CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 10 January 2004 - 10:13 PM
Exista spray-uri si vopsele care folosesc ca si diluant apa cu care se pot vopsi suprafetele de polistiren.
Exista si un spray special de protectie pt. polistiren peste care se poate pulveriza mai tirziu si cu vopsele
pe baza de nitro.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 11 January 2004 - 12:54 AM
Postat 11 January 2004 - 06:11 PM
Eu m-am referit la modul general ca aici in vest gasesti de toate, in Romania nu sunt documentat eventual,
la un magazin serios de vopsele de calitate daca nu la un magazin Metro sau Praktiker.Nu stiu daca aveti
aceste magazine in apropiere ce pot sa-ti dau e numarul de telefon de la magazinul Praktiker din Cluj sa
intrebi eventual acolo. Tel:0264/307120
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 13 January 2004 - 01:35 AM
Catalogul pentru L297 zice asa pentru a crea un oscilator: intre pinul 12 si pinul 16 al circuitului trebuie sa legi un rezistor de 22K iar intre pinul 16 si masa trebuie sa legi un condensator de 3.3nF pe care le poti vedea si pe cablajul tau "L297_298_Comp" in partea dreapta sus.
Deasupra condensatorului ai un JP3 care poti sa il setezi pe EXTERNAL SYNC sau INTERNAL SYNC, ideea banuiesc ca este urmatoarea, daca vrei sa ai sincronizate circuitele ar trebui sa setezi unul pe internal SYNC si restul de 2,3 sau cite mai folosesti tu pe external sinc, iar pe pinul sinc sa le legi pe toate intre ele adicatele tragi o sirma de la un circuit la celalalt, datorita faptului ca nu ai pus si cablajul cu fata cablata nu pot sa verific aceasta teorie dar banuiesc ca ar trebui sa fie perfect valabila, bineinteles ca pe cercuitele pe care le setezi pe external sync cel putin in teorie nu mai este nevoie sa poui acel rezistor de 22k si condensatorul de 3.3nF, dar oricum eu zic ca 2mii de lei economie pe circuit e egal cu 0 in comparatie cu cit costa restul :).
Sfatul meu personal este sa folosesti "L297_298_Comp" pentru ca mie proiectarea pe modul mi s-a parut mai fiabila si mai usor de intretinut decit totul la un loc pe acelasi cablaj.
Bafta si succes
Postat 13 January 2004 - 01:39 AM
Pinul 4 al portului paralel? sau poate a circuitului integrat? sau poate ....
scuzati dar mi-a fost imposibil sa ma abtin :) :) :o :o :)
In revenire
Apropo schema recomandata de prietenul tau pare, dar numai pare sa aiba o optiune in plus cea de a putea functiona si pe jumatati de pasi cu ea, pe cind prima nu imi dau seama foarte clar daca are sau nu aceasta optiune, s-ar putea sa se poata seta din JP1, dar ne avind si partea cablata a circuitului nu pot sa-mi dau seama, desi este destul de finut proiectata si ar fi o prostie din partea proiectantului sa nu foloseasca si aceasta caracteristica a lui L297.
Si acum am si eu o intrebare personala, pe ce motoare vrei sa folosesti aceste circuite? adica, citi volti citi amperi? nu de alta dar am vazut dupa cablaj ca nu prea ai loc sa instalezi L298 pe un radiator din aluminiu.
Si mai am un sfat am vazut ca L297_L298_comp nu are intrartile de pasi si sens legate galvanic de circuit (adica prin optocuploare) sfatul meu ar fi sa intorduci tu aceste optocuploare intre portul paralel si circuite, asta ca sa-ti protejezi portul paralel sa nu-l arzi, adicatele foloseste un 74hc573 plus 8 optocuploare pe sursa separata de 5 V fata de sursa de 5 V a montajului propriuzis si treaba zic eu ca o sa mearga atza
Oricum bafta si succes
Aceasta postare a fost editata de KRI: 13 January 2004 - 02:02 AM
Postat 13 January 2004 - 02:07 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 13 January 2004 - 03:03 AM
Telefon: 0721 385365
Postat 13 January 2004 - 04:32 AM
Va rog sa ma lamuriti de ce ne avertizeaza autorul :
"Il ne faut jamais couper l'alimentation logique de la carte avant l'alimentation de puissance, cela ferait brûler le circuit de puissance."
De ce ?
Postat 13 January 2004 - 05:30 AM
Postat 13 January 2004 - 07:37 AM
Cu cele 3 switch-uri se realizeaza corespondenta intre partea mecanica si soft privind originea sistemului de axe XYZ. Se deplaseaza caruciorul pe X pâna actioneaza intrerupatorul si se opreste, la fel pe Y si la fel pe Z si partea soft stie ca de acolo incepe numararea, bla, bla, bla. Si unde fixezi intrerupatoarele acolo va fi originea sistemului. Conteaza mult buna repetabilitate a actionarii lor.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 13 January 2004 - 01:27 PM
Postat 13 January 2004 - 05:26 PM
in miina si o sa urlu la stele.
Bafta!
Postat 13 January 2004 - 10:47 PM
http://magiist.free.eplanet.hu/_dwad_/fram...Motor/Motor.htm
Postat 13 January 2004 - 11:45 PM
Dodu, la 13 Jan 2004, 17:26, a spus:
in miina si o sa urlu la stele.
Bafta!
Deci din acei 10 pini 5 sunt conectati la masa si 3 sunt la portul paralel, dar ramin pinul 4 si 5 neconectati la ceva anume, chestia este ca daca te uiti in cartus asta e plansa 1 din 2 deci ar trebui sa mai existe si o plansa 2 din 2 presupun, pe care poate se gasesc restul explicatiilor, poate fi un feature connector dedicat unei alte scheme electronice, nu am idee.
Postat 14 January 2004 - 12:21 AM
bitex, la 13 Jan 2004, 02:07, a spus:
Normal de optocuploare nu ai nevoie decit in cazul in care vrei sa izolezi galvanic computerul fata de partea de actionare a motoarelor, indeea este ca atunci pentru cei 5V necesari logicii trebuie sa folosesti un traf separat fata de cel de alimentare al circuitului de putere la motoare (evident ca poate fi si o infasurare separata pe TRAFUL de putere al motoarelor), ideea este ca de pe acest traf nu putem alimenta decit HCT573 si optocuploarele si in NICI UN CAZ si logica de pe placile de comanda, pentru ca atunci nu am mai avea izolare galvanica, e la mintea cocosului, legam circuitele prin alimentarea de la aceeasi sursa ceea ce este gresit.
Cit despre HCT573 el este un latch unidirectional, adica reproduce pe iesire ce a fost odata pe intrare pina ii spunem noi sa reproduca altceva, eu am mai folosit in loc de HCT573, si un HCT273, de ars am ars si eu citeva HCT573 tot asa pe porti, oricum este solutia de preferat pentru ca e numai 23de mii fata de 300mii o placa de extensie pentru port paralel. Cind se arde in general nu mai conduce, pentru ca de obicei se distruge jonctiunea datorita faptului ca nu poate disipa in timp util caldura generata, dar ideea este ca daca jonctiunea e distrusa de o descarcare electrostatica este foarte posibil ca rezistenta ei sa tinda catre 0 deci sa conduca mai ceva decit cind e functionala :D :D , si aici ne salveaza de fapt optocuploarele.
Acum pentru cei care nu au stiinta de electronica si rabdare sa faca experiente pot lega direct placile de comanda ale motoarelor la portul parale si traba merge la fel de frumos ca si cu optocuploare si chiar mai ieftin, cheltuielile suplimentare apar in momentul in care se intimpla vre-un accident (scurt circuit sau alea alea) atunci scoateti banii pentru o placa de extensie de port paralel, sau va apucati sa lipiti si dezlipiti cu multa tehnica de pe placa de baza ceva cipuri, sau efectiv cumparati alta placa de baza care are portul paralel bun.
Oricum un HCT573 salveaza in cele mai mult cazuri portul paralel, in cazul de fata daca interpunem un hct intre port si intrarile placilor nu ne deranjeaza faptul ca e unidirectional, pentru ca oricum nu avem nevoie de bidirectivitate.
Postat 14 January 2004 - 12:41 AM
Se poate si asa ?, la 13 Jan 2004, 05:30, a spus:
Atentie, nu este obligatoriu ca efectiv scula de prelucrare sa atinga aceste switchuri (ex. virful frezei), in practica este suficient ca saniile transportoare ale sculei sa atinga aceste Switchuri, cite unul fiecare sanie, pentru ca intotdeauna scula va avea o pozitie relativa identica fata de aceste "sanii" (elemente de ghidare, glisiere... cum vreti voi sa le numiti), deci putem considera originea sistemului de coordonate. Ceea ce este foarte important insa si bitex foarte bine sublinia, este ca efectiv aceste switchuri sa fie de o foarte buna calitate mecanica si electrica pentru a asigura repetabilitatea sistemului, eu personal am facut niste teste pentru un anumit proiect, si am constatat pe pielea mea ce inseamna SW de proasta calitate, de exemplu se pot folosi SW electronice adica un fotoemitator si un fotoreceptor (genul ansamblurilor gasite in mouse), cel putin pentru mine asta este solutia optima pret/repetabilitate in mediile "lipsite de praf".
Sfatul meu personal este ca in cazul in care folositi switchuri mecanice, este sa utilizati switchuri bipolare, cu iesirile legate pe un bistabil, pentru a asigura coerenta semnalului generat, (deci o repetabilitate cit mai buna), deoarece toata lumea stie ca intre lamelele Switchurilor se produce o scinteiere in momentul contactului, scinteiere care poate genera impulsuri false pentru softul de comanda.
Aceasta postare a fost editata de KRI: 14 January 2004 - 12:46 AM
Postat 14 January 2004 - 01:04 AM
Scula se uzeaza, se schimba, niciodata nu este identica sau fixata identic cu cea data jos anterior sau pozitia in care atinge ea un switch nu este aceeasi. Numai saniile pot face asta fara probleme si acolo sunt si SW-urile. Asta cu originea sistemului e cea mai naspa problema la CNC-uri. Parerea mea. Ca e suficient ca viteza de apropiere de SW sa nu fie mereu aceeasi si se pot pierde pasi fie prin depasirea pozitiei fie prin ciocnire elastica de limitator. Cred ca problemele astea cu vitezele sunt rezolvate soft.
Postat 14 January 2004 - 01:30 AM
sint astfel de switchuri si la plotere de firma...
plus ca daca nu pui aceste limitatoare si faci greselile de mai sus te trezesti ca auzi un zgomot nasol si alergi sa opresti motoarele care se chinuie din greu acolo. si nu-i deloc bine :D
Aceasta postare a fost editata de expo: 14 January 2004 - 01:39 AM
Postat 14 January 2004 - 02:07 AM
Postat 14 January 2004 - 02:15 AM
Postat 14 January 2004 - 03:12 AM
expo, la 14 Jan 2004, 01:30, a spus:
sint astfel de switchuri si la plotere de firma...
plus ca daca nu pui aceste limitatoare si faci greselile de mai sus te trezesti ca auzi un zgomot nasol si alergi sa opresti motoarele care se chinuie din greu acolo. si nu-i deloc bine :D
Multumesc frumos. M-am lamurit....pana la raspunsul citat. Cred ca Expo se refera la sw. fin de course x,y,z care sunt legati la pinii 11, 12, 13 ai portului. Nu ? Ca altfel nu mai este clar.

Ajutor

Raspuns nou

Citare Multipla