Modelism - RHC Forum: Ingrediente pentru BP - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Ingrediente pentru BP kno3,carbune,sulf

#31 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 582
  • Inregistrat: 17-December 03

Postat 01 July 2007 - 12:29 PM

butoias cu bile = ball mill...http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif mai rudimentar ce-i drept, da' merge k am folosit si yo mai demult

nu te baza doar pe vezi cu ochiul liber cand spui ca e omogen praful ca te poti insela.

Aceasta postare a fost editata de Mr. F: 01 July 2007 - 12:29 PM

0

#32 Useril este offline   Tza rocket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 257
  • Inregistrat: 11-December 06

Postat 01 July 2007 - 01:32 PM

NU ma bazez dupa ochi ci dupa cum arde.Ball Mill iii toata tarasenia aia de aparat cu motor electric,curele,role,etc si inclusiv butoiasu cu bile.
Fiber glass is the best!!!!
0

#33 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 July 2007 - 03:11 PM

Tza rocket, la 1 Jul 2007, 13:32, a spus:

NU ma bazez dupa ochi ci dupa cum arde.

asta tot dupa ochi inseamna...http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif
0

#34 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 75
  • Inregistrat: 20-May 07

Postat 01 July 2007 - 04:11 PM

daca e omogen arde bine , daca nu sunt destul de bine omogenizate arde greu / shi lasa mult oxid ... deci nu cred ca e dupa ochi :D http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sleep.gif
0

#35 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 15-October 06

Postat 01 July 2007 - 06:01 PM

Citeaza

Una din putinele surse de informare ( ca noroc...!) a ramas Internetul, si nu e bine sa descurajam incepatorii cu sofisticareli destinate competitorilor de performanta. Oricum, marea performanta nu se face cu motoare home-made, aici era vorba doar de distractie si ... de inoculat microbul!

Ar fi grozav daca s-ar folosi intr-adevar Internetul ca sursa de informare, astfel multe din intrebarile puerile de pe aici ar disparea, dar mai e problema ca informatiile de pe Internet trebuie un pic filtrate, sistematizate si asta presupune o oarecare experienta si ... scoala.
Cat despre motoarele "home-made" pentru performanta, lucrurile nu stau chiar asa, majoritatea motoarelor cu adevarat performante au fost facute de amatori in ateliere mai mult sau mai putin dotate. Chiar si acum, motoarele cele mai bine cotate in competitii tot cam asa se fac doar ca in serie mai mare si cu utilaje mai perfectionate, a nu se confunda ce motoarele din comert, magazine sau de pe Internet care sunt fabricate industrial.
Este intr-adevar vorba de distractie dar cred ca e bine sa se ia in considerare cat mai multe elemente, este inca foarte mult pana la "performanta".
0

#36 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 01 July 2007 - 08:17 PM

O intrebare referitoare la cei ce fac sau au facut motoare BP: cum realizati ultima parte de ardere si anume intarazietorul?...carton, naftalina, amestecuri, presiuni diferite de batatorire, granulatii diferite...(nu ma refer la incarcatura de aruncare a parasutei!!!)

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 01 July 2007 - 08:23 PM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#37 Useril este offline   Tza rocket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 July 2007 - 09:52 PM

De obicei foloseam KNO3/Zahar in combinati in care ardea foarte lent si cu mult fum.La ultimul motor care l-am facut am folosit ceva diferit:NaClO3 +amidon alimentar;amestecul arde foarte violent dar cu o viteza incredibil de redusa.De exemplu pentru motorul meu cu diam interior de 20 mm am avut nevoie de 5 sec de intarziere si am presat in motor 5 mm de amestec(rata de ardere fiind 1mm/sec(rata a fost cronometrata de mai multe ori)).
0

#38 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 36
  • Inregistrat: 01-July 07

Postat 01 July 2007 - 11:41 PM

Ajutor putin si mie aici? Cine imi spune si mie cum sa mai centrez racheta ca to timpul CP este mai sus decat CG ce modele de aripi imi recomandati sau orice!
0

#39 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 01:22 AM

Citeaza

(TZA rocket)
La ultimul motor care l-am facut am folosit ceva diferit:NaClO3 +amidon alimentar

STATI DEPARTE DE CLORATI !
MULTI NECUNOSCATORI SI-AU PIERDUT DEGETE, MAINI S-AU ALES CU DESFIGURARI SAU AU DECEDAT DIN CAUZA UTILIZARII CLORATILOR.
SUNT SENSIBILI LA SOC, FRICTIUNE, SE APRIND USOR, SUNT SENSIBILI LA ELECTRICITATEA STATICA. Nu sunt ptr amatori, PE DEASUPRA SI COPII !! Sunt instabili in prezenta unor substante ca sulful, fosforul si combinatiile lor, combustibili organici , zaharul si unele metale.
Daca tot trebuie sa va faceti motoare singuri, macar STUDIATI putin din chimie sau de pe Internet forumurile rachetistilor, inclusiv forumul acesta. Daca va intra pe o ureche si va iese pe alta poate ca ar fii bine sa lasati lucrurile astea pentru unele mai pasnice ca de exemplu rachete cu apa sau vandut castraveti !
Deci, inca o data va rog nu folositi clorati, (per)clorati, adaos de pulbere de aluminiu presata, compusi de fosfor. Nici in vis !

Luand-o mai moale, ca sa ai "intarziere" trebuie sa intarzii cat mai mult arderea si asta se face fie cu substante care ard incet (dar sigur) fie cu substante care impiedica arderea corecta a combustibilului propriu zis, micsorand substantial viteza de ardere.
De obicei exces de carbune, oxizi metalici sau saruri metalice dau randament cand sunt amestecate in cantitate mare cu BP.
Naftalina are oarecum dezavantajul ca "sublimeaza" (echivalentul pentru solide al "evaporarii" lichidelor) astfel ca dupa o perioada de timp "dispare" din motor deci si intarzierea se duce odata cu asta. Bicromatul de potasiu (portocaliu) a fost folosit pe scara larga in trecut. Intrucat in general partea de intarziere este si "capacul" superior al motorului, stratul trebuie sa fie destul de gros si rezistent, deci presat bine sau turnat. Daca obisnuiti sa aveti un capac la partea superioara, cu atat mai bine, oricum stratul de intarziere trebuie sa reziste presiunii din motor, adica sa nu fie suflat afara pe gaura lasata pentru incarcarcatura de catapultare.
Pentru referinta, vedeti mai jos un scurt material rezultat din experienta altora.
Daca va ia ameteala, asta poate fii din doua motive
1. Nu va descurcati cu engleza
2. Din contra, va descurcati f. bine !

Fisiere atasate

0

#40 Useril este offline   teacher64 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 139
  • Inregistrat: 23-June 07

Postat 02 July 2007 - 07:37 AM

@Liviu123: jos palaria, subscriu intru-totul la interdictia asupra folosirii cloratilor si altor kestii instabile. Am mai auzit de unii ce bagau acetiluri, ori triiodura de azot, ca sa sporeasca nu-stiu-ce efecte!!! :o Asa cum zici, informatiile de pe net trebuie bine filtrate, si cu discernamant, altfel ... accidente, chiar grave!
Aviz Dexter: in locul tau stergeam postarea cu cloratul de sodiu. No offense, Tza-rocket! :D
0

#41 Useril este offline   Tza rocket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 07:41 AM

liviu123, la 2 Jul 2007, 01:22, a spus:

Citeaza

(TZA rocket)
La ultimul motor care l-am facut am folosit ceva diferit:NaClO3 +amidon alimentar

STATI DEPARTE DE CLORATI !
MULTI NECUNOSCATORI SI-AU PIERDUT DEGETE, MAINI S-AU ALES CU DESFIGURARI SAU AU DECEDAT DIN CAUZA UTILIZARII CLORATILOR.
SUNT SENSIBILI LA SOC, FRICTIUNE, SE APRIND USOR, SUNT SENSIBILI LA ELECTRICITATEA STATICA. Nu sunt ptr amatori, PE DEASUPRA SI COPII !! Sunt instabili in prezenta unor substante ca sulful, fosforul si combinatiile lor, combustibili organici , zaharul si unele metale.
Daca tot trebuie sa va faceti motoare singuri, macar STUDIATI putin din chimie sau de pe Internet forumurile rachetistilor, inclusiv forumul acesta. Daca va intra pe o ureche si va iese pe alta poate ca ar fii bine sa lasati lucrurile astea pentru unele mai pasnice ca de exemplu rachete cu apa sau vandut castraveti !
Deci, inca o data va rog nu folositi clorati, (per)clorati, adaos de pulbere de aluminiu presata, compusi de fosfor. Nici in vis !

Ma liviule tu ma iei ca pe un copil de 10 ani.Cunostiinte de chimie pirotehnica stiu mai multa ca profesoara mea de chimie,si la fel cunostiinte de chimie normala(PRACTICA) am mai multa decat toti elevi din liceul meu(liceu cu profil principal de bio-chimie).AM experienta multa cu clorati(de Na,K) si stiu ce pot sa faca.Ca sa stii si tu cloratul de sodiu +amidon nu este un amestec care explodeaza la soc(am pus putin pe o bucata de metal si iam trasnit una cu ciocanu si spre mirarea mea nu a facut nimic,am mai incercat de cateva ori si tot nimica).Nu explodeaza nici la frictiune ca lam mojarat de mo durut mana si nici la electricitate statica ;asa ca nu ii asa de periculos in combinatia asta.

Intradevar in amestec cu sulf,fasfor,etc intradevar ii sensibil la asa ceva.Acuma vreu sa imi comand de pe net KCl(clorura de potasiu) ca sa fac clorat de potasiu si mai departe perclorat pentru a putea face combustibili compoziti.

Aceasta postare a fost editata de Tza rocket: 02 July 2007 - 07:49 AM

0

#42 Useril este offline   teacher64 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 139
  • Inregistrat: 23-June 07

Postat 02 July 2007 - 08:12 AM

Si inca ceva: decat sa spunem copiilor ca e interzis sa faca ceva, mai bine nu facem deloc referire la subiectul in cauza, curiozitatea si sindromul "usii interzise" sunt de neoprit. Imi aduc aminte ca prin cl a VIII-a, la aceeasi interdictie de a folosi clorati, nu am rezistat ispitei, si am facut combustibil cu ceva adaos de KClO3. La batutul cu ciocanul pentru indesarea in cartus... o bubuitura atat de puternica, incat nici macar n-o mai tin minte. Norocul nostru, al tuturor din incapere ( cca 20 de copii), a fost ca matrita din bronz a rezistat exploziei, care a proiectat numai pistonul in care bateam. Prin tavan, de s-a oprit infipt ( pana la 1/2!) intr-o grinda din pod. Nimeni nu a patit nimic, dar a fost un noroc chior. Pe mine m-au dat afara din cercul cu pricina, si am fost reprimit numai cu angajamentul solemn ca ma voi ocupa exclusiv de aeromodele :D
0

#43 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 08:17 AM

De acord cu teacher64.
Copii acesia cred ca stiu totul. Peste 10-20-30 ani (daca apuca) isi vor da seama cat de naivi au fost. L a urma urmei si noi "stiam totul" la varsta lor :o :D
0

#44 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 July 2007 - 11:52 AM

Cine ma ajuta cum sa fac CP sa fie mai jos decat CG?La o racheta cu motor A-100 ca nu mai stiu ce sa fac la voi ce greutate a avut racheta?La mine pana acuma are 730 de grame spuneti-mi voi cum sa fac sa coboare CP
0

#45 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 July 2007 - 12:08 PM

mda cloratii sunt nasoli .... mi-a bubuit un motor de ........ da nu conteaza ca tot buni raman la artificii :o) . Acu are vreunu din voi un proiect ceva ptr ball mill? am motor da nuj cum sa il fac ca am incercat in 1000 feluri :D
0

#46 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 July 2007 - 12:12 PM

Citeaza

Ma liviule tu ma iei ca pe un copil de 10 ani.Cunostiinte de chimie pirotehnica stiu mai multa ca profesoara mea de chimie,si la fel cunostiinte de chimie normala(PRACTICA) am mai multa decat toti elevi din liceul meu(liceu cu profil principal de bio-chimie).AM experienta multa cu clorati(de Na,K) si stiu ce pot sa faca.Ca sa stii si tu cloratul de sodiu +amidon nu este un amestec care explodeaza la soc(am pus putin pe o bucata de metal si iam trasnit una cu ciocanu si spre mirarea mea nu a facut nimic,am mai incercat de cateva ori si tot nimica).Nu explodeaza nici la frictiune ca lam mojarat de mo durut mana si nici la electricitate statica ;asa ca nu ii asa de periculos in combinatia asta.

Lool cloratu de sodiu shi benzonatu sa nu faca poc impreuna ? ia mai incearca cu ciocanu sa vezi cum iti dazaie urechiile :D) ... am testat la astea de ..... daca pui cloratu de sodiu simplu pocneste shi asa , dar daca mai pui si amidonu faci bomba nucleara =)) (din propria mea experienta)
0

#47 Useril este offline   Tza rocket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 01:24 PM

Amidon +clorat de sodiu nu face poc.

Aceasta postare a fost editata de Moderator1: 02 July 2007 - 01:33 PM

0

#48 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 July 2007 - 01:34 PM

dam la pariu?:D
0

#49 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 July 2007 - 01:35 PM

amidonu ala presupun ca e benzonat de sodiu
0

#50 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 July 2007 - 05:34 PM

Tza rocket are dreptate
0

#51 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 July 2007 - 05:39 PM

mda lol atunci nu face poc :lol:) credeam ca vbesti de benzonat de sodiu .... asta e mai greseste shi omu :lol:
0

#52 Useril este offline   Supreme 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 02 July 2007 - 05:41 PM

am si zis

Citeaza

amidonu ala presupun ca e benzonat de sodiu
deci .... :lol: nu am fost 100% sigur ce e(nuprea m-a interesat amidonu .... shi am presupus ca e altceva)

Aceasta postare a fost editata de Supreme: 02 July 2007 - 05:45 PM

0

#53 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 07:31 PM

Citeaza

Cine ma ajuta cum sa fac CP sa fie mai jos decat CG?La o racheta cu motor A-100 ca nu mai stiu ce sa fac la voi ce greutate a avut racheta?La mine pana acuma are 730 de grame spuneti-mi voi cum sa fac sa coboare CP

Deci te-ai apucat sa construiesti fara sa stii cum ...
Ce motor e acela A-100, cum arata racheta, cati ani ai, si poate cineva iti va raspunde. Cel mai bine e sa citesti insa pe forum mesaje mai vechi, chiar daca dureaza ceva mai mult.
0

#54 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 July 2007 - 08:30 PM

Sunt Victor am 16 ani si am citit toate mesajele vechi,dar insa nu cred ca mai este cazul ca mi-a explodat motorul.
Motorul pe care il folosesc este cel de la Nakka A-100
0

#55 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 09:00 PM

sa folosesti un a-100 presupune un minim de experienta cu motare mai mici.Nu poti sa ai pretenti sa lucrezi cu un motor (relativ) puternic fara sa sti macar sa echilibrezi un model. Incearca sa o iei de jos cu motoare si modele mici.

Deci sa revenim. Pt echilibrare poti sa ingreunezi modelul in varf cu alice de plumb (sau orice fel de greutate). Sau poti sa te joci un pic cu dimensiunile ampenajelor.

Ce combustibil a folosit cu a-100?.... sper ca nu BP pt. ca A-100 e proiectat pentru KNO3/Zahar
0

#56 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 July 2007 - 10:26 PM

Pt modelu A-100 am folosit KNO3 si zahar pt. fitile folosesc BP.
Banuiesc ca tu ai incercat motoru asta, dar vreau sa stiu la ce greutate ti-a ajuns racheta

Aceasta postare a fost editata de rocketboy: 02 July 2007 - 10:30 PM

0

#57 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 02 July 2007 - 10:28 PM

aaa am uitat mai ceva vreau sa stiu ce este ala SRM si cine m-ar putea ajuta sa fac rost de el

merci pt rabdare Mr.fire
0

#58 Useril este offline   Mr. F 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 July 2007 - 11:54 AM

http://www.nakka-roc....net/softw.html uite aici sa downloadezi SRM-ul da' fac pariu pe cat vrei ca nu o sa sti sa-l folosesti...:D) e un program ce calculeaza parametrii de baza ai unui moror (cum ar fi presiunea, forta, expansiunea optima etc.)
0

#59 Useril este offline   rocketboy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 03 July 2007 - 01:52 PM

merci mult si multumesc pt rabdare Mr. F

Aceasta postare a fost editata de rocketboy: 03 July 2007 - 01:55 PM

0

#60 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 03 July 2007 - 05:06 PM

n-am acces la net cateva zile si iar o luati pe ulei aici... tre sa fac putin curat...
rocket boy...ai facut motorul intocmai dupa dimensiunile de la Nakka de pe site?
vezi ca acolo ai un canal pt O-ring iar TOATE dimensiunile sunt in INCH adica tre inmultite cu 25.4 ca sa le transformi in mm...altfel iese total aiurea.
de asemena ai nevoie de un strung bun si materile cat de cat de calitate ca sa iese treaba...
motoarele astea trebuie aprinse cu capsa neaparat cu fitil se aprind aiurea...mai multe detalii mai incolo
Toate cele bune
Dex
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

2 useri citesc topicul