VEHICULE MILITARE, in special 1/72
Postat 05 November 2003 - 10:43 AM
Daca ai foto cu machetele tale poti sa le pui in galerie sa le admiram si noi.
sau ia-ti ceva dragut de aici www.machete.ro.
Postat 06 November 2003 - 12:46 PM
In privinta foto, este putin mai greu. Accesez dela Internet cafe ( deocamdata ) si este mai greu de introdus foto. Dar promit sa pun citeva in curind.
Probllema mea este ca nu prea am modele facute acasa, majoritatea fiind date sau facute pentru altii. Dar problema ceamai mare este lipsa de timp pentru a face arta. Eu fac modele militare 1/72 din rasina, kit-uri. Asta este job-ul meu.
In foarte putinul timp petrecut pina acum peacest site, am observat ca una dintre principalele probleme o constituie pretul si cum arata modelul pe o coperta de cutie.
Am intrat si in citeva forum-uri din afara si problemele se pun altfel.
Mai intreb si eu odata : voi lucrati dupa planuri, folositi documentatie text-foto, ati facut conversii pe kit-urile din plastic care se gasesclanoi ? Cam ce v-ar interesa, dar tehnic nu comercial ?
Postat 08 November 2003 - 11:41 AM
Postat 10 November 2003 - 09:59 AM
http://www.rlm.at/start_e.htm?galerie/24/gal24_e.htm&1
In afara de vehicole si figurine, restul a construit singur.
Aceasta postare a fost editata de Olaf The Viking: 10 November 2003 - 10:04 AM
Postat 11 November 2003 - 10:01 PM
Asteptam Olaf sa-mi spui ceva de firmele ( cite sint ? ) producatoare si daca ai avut curiozitatea de a vedea cam cit si ce se face.
Stiti ca sint 2 producatori de 1/72 din rasina si amindoi figureaza in acel site american ( si in multe altele ). Ma asteptam la ceva mai interesant si dinamic. Dar sa stai sa pui zeci de poze cu textele insotitoare si cu preturile aferente, mi se pare cam .....
Va intrebam de planuri, de documentatii, de reviste .....
Numele de STEEL MASTER CHIAR NU VA SPUNE NIMIC ? Este cea mai buna revista dedicata de modelism militar - vehicule si-l cunosc personal pe fondator care este patronul firmei AZIMUT.
Eu produc modele militare 1/72 din rasina - vehicule, trenuri si foarte multe accesorii. La momentul potrivit am sa va spun unde le puteti, nu gasi, ci vedea. Pentru ca aici nu prea le veti gasi.
A cadea in extaz mistic atunci cind vezi o coperta frumos si viu colorata, nu mi se pare o chestie. Exista nenumarate firme pe ale caror cutii nu dai 2 bani dar cunoscatorii le cumpara pentru ce stiu ca se afla in interior.
Poate cam mult si cam dur ( rautacios ). Ginditi-va insa la momentul in care leul se va transforma in euro. Cred ca multi vor ramine exclusiv la a admira poze.
Pentru cazul ca veti avea nevoie de ceva, orice - sfaturi, planuri, piese puteti folosi adresa de e-mail. Nu cred ca voi mai reveni curind pe aici.
Spor la treaba !!!
Postat 11 November 2003 - 10:06 PM
WESPE, Detail 72, Micro-Realistixx, Matador si citeva inca.
Pentru 1/35 iti recomand sa cauti ACCURATE ARMOR, ca sa nu mai vorbim de VERLINDEN. Sau RESICAST, AZIMUT,
ELITE. Nu ai de unde sa stii, dar exista foarte multe modele create pentru unele din aceste firme de vreo 3 modelisi romani.
Postat 12 November 2003 - 09:07 AM
De cateva zile i-ti citesc post-urile, dar abia azi pot raspunde. Iarta-ma, dar nu inteleg de ce Tu, un Luceafar, un Geniu neinteles, ai coborat in lumea noastra, a profanilor, pentru a ne arata Calea (pe care, daca mi-e permis a spune..... o cam lasi in ceata).
De fapt, de ce ai intrat pe acest site ? Ca sa ne anunti ca te putem contacta pe orice tema, sfaturi, planuri, etc., facandu-ne in acelasi timp niste nestiutori inocenti, care dau banii numai pe o poza viu si frumos colorata ? Nu faci arta, asta fiind o problema a ta, pentru ca nu ai timp. Am inteles. Atunci ce faci ? Comert?
Ca adresa pentru un magazin, un site, sau alceva de unde sa putem achizitiona (sau macar cadea in extaz mistic in fata unuia dintre modelele realizate de tine, admiratia dandu-ne pe spate) nu dai... Sunt bulversat...
Spui ca stii... Decat sa pierzi timpul aruncand cuvinte de pe piedesalul pe care te-ai cocotat (singur), pune mana si scrie un articol util, de unde sa invatam si noi, muritorii de rand, ceva...
Un hobby trebuie sa-l faci cu placere. Iar daca eu asamblez un tanc la scara 1/35, la care tarnacopul, sau senila, sau cazmaua nu e exact in pozitia data de planurile originale, schema de vopsire nu aduce cu RAL-ul folosit la modelul real, dar mie ASTA imi face placere, consider ca e dreptul meu de a ma bucura de macheta mea. Pe care o construiesc in masura in care am indemanarea, experienta, accesul la planurile originale, si nu in ultimul rand banii necesari pentru a o finaliza asa cum, repet, imi face mie placere.
Daca putem invata unii de la ceilalti, hai sa o facem. Ma bucur ca il cunosti personal pe patronul firmei Azimut, ma bucur si mai tare daca te cunoaste si el pe tine. Faptul ca folosesti pe forum username-ul unei reviste bune, in ochii mei, nu te face cu nimic mai interesant (cum ar suna un pseudonim de genul „Cutezatorii”, "Arici Pogonici" ? Tot reviste ...). Pune una din lucrarile tale pe site, da o adresa unde le putem vedea sau achiziona, si mai da drumul la aer. Ca prea e mult.
Parerea mea...
Postat 12 November 2003 - 09:22 AM
Citeam pe un site despre o metoda de a copia obiecte. Se face un cofraj (imi scapa acum materialul) dupa obiectul ce se doreste a fi copiat, se scoate obiectul si se toarna rasina. Si despre asta vroiam sa stiu mai multe.
De unde sa procuram rasina? Exista mai multe tipuri ? etc.
Iar Azimut nu exista in site-ul american.
Aceasta postare a fost editata de Olaf The Viking: 12 November 2003 - 09:23 AM
Postat 12 November 2003 - 09:27 AM
Da, am auzit de revista Steel Master si intr-adevar e foarta buna. Probabil te referi la editia franceza. Caci exista si o editie germana, (stiai ?) care e mai putin reusita decat cea franceza. Idem ca la revista Wing Master. Da' asa de chestie, 90% din ce se prezinta in Steel Master e la scara 1/35 :D Nu ca n-as fi fan de scara 1/72 ....
Faci afirmatia ca exista scara 1/350. La blindate ???? Sincer n-am auzit ! Poate la nave ?! Dar recunosc, nu le stiu pe toate ca si tine ...
De acord si cu afirmatia ca nu artwork-ul de pe cutie face calitatea kitului si ca sunt multi producatori buni, care-si ofera marfa in cutii mai putin aspectoase. dar nu poti nega totusi importanta "psihica" a unui artwork bun ! Iar tu, daca esti producator de kituri/accesorii pe care NOI romanii nu le putem decat admira si nu cumpara, atunci te contrazici in principii :D Decat sa-ti admiram mistic kiturile, mai bine cumparam din alea cu artwork frumos, dar care sunt accesibile noua.
Apropo de scara 1/72, ce zici de kituri PST la pretul de 205.000 lei kitul ? Eh ?! Da, da, in Romania !
Sa nu-mi spui ca n-ai auzit de PST :D
Deci ideea finala este sa cooperam si sa ne ajutam unii pe altii in folos reciproc !
Nu sa facem pe "jmecherii" si atotstiutorii dispretuitori.
Postat 12 November 2003 - 10:48 AM
Cine seamana vint, culege furtuna!
Eu lucrez machete de avioane la scara 1/72.Nu ma sperie un kit, chiar daca este slabut si imi place sa fac "complectari", chiar si la kit-urile bune.La un IAR-80 MPM am refacut totul, ba am mai pus inca vreo 150 de repere.
Putini sint cei ce fac macheta direct din cutie!
Alexandru
Postat 12 November 2003 - 02:31 PM
Pe scurt : 1/350 - scara de wargame si exista vreo 2-3 firme producatoare din USA ( white-metal ) si numai vehicule.
Pentru modelele din rasina se foloseste cauciuc siliconic, pentru matrite si se toarna o rasina poliuretanica bicomponenta.
Daca mi-am construit un piedestal, asta este treaba mea si am facut-o singur. Cit despre realizari, sint destui care le-au vazut si multi care le au pe acasa. Chiar acum se afla linga mine un bun prieten, care sta, citeste si mustaceste usor ..... Si pot sa va spun ca nu este deloc un "jmecher", cum nici eu de altfel.
Recunosc, sint destul de acid si poate ca ceea ce am facut pina acum sa-mi fi modificat modul de gindire.
As vfi putut pune foarte bine PLAI CU BOI sau ASPIRINA SARACULUI ( pentru ca-l admir sincer pe Dinescu ), dar m-am gindit sa fie ceva la .... tema. Cunosc destul de multi producatori in domeniu, n-am sa ma mai laud, dar pentru AZIMUT si pentru cel care a fondat-o am o deosebita admiratie. Stiu si am vazut si editia germana ( este vorba de o copie, dar cu mai putine articole decit originalul ).
Acum stiti cam cit timp va ia sa montati si sa terminati un model. Cam de 2-4 ori mai mult ia ca sa faci un model pentru turnare, adica un model nou. Nu ma intereseaza reclama in tara si nici sa vind. Stim cit se poate vinde si cam cine ar putea cumpara. V-am invitat doar sa vedeti, sa va faceti o idee, sa puteti compara cu ceea ce stiti, etc. Pe de alta parte, foarte multe din modelele facute sint, asa cum se spune "exotice", adica mai putin cunoscute : FORD 8 cwt LRDG, MARMON HERRINGTON Mk III a armd car. MAN 4500 s truck, ZIS 10, KOMINTERN, STALINETZ S-65 si altele.
PST, si multe altele. Da stiu si chiar am unele dintre ele. Sint modele bune, in general dar pe care trebuie sa lucrezi ca sa le aduci unde vrei. Mai ales daca sint SHORT-RUN.
Este adevarat ca plasticul este mai usor de lucrat, mult mai usor de lipit si de finisat. Rasina pune probleme, de lipire, de chituire si in multe cazuri de indreptare a deformarilor ( mecanice ) care apar.
Parerea mea despre BOXART ramine in continuare aceeasi. Este bun, frumos, magnific dar ce te faci cu gardul si cu leopardul ? Precum spuneam, multe firme au doar o eticheta pe care doar scrie ce se afla in interior. Si asta pentru ca, de multe ori, numele firmei reprezinta o garantie pentru continut.
Pentru cei care au vazut ultimul salon de modelism din'89 si pe cel din '90 - daca-si aduc aminte sa fi vazut o diorama 1/15 - un T-72 cu fuste linga o casa distrusa. Este adevarat ca este singura lucrare la 1/15.
Imi dau seama ca am adoptat un ton neadecvat, dar asta este. Intotdeauna este bun si un dus rece.
Si sigur ca se poate face ce si in sens constructiv.
Inca odata, mi-au placut reactiile.
Postat 13 November 2003 - 09:19 AM
Ramai pe piedestalul pe care l-ai construit singur.Daca ai vrut sa iesi in fata, ai reusit. Din pacate, pe mine nu m-ai convins pana in prezent. Ca-ti meriti locul pe piedestal. In mod sigur insa, la inaltimea la care te-ai ridicat (prietenii care au machetele tale si mustacesc usor stiu de ce...) parerea unui profan nu conteaza.
Oi fi eu un Toma-necredinciosul, dar inainte de orice, astept sa vad una din lucrarile tale.
Who knows, this could be the beginning of a beautiful friendship !
Aceasta postare a fost editata de _Ronin: 16 June 2004 - 02:51 PM
Postat 13 November 2003 - 09:29 AM
Si totusi n-am prea inteles ce doresti/urmaresti pe acest forum ?
Sa-ti faci reclama ? Sa ne "dai pe la nas" cu produse, pe care oricum nu ai de gand sa ni le vinzi ?
Sa starnesti polemici ?!
Ma bucur ca ai reusit sa faci kituri din rasina de mare valoare/exactitate/raritate si-ti doresc sa le vinzi cu cat mai mult profit unde vrei tu. Dar daca desconsideri total piata interna romaneasca, atunci lasa-ne domne' in pace. Idei despre ce se intampla in lumea machetismului avem si noi. Nu suntem chiar de la tara. Cu banii stam mai prost, ca tot romanul. Si apropos de piedestale, sa stii ca cele pe care te urca ALTII sunt de valoare si dainuie. Cele pe care ti le faci singur in curte si te urci pe ele, sunt efemere si pana la urma iti fac mai mult rau decat bine .....
Oricum toate cele bune !
Postat 13 November 2003 - 10:19 AM
De exemplu exista o rasina care imita foarte bine luciu apei. De unde o luam, ce trebuie sa urmarim la turnare, etc ???
Postat 13 November 2003 - 10:34 AM
Desenez inca odata : nu-mi fac reclama pentru ca nu am nevoie. Stiu ca nu aveti posibilitati prea mari si-mi pare sincer rau. Nu pentru ca nu mi-ati cumpara marfa. In nici un caz. Am avut amatori, au vazut preturile, au putut avea discount dar au refuzat. Unii au ajuns sa cumpere ( nu numai modele de-ale mele ) de afara.
Probabil ca, din punctul vostru de vedere, gresesc. Am facut si eu ceea ce faceti voi acum. Dar am vrut altceva si mai mult.
Imi cereti poze, foarte bine. Dar eu n-am vazut asa ceva pe aici ( doar un MARDER ) - realizari proprii sau poate ca n-am stiut unde sa caut. V-am oferit deja o informatie.
Dar nu am poze prntru ca n-am stat de asa ceva.
Daca ati avea revista TANKETTE ( revista asociatiei MAFVA ), ati gasi acolo 1-2 foto. Si acum o sa spuneti ca iar ma laud, etc, etc .... Dar asta este.
Stiu ca se pot face si lucruri constructive. Poate ca ati vazut in ontheway site-ul unui muzeu american al vehiculelor militare realizat doar cu machete ( din pacate doar 1/72 si nu foarte multe ). A fost un moment cind am gindit ca ce-ar fi daca am face si noi asa ceva. Cel putin, pentru inceput un soi de expozitie permanenta. Am fost sa caut un loc dar m-am cam lovit de obtuzitate.
De data asta fara ironie, "jmecherie" ieftina sau proasta crestere - exista o lipsa de informatie si mai ales exista lipsa intilnirilor directe, a expunerii modelelor. Competitia este una dintre conditiile progresului. Si, chiar daca nu credeti, v-o spun din proprie experienta.
Si, pentru ca vad mesajul, sa va fie clar - eu nu desconsider piata romaneasca. Dar, pentru moment, nu este pregatita.
Forumurile sint foarte interesante si poti gasi multe lucruri interesante. Cred insa ca este necesar inca un pas de facut, crearea unui ( unor ) cluburi de modelism. Fie dedicate , fie generale. Si contactul cu organizatii similare de aiurea. Stiu ca stiti de IPMS, eu va spun doar de MAFVA ( doar vehicule militare ) asociatie international fondata de englezi, cu citeva mii de membri adunati in zeci de cluburi. Stiu ca si pe la noi s-a incercat ceva de genul club IPMS, dar au aparut tot felul de obstacole.
Sper ca tot ce v-am spus sa nu fie considerat iarasi "jmecherie".
Oricum toate cele bune si voua !
Postat 13 November 2003 - 12:23 PM
Sa ma intorc la Steel Master. Sigur am inteles "scuzele" tale si din acest punct de vedere totul e ok. Fara nici o urma de ironie doresc sa ai succes in actiunile pe care le vei intreprinde si poate dupa ce iti vei fi amortizat investitiile si munca si vei fi avut si un castig pe masura sperantelor, vei fi mai ingaduitor financiar cu piata romaneasca :). Abia putem vorbi de ceva activitate machetistica la kituri de plastic injectate. Cele de rasina sunt inca un apanaj exclusiv a celor avansati, dar si cu bani.
Ai dreptate din nou spunand ca suntem foarte slab organizati: nu tu un IPMS sau ori ce alta organizatie. Orice inceput e greu. Pana una alta in Bucuresti sunt totusi cei mai numerosi modelisti/machetisti care ar putea organiza ceva, un nucleu, o organizatie....
Si fii linistit. Si "jmecherii" sunt de 2 feluri: simpatici si antipatici.
Cred ca esti pe drumul cel bun -_-
Peace, cum zicea un "jmecher" ... din a doua categorie pe un alt forum, undeva, candva ...
Postat 14 November 2003 - 09:40 AM
Avand in vedere ca-l cunosti pe fondatorul revistei Steel Master, poate reusesti sa-mi pui o pila la el, ca-n momentul in care macheta e gata sa-i pot publica poza in revista al carei nume il folosesti ca nick -_- . Asta numai in cazul in care vei/va considera ca e demna de asa ceva…
Postat 14 November 2003 - 12:41 PM
Asa cum bine ati constatat, se simte lipsa unui loc "de lauda".Nu avem unde sa ne expunem lucrarile, unde sa vada altii si mai ales, se vedem la alatii cum se lucreaza.Degeaba stam in cochilia noastra si lucram, lucram...
In vremuri, hai sa le zic mai bune, ne intilneam citiva "bolnavi" la o cofetarie (de, "renumeratie" mica dupa buget, coane Adiriane, pardon Fanica!), udeva pe linga ASE, dar a luat locul un patron si acum vinde ...masini.Gasca s-a cam spart, ne mai intilnim cite doi, trei, simbata si ne "laudam" cu lucrarile de peste saptamina...
Poate ar trebui miscat ceva, dar CINE?Ca tot la ban ajungem...
Alexandru
Postat 15 November 2003 - 03:19 PM
Am vazut si cred ca nu este mare lucru de spus, adica "No comment ". Poti fi sigur ca nu de pile ai nevoie. Poza vorbeste de la sine. Iti pot spune doar ca am vazut multe modele mult mai slabe dar foarte tare laudate. Marele adevar este ca ce se face pe aici nu este cunoscut afara. Daca ai un STEEL MASTER recent, cauta adresa lor, un fax, un e-mail si trimite-le un mesaj. Cauta-l mai ales pe noul redactor-sef, foarte interesat in a publica si altceva decit vest. Daca nu faci nimic, spune-mi. Ai insa incredere in fortele tale.
Z-mare, daca locul de intilnire era pe undeva pe linga ASE, s-ar putea sa necunoastem. Am un amic care se ocupa de avioane ( cind are timp ) - Dragos Popescu. Numele iti spune ceva ?
Revin saptamina viitoare, pentru ca multe ar fi de spus, dar mai ales de facut.
Postat 19 November 2003 - 01:32 PM
Am vazut undeva ca ati dat de PANZER COLOR. In urma cu ceva ani am tradus impreuna cu un amic volumul referitor la camuflaje. Daca intereseaza, spuneti.
Daca nu stiati - incercati sa folositi pentru enamel, spalat aerografe si lipit ( excelent ) plastic diluant nitro 2205 sau compatibil.
Ronin, ai cumva modele terminate ?
Haideti si voi cu ceva idei, poate ca urnim intr-un fel lucrurile.
Postat 19 November 2003 - 03:49 PM
De ce sa nu ne facem noi aici o organizatie de sine statatoare si sa o inregistram si la ei ? Ce avantaje sunt daca platim la ei cotizatia, in afara de TANKETTE?
Postat 20 November 2003 - 09:16 AM
Ar trebui cu adevarat sa incercam ceva. IPMS-RO, MAFVA-RO, orice ! Nu are importanta !
Steel Master, buna informatia despre diluant nitro 2205 ! Chiar azi ma duc sa cumpar :rolleyes: !
Cateva kituri ale lui Ronin puteti vedea pe http://www.hobby.ro/ ! E vorba de un Tiger si un IS-2
Postat 20 November 2003 - 11:56 AM
Membru MAFVA si afiliere - avantaje prea multe nu sint ( dar asta este valabil in cazul oricarei asocieri, de orice fel, oriunde ).Stiu sigur ca membrii MAFVA beneficiaza de reduceri la achizitionarea de modele ale unor producatori de rasini. Revista este un avantaj destul de important ( in opinia mea ), in primul rind pentru documentatia care se gaseste in ea. Trebuie sa stiti ca in Vest sint citiva desenatori de planuri ( 6-7) dar care le dau doar pe bani. In plus informatiile, care sint furnizate de membri aflati in toata lumea. Nu o luati ca lauda dar, la cite planuri si articole am reusit sa string pina acum, tot nu ma consider satisfacut si stiu ca oricind pot adauga ceva interesant sau ce nu stiam. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este ca se poate face corespondenta cu ceilalti membrii - citeva mii, deci ati avea de unde alege - 1/35, 1/72 si mai mult, pe teme ( exista "nebuni" de toate felurile ). Ideea este de a gindi pozitiv si nu daca cineva vrea sa-si traga ceva avantaje. Iar ideea lor este destul de generoasa. Toata conducerea lucreaza benevol, presedintele in exercitiu ( de multi ani ) este un tip in carucior iar editorul imprumuta calculatoare de la prieteni pentru a redacta revista ( pina acum vreo 4 ani era dactilografiata in intregime ).
V-am vorbit mai mult de MAFVA pentru ca o cunosc mai bine si am reusit sa vad, o data, ceea ce pot face si cit sint de deschisi pentru ceea ce fac. In plus nu stiu cit de restrictivi sint cei de la IPMS in privinta modelelor din rasina ( nternatinal Plastic ..... ). Dar astea sint amanunte peste care se poate trece.
In privinta organizarii, cred ca se poate duce la capat. Probabil ca este nevoie de un avocat si in plus pot sa vorbesc cu cineva care are un club privat de modelism si-mi poate spune pasii pe care i-a facut pentru legalizare.
Privitor la expozitii - organizarea unui club este un prim pas. Ca ONG se pot obtine sponsorizari si poate chiar un spatiu. Depinde doar cum se pune problema, dar mai ales depinde de ceea ce un eventual sponsor vede ( ca activitate ). Cred de asemenea ca pot aduce, la o eventuala manifestare, cel putin 2-3 producatori, daca nu personal, macar produse ale lor.
Revista, sau mai degraba buletin de informare, se poate realiza destul de usor - alb-negru, PC, scanner, imprimanta si copiator. Dar pina acolo mai este.
Pentru Ronin, si nu numai - daca aveti modele gata si posibilitatea de a face foto digitale, sint citeva site-uri care primesc si publica. Trebuie doar sa te inscrii. Am sa va dau adrese, doar ca trebuie sa le caut. Dar poate ca aveti si voi. Romania este inca o pata alba si cred ca ar trebui colorata. Ceea ce s-a vazut pina acum a fost bine primit sivorbesc doar de modelism amator. Promit sa-l contactez pe redactorul-sef de la STEEL MASTER - Raymond Giulliani ca sa aranjam ceva pentru publicare. Exista o revista doar pentru 1/72 - MINITRACKS - in Franta si cred ca si ei ar publica foto.
Pentru cei care fac 1/72, vehicule - ca sa nu ziceti ca am nasul prea pe sus, v-as putea oferi, deocamdata accesorii : butoaie, canistre germane, lazi metalice si de lemn, arme, seturi de scule, bagaje de tot felul, efecte personale ( germane ), proiectile de 88 si 75, tevi de tun ( tancuri ).
De asemenea daca aveti nevoie de foi de plastic - ABS, de foarte buna calitate 0,3 , 0,5 , 0,7 , 1,0 mm.
Cunoasteti MILIPUT ? Este un soi de plstilina, dar bicomponenta, care se modeleaza foarte usor si se intareste ( piatra ) in 24 h. Se taie, slefuieste, pileste si vopseste foarte usor.
Eu zic sa avem curaj si dati cu idei. Indiferent de cum le considerati. Hai sa facem si noi Brain Storming ca numai asa se poate merge inainte. Din mai multe pareri si propuneri trebuie sa iasa ceva. Si in plus - un club nu se poate face cu 5-6 membri.
Sa ne-auzim curind !
Postat 20 November 2003 - 12:20 PM
Multumesc
:rolleyes:
Postat 20 November 2003 - 04:34 PM