Scuze ca o iau pe bucatele, e fara rea intentie!
"Ma bucur ca in saptamana aceasta v-ati convins si voi de produsele furnizate de ISEL "
Nu stiu de ce te bucuri ca produsele ISEL n-au convins pe nimeni pana acum. Doar cine n-a vazut materiale adevarate nu stie ce-s alea.
Caracteristicile cu adevarat tehnice din catalog sunt atat de sarace incat numai un amator ar putea avea incredere in ce-i acolo. Si pana la urma am discutat despre niste preturi afisate pe o pagina straina. Nimic mai mult. Daca un joc axial de 0,1 mm intr-o rola pare OK nu prea am ca sa mai zic. Daca 0,01 pare OK la un surub cu bile inseamna ca degeaba mai muncesc. Posibil sa fie produse bune, dar cateva preturi pe o pagina n-au convins privind calitatea...
"si trebuie sa va spun ca unele comparatii intre solutia propusa de mine pentru prelucrarea materialelor metalice cu precizie mare a fost comparata cu cea de tip portal sau cu alte solutii intalnite pe net pentru taiere plana. "
Aici ai dreptate. E posibil ca nu toata lumea sa fi inteles ce ai gandit. Pana acum n-ai postat macar o schita, n-ai pus un link spre o poza de pe net care sa arate cam ce ai vrea sa faci. Sunt sigur ca gaseai daca doreai... E greu de inventat apa calda in domeniu. Pana la urma toti care au comentat ceva au observat lipsa multor repede la analiza pretului. Si asta indiferent de varianta.
"Imi pare de asemenea rau ca se compara pretul unor masini care prelucraeaza prin aschiere cu suruburi metrice sau mai rar trapezoidale cu unele cu surub cu bile. Ca se compara ghidajele trapezoidale cu frecare prin alunecare cu ghidajele cilindrice cu frecare de rostogolire cu bile."
Parerea asta de rau e nejustificata. Nimeni nu a facut astfel de comparatii. Toti am analizat aceleasi tipuri de produse: suruburi cu bile, ghidaje prismatice cu sanii cu bile sau cu role. Nimani n-a facut comparatie cu altceva.
S-au intercalat in topic cateva mesaje cu ce face fiecare dar fara legatura cu proiectul tau.
Si ca tot veni vorba, un ghidaj cu frecare de alunecare (clasica bucsa) bine facut e mai bun privind precizia, ca unul cu bile sau role de proasta calitate. Coeficientul de frecare e mai mare, poate durata de viata mai mica (nu-i obligatoriu) dar la capitolul precizie e undeva sus, in comparatie cu altele cu role sau chiar cu bile. Poate cateva citate care te-au facut sa afirmi comparatiile incorecte ar fi tare convingatoare...
"Apropo ghidajele cilindrice cu bile sectionate se pot pretensiona."
Legat de pretensionarea celor sectionate, cu bile, o spui din practica sau din teorie? Ca ti-as trimite spre testare 2 bucsi cu bile cu recirculare sa le pretensionezi si sa-mi spui ce ai rezolvat. Apoi sa le compari cu alte doua bucsi, nepretensionate, facute de alta firma. Si eventual sa le compari si cu alte doua cu frecare de alunecare.
Concluzia ar fi ca totul e relativ si ca n-o sa te bazezi pe acea pretensionare cand ai de cumparat 4000 de bucsi cu bile.
Apropo, cum realizezi fixarea unei bucsi cu bile, deschisa, intr-o carcasa? Cum sta bucsa in carcasa? Sa zicem ceva pentru diametrul barei de 12 mm ca sa fie ceva concret.
Eu tot traiesc cu speranta ca o sa revii cu acea analiza de pret ceva mai completa si ca o sa continui cu initiativa inceputa. Pana atunci, spor la treaba tuturor!
LE. Ca sa nu ramana aruncata din tren, o sa cumpar de la ISEL ce nu gasesc in alta parte dar nu neaparat din cauza calitatii. De nevoie. Nu stiu cine mai comercializeaza profil cu canale T lat de 375 mm. Noroc ca-i frezat dupa extrudare...
Un surub cu bile de regula e OK doar daca are piulita buna. Cu una singura lata de 25 mm nu vad sa fie treaba buna.
Si oricum ai intoarce-o, ce facem noi din aluminiu e prea putin legat de precizie daca nu se indeplinesc si alte conditii. Vorbim de precizie si facem mofturi pentru un 0,01 mm dar uitam cat se deformeaza toata masina la o variatie de 15 grade Celsius. Asa ca revin la ideea ca totul e relativ si se opreste la buzunar.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 January 2008 - 10:41 PM