Constructia unei locomotive de la 0 Vreau sa construiesc o locomotiva
#1
Postat 27 September 2007 - 05:36 PM
Ce imi doresc acum.Vreau sa fac o locomotiva,nu prea complexa dar nu am schema.Stiu ca acum cativa ani se gaseau reviste de modelare in care se dadea un model de locomotiva inpreuna cu cotele pieselor.
Ma puteti ajuta cu cateva scheme sau link-uri catre site-uri unde pot gasi asa ceva?Va-s fi recunoscator
Cu stima...
#2
Postat 27 September 2007 - 06:44 PM
#3
Postat 08 October 2007 - 01:54 PM
Nu prea va sunt de mare folos respectivele reviste. Si asta din cauza ca detalii au aparut numai la o locmotiva Pacific 231.000 (sic) si acele insuficiente dupa parerea mea. Articolul despre locomotiva Pacific era scris de dl. Serban Lacriteanu iar articolul despre detaliile constructive de raposatul Ioan Lutai - fie-i tarana usoara.
Acele revista va sunt utile in scop informativ sa ca punct de pornire.
Eu va recomand altceva: sunteti din Resita. Acolo aveti parcul rece de locomotive cu abur. Puteti face poze, puteti face masuratori etc. In urmatorii ani cred ca voi ajunge la anumite intervale de timp la Resita, asa ca daca va hotarati sa intrati in bransa, ne putem vedea sa va dau sa copiati anumite materiale cu conditia sa o faceti in ziua aceea (vizitele mel vor fi scurte).
#4
Postat 08 October 2007 - 11:28 PM
e o problema. ce tip de locomotiva? abur, diesel, electrica, locotractor? am ceva schite generale cotate, dar nu la nivel de subansamble. pentru asta ai parcul rece de la resita, vorba lui pacific. ai acolo aburoase sa-ti pui si-n cap :lol: ai putea incepe cu 'resicza' nr1 care de fapt e nr2. e destul de simpla, iar la o sacara mai mare o poti face si functionala cu abur, de ex 1:10
http://www.railfaneurope.net/pix/ro/steam/misc/locomotiva_cu_abur.jpg
Aceasta postare a fost editata de lok: 08 October 2007 - 11:44 PM
#5
Postat 18 November 2007 - 10:57 AM
lok, la 8 Oct 2007, 23:28, a spus:
e o problema. ce tip de locomotiva? abur, diesel, electrica, locotractor? am ceva schite generale cotate, dar nu la nivel de subansamble. pentru asta ai parcul rece de la resita, vorba lui pacific. ai acolo aburoase sa-ti pui si-n cap http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif ai putea incepe cu 'resicza' nr1 care de fapt e nr2. e destul de simpla, iar la o sacara mai mare o poti face si functionala cu abur, de ex 1:10
http://www.railfaneurope.net/pix/ro/steam/misc/locomotiva_cu_abur.jpg
si cum va fi construit acest motor cu abur? o schema, ceva aveti? sau se pot cumpara gata facute? si o viteza aproximativa se poate estima?
#6
Postat 18 November 2007 - 10:46 PM
Citeaza
Motorul cu abur este foarte simplu ca realizare si este compus dintr-un cazan si un cilindru de forta cu distribuitorul pe el.
Daca vrei schema te rog trimite-mi la pm adresa de mail si iti trimit niste fotocopii impreuna cu descrierea functionarii si a executiei.
In principiu nu este foarte greu de realizat dar piesele trebuie executate foarte precis.
Nu stiu daca exista si de cumparat.
Ai ajuns prea departe cu intrebarea. Viteza depinde de foarte multe variabile: puterea motorului, marimea modelului-scara la care este realizat, diametrul rotilor motoare-daca este vorba de o locomotiva, cate kg are si multe altele.
Ca sa iti faci o idee la ce poate folosi motorul cu abur arunca o privire incepand de AICI si AICI
La ultima adresa ai sa vezi exact motorul de care vorbesc.
Exista si motoare mai complicate dar eu cred ca asta este cel mai simplu
Succes!
Aceasta postare a fost editata de LDH: 18 November 2007 - 10:47 PM
#8
Postat 22 November 2007 - 05:06 AM
Fisiere atasate
-
Masini_termice.htm (2.3K)
Number of downloads: 612
#10
Postat 29 November 2007 - 01:13 PM
LDH, la 18 Nov 2007, 22:46, a spus:
Din pacate motorul cu abur este simplu numai in aparenta. Singurul lucru simplu la el este principiul de baza de functionare, dar cand e vorba sa faci supapele de distributie lucrurile se complica.
Mai simplu de facut e un motor cu cilindru oscilant, pentru ca scapi de bielele care comanda distributia aburului.
Exista locomotive cu aburi in miniatura cu cilindri oscilanti, care sunt ceva mai usor de facut decat celelalte. De exemplu:
http://www.forest-classics.co.uk/images/Mamod/LocoWilliam.jpg
http://www.forest-cl...amod%20loco.htm
#11
Postat 30 November 2007 - 09:04 PM
Acuma depinde de ce vrea de la motor constructorul modelului.
#13
Postat 01 December 2007 - 04:34 PM
Nu stiu ce sa zic!
Motor simplu conduce la transmisie complicata
Transmisie simpla conduce la motor complicat
Tocmai de aceea spuneam ca depinede de ce sse doreste de la motor.
Daca se vrea numai mers intr-un singur sens normal ca cel cu cilindru oscilant este cele mai bun. Inchiderea si deschiderea admisiei de abur nici ca se poate rezolva mai simplu.
#14
Postat 01 December 2007 - 06:46 PM
ziceamd e reviste deoarece imi aduc aminte de un batranel care facea navomodelism,ghidandu-se dupa niste reviste vechi in care era si modelism feroviar
Va multumesc
#15
Postat 01 December 2007 - 06:47 PM
Citeaza
Nu stiu ce sa zic!
Motor simplu conduce la transmisie complicata
Transmisie simpla conduce la motor complicat
Tocmai de aceea spuneam ca depinede de ce sse doreste de la motor.
Daca se vrea numai mers intr-un singur sens normal ca cel cu cilindru oscilant este cele mai bun. Inchiderea si deschiderea admisiei de abur nici ca se poate rezolva mai simplu.
Nu e adevarat. Motorul cu 2 cilindri oscilanti poate porni singur in ambele sensuri, cu un robinet bidirectional. Nu e prea complicat.
Tipul asta de robinet e si la motorul cu aburi de la remorcherul meu, desi nu e motor oscilant, ci cu supape cilindrice.
Aceasta postare a fost editata de Kaboom: 01 December 2007 - 06:49 PM
#16
Postat 01 December 2007 - 08:39 PM
Citeaza
Nu ca as fi "Toma necredinciosul" dar pui o schita? http://www.mysmilie.de/smilies/big/img/007.gif
Recunosc ca nu inteleg cum functioneaza inversorul de sens pentru motorul cu cilindru oscilant
Aceasta postare a fost editata de LDH: 01 December 2007 - 08:41 PM
#17
Postat 02 December 2007 - 02:50 AM
http://www.acs-engineering.co.uk/1015d7b0.jpg
Robinetul de sus (cel presat cu arc) e un disc cu niste canale sapate in el, asa incat inverseaza sensul aburului la rotire. In acelasi timp regleaza si debitul, deci cu un singur robinet ai comanzi sensul de rotatie si viteza.
Mai caut poze sau desene si daca gasesc revin cu detalii.
#18
Postat 02 December 2007 - 02:46 PM
Astept continuarea.
Am si eu niste planuri cu motoare dar este adevarat ca nu le-am studiat in amanunt si poate tocmai de aceea nu am vazut, daca aveau prevazut, robinetul pentru debit si inversarea sensului.
Sigur cunosti planurile din revista Modelism si cartea "Modele de motoare cu abur", daca am retinut bine titlul cartii.
#19
Postat 02 December 2007 - 03:23 PM
Din pacate nu am sculele necesare, ca altfel chiar m-as apuca sa fac si eu un motoras cu aburi.
#20
Postat 02 December 2007 - 03:58 PM
http://hometown.aol.de/raindampf/001/Umsteuer_2_1.jpg
Sursa: http://hometown.aol.de/raindampf/001/dampf..._und_kessel.htm
Se vad cele 4 gauri de intrare/iesire a aburului si cele doua canale de legatura pe piesa rotunda.
#21
Postat 02 December 2007 - 05:32 PM
Daca ai un strungar si un frezor sa te ajute cred ca problema o sa fie foarte simpla.
Motorul din revista este exact, sau aproape identic, cu cel de pe barca ta, inclusiv izolarea cazanului cu lemn
Daca te intereseaza pot face niste fotocopii si sa ti le trimit.
#22
Postat 03 December 2007 - 08:53 AM
Cele mai simple locomotive sunt locomotivele diesel cu transmisie mecanica folosita pe caile ferate uzinale - doua osii cuplate printr-o biela la care miscarea se transmite printr-o osie falsa.
Locomotivele electrice romanesti, par simple, dar simplitatea sau complexitatea ei in realizare vine din gradul de acuratete pe care vrea sa i-l ofere cel care ii face modelul. De exemplu intre modelele Co-Co si Bo-Bo exista niste diferente (ce vin nu numai din numarul de osii) usor sesizabile daca te uiti la ele. Numai boghiul daca il vezi demontat de la o LE si iti dai seama cam cat de complexa este aceasta masina.
Locomotiva diesel electrica - vechiul LDE cu motor Sulzer are de exemplu boghiurile articulate intre ele printr-un arc de rapel care lucreaza la inscrierea in curba astfel ca desi din exterior rezervorul de motorina plasat in zona centrala a locomotivei pare unul singur de fapt sunt doua de o parte si de alta iar articulatia dintre boghiuri trece printre ele. In varianta statica nu vad necesitatea acestui arc de rapel, iar in varianta dinamica trebuie calculat in functie de foretele ce iau nastere. Si exemplele pot continua.
Referitor la locomotivele cu abur pot spune doar atat: daca vrei sa faci una, fa-o mai intai macheta statica. Si asa este destul de complicata chiar daca alegi o locomotiva pe doua osii. Dar sa faci una functionala din prima... ei bine asta cere cunostinte solide nu numai de locomotive cu abur ci si de prelucrari mecanice, termotehnnica etc. Ca tot veni vorba de asta: cazanul se incalzeste binisor. Ce fel de vopsea ar rezista bine la solicitarea termica pentru a nu obosi in timp?
Si inca ceva: motorul propriu-zis al locomotivei adica cilindrul este relativ simplu. Partea de distribuire a aburului - sertarul este mai mult sau mai putin simpla. Dar partea de biele - si ma refer nu la cele cuplare si tot ce inseamna ambielajul distributie incepana de capul de cruce si terminand cu levierul inversorului de mers... ei bine e alta mancare de "locomotive". Se calculeaza atat lungimea componentelor cat si gometria asezarii acestora pentru ca sistemul sa nu se blocheze.
La locomotivele cu abur, cu cat numarul de osii creste cu atat se complica problema.
Daca vrei totusi sa faci o locomotiva cu abur cumpara un kit de locomotiva din plastic pe care sa il asamblezi. Nu este functionala, dar iti faci mana. Sau eventual un model din carton.
Numai bine!
Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 03 December 2007 - 08:55 AM
#23
Postat 23 March 2008 - 05:59 PM
#24
Postat 23 March 2008 - 11:43 PM
adelina, la 23 Mar 2008, 17:59, a spus:
Cu parere de rau nu prea m-am descurcat cu acel link asa ca nu am aflat exact ce vrei.
Poate daca dai mai multe detalii: scara de executie, tipul locomotivei, tipul vagonului si ce mai crezi de cuviinta te putem ajuta mult mai usor.
Planuri se gasesc. Evident ca nu superdetaliate dar sunt, atatea cate sunt, planuri bune insa la care trebuie sa adaugi multa indemanre si mai ales rabdare in realizarea modeluli.