``vanatoarea de vrajitoare`` Racheto. sub incidenta legii!
Postat 08 January 2008 - 07:59 PM
n-am vazut pe cineva sa foloseasca materiale compozite, un soft CFD (daca tot sunt asa de "optimizate") sau ceva mai rasarit. nu sunt facute cu tehnologia de acu 30 de ani, din hartie rulata si lipita cu aracet.
dimensiunile sunt incredibil de mici. din cauza asta nu se poate monta in ele un altimetru decent ca sa stii exact unde ai ajuns si se merge pe metoda cu teodolitu'. si daca ala care e la teodolit ti-a pierdut-o din vedre ai papat caca ca ti s-a dus munca naibi.
ia aruncati un ochi pe la BALLS. dati o cautare, sa vedeti acolo rachete. machete scara 1:2 sau chiar 1:1. sisteme electronice de ultima generatie, transmitatoare, GPS, video link etc. totul e proiectat la sutime. acolo se vede ca stii sa faci o racheta. cand faci ceva proiectat si construit de la 0 care zboara cu mach 1-mach 1,5 si rezista.
si acolo lumea e impartita. sunt cei care isi cumpara motoarele (aia la care le cam permite buzunaru' ca un motor costa) si sunt cei care isi mai fac si singuri. de fapt BALLS e intalnire de experimentall (prima zi se trag doar comerciale, a doua si a treia se trage experimental). oamenii aia discuta despre compozitii, despre optimizat nu stiu ce compozit.
dar totodata, acolo poti sa iti cumperi doar batoanele de combustibil si sa vorbesti in prealabil cu cineva sa iti imprumute carcasa. dar la fel de bine poti sa iti faci tu batoanele.
nici constructia si proiectarea unui motor nu e asa mare filozofie. exista softuri care mai ca iti dau mura-n gura. pentru zahar folosesti .xls-u de la Nakka. merge clasa intai. daca vrei compozite sau aproape orice altceva exista burnsim care costa vreo 20 de dolari si iti proiectezi cu el cam tot ce vrei.
trebuie sa ai putin de "bun simt" si nu strica sfatul unuia cu ceva experienta in domeniu. am un motor (pe zahar) proiectat de mine si construit acum 3 ani. l-am aprins de 9 ori si de fiecare data s-a comportat exceptional. a mers din prima. cu el am lansat prima mea racheta si merge perfect si acum. a cazut de vreo 3 ori de la inaltimi foarte mari (peste 500m) pentru ca nu mi-a functionat sistemul de recuperare. nu are nimic. fac pariu cu oricine ca motorul ala rezista la inca atatea lansari cel putin.
am avut si motoare care mi-au cedat. din cauza unei greseli idioate (vedeti motorul dubla faza care a crapat la midia), dar am depistat problema imediat si am invatat din ea.
atata timp cat ai "bun simt" si lucrezi dupa lucruri verificate, si calculatem si mai intrebi si pe altii mai invatati inainte nu prea ai ce sa gresesti. eu de exemplu daca vreau sa imi fac un motor nou, fac un design preliminar cu SRM.xls de la Nakka, apoi ii trimit lui fisierul si il rog sa imi spuna ce parere are si sa imi corecteze daca am gresit ceva. dupa ce ajung la forma finala, fac desenul tehnic pentru ajutaj, carcasa, dop dupa care ii cer parerea si tatalui meu (care lucreaza in metalurgie de multi ani) in legatura cu grosimile peretilor, materialului pe care sa il folosim si daca exista puncte care par predispuse pentru a ceda. abia apoi fac motorul. initial il testez doar cu jumatate din incarcatura normala si ingropat in pamant. daca rezista, il curat si il testez (tot ingropat cu incarcatura normala). abia apoi trec la constructia unei rachete si testarea lui in zbor.
acum vreau sa imi fac un sistem de masurare a fortei motoarelor. partea electronica o am, mai trebuie sa fac capul de masurare...o piesa de otel care se deformeaza si pe care sunt aplicate 4 timbre tensiometrice legate in punte wheatstone.
nu e dracu chiar asa de negru. trebuie doar putina disciplina si rabdare.
Dex
Postat 08 January 2008 - 08:03 PM
Si cu: ``iti asumi raspunderea pentru tot ce se discuta la sectiunea de rachetomodelism pe forumul RHC,fara sa cunosti cine si ce posteaza.``
Nimeni nu poate face asta! Poate sa raspunda de ce spune el, nu de ce spun toti! NU?
Eu am venit cu o propunere... OK, nu e buna, atat m-a dus pe mine, dar atunci? Care ar fi solutia? Cum putem vorbi fara sa vada si cei ce fac porcarii???
Chiar nu mai am solutii
:rolleyes:
Postat 08 January 2008 - 08:07 PM
am avut si motoare care mi-au cedat. din cauza unei greseli idioate (vedeti motorul dubla faza care a crapat la midia), dar am depistat problema imediat si am invatat din ``
-_- :o :o
Sa traiesti o mi de ani! UITE UN RACHETOMODELIST!
Dexter, ti-a furat cineva parola??? :rolleyes:
Postat 08 January 2008 - 08:14 PM
Citeaza
exact!e in vigoare treaba asta si acum.deci fiecare raspunde pentru ce scrie.
Postat 08 January 2008 - 08:18 PM
``Si nu-mi vine sa cred ca oameni care cred despre ei ca sunt pasionati de rachetomodelism se cramponeaza in lipsa unor motoare. ``
Oare? Si care mai e diferenta un rachetomodel care nu zboara si un pix mai mare intors invers?
Postat 08 January 2008 - 08:20 PM
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 08:31 PM
Postat 08 January 2008 - 08:27 PM
Deasemenea pt explicitarea de a face nu stiu ce alte chestii, clar periculoase, care sunt clare surse de accidente. Nu dau detalii, stiti la ce ma refer...
Postat 08 January 2008 - 08:56 PM
Citeaza
``Si nu-mi vine sa cred ca oameni care cred despre ei ca sunt pasionati de rachetomodelism se cramponeaza in lipsa unor motoare. ``
Oare? Si care mai e diferenta un rachetomodel care nu zboara si un pix mai mare intors invers?
M-ai inteles gresit. N-am zis nimic de rachetomodele care nu zboara. In paragraful respectiv am indicat care ar fi primul loc in care as cauta motoare.
Citeaza
Cu ocazia asta as vedea si ce mai fac altii care se lauda ca au rezultate pe plan international, macar asa, sa am poze cu rachetele lor din carton si sa le postez mai tarziu pe forum, macar de s-ar gasi cineva sa le comenteze. Ar fi semn bun, poate unii ar crede ca ei pot mai bine si chiar ar incerca.
Postat 08 January 2008 - 09:14 PM
don Quijote, mihaimcg, Tza rocket, liviu123,bitex, Shumica, Dexter_Jr, Skyspy,
Mr. F, Pisic, Anonim2, SILVIU66
DECI 12 colegi.
Ce sa inteleg? Nu vreau sa spun :rolleyes:
Dar pt unii dintre aceia pititi acum pe la colturi se cauta acum solutii, pt aceia este ``vanatoarea`` pentru a scapa de ``pescarii`` pasionati de zgomot.
Se va rezolva....., nu veti mai ``pescui``nimic de aici! In curand!
Deci, noi propuneri?
Postat 08 January 2008 - 09:17 PM
Dexter_Jr, la 8 Jan 2008, 19:59, a spus:
...
dimensiunile sunt incredibil de mici. din cauza asta nu se poate monta in ele un altimetru decent ca sa stii exact unde ai ajuns si se merge pe metoda cu teodolitu'. si daca ala care e la teodolit ti-a pierdut-o din vedre ai papat caca ca ti s-a dus munca naibi.
ia aruncati un ochi pe la BALLS. dati o cautare, sa vedeti acolo rachete. machete scara 1:2 sau chiar 1:1. sisteme electronice de ultima generatie, transmitatoare, GPS, video link etc. totul e proiectat la sutime. acolo se vede ca stii sa faci o racheta. cand faci ceva proiectat si construit de la 0 care zboara cu mach 1-mach 1,5 si rezista.
Deci e cum ziceam ca ce-i aici nu e rachetomodelism. E orice altceva.
Nu i-am auzit pe cei de la automodele ca le vor 2:1 sau 1:1, ca vor sa puna in ele vitezometre, airbag si ABS, ca le vor cu scaune din piele si eventual sa concureze tot la automodelism. Ori e una ori alta. Ori fac automobilism ori automodelism ori pe ambele dar nu le confunda.
Nu e vina mea ca sectiunea e pentru rachetomodelism si nu pentru altceva.
Nu stiu pe cine intereseaza daca stii sa faci o racheta sau daca nu stii. E ca si cum ai construi o cheie franceza, adica o scula pentru facut ceva. Doar racheta in sine nu e mare lucru. Mai e mult pana departe... Apreciez efortul de a reinventa trenul, si chiar daca nu-i tren real, tot e bine ca e un trenulet mai mic. E usor de facut in casa, merge si pe asfalt, seamana cu trenul dar nu-i nici tren nici masina. Si tot nu foloseste la nimic, doar ca ne putem lauda ca-l construim, scoate fum si face ca trenul.
Nu pricep de ce joaca toti biliard cu acelasi fel de bile. Ca in fond fiecare ar putea veni cu bilele lui de acasa, facute cam cu ce diametru ar considera ca-l reprezinta. Poate ar gasi loc si de cate un giroscop pe ici pe colo...
Si o bila ajunge la 1,5 mach si nu e mare performanta in asta.
N-am nimic cu experimentele sau ce or mai fi, dar nu le mai bagati la rachetomodelism. Sunt doua lucruri total diferite. Pana la urma putin imi pasa ca se discuta despre retete sau altceva. Fiecare sa se intinda cat il tine plapuma.
Spor la treaba in continuare!
Telefon: 0721 385365
Postat 08 January 2008 - 09:26 PM
Subiectul asta are peste 500 accesari, dar ``vorbesc`` doar:
don Quijote, mihaimcg, Tza rocket, liviu123,bitex, Shumica, Dexter_Jr, Skyspy,
Mr. F, Pisic, Anonim2, SILVIU66
DECI 12 colegi.
Ce sa inteleg? Nu vreau sa spun :rolleyes:
Dar pt unii dintre aceia pititi acum pe la colturi se cauta acum solutii, pt aceia este ``vanatoarea`` pentru a scapa de ``pescarii`` pasionati de zgomot.
Se va rezolva....., nu veti mai ``pescui``nimic de aici! In curand!
Deci, noi propuneri? E mai util decat sa ne mai contrazicem intre noi, mai ales ca urmarim acelasi lucru, sunt sigur de asta!
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 09:36 PM
Postat 08 January 2008 - 09:47 PM
numai bine
Postat 08 January 2008 - 09:56 PM
Nu te supara, dar nu am inteles! :rolleyes:
Nu crezi ca aero, navo sau auto ar fi mai interesant?
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 09:59 PM
Postat 08 January 2008 - 10:00 PM
Daca se primeste acordul pentru o noua sectiune e OK, daca nu, e cam la fel. Aproape ca nu-i corect ca in spatele activitatii de rachetomodelism sa se ascunda altceva.
Cam asta gandesc acum.
PS. Si asta din simplul motiv ca rachetomodelismul nu e in afara legii si nu e nici ilegal si nici interzis si nici imoral si nici nu ingrasa.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 January 2008 - 10:04 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 08 January 2008 - 10:04 PM
bitex, la 8 Jan 2008, 22:00, a spus:
Daca se primeste acordul pentru o noua sectiune e OK, daca nu, e cam la fel. Aproape ca nu-i corect ca in spatele activitatii de rachetomodelism sa se ascunda altceva.
Cam asta gandesc acum.
PENTRU, + ideea mea cu excluderea! :rolleyes:
Hai, va rog si altii, e interesul TUTUROR sa scapam de prosti!!!!!
Postat 08 January 2008 - 10:25 PM
Deoarece forumul nostru este de rachetomodelism ,putem pune partea cu constructia de motoare si propergoli intro alta sectiune unde au voie doar cei care au demonstrat ca is suficient de maturi pentru a stii pericolele la care se expun facand propergoli si motoare pentru rachetomodele.Cel putin asa fac alte forumuri si da rezultate,cine nu respecta regula aceasta si posteaza inafara sectuinii cu acest scop primeste prima data un warn,a doua oare tot un warn si a 3 oare primeste ban.Nu inteleg ce ii asa de greu de facut acest lucru,puteti chiar sa il puneti pe hess ca sa aleaga pe cei care merita sa intre pe sectiunea in cauza.
Postat 08 January 2008 - 10:31 PM
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 10:39 PM
Postat 08 January 2008 - 10:36 PM
eu cred ca ar fi posibil, si totusi cred ca ar merge, probabil ar rezista, chiar am vazut nu mai stiu unde, e probabil, chiar cred, bla bla..... :rolleyes:
Postat 08 January 2008 - 10:55 PM
P.S.eu vreau sa aflu cat mai multe
Postat 08 January 2008 - 11:01 PM
Oricum, multumim ca ai intervenit si ingrosam randurile, dar acum facem propuneri PRACTICE la ce s-a discutat, adica solutii.... Nu ne vom intoarce cu discutia.
Sigur ai si tu astfel de idei! Asteptam....
Si sa nu crezi ca stie cineva aici cati ani ai si nu te baga si pe tine in ``club``. TU, prin atitudinea pe care o ai vei hotari singur daca intri sau nu!
Valabil pt toti, nu trebuie sa ai multa psiho ca sa ``citesti`` cam ce poate unul sau altul.... Ca vor fi si ``erori``? Se vor remedia rapid....
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 11:11 PM
Postat 08 January 2008 - 11:11 PM
Eu as vrea un forum curat fie doar de rachetomodelism (sa zicem dupa reglementari FAI), fie amestecat cu rocketry, dar in care motorul sa nu mai fie subiectul central, ci doar parte componenta a unui rachetomodel sau racheta. Mi-ar placea sa vad subiecte legate de recuperare, de lansari in trepte, de lansari in conditii speciale, de rachetomodele greu de lansat si zburat (cum ar fi macheta functionala de space shuttle a lui George Gassaway), si alte lucruri care sa fascineze lumea nu neaparat prin flacari si zgomot ci prin pricepere si fun.
Postat 08 January 2008 - 11:14 PM
Pana acum: rubrica noua+ sanctiuni super exigente
Alte idei asteptam! :(
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 11:19 PM
Postat 08 January 2008 - 11:24 PM
Aceasta postare a fost editata de HESS: 08 January 2008 - 11:26 PM
Postat 08 January 2008 - 11:31 PM
-sa fie interzise subiecte de genul "burselor de materiale" ce ajung in forumul de racheto. Daca sunt la DEBARA, n-am obiectii. Fara vand/caut azotat, fara intrebari de "unde gasesc sulf" in interiorul forumului de rachete.
-as inaspri moderarea in asa fel incat orice lucru periculos ce iese din aria racheto sa dispara.
-fara subiecte deschise legate de retete. Daca e legal, sa le posteze moderatorii undeva sus, daca nu, sa nu le posteze.
Postat 08 January 2008 - 11:33 PM
Deci, pana acum: Rubrica noua + acces restrans+ sanctiuni drastice
Postat 08 January 2008 - 11:34 PM
don Quijote, la 8 Jan 2008, 23:31, a spus:
-sa fie interzise subiecte de genul "burselor de materiale" ce ajung in forumul de racheto. Daca sunt la DEBARA, n-am obiectii. Fara vand/caut azotat, fara intrebari de "unde gasesc sulf" in interiorul forumului de rachete.
-as inaspri moderarea in asa fel incat orice lucru periculos ce iese din aria racheto sa dispara.
-fara subiecte deschise legate de retete. Daca e legal, sa le posteze moderatorii undeva sus, daca nu, sa nu le posteze.
TOT ce inseamna substanta, motoare, cilindri, diuze, draci, laci, NU se vor mai gasi decat la rubrica aia...