 05:19 PM

bascuarea inca nu este definitivata inca ma gandesc la solutii, intai vreau sa probez pluta pe apa si dupa o sa fac si sistemul de basculare
0

#35 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 19 June 2008 - 05:32 PM

Ihrive, la 19 Jun 2008, 18:17, a spus:

A si inca ceva din cunostintele mele de electronica stiu ca reciverul trebuie ecranat bine intr-o cutiuta de tabla sau aluminiu de preferat cupru, iar firele care vin si pleaca din reciver trebuiesc ecranate, deci am cumparat fir de boxe ecranat o sa va tin la curent daca ajuta sau nu

...fa o cusca faraday daca vrei sa ecranezi receptorul si nu vei fi deranjat de absolut nimeni, nici macar semnalul propriului emitzator !!!!!cine ti-a spus gogomania asta?!!!sper sa nu te tii de cuvant , lasa receptorul si cablurile servourilor libere, fara ecrane si alte prostii !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#36 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 June 2008 - 05:46 PM

nu am multa exp in emitatoarele astea care se folosesc aici eu am lucrat multi ani pe emitatoare si receptoare cu salt de frecventa si algoritm independent dar cred ca o sa gasesc solutia satisfacatoare
0

#37 Useril este offline   caius71 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 22-February 07

Postat 19 June 2008 - 05:53 PM

Daca folosesti motor cu perii este indicat sa treci cablurile prin toruri de ferita(recuperate de la monitoare).Succes!
0

#38 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 June 2008 - 11:13 PM

dupa parerea mea torurile alea de ferita sunt frectie, tot condensatorul este sfant de 47 nF intre borne
0

#39 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 104
  • Inregistrat: 29-October 07

Postat 20 June 2008 - 12:22 AM

ihrive, si eu am pus spuma in tuburi, dar foite de aluminiu nu vad de ca sa mai pui.
- ,,scuipinolul,, te ajuta doar sa le introduci, dar dc ai nevoie sa mai tragi un pic de ele te cam dor mainile. acea vaselina e specials dupa o anumita perioada se transforma in ceva lichid-spre apa;
- cu spuma nu te grabesti. dai in trepte, putin cate putin. incepi cu varful. dai circular, exact pe peretii tubului si sa-i umezesti inainte. eu am dat in cinci randuri pana le-am umplut. daca n-are aer nu se mai umfla.
- dupa ce ti-ai asamblat varful (si inainte de a turna spuma) scoti garniturile si-ti dai semnul unde tre sa tai una din tevi. (varful e compus din cot 45, cot 90, cot 45 si imbinare) astfel ai garnituri la terminatii si poti sa mufezi tuburile. dai semn la cea care vine pe mufa de trecere si o tai. apoi pui toate garniturile si legi capetele tevilor cu o sarma pe care o invari cu o surubelnita ceva, pana ai dimensiunea dintre tuburi egala cu cea din fata.
tai placajul (eu unul nu te sfatuiesc - mergi pe forex, sau faci doar baza din placaj, iar restul din forex - il lucrezi usor, se taie foarte repede, e usor...)
- dai semnele si faci gaurile ptr suruburi, iar suruburile le bagi din interior spre ext (gandeste-te ca in interior vei avea spuma, deci nu vei mai avea cum sa umbli;
- n-ai nevoie sa ecranezi nimic, iar regulatorul vine cu setu de deparazitare - stai linistit.
- elicea de 90 - cred ca exagerezi - poate cea de 60... eu am de 45 in 3 pale si atinge aproape 1m/s.
- acumulatoar 1 buc 12v/7ah in barca, iar unul de rezerva. incarcator auto si plantezi non stop;
de sistemul de basculare...incerc sa pun o poza doua sa vezi despre ce e vb. o sa-ti placa si lucreaza perfect. barcuta asta reprezinta noul meu proiect.

Aceasta postare a fost editata de zakeram: 20 June 2008 - 12:24 AM

lucrurile de calitate se fac greu!
0

#40 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:28 AM

...

Fisiere atasate

0

#41 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:30 AM

cum pleaca, siguranta usitei e indepartata si nada e libera sa fie impinsa

Fisiere atasate

0

#42 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:31 AM

...

Fisiere atasate

0

#43 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:32 AM

...

Fisiere atasate

0

#44 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:33 AM

...

Fisiere atasate

0

#45 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:34 AM

...

Fisiere atasate

0

#46 Useril este offline   zakeram 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 June 2008 - 12:37 AM

te salut... sunt obosit mort! te sun maine, adica azi...!
0

#47 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 20 June 2008 - 09:54 AM

Citeaza

dupa parerea mea torurile alea de ferita sunt frectie, tot condensatorul este sfant de 47 nF intre borne

Scuze, tocmai ai spus o prostie. Se pune un inel pe cablul de la regulator la receptor. Si acesta NU se ecraneaza, la fel cablurile catre servo, sunt vehiculate semnale TTL, deci ASTA e un nonsens. Partea de RF cu care esti obisnuit ocupa in receptoarele astea fix 1cm patrat, si in general e plan de masa acolo. Restul e absolut ne-necesar ptr ecranare totala, doar daca ai sursa de perturbatii la 1m de receptor. Se pune condensator de 47-68nF intre borne, corect, si inca doua de 22-47nF intre fiecare borna si carcasa motorului. In mod normal motoarele de modelism au inclusi acesti condensatori, dar trebuie verificat si pusi daca lipsesc.

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#48 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 23 June 2008 - 03:59 PM

Dragul meu intentia mea pe acest forum nu este sa intru in polemica cu nimeni,dar ecranarea cablurilor este necesara iar inelele de ferita pot sa-ti demonstrez ca sunt ineficiente cand ai un motor la 5 cm distanta de un receptor Radio fiie el si de comanda, receptia se face prin antena deci ecranarea receptorului nu are yeoretic influente negative asupra receptiei, saltul de frecventa nu este folosit in aceste aparate de modelaj fiinca se ridica costul cu pana la de 10 sau 100 de ori pretul produsului daca vrei pot sa-ti explic ce inseamna asata, saltul de frecventa este folosit in marina militara si de catre fortele terestre pentru ca statia sa nu poata sa fie interceptata si acest model presupune schimbarea frecventei de peste 60 de ori pe secunda dupa un algoritm fix sau aleator stabilit prin protocoale ethernet de cele doua statii.
0

#49 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 23 June 2008 - 04:01 PM

condensatoraele care dau la masa trebuie sa aiba 100Nf cel putin capacitatea
0

#50 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 June 2008 - 09:07 PM

Ihrive, la 23 Jun 2008, 16:59, a spus:

Dragul meu intentia mea pe acest forum nu este sa intru in polemica cu nimeni,dar ecranarea cablurilor este necesara iar inelele de ferita pot sa-ti demonstrez ca sunt ineficiente cand ai un motor la 5 cm distanta de un receptor Radio fiie el si de comanda, receptia se face prin antena deci ecranarea receptorului nu are yeoretic influente negative asupra receptiei, saltul de frecventa nu este folosit in aceste aparate de modelaj fiinca se ridica costul cu pana la de 10 sau 100 de ori pretul produsului daca vrei pot sa-ti explic ce inseamna asata, saltul de frecventa este folosit in marina militara si de catre fortele terestre pentru ca statia sa nu poata sa fie interceptata si acest model presupune schimbarea frecventei de peste 60 de ori pe secunda dupa un algoritm fix sau aleator stabilit prin protocoale ethernet de cele doua statii.

... :D :D :D
nu pot sa ma abtin, i-ai spus-o!!!
0

#51 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 June 2008 - 09:43 PM

Citeaza

Dragul meu intentia mea pe acest forum nu este sa intru in polemica cu nimeni

Te rog deasemeni sa nu CONFUNZI lucrurile. Nu ti-a negat nimeni cunostintele. Deasemenea inteligenta. Ti-am atras atentia ca TEHNIC ai spus concret o prostie. Perturbatiile se propaga pe liniile de alimentare. Sunt cateva topicuri astronomice aici si pe rcu. Nu trebuie sa ma crezi pe mine, nu-ti cer asa ceva, pentru ca nici eu n-as crede in locul tau. Singura cale simpla si eficienta este montarea acelui amarat de tor si bobinarea a doua-trei spire cu cablul de servo. In acest fel se atenueaza puternic perturbatiile induse de comutatie proasta, scantei la perii(cand sunt), spike permise de diode lente si ieftine. NU ARE LEGATURA CU PARTEA DE RF. Ecranata sau nu, nu ea preia aceste perturbatii. Cele mai multe receptoare fiind superheterodine in 27,35,40 MHz, sau FASST, canal shifting, etc in cazul 2,4GHz, perturbatia se induce dupa discriminator, sau cateodata in decodorul de iesire (registru sau procesor). Manifestarile sunt diverse , unele suportabile, altele critice.

Personal i-ti spun asa, colegial: daca vrei sa ecranezi, esti liber. Din multe rezultate a fost exact frectie. Exista si cazuri destule cand simpla montare a inelului de ferita a rezolvat lucrurile.

Citeaza

saltul de frecventa nu este folosit in aceste aparate de modelaj fiinca se ridica costul cu pana la de 10 sau 100 de ori pretul produsului daca vrei pot sa-ti explic ce inseamna asata, saltul de frecventa este folosit in marina militara si de catre fortele terestre pentru ca statia sa nu poata sa fie interceptata si acest model presupune schimbarea frecventei de peste 60 de ori pe secunda dupa un algoritm fix sau aleator stabilit prin protocoale ethernet de cele doua statii.

Nu mai lucrez de mult cu asa ceva. Din multe motive. Dar FASST, IFS, spread spektrum exact asta fac. La amarate de statii de modelism, la preturi comparabile cu cele ieftine in benzile clasice. In cazul modelelor, e o belea in plus. Pe langa problemele inerente ale sistemului radio, (propagere,delay,bruiaj, intermodulatie, etc) modelele cara cu ele sursa de perturbatii. Cand ai un receptor cu sensibilitate de 5microV, AGC poate sa "surzeasca" tot cand te afli la mare distanta, orientare proasta si sursa de paraziti on-board.

Te rog, hai sa documentam corect ceea ce spunem/scriem. Aici suntem hobbysti.

Numai Bine,

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#52 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 26 June 2008 - 03:15 AM

Eu vad doua surse de bruiaj, una din campul electromagnetic indus de statorii motorului si doi daca motorul este cu perii atunci parazaitii rezultanti intre perii si colector, in ambele cazuri care sunt clasice de fapt pentru ele s-a inventat si ecranajul eu zic ca merge, cer scuze prietenilor care au urmarit topicul insa dupa cum se stie se apropie perioada de concedii si am un program infernal la serviciu, mai am de cumparat sistemul de RC si trec la montaj.
Nu te supara pe mine pavcostel eu am dat curs invitatiei tale tocmai ca poate intereseaza pe mai multi acest subiect si din discutii chiar si in contradictoriu putem trage concluzii, deci eu zic ca este O.K
Nu m-am simtit lezat sau insultat de postul tau insa am vrut sa intram in detalii, multumesc de informatii
RESPECT
0

#53 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 June 2008 - 09:14 AM

Campul statorului, sau al rotorului in cazul indrive e absolut neglijabil., daca se iau minimele precautii de a amplasa receptorul cat mai departe de motor si regulator. Nu discutam de EMP la modele. Nu s-au semnalat cazuri de auto-parazitare prin campul magnetic, ci prin propria instalatie electrica, buna, improvizata, nedeparazitata, super dar amplasata prost. Nu discutam cazul analog Chitila sau alte locuri unde trebuie sa zbori prin campul generat de emitatoare puternice, radare, fluxuri de date. Acolo "surzeste" receptorul, nu este perturbat, intrucat reactia AGC e mult mai rapida prin proiectare decat gradul de crestere la pct. critic al campului. Daca are Fail-safe intra asa, daca nu se constata tot felul de pozitii ciudate la comenzi, semnalul perturbator poate cauza o anumita comanda sa fie executata ferm, evident cu efecte destructive pentru model. Totodata, eu am o nelamurire. Ecranul la ce se leaga?? Personal cred ca extinzand planul de masa se modifica radical parametrii antenei iar acordul circuitului de intrare se duce in balarii. Cablurile de servo nu ai de ce sa le ecranezi, sunt semnale TTL acolo, deci automat nivelele induse nu se pot suprapune cu acesta. Daca ai fire lungi la servo si banuiesti ca ele capteaza diversele perturbatii DIN MODEL, tot doua spire pe un tor duc la anularea acestora. Mai usor la gramaj si mai eficient. E ceva oarecum analog cu deparazitarea vechilor automobile... Puteai pe vremuri sa pui 100 condensatori, daca nu puneai un soc pe circuit sau UN tor de ferita nu mergea cum trebuie. Scuze de anacronism, dar asta e un exemplu mai apropiat de realitate. La motoarele cu benzina nu prea poti zbura RC daca nu ai fisa de bujii ecranata, acolo e altceva si e de inteles.

Bafta!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#54 Useril este offline   caius71 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 27 June 2008 - 07:04 PM

Scuze ca argumentez dar acele "frectii" pe care le-am recomandat,au si ele o contributie(se comporta ca spira in scurtcircuit si in acest fel cablurile de servo si celelalte nu mai devin "antene" pt. orice perturbatie),acum fiecare hotaraste ce si cum.Stima si succes!
0

#55 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 June 2008 - 09:31 PM

@Caius71.
De care "frectii" anume vorbesti? Ca ne-am "frectionat" in ambele directii. Eu raman adeptul torurilor si amplasarii cat mai departe de motor/regulator a receptorului cu antena degajata. (cat se poate)

Bafta!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#56 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 June 2008 - 09:40 PM

...eu nu am folosit toruri niciodata(asta pentru ca mereu cablul regulatorului era la limita ), uneori nici condensator intre perii, poate nici inauntru nu aveau, am folosit si motoare deschise, de aeroterma auto, dar niciodata nu am avut probleme, nici chiar cu chinezariile , in afara de faptul ca erau deja deranjate si orice deparazitare era inutila; uneori alimentez si sondele sonarului din becul regulatorului si merg no problem fara nici un fel de ecrane!!!!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 27 June 2008 - 09:50 PM

0

#57 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 June 2008 - 09:59 PM

Asta nu exclude ce am scris mai sus. Daca pui departe regulatorul/Motorul de receptor cuplajele magnetice nedorite nu apar. Nu e un adevar absolut, dar practica a dovedit asta.

Bafta!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#58 Useril este offline   Alexxxandru 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 505
  • Inregistrat: 05-May 08

Postat 27 June 2008 - 11:31 PM

Nici eu nu am avut probleme pana acum !!! Adevarat insa ca nici barca, acum sunt la prima :)
0

#59 Useril este offline   caius71 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 June 2008 - 06:02 AM

Citeaza

De care "frectii" anume vorbesti? Ca ne-am "frectionat" in ambele directii
Aceasta este aprecierea lui IHRIVE referitor la toruri si am folosit-o in context,eu folosesc toruri in orice aplicatie mai "sensibila" mai ales la "zburatoare".Stima!
0

#60 Useril este offline   Ihrive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 04 July 2008 - 05:23 PM

dam avut timp sa asambles pluta si m-am gandit sa pun poze cu ea, cred ca o sa am nevoie de ajutor in alegerea sistemului de rc si la sistemul de basculare a nadei
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu