Aceasta postare a fost editata de Supreme: 09 June 2007 - 07:02 PM
Ingrediente pentru BP kno3,carbune,sulf
Postat 09 June 2007 - 07:01 PM
Postat 09 June 2007 - 07:08 PM
Postat 10 June 2007 - 09:05 PM
Tza rocket, la 10 Jun 2007, 20:33, a spus:
1.Formula buna ii 75/15/10 la BP
2.Depinde foarte mult ce tip de carbune gasesti
3.Daca arde ca in filmulet ii mai trebuie carbune sau nu ii destul de pudrificat BP.
nu ma prea pricep la BP ca am lucrat extrem de putin cu el, dar tu te contrazici singur .... zici ca trebuie mai mult carbune dar el (din reteta data) foloseste mai mult carbune fata de proportiile care le-ai dat tu. e greu de spus ce se intampla de fapt pentru ca sunt o multime de factori care influenteaza viteza de ardere.
Postat 10 June 2007 - 10:24 PM
Daca ai probleme cu o ardere neregulata, e posibil sa nu fi amestecat cum trebuie sau sa nu ai o granulatie buna.
Incearca sa amesteci totul cu apa, apoi sa lasi la uscat (intinzi pasta pe o suprafata plana) si dupa aceea sa pisezi intr-un mojar pana obtii graunte mici (nu pudra). Asa ar trebui sa arda ami rapid.
Postat 10 June 2007 - 10:36 PM
Proprietatile depind f. mult de calitatea carbunelui (de aia poate fi si 20 in loc de 15)
Viteza depinde extrem de mult de granulatie: daca este mai fina viteza e mult mai mare dar si amestecul e mai sensibil. Cand spun "fina" inteleg pudra, nu chiar ca de talc dar nu prea departe. Totusi, nu se poate lucra cu pudra, trebuie aglomerata apoi in granule un pic mai mari.
Alt factor care va da peste cap reteta este modul de amestecare, pentru ca e vorba mai mult de un amestec mecanic deact de un compound. Simpla amestecare a componentelor in cutii, chiar ore-n sir, cum cred ca faceti voi nu e deloc suficient, mai ales daca sunt puse toate la un loc! Ganditi-va la altceva, care sa asigure o imbinare mult mai intima a componentelor (nu pot spune aici, dar tineti cont ca e esential).
Apoi, luati in considerare la un prodedeu umed. In final, la teste, sa stiti ca numai 40 % sunt gaze, restul de 60% sunt reziduu solid (deci combustibil"murdar").
Deci e mult mai complicat decat vi se pare la prima vedere. Incercati altceva, mai eficient si mai putin periculos. ;)
Postat 11 June 2007 - 06:52 AM
PS:pun un filmulet mai tarziu sa vedeti rata de ardere(sir).
Aceasta postare a fost editata de Tza rocket: 11 June 2007 - 06:57 AM
Postat 11 June 2007 - 03:40 PM
Am intrebat de cateva ori: cum si cat material puneti in carcasa. Daca nu e suficient de dens, viteza de ardere este foarte mare si bineinteles amplificata de presiunea creata.
Fara 1000-1300 Kg pe centimetru patrat nu faceti mare lucru. Cata camera de ardere initiala lasati (cu ardere cilindrica adica)? Da, se pune spirt (cu dextrina), macar nu se face praf la manipulare ceea ce ar fi periculos si ajuta la presare si eventual alte substante, materiale plastice dizolvate in acel spirt si care pot modifica substantial proprietatile.
Uneori situatia poate fi inversa, BP ul e minoritar si se adauga in solutie ce contine combustibilul propriu-zis (de ex. celuloid dizolvat. Celululoidul – un fel de nitroceluloza
nici nu are nevoie de oxidant ca sa arda in spatiu inchis, are tot ce-i trebuie doar ca arde incet).
Eu am facut sute de motoare, dar marea majoritate mici (pana la maxim diam 30 si lungime 100 si din alaea cateva) nu stiu mai incolo cum s-ar putea controla procesul, nici nu am vazut motoare mai mari de atat. O fi ceva la mijloc, de aia poate nu se fac.
Postat 11 June 2007 - 04:14 PM
Cred ca ar merge spus scurt ce componente pot intra in compozitie, ce efecte au anumite adaosuri si poate si ceva despre concentratii. Aici e mult de vorbit ca nu folosim ceva cu puritate cunoscuta. Din punctul asta de vedere mai repetabile sunt experientele cu azotat si zahar.
Poate mai importante ar fi (asa cum sunt cateva observatii bune pe aici) conditiile de realizare. Aici cred ca este problema complicata, ca daca prin absurd dam acelasi amestec unor modelisti sa construiasca acelasi tip de motor (ba chiar si identic dimensional) rezultatele vor fi diferite ca de la cer la pamant. Si nu din cauza compozitiei.
Dupa cum ziceam, am prins ceva informatii generale de prin cartile vechi si de pe net. Multe sunt OK si se obtine ceva. Dar sunt detalii care se invata in timp si numai din practica. Unii nu mai ajung sa intre in detalii si doar construiesc. Una e sa presezi prin batere cu ciocanul si alta e sa folosesti o presa hidraulica de 20tf. Una e sa bagi compozitia din 2 "incarcari" si alta din 4. Una e sa folosesti ciment de constructii pentru ajutaj si alta ceva din materiale refractare. Sa zicem ca forma ajutajului o lasam la urma...
Poate ar fi bine sa lasam discutia sa mearga pe "CE" si mai putin pe "CUM", din motive lesne de inteles. Sau macar sa le separam cumva sa nu fie totul pus pe tava.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 June 2007 - 04:46 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 12 June 2007 - 09:49 PM
Am pus mai jos o schita de matrita de incarcat motoare prin presare cu combustibil solid (praf). Dimensiunile din desen sunt cele maxime si minime folosite, diferentele constructive fiind nesemnificative, cu exceptia pastilei de ajutaj care era schimbabila si avea diferite forme ptr aceleasi diametre de carcasa.
Vedeti in ce masura desenul difera de ceea ce folositi voi.
Mentiune: este o schita simplificata, care nu contine unele detalii marunte, nu au importanta acum.
Materialele utilizate: numai oteluri de f. buna calitate, calite, prelucrari de precizie destul de mare, clasa 8-9.
Fisiere atasate
-
Matrita_Model__1_.pdf (37.13K)
Number of downloads: 412
Postat 12 June 2007 - 09:54 PM
cat despre realizare partile care preseaza poansonul si pastila cred ca merg facute pe strung si apoi rectificate la cota, ar trebuii sa rezulte o suprafata decenta
Dex
Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 12 June 2007 - 09:55 PM
Postat 13 June 2007 - 04:28 AM
De fapt, pentru presarile ulterioare 2,3,4 (adica prima e ptr ajutaj, a doua formeaza camera, etc., ultima face pastila de intarziere care e si capac) se foloseste alt poanson, fara gaura.
Mai este o problema: jocul dintre poanson si carcasa trebuie sa fie mic, adica sa intre destul de greu, dar totusi aerul trebuie sa aibe pe unde iesi. Dat fiind forta mare, nu se pot folosi poansoane prea lungi ca flambeaza, se indoaie sau chiar se rup. Se poate atenua efectul daca se folosesc carcase lungi ca ghidaj ptr. poanson (dupa aia se taie carcasa la lungimea care trebuie) dar nu tine prea mult figura ptr. ca materialul carcasei e relativ moale.
Alta problema este centrajul adica coaxialitatea dintre matrita, carcasa, poanson si miscarea acestuia. Cum nu se poate obtine o coaxialitate perfecta, poansonul se fixeaza de capul presei astfel incat sa se obtina o oarecare libertate de miscare pe lateral (joc) asa ca el se va auto-centra in carcasa.
Prin acest procedeu, rezulta un motor complet la o singura introducere a carcasei tubulare, ptr. ca ajutajul, batonul de combustibil, partea de intarziere si eventual capacul sunt facute prin presarea diferitelor materiale sub forma de praf, FARA nici un alt adaus lichid.
Referitor la materiale si prelucrare, nu e ceva foarte greu de facut, pe strung orice meserias bun le poate face, otelul e bine sa fie calit ca sa nu se uzeze mult in lucru, dar ptr. serie mica nu conteaza. La fel, poansonul nu trebuie sa fie din cine stie ce otel, cata vreme limita de flambaj depinde doar de forma (lungime/diam) si modulul de elasticitate al otelului. Problemele care pot apare sunt legate de indoirea acului pastilei (s-a intmplat la diametre mici si gaura necuratata) ceea ce inseamna sectiune critica usor dezaxata).
Atentie ca se poate face matrita dintr-o bucata, cu suprafata cil. interioara usor conica (diam. mai mare jos), astfel ca motorul incarcat poate fi eliminat pe la partea de jos, daca se continua presarea dupa ce s-a eliminat pastila (constructia difera). Asta este sistemul folosit la matritele cu mai multe capete care sunt/au fost pe la cluburi (3-6 capete si presa hidraulica sau cric hidraulic de camion). Pentru o singura matrita, serie mica si diametre mici o presa cu surub e suficienta.
In concluzie, chiar daca nu am epuizat nici pe departe subiectul, se vede ca nu e mare scofala partea de «dotare ». Mai ramane partea de incercare, cate incarcari, cat de mari, cat de tare sa se preseze, etc., astea inseamna ceva volum de munca dar nu foarte mult daca se procedeaza cu cap. Daca se lucreaza fara graba si mai ales curat, cu cantitati mici, nu e problema mare de siguranta. Necazul e combustibilul, care nu prea este, chiar daca ar fi nu e voie de la stapanire si tot asa.
La motoarele mai moderne, adica cu combustibili compoziti incarcarea e mult mai simpla, chiar daca ajutajul se poate obtine prin aceeasi metoda de mai sus.
Aceasta postare a fost editata de liviu123: 13 June 2007 - 04:30 AM
Postat 13 June 2007 - 09:51 AM
tu ii faci core pe toata adica practic aprinzi tot praful de pusca o data...acea gaura pe langa ca tre safie conica se face numai de vreo 10 mm lungime nu mai mare.
Postat 13 June 2007 - 10:13 AM
Postat 19 June 2007 - 02:33 PM
Am sulf pur,pulbere de vanzare.Cine are nevoie si vrea sa imi dea un MI si vb.Pretul este rezonabil(in magazin ii 70 lei/kg).Eu il dau cu mult mai ieftin.
Aceasta postare a fost editata de Tza rocket: 19 June 2007 - 07:42 PM
Postat 30 June 2007 - 08:09 AM
Supreme, la 9 Jun 2007, 19:01, a spus:
Cu toate ca am zis ca nu mai postez pe aici datorita impolitetii lui Dexter, vezi ca mai e un topic deschis de mine in care descriam cu lux de amanunte cum se fac motoare ieftine si bune cu ingredientele tale. Important e carbunele!!! Cel mai bun e cel medicinal, pastile pe care le macini. Fa teste simple, numai azotat si carbune, pana gasesti carbunele care arde cel mai rapid. Poti incerca si cu jar de lemn de esenta tare, il stingi anaerob intr-o cutie de conserve cu capac, de ex. Cea mai proasta alegere e mangalul pt gratare, nu e bine ars, esente amestecate, inconstant, etc. Pentru macinat, eu foloseam o masina de mac veche, atat pentru azotat, cat si pt carbune. Sa o speli cand schimbi componentele. Dupa mojarare sau macinare OBLIGATORIU trebuie cernute componentele prin sita fina, pt faina de grau. Apoi, sulful din magazinele de chimicale ( pt afumat butoaie, etc) e impur, chiar i se adauga componente care sa incetineasca arderea. Cumpara tot de la farmacie floare de sulf, cateva zeci de grame nu or sa te saraceasca. Uscarea e si ea de importanta capitala, cateva ore pe calorifer sau, si mai bine, in etuva la 60-70 grade fac minuni. Umectarea cu spirt pentru a usura presarea face inutile toate eforturile de uscare de dinainte, alcoolul contine si cel putin 4-6% apa, asta daca ai noroc sa nu fie botezat. Incearca eter etilic sau cloroform, dar trebuie sa lucrezi rapid, se evapora iute. Si in loc aerisit, eu am adormit odata :D !! Nu baga zahar, e periculos, poate exploda, mai ales la presarea cu ciocanul! Combustibilul trebuie sa arda violent, NU CA IN FILM!!! Acolo sigur era si umezeala, si granulele prea mari, si...prea putin carbune bun, se vede "bila" de KNO3 topit care parca "ar cauta" carburant pe care sa-l oxideze... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif Amestecatul componentelor: pana te plictisesti si inca vreo 15 minute dupa aia, ok? Se pastreaza inchis etans, ia apa din atmosfera. La fel si motoarele gata facute! Camera de ardere a motorului ( sau "core", sa-i fac placere lui Dexter :rolleyes: ) trebuie sa aiba 20-30 mm, preferabil conica, si nu 10, dar nici toata lungimea motorului, ca explodeaza!!! Ca si corp pentru motor ieftin iti recomand tuburi goale de la cartuse de vanatoare, duza metalica formata de gaura pentru capsa e suficient de rezistenta pentru o lansare, si nu mai esti nevoit sa confectionezi duze din beton http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
Postat 30 June 2007 - 08:23 AM
Postat 30 June 2007 - 09:01 AM
Citeaza
Luat de pe wikipedia...
Postat 30 June 2007 - 09:38 AM
Postat 30 June 2007 - 12:09 PM
Postat 01 July 2007 - 02:43 AM
1. Sita aceea de care se vorbeste si care este indispensabila trebuie sa fie cu adevarat foarte fina (faceti singuri din ciorap de dama –relon) si trebuie folosita de 5 ori: cand cerneti azotatul, carbunele, sulful, azotatul+sulful, azotatul+sulful+carbunele (astea ajuta la omogenizare), de fiecare data ceea ce nu trece usor prin sita NU se forteaza, eventual se remacina sau se arunca (cel mai bine). Toate dozarile se fac dupa prima cernere a componentului. Nu lasati praful fin sa se imprastie prin camera, ca ala e cel mai bun, si please, nu tineti tigara in gura cand cerneti :D
2. ESENTIAL si omis in cele de mai sus pana acum, desi Dexter a pomenit lucrul acesta inca demult: dupa amestecul final, trebuie sa urmeaze o re-macinare, cea care realizeaza contactul intim al componentelor. Aici e punctul critic, cel mai periculos si cel mai important care face in mod clar difernta intre o fasaiala de ardere ca aceea vazuta in film si arderea corecta. Cum sa se realizeze macinarea e o problema mai delicata si depinde de dotarea si rabdarea fiecaruia : poate fi folosita aceeasi masina de rasnit (cu melc si con, e cea mai obisnuita de fapt) dar cu Foarte Mare Atentie, viteza mica si cantitati mici. Astea nu sunt chestii teoretice ci au fost aplicate fara exceptie la motoarele pentru competitii folosite vreme de aproape 20 ani in RO, desigur cu exceptia celor care foloseau pulbere cumparata si in plus nu vorbesc de ceea ce se facea la fostele Case de Pionieri, acelea aveau lumea lor. In momentul in care veti avea materialul obtinut cu respectarea celor de mai sus veti vedea ca o « camera » de 30 mm lungime este totusi prea mare. Usor conica da, ascutita NU. Ca sa va dau un exemplu : motoarele de 18 mm diam ESTES sau RM Dubnica (Slovacia) care se gasesc in magazine au sectiunea critica de 3 respectiv 2 mm si camera lunga de 4-5 mm, cat sa aiba loc amorsa. Acelea sunt intr-adevar motoare cu ardere frontala, puternice, sigure dar totusi cam necompetitive (asta e alta poveste). Luati un motor de Suceava sau Buzau, orice marime, si veti vedea ca si acolo e cam la fel. Stiu ei ce stiu !
Cat despre « polemica » despre camera de ardere nu cred ca subiectul mai merita atata atentie, fiecare are dreptul la opinie si dreptul de a-si apara sau explica punctul de vedere ca de aia e Forum, nu cineva da lectii si ceilalti striga in cor Daaa ! Dincolo de felul in care definim un lucru sau altul stau principiile de baza, adica cele care trebuie respectate si acolo ar trebui insistat. Pentru "discutii" folositi cu incredere Tomberonu'
Postat 01 July 2007 - 06:18 AM
Mult mai indicata e o moara cu bile ca cea din fotografie insa la scara mult mai redusa.Pentru o amestecare buna se pot folosi bile de sticla de marime adecvata sau in
caz extrem pietre de rau spalate.Viteza de rotatie e redusa 30-60 rot. min. insa pe durata de 1-2 ore.
Imagini atasate
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 01 July 2007 - 07:06 AM
Postat 01 July 2007 - 08:49 AM
Dex
Aceasta postare a fost editata de Dexter_Jr: 01 July 2007 - 08:49 AM
Postat 01 July 2007 - 09:41 AM