Tiiiiiiiii! Sa vezi drace ca decoleaza:
In imaginea de mai jos e figurat cazul (particular) in care forta de tractiune Ft este egala cu forta de rezistenta Fr (Ft diferita de zero pentru ca si Fr este diferita de zero). Deci vehiculul este in repaos. Ca orice vehicul are "capacitatea" de genera Ft > Fr. Daca Ft > Fr rezulta miscare, cu o viteza v, in sensul fortei Ft. Ca doar d-aia e vehicul, sa se miste, nu?
Ca sa impiedic miscarea trebuie sa aplic o forta Fr cel putin egala cu Ft. In cazul nostru (avion), Fr este suma fortelor de frecare: cu aerul si dintre roata-ax si roata-sol (mai sunt si altele???). Tot in cazul nostru, forta de frecare cu aerul se poate considera constanta. Asupra ei nu intervenim cu nimic. Deci trebuie sa aplic pe roti o forta suplimentara de frecare... Bun, dar cum? Frecarea in sistemul roata-ax am impresia ca se poate considera constanta (la fel ca frecarea cu aerul). Deci trebuie sa maresc forta de frecare intre roata si sol (banda rulanta). Nu? Cum pot face asta?! Tare am impresia ca nu se poate...
:D Deci daca Ft > Fr rezulta miscare cu viteza v, deci portanta.
N-am figurat in imagine nici greutatea, nici forta de reactiune si nici viitoarea forta portanta, pentru ca n-avea rost...
:huh: Forta e cu noi! Forta naste miscare!
Aceasta postare a fost editata de Eugen F.: 29 January 2008 - 06:00 PM