V-am prins, vrajitorilor.
Am fost, dar m-am intors si fara poze/filme si fara model si mai lefter cu 150E.
Am pus mana pe aripile unui sarb. Sunt beton, la 70grame. N-am crezut ca poate fi posibila o rigiditate atat de mare. Fiind impanzita nici nu prea ai cum sa o apuci sa tragi de ea.... Daca la o aripa clasica ai bordul de atac placat cu balsa pe intrados si extrados si ai si lonjeron ca un fel de perete vertical, atunci la ei, toata cutiuta asta era din carbon, format pe matrita - nu stiu daca in vid, dar, oricum, fara autoclava. Nervurile sunt placate pe toata lungimea cu placuta uniaxiala, subtire. Bordul de fuga era o tija de carbon uniaxiala de 1mm sau chiar mai subtire. Legatura nervurii cu el era prin placutele de carbon de pe intrados si extrados. Impanzirea ori cu matase de parasuta, ori cu hartie de matase mai groasa, ori cu folie normala.
Despre aripa:
Valteras, n-am apucat sa mi-o impanzesc. Ma gandeam sa pun mai vreo doua straturi de folie subtire, doar-doar se va mai rigidiza.
Fuselaje:
Ca si club, am cumparat doua, la 40E. Fibra de sticla botul si un tub de carbon tronconic, grinda de coada.
Botul nu e ceva deosebit. Rusine ca am cumparat.
Motoare:
Sarbesti, 30Ns, 6.5/buc. Fara rusine.
O posibilitate, la o aripa fara flaperoane e sa fie prinsa cu un singur surub, pe un fel de piedestal plan.
Cand aterizezi la punct fix si dai intentionat cu botul de pamant, risti sa dai si cu aripa si in loc de doua puncte de prindere cu rupere, ai un punct care permite o oarecare pivotare.
Majoritatea au eleroane - flaperoane. Sarbul meu (Zivan) nu avea. Oferea aripa cu 100E, la reducere.
De data asta au fost trei sarbi la concurs. Au luat locurile 1 si 2. Eu am nimerit pe 3 din cauza ca Zivan (al treilea sarb), a avut zero in prima mansa (loopinguri) - nu stiu din ce motiv si a abandonat - erau dupa una sau doua zile de concurs, la vreo 3 probe, obositoare. Am mai nimerit pe locul 3 si pentru ca celelalte doua echipe, de la Suceava si Pucioasa nu au concurat, ca sa faca economie de motoare.
Concurs:
Am folosit receptorul R16Scan, a mers normal, desi e cam greu - 17g.
Am ajuns tarziu pe camp si nu am avut timp sa mai arunc cu modelul.....
In tren, am incercat sa programez un mixer de flaperon, dar n-a iesit ce trebuie. Rusine.
La primul start, am oscilat destul de tare in ascensiune, dar am aterizat pe banda. Timpul de zbor foarte scurt. Rusine.
La doilea, dupa ce s-a terminat motorul, modelul tragea foarte tare intr-o parte. Unii ziceau ca s-a rupt ceva. La aterizare, am constatat ca grinda de coada de rasucise cu vreo 20 grade. Adica ampenajul orizontal face vreo 20 grade fata de aripa. S-a intamplat din cauza conceptiei fuselajului. Motorul e paralel cu generatoarea de extrados a tubului tronconic si foarte aproape. Jetul a incalzit si inmuiat tubul. Aripa fiind torsionata rusinos de mult din nastere, trebuie sa dau comanda la eleroane substantiala in ascensiune. Ampenajele se opun rasucirii si tubul de carbon (undita - o fi si ceva sticla prin el) este rasucit la greu. Apoi se raceste si ramane asa.....
La al treilea start, am tras cu modelul stramb. Am cam balarit-o si mi-au dat zero.
Am dat modelul colegului si cu asta basta. Poate si-l repara, ca a facut numai zero cu ale lui. Ii fac cadou si un receptor Multiplex, ca are o ciunga GWS cam paradita.
Acuma trebuie sa-mi iau un pic de tesatura de carbon, sa intaresc aripa in constructie, dar solutia finala e cu matrita, vid, nu se ezista scapare.
Aceasta postare a fost editata de mvpricop: 20 May 2008 - 02:55 PM