Modelism - RHC Forum: Futaba R146 help - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Futaba R146 help

#1 Useril este offline   mugurg 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 265
  • Inregistrat: 09-January 07

Postat 08 June 2007 - 03:13 PM

Va rog sa imi spuneti unde trebuie alimentat (+/-) un receptor Futaba R146iP.
Stiu ca trebuie pe mufa 6/B, dar care anume sunt + si - dintre acesti 3 pini.
Sau unde gasesc schema de conectare a acestui receptor...

Va multumesc.

Aceasta postare a fost editata de mugurg: 08 June 2007 - 03:14 PM

Omul cu adevarat bun e cel care ar fi putut fi rau si nu a fost.
0

#2 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 08 June 2007 - 03:43 PM

Cum vrei s-o alimentezi?
Pack separat? sau prin regulator

Daca e pack separat e ok in 6 daca e prin regulator atunci bagi in 3 .... care raspunde de motor!
0

#3 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 08 June 2007 - 04:03 PM

mugurg, la 8 Jun 2007, 15:13, a spus:

Va rog sa imi spuneti unde trebuie alimentat (+/-) un receptor Futaba R146iP.
Stiu ca trebuie pe mufa 6/B, dar care anume sunt + si - dintre acesti 3 pini.
Sau unde gasesc schema de conectare a acestui receptor...

Va multumesc.

La futaba e cu ..."cheita".. are catare mufa si daca ai o mufa iti dai seama imediat. Pinul din exteriorul receptorului e masa (negru) cel din mijloc e + (rosu).
DT
0

#4 Useril este offline   mugurg 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 June 2007 - 08:49 PM

Problema e asa:
Eu am statia si receiverul noi, venite in cutie. Cu 2 servo S3003 parca. Nici un cablu de alimentare insa la receptor. Insa am desfacut receptorul si am priceput din cablaj ca pinii de alimentare ai lui sunt rosu(+) si negru (-) ai mufei 6/B . Asa ca am alimentat cu o baterie Sony de 7V trecuta printr-o dioda (de la o camera video) si merge perfect. Am folosit o mufa de la un cablu audio de CD-ROM dupa ce am taiat unul din picioruse sa ramana cu 3 ca avea 4 ... Am reusit chiar sa imi setez TRIM pt ambele servo corect.
Evident, nu am nici un model de comandat cu ea, (nici nu am avut vreo treaba cu lumea RC pana acuma) dar am Futaba asta de vreo 6 luni si nu am scos-o din cutie pana azi. Pana una alta, o sa produc un sistem pan/tilt pt o microcamera video pana ma dumiresc ce o sa fac mai departe cu statia. Mii de multumiri.

Aceasta postare a fost editata de mugurg: 08 June 2007 - 08:52 PM

0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 08 June 2007 - 09:02 PM

mugurg, la 8 Jun 2007, 20:49, a spus:

Problema e asa:
Eu am statia si receiverul noi, venite in cutie. Cu 2 servo S3003 parca. Nici un cablu de alimentare insa la receptor. Insa am desfacut receptorul si am priceput din cablaj ca pinii de alimentare ai lui sunt rosu(+) si negru (-) ai mufei 6/B . Asa ca am alimentat cu o baterie Sony de 7V trecuta printr-o dioda (de la o camera video) si merge perfect. Am folosit o mufa de la un cablu audio de CD-ROM dupa ce am taiat unul din picioruse sa ramana cu 3 ca avea 4 ... Am reusit chiar sa imi setez TRIM pt ambele servo corect.
Evident, nu am nici un model de comandat cu ea, (nici nu am avut vreo treaba cu lumea RC pana acuma) dar am Futaba asta de vreo 6 luni si nu am scos-o din cutie pana azi. Pana una alta, o sa produc un sistem pan/tilt pt o microcamera video pana ma dumiresc ce o sa fac mai departe cu statia. Mii de multumiri.

.......ai grija sa nu dai foc receptorului; citeste in cartea tehnica specificatiile pe tensiunea de alimentare.Uzual receptoarele se alimenteaza intre
4,8 si 6V. ,tensiuni obtinute din BEC(Battery Eliminator Circuit) regulatorului, sau un pac de 4 celule de 1,2V. In pachetul statiei,daca aceasta este noua ,ar fi trebuit sa gasesti suportul de baterii pentru receptor. In general ,receptoarele Futaba pot fi alimentate pe oricare din canale deoarece alimentarea este comuna tuturor canalelor.

P.S. Inainte de utilizarea statiei ar trebui sa parcurgi putin manualul ala, ca nu degeaba este pus in pachet!
...tabula crasa, mortua est!
0

#6 Useril este offline   mugurg 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 June 2007 - 09:20 PM

http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif Mersi pt sfat dar nu sunt complet idiot. Imagineaza-ti ca am citit in manual, dar daca tineai vreodata un manual de Futaba in mana, te prindeai ca nicaieri nu scrie care din fire este + si care minus. E doar o digrama "draft" a mufelor, care intra si unde...

1- Daca te uitai ce am scris, am trecut alimentarea printr-o dioda. "Pierderea" de tensiune pe jonctiune e de 0,75V... masurat eu am 6.12V la bornele receptorului cu ambele servo cuplate. Si in plus: iata ce zice Futaba despre receptorul lor care se pare ca nu e "uzual": Voltage: 4.8 - 7.0... eu am trecut insa prin dioda din precautie.

2- Statia e noua sigilata, dar imagineaza-ti! Se vinde statia asta in SUA in vreo 5 "versiuni" diferite. Asta a venit EXACT cum am scris eu, daca avea si cablul ala cu switch, cred ca nu mai postam, asa-i?!

P.S. Sarumana ZOD. Ma prinsesem...dar multumesc oricum.

Aceasta postare a fost editata de mugurg: 08 June 2007 - 09:25 PM

0

#7 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 01 July 2007 - 12:49 PM

mugurg, la 8 Jun 2007, 21:20, a spus:

http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif Mersi pt sfat dar nu sunt complet idiot. Imagineaza-ti ca am citit in manual, dar daca tineai vreodata un manual de Futaba in mana, te prindeai ca nicaieri nu scrie care din fire este + si care minus. E doar o digrama "draft" a mufelor, care intra si unde...

1- Daca te uitai ce am scris, am trecut alimentarea printr-o dioda. "Pierderea" de tensiune pe jonctiune e de 0,75V... masurat eu am 6.12V la bornele receptorului cu ambele servo cuplate. Si in plus: iata ce zice Futaba despre receptorul lor care se pare ca nu e "uzual": Voltage: 4.8 - 7.0... eu am trecut insa prin dioda din precautie.

2- Statia e noua sigilata, dar imagineaza-ti! Se vinde statia asta in SUA in vreo 5 "versiuni" diferite. Asta a venit EXACT cum am scris eu, daca avea si cablul ala cu switch, cred ca nu mai postam, asa-i?!

P.S. Sarumana ZOD. Ma prinsesem...dar multumesc oricum.

....pentru stiintza ta,singurul receptor de la futaba,care functioneaza peste 6V este FP-R 122 JE,care echipeaza de obicei ansamblul Attack T-2ER, cu BEC integrat si poate suporta direct voltajul unui pack de 8,4 V.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1183286967.jpg

...tabula crasa, mortua est!
0

#8 Useril este offline   mugurg 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 July 2007 - 10:30 PM

Marfa. Stiinta mea e mult mai amarata dupa cum se pare. Inseamna ca tu ai dreptate si eu sunt unicul posesor al unui receptor R146 ce merge fara probleme peste 6V si gata. Conform altora insa, tu n-ai dreptate: http://www.rcunivers...taba_R146iP.htm

Pe scurt, NU imi pasa daca merge doar pana la 6V, se pare ca al meu merge si peste. Eu intrebasem in post unde e + si unde -.
ATAT. Si ajunge cu subiectul asta ca nu tin sa fac colectie de posturi...

Aceasta postare a fost editata de mugurg: 01 July 2007 - 10:36 PM

0

#9 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 02 July 2007 - 02:04 AM

Ordinea semnalelor de la margine spre interior este: Minus, Plus, Semnale servo. Minusurile separat si plusurile separat sunt conectate in paralel (se poate testa cu un ohm-metru). Ptr claritate atasez si o poza.
Cirip

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1183334693.gif

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#10 Useril este offline   mugurg 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 July 2007 - 11:16 AM

Multumesc Cirip. O rezolvasem, dar e bine sa ramana poza aici, poate mai se gaseste cineva sa aiba nevoie...
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu