SALUPA TORPILOARE "RANDUNICA" poate cea mai celebra nava a noastra, alaturi de alte vechi torpiloare
Postat 10 October 2010 - 06:17 PM
Adresele de web referitoare la torpiloarele rusesti nu le mai am...cat despre torpiloarele austro-ungare deocamdata am doar o lista (ti-o voi trimite maine) dar e un punct de plecare foarte bun in cautarea lor.
ultimul numar din Modelism nu l-am gasit...prin Deva, :unsure:
Postat 11 October 2010 - 12:30 PM
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne: 11 October 2010 - 12:36 PM
Postat 11 October 2010 - 06:24 PM
Din contra, echea este foarte clar vizibila la ambele unitati in poza aceea unicat din colectia Craciunoiu, numai ca din pacate poza nu e suficient de clara ca sa se inteleaga tot ce se vede!
Am evidentiat alaturat echea de mana cu magenta. Este perfect dreapta si e probabil gandita pentru a fi actionata stand in picioare pe punte. Ne gandim la o simpla bara de metal care se poate foarte usor monta si demonta de la locul ei de pe carma, guvernarea navei este preluata din interior, iar bara respectiva se fixeaza undeva pe punte. De aceea este asa dreapta.
De asemenea, am evidentiat si mana curenta babord (cu rosu) si respectiv tribord (cu maroniu). Toate aceste elemente sunt evidentiate numai pentru nava care se afla mai aproape de privitor, spre mal. Incurcatura provine si de la faptul ca mai exista si nava sora in bordul acesteia, si acolo toate aceste elemente se mai repeta inca o data identic!
http://666kb.com/i/bnffq4yp6ew2ah539.jpg
Din pacate poza nu e suficient de clara ca sa intelegem ce obiect de mici dimensiuni se afla DUPA eche, exact in axa navei la pupa. Ar fi un suport de baston de pavilion, dar daca e asa, de ce nu este si bastonul la post, avand arborat si pavilionul de el?
Postat 11 October 2010 - 06:45 PM
Asa este, acum am vazut-o si eu! Cred ca ai dreptate si cu suportul de baston pentru pavilion.
Sper sa regaseasca Claudiu adresele de www ale torpiloarelor rusesti!
Despre lista de torpiloare austro-ungare de mai sus, singurele mentionate expres pentru Dunare sunt unitatile Thornycroft transferate pe fluviu in 1893.Restul, nu stiu daca au plecat din Adriatica.
O seara buna!
Postat 11 October 2010 - 09:19 PM
Mugur, am facut un mic efort sa gasesc link-ul catre torpiloarele rusesti de unde am luat acele planuri ce ti le-am trimis. Oricum in acelasi loc se mai afla si o gramada de poze cu toate torpiloarele rusesti.
spor...
Oricum ar trebui sa ne gandim ca toate aceste torpiloare sunt construite pentru navigatia pe mare si nu pe un fluviu, dar daca vreit sa vedeti care seamana mai bine cu Soimul eliminati din imagine acele cazemate din prova...
planurile, trimse sunt aici http://wunderwaffe.narod.ru/Magazine/BKM/R...raw/page_01.htm sunt 2 pagini iar planul ce ti l-am trimis tie este asta http://wunderwaffe.n...Min/Draw/17.jpg si are legatura cu aceast torpilor http://wunderwaffe.n...Min/Draw/15.jpg si cu asta http://wunderwaffe.n...Min/Draw/16.jpg ...O sa vezi ca prova salupei torpiloare nu prea seamana cu aceasta din aceste planuri, cele trimise catre tine le-am modificat eu, am anulat cele 2 tuburi lans-torpila.
pozele ...sunt 3 pagini http://wunderwaffe.narod.ru/Magazine/BKM/R...res/page_01.htm
Postat 12 October 2010 - 08:41 AM
Multumesc pentru adrese!
Cat despre revista MODELISM, ar trebui sa o cauti mai insistent (iti recomand chioscurile RODIPET) pentru ca acolo apar fotografiile cu vedetele respective, atat cea color (de la Victorian), cat si laterala alb-negru(din colectia C. Craciunoiu). Mai mult decat atat: pentru MODELISM nr.5/2010 este in pregatire un articol inedit despre o clasa de nave romanesti care nu a mai fost prezentata pana acum intr-o maniera sistematica.
O zi buna!
Postat 12 October 2010 - 10:49 AM
MUGUR, la Oct 12 2010, 09:41 AM, a spus:
Multumesc pentru adrese!
Cat despre revista MODELISM, ar trebui sa o cauti mai insistent (iti recomand chioscurile RODIPET) pentru ca acolo apar fotografiile cu vedetele respective, atat cea color (de la Victorian), cat si laterala alb-negru(din colectia C. Craciunoiu). Mai mult decat atat: pentru MODELISM nr.5/2010 este in pregatire un articol inedit despre o clasa de nave romanesti care nu a mai fost prezentata pana acum intr-o maniera sistematica.
O zi buna!
Stiu Mugur ca revista Modelism era distribuita de Rodipet, dar ei au dat faliment si cei care i-au inlocuit nu mai distribuie revista in Deva, dar am vb. cu Victorian si imi trimite un numar si mie...cat despre nr. 5 am citit si eu ca o sa fie niste articole exceptionale. Cred ca ar fi bine ca domnul Craciunoiu sa inceapa o serie de articole referitoare la navele marinei romane de la sf. sec XIX, ar fi foarte interesant.
Salutare,
Postat 12 October 2010 - 03:28 PM
Mugur, ma gandeam la o smecherie: bastonul pavilionului nu e la locul lui fiindca ar putea sa fie, alternativ, eche de urgenta si baston de pavilion! Adica acelasi "bat" folosit alternativ in cele doua locuri... <_<
Inca o sugestie: am vazut ca ai desenat planul de doua ori, in doua pozitii: spre dreapta si intors invers, ca sa poti cobori de pe el vederile laterale. Sunt de acord ca la o asemenea nava, asimetrica in borduri, e necesar sa desenezi ambele vederi laterale. Cred insa ca ti-ar fi mai usor sa folosesti smecheria pe care am vazut-o utilizata uneori de iubitorii de material rulant. La locomotive se intampla deseori ca vederile laterale sa fie diferite, macar prin existenta sau inexistenta unor amanunte precum pompa de aer Westinghouse.
Deci, pentru a reprezenta lateralele, se deseneaza planul obiectului la mijloc, inconjurat de jur imprejur de vederile laterale.
Intrucat prezentarea navei in plan se face de regula cu pupa in stanga desenului (la fel dupa cum locomotivele se realizeaza cu spatele spre stanga), sub planul navei tale ar urma sa desenezi vederea din tribord, iar deasupra, INTOARSA CU CAPUL IN JOS, ar veni vederea din babord! Simplu si eficient. Te asigur ca nici un modelist nu te-ar injura ca trebuie sa tot intoarca planul, in schimb s-ar intelege mult mai simplu toate elementele reprezentative de pe punte!
Postat 13 October 2010 - 09:31 AM
Cred ca pana nu construiesc un model al vedetelor, numai opera moarta, la o scara de 1:25-1:30 nu o sa avem o imagine clara si de consens in acest caz.
Claudiu, te rog sa-mi trimiti pe adresa de e-mail materialele gasite de tine, ma intereseaza foarte mult.
Multumesc anticipat!
O zi buna!
Postat 14 October 2010 - 07:35 PM
Mugur articolul referitor la cele 2 torpiloare este excelent, chiar eram curios ce s-a intamplat cu ele pe parcursul isoriei...astfel am reusit de am vazut si poza acea ce lipseste de pe aici...si unde poti vedea mai bine cazematele, eram curios daca aveau sau nu fante de vedere, dar nu sunt doar niste chepenguri mai mari pentru intrarea echipajului in nava. Tot ce e posibil ca forma lor sa fie circulara...ar fi cea mai simpla varianta, mai ales ca era si cea mai ieftina...
Referitor la poza de la serbarile marinei din 1892, spui ca navele nu mai sunt inarmate...dar daca te uiti atent vei vedea ca scondrii torpilelor se vad, nu bine dar sunt acolo...
Cam atat dar se poate discuta
Salutare
Postat 20 October 2010 - 10:06 AM
@ Mugur: uitandu-ma la ultima ta poza postata, imi vine sa cred ca totusi Claudiu are dreptate si turnul de comanda e de forma circulara...
E interesant de observat cum aparent o forma simpla de reprodus devine extrem de complexa cand incepi sa intri in detalii. Nu degeaba se spune in cercurile arhitectilor ca arhitectura nu se face pe vorbe... ca sa obtii rezultate, trebuie sa faci asta mereu cu creionul in mana si sa incerci sa desenezi ceea ce descriu vorbele. Vei avea surpriza sa constati ca pe hartie lucrurile ies altfel decat din vorbe :rolleyes:
Postat 20 October 2010 - 08:11 PM
M-am gandit la acest lucru si la faptul ca mi-ai scris ca puntea am desenat-o prea bombata (referitor la sectiunile postate). Voi incerca sa redesenez comanda, modificand si forma "turtledeck".
Postat 27 November 2010 - 12:02 PM
Postat 29 November 2010 - 03:23 PM
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne: 29 November 2010 - 03:23 PM
Postat 28 December 2010 - 01:07 PM
Cu ceva timp in urma am avut norocul sa dau peste un filmulet ce prezenta deschiderea canalului sulina de catre regele Carol al 2-lea.
Aici e filmuletzul http://www.criticalpast.com/video/65675070...al_King-on-ship
In acest filmuletz daca aveti rabdarea sa-l urmariti...veti descoperi ca pe langa prezentarea unei vedete de siguranta...apare pe la minutul 01:04 ancorata la dana si o salupa, alba, mai mare ce aduce foarte bine cu Randunica, varianta civila.
Postat 28 December 2010 - 06:52 PM
claudiu_ne, la Dec 28 2010, 01:07 PM, a spus:
Cu ceva timp in urma am avut norocul sa dau peste un filmulet ce prezenta deschiderea canalului sulina de catre regele Carol al 2-lea.
Aici e filmuletzul http://www.criticalpast.com/video/65675070...al_King-on-ship
In acest filmuletz daca aveti rabdarea sa-l urmariti...veti descoperi ca pe langa prezentarea unei vedete de siguranta...apare pe la minutul 01:04 ancorata la dana si o salupa, alba, mai mare ce aduce foarte bine cu Randunica, varianta civila.
Salut, Claudiu,
Excelent film!
Eu nu m-am uitat in primul rand la salupa (nu stiu daca este RANDUNICA, aceasta a fost reconstruita de mai multe ori) ci la yahtul regal STEFAN CEL MARE (ex DDSG ORIENT) si la distrugatorul din clasa M.
O seara buna!

Ajutor

Raspuns nou

Citare Multipla