Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#2319 Useril este offline   mayer_maryus 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 126
  • Inregistrat: 03-March 08

Postat 01 April 2008 - 03:50 PM

hellas, la 1 Apr 2008, 15:35, a spus:

Cea albastra are util 850x620mm, cea rosie 510x410mm.
Barele rectificate sunt foarte bune pentru suprafete mici de lucru. Pentru lungimi mari , flecta sub greutatea axei X+axaZ.
In plus mai apar si vibratii. Nu i imposibil de realizat si oricum functioneaza. Nu ar fi rau daca ai avea ghidaj liniar si rulment liniar deschis. Sistemul ar functiona aproape ca si un ghidaj liniar de tipul vazut la cnc de mai sus (si sunt destul de economice). Important e sa le gasesti.
Si eu am folosit pentru Z bare de 16mm. Si functioneaza super. Al 8-10 mm, nu i cam subtire?

nu cred , majoritatea pieselor vor avea intarire pe cant,iar ca avantaj ar fi greutatea mult mai mica decat daca l-as face din fier singura pb este ghidajul care initia am vrut sa cumpar cum le-ai facut tu dar din motive economice...am ales varianta cu arbori de precizie + bucsi cu bile.... sper sa reziste
daca nu ai fac suport si pun bucsi deschise dar cred ca suporta fara probleme aproximativ 30 de kg
(ma refer la axa x) pe lungime de 1m diametru de 25... sau sper :)
asta e o pb minora pe langa faptul ca nu ma pricep la electronica:((
0

#2320 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 01 April 2008 - 03:55 PM

Daca modulele din poza sunt identice inseamna ca am o problema cu pipaitul :)
M-am referit chiar la module pentru o axa. Doar n-o sa cumpar toata electronica sa fac teste cu ea. Daca totul e OK si-mi place ceva, cumpar. Si apoi sunt adeptul modulelor separate tocmai din cauza depanarii, ca-s mester la stricat. Logic ca aleg calea cea mai ieftina si pentru reparat.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1207058119.jpg

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2321 Useril este offline   mayer_maryus 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 126
  • Inregistrat: 03-March 08

Postat 01 April 2008 - 04:01 PM

bitex, la 1 Apr 2008, 15:55, a spus:

Daca modulele din poza sunt identice inseamna ca am o problema cu pipaitul :D
M-am referit chiar la module pentru o axa. Doar n-o sa cumpar toata electronica sa fac teste cu ea. Daca totul e OK si-mi place ceva, cumpar. Si apoi sunt adeptul modulelor separate tocmai din cauza depanarii, ca-s mester la stricat. Logic ca aleg calea cea mai ieftina si pentru reparat.

da-mi te rog un sfat util de unde as putea sa cumpar ceva mai ieftin :) eventual un kit complet...

ma gandeam la varianta sa termin toata mecanica masinii inclusiv motoarele (bipolare de min 4N/M) dupa care sa caut
un controler cu tot cu sursa, iar respectiva persoana sa mi-l si monteza:D eventual cu cinste etc...
0

#2322 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 April 2008 - 04:13 PM

Mai ieftin de 100 euro pentru 3-4 axe, montat si testat nu stiu unde gasesti iar in banii astia sa intre si radiator si transport si altele, cu atat mai putin... Cred ca si sursa costa ceva. Nu am prea facut comparatii legate de preturi, cumpar de regula de unde-mi convine mai mult fara sa ma uit la cativa euro, daca sunt in plus sau minus. Daca e sa cumperi un kit montat te descurci singur la legaturi. Sigur o sa te poata ajuta cineva daca ai materialele luate. Poate mai discutam pe tema asta, dar momentan am probleme cu timpul liber. Sper sa gasesti pe cineva disponibil.
Nu zic sa te supar, o unitate pentru cuplu e "N inmultit cu m". Mai degraba scrii Nm ca se intelege mai bine decat N/m.
Deja vorbesti de motoare puternice, asta cred ca presupune si electronica serioasa.
Revin de acasa, ca aici merge tare greu.
Verifica link-urile de pe aici si alege ceva daca iti place. Degeaba stiu preturi mici daca nu stiu cum merge electronica. N-as risca sa recomand ceva in momentul asta, dar sunt cateva variante consacrate care nu se poate sa nu mearga.
0

#2323 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 01 April 2008 - 07:05 PM

mayer_maryus nu prea stie ce vrea dar nici nu prea asculta... are anumite idei fixe sau poate mi se pare mie din discutia de pe elforum.ro. Driverul de aici eu zic ca nu e scump http://www.hi-end.ro/cnc/?p=productsMore&iProduct=1 daca stari sa cautati pe afara ori pe unde nu iesiti sub pretul asta
0

#2324 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 07:31 PM

celuster, la 31 Mar 2008, 00:21, a spus:

Iar cu tehnica suntem unde suntem nu din cauza mea ci din cauza unora ca tine care comozi nevoie mare cumpara de ici si vand dincolo......exemplu toata Romania de astazi.

numa' bine celu

Eu am adus o contributie importanta la dezvoltarea electronii din RO, poate mai mult decat o scola banala. Datorita mie multi romani stiu sa-si faca un montaj, au unde cere sfaturi, au primit joburi bine platite, etc
Nu sunt doar un comerciant imputit

Cand o sa te vad pe tine macar la gleznele mele mai vorbim...
0

#2325 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 01 April 2008 - 09:16 PM

...hai sa nu ne mai certam ca n'ajuta pe nimeni, fiecare vede treburile in felul lui si cu asta basta...apoi subiectul e CNC deci:)

numa' bine celu
0

#2326 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 01 April 2008 - 10:00 PM

vrajitoru, la 1 Apr 2008, 19:31, a spus:

Nu sunt doar un comerciant imputit

:D B) Sper ca stai mai bine la electronica decat la exprimare (scuze, nu m-am putut abtine)

@ mayer_maryus (eventual si vrajitoru): citeste tot ce gasesti AICI. Te va ajuta mult...
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

#2327 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 10:14 PM

Deja motoarele pas cu pas incep sa dispara din constructiile profesionale in favoarea celor normale cu perii si encoder. Avantajele sunt functionarea mai silentioasa fara vibratii si viteza mai buna.

Totusi eu am avut numai experiente neplacute cu motoare cu perii, nu am incredere in ele. Poate le-am nimerit eu doar pe cele mai proste...

@Aztec
Sunt varza la electronica... daca erai curios
0

#2328 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 April 2008 - 10:36 PM

Ba da' mai terminati ca ma faceti sa mor de ras! Ete la ei orgolii de profesionisti!
Nici nu va cunoasteti si va impungeti ca meseriasii! Fiecare stie ce stie, dar nu stie nimic de ceilalti!
Suntem aici sa discutam nu sa ne certam aiurea! Daca e rost de cearta ma bag si eu! Dar facem topic separat!

Eu ma cert cu unii ca fac misto de mine si voi aveti timp de scandal. Cica: "Ce te faci daca pierde pasi? " Fac ce a facut tata! E ca aia cu pisica si slanina.
Ceva noutati la capitolul CNC-uri? Eu am pus un cub de otel (25 kg) pe axa Z si l-am miscat fara nici o problema. Si mai ducea inca mult...
Asta cu aceeasi electronica de care ma plangeam data trecuta, dar alimentata la 40V in loc de 12. Am si parlit una (care suporta doar 24V) din neatentie, dar cele care erau facute sa mearga si la 40 au mers bine. Am testat cablurile si conexiunile. S-ar parea ca n-am incurcat nimic.
Alte noutati n-am.
Am doar o intrebare, pentru cine stie:
intrerupatoarele de capat de cursa se leaga pe intrari separate la PC sau sunt inseriate (cele de pe o axa...)? N-am fost atent pana acum la softuri sa vad setarile pentru aceste switch-uri, ca nu le-am avut niciodata. Incep sa caut acum, dar nu strica un mic ajutor. Multam fain anticipat!
Spor la treaba!
0

#2329 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 10:56 PM

daca doftul are intrare doar pentru un home...
le pui in paralel, oricare se va inchide contactul va fi facut,

daca are intrari separate le pui separat home si end

in serie oricare din ele se inchide circuitul tot deschis ramane deci nu e bine

Ce soft folosesti ?

Aceasta postare a fost editata de vrajitoru: 01 April 2008 - 11:02 PM

0

#2330 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 April 2008 - 11:02 PM

Da, scuze pentru neatentie!!!!!! La paralel m-am gandit dar am spus prostii.

Gata, am recitit mesajul si m-am lamurit. Am vazut in unele softuri ce spui si cred ca o sa ma descurc. Nu mai sterg ce-i in continuare, asta era nelamurirea, dar am rezolvat-o.

Nu stiu de ce au iesit ei cu 4 fire si 2 conectori cand puteau sa le lege direct in paralel.
La cateva softuri am observat ca exista o singura intrare pentru senzorul de capat de cursa pentru o axa, dar softul e facut sa le foloseasca pe amandoua? Adica ramane activa comanda de plecat inapoi indiferent pe care-l actioneaza? Teoretic ar trebui sa stie ce facea cand a dat peste unul din ele si sa permita plecarea numai in sens opus. Dar face asta?

Sau se foloseste un singur limitator (adica doar unul din cei doi) si se declara lungimea axei?

Momentan nu folosesc nici un soft ca daca foloseam stiam cum vrea limitatoarele. Ma refer la modul general... Posibil sa folosesc Visualmill dar inca nu-s sigur.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 01 April 2008 - 11:05 PM

0

#2331 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:04 PM

Cel mai bine e sa folosesti doar cel de home si cel de capat sa intrerupa alimentarea ca sa nu se tot duca... in caz de defectiune
0

#2332 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 April 2008 - 11:08 PM

Pare mai interesant asa, ca mecanic nu am nici un limitator. Parca nu am chef sa ma trezesc cu Z-ul cazut de pe masina B)
Abia pot sa-l ridic de pe masa...
0

#2333 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:11 PM

vrajitoru, la 1 Apr 2008, 22:14, a spus:

Deja motoarele pas cu pas incep sa dispara din constructiile profesionale in favoarea celor normale cu perii si encoder. Avantajele sunt functionarea mai silentioasa fara vibratii si viteza mai buna.

Totusi eu am avut numai experiente neplacute cu motoare cu perii, nu am incredere in ele. Poate le-am nimerit eu doar pe cele mai proste...

@Aztec
Sunt varza la electronica... daca erai curios

...Sau poate n-a fost electronica de calitate! B)
MPP pot functiona silentios cu un driver bun si nu neaparat scump (si ma gandesc la Geckodrive, in primul rand). Si pot ajunge si la 10.000 rot/min. Evident, la turatia asta nu mai au niciun pic de vlaga :D MPP au ceva avantaje in fata servomotoarelor si probabil din cauza aceasta s-au "chinuit" unii sa combine cele doua tehnologii. MPP nu cred ca vor disparea curand din peisaj si raman alegerea perfecta pentru incepatori.
0

#2334 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:21 PM

Daca nu ai intrari separate limitatoarele trebuie sa fie de tipul normal inchise si se monteaza in serie! Asa vei fi ferit si de o eventuala intrerupere accidentala a circuitului!
0

#2335 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:26 PM

Geckodrive costa 100USD pentru 1 axa, nu mi se pare ieftin deloc
0

#2336 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:41 PM

vrajitoru, la 1 Apr 2008, 23:26, a spus:

Geckodrive costa 100USD pentru 1 axa, nu mi se pare ieftin deloc

Daca-l pui la motorul ACESTA, e ieftin!
Oricum, pentru cine nu e la curent cu noutatile, Geckodrive va avea in curand (in aproximativ 6-8 saptamani) un driver de ~30-40$ :(
0

#2337 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 April 2008 - 11:41 PM

Aztec, la 1 Apr 2008, 23:21, a spus:

Daca nu ai intrari separate limitatoarele trebuie sa fie de tipul normal inchise si se monteaza in serie! Asa vei fi ferit si de o eventuala intrerupere accidentala a circuitului!

Pe bune ca la asta nu m-am gandit, sa verific cum sunt limitatoarele, pe normai inchis sau deschis...
Cu asta trebuia sa incep. Si ma prindeam de faza, dupa aia. Nu pot schimba usor ce-i acolo desi sunt microintrerupatoare clasice, cu parghie. Nu am acces usor la lipiturile cablului din cauza unei protectii din plastic. Parca n-as baga surubelnita in ele...
0

#2338 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:48 PM

Ar trebui sa aiba 3 contacte (pini), ca sa le poti lega cum vrei.
0

#2339 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 April 2008 - 11:53 PM

Ceva cam asa?

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1207086827.jpg

0

#2340 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 01 April 2008 - 11:55 PM

Ceva cam asa, dar putin altfel la partea de conectare cu firele nu se vad lipiturile, firele parca pleaca din interior. Cred ca exista un capac, o explicatiune ceva...
0

#2341 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 April 2008 - 12:06 AM

Verifica si daca nu corespund, trece-le pe lista din nou, la prioritati.
Pana la urma ce soft de comanda intentionezi sa folosesti?
0

#2342 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 02 April 2008 - 12:08 AM

In final vreau sa cumpar un Mach3 si parca mai trebuie ceva pe langa asta.
0

#2343 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 April 2008 - 12:25 AM

bitex, la 2 Apr 2008, 00:08, a spus:

In final vreau sa cumpar un Mach3 si parca mai trebuie ceva pe langa asta.

Nu inteleg la ce te referi. Pentru control, Mach3 e mai mult decat suficient. Si eu il folosesc. CAD-ul si CAM-ul sunt alta poveste!

Aceasta postare a fost editata de Aztec: 02 April 2008 - 12:25 AM

0

#2344 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 02 April 2008 - 12:45 AM

Cu CAD-ul ma descurc. Partea de CAM n-am unde s-o fac. De aia ziceam de Mach3 si inca ceva...
N-am gasit ceva si ieftin si bun. Ca in timp vreau sa am softul cu licenta, sa dorm cu capul pe CD si sa visez frumos...
Mach e si ieftin si bun. Dar cu CAM-ul e mai greu. VisualMill e cam 1000 euro si doar update de la 5 la 6 e peste 300 euro.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 April 2008 - 12:49 AM

0

#2345 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 April 2008 - 12:53 AM

bitex, la 2 Apr 2008, 00:45, a spus:

Cu CAD-ul ma descurc. Partea de CAM n-am unde s-o fac. De aia ziceam de Mach3 si inca ceva...

Mach3 vine la pachet cu LazyCAM, o solutie simpla pentru 2,5D. Pentru 3D parca ziceai ca folosesti VisualMill.
0

#2346 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 02 April 2008 - 01:06 AM

Doar incerc sa folosesc visual, ca nu prea ma descurc, desi tutorialul e tare pe intelesul tuturor.
Imi este suficient 2,5D pentru ce vreau sa fac acum. O sa vad ce e cu LazyCAM, poate-l pricep mai repede, desi am ceva indoieli.
De exemplu vreau sa fac cateva prelucrari simple ca cele marcate cu negru (fara cavitatea aceea ciudata de jos).

PS. Ideea e ca ma muncesc destul de mult ca sa fac o piesa si nu-mi convine ca apoi, pentru CAM, sa redesenez tot felul de linii si figuri sa pot freza dupa ele, n-am chef sa ascund suprafete sau sa refac piesa doar cu ce-i important pentru prelucrare.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1207091218.jpg

Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 April 2008 - 01:11 AM

0

#2347 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 02 April 2008 - 01:12 AM

Mai incearca cu VisualMill. E foarte bun si destul de simplu. Daca te pot ajuta cu ceva sa-mi zici. Poate ne vedem si discutam cu el in fata! Mai vorbim.
Pai CAM-ul trebuie sa se lege si el de ceva... In mod normal, in CAM ajunge piesa ta finita si tu definesti dimensiunile materialului brut. Mai departe, tinand cont de setarile tale, se descurca singur astfel incat, plecand de la brut sa ajunga la finit.

...Acu' ma retrag la depou...

Aceasta postare a fost editata de Aztec: 02 April 2008 - 01:23 AM

0

#2348 Useril este offline   celuster 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 04-January 07

Postat 02 April 2008 - 07:37 AM

bitex, la 1 Apr 2008, 23:55, a spus:

Ceva cam asa, dar putin altfel la partea de conectare cu firele nu se vad lipiturile, firele parca pleaca din interior. Cred ca exista un capac, o explicatiune ceva...

buna,

Ce zici tu sunt chestii profi si se folosesc la masinile industriale... am vazut si la noi da' costa undeva la 50 lei alea ieftine.

numa' bine Celu

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-36-1207114659.jpg

0

Arata acest topic

• 108 Pagini +
  • « Prima
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81