Merci anticipat.
Pagina 1 din 1
potentiometru clasic>>potentiometru comanda tensiu inlocuire potentiometru dublu (stereo)
Postat 25 May 2007 - 11:37 AM
Va salut. Am si eu o problema. Am un radiocas stereo auto caruia i s-a defectat potentiometrul de volum. Acesta e tip 2x1, cu 6 picioruse, lipit direct pe placa. Cu toate ca am tot cautat prin magazinele de specialitate nu am gasit unul similar. Stiind din publicatiile mai vechi (carti reviste etc) ca poti transforma un asemenea potentiometru in unul cu comanda in tensiune - si din pacate nu mai detin acele publicatii - va rog sa ma ajutati sa pot face o adaptare cu diode de comutatie, tip 1n4148, despre care stiu ca se preteaza la un asa montaj. Mai clar, am luat ca exemplu reglajul volumului la pickup concert 2030, la care am vazut ca dintr-un sigur potentiometru poti regla volumul ambelor canale. Ceea ce imi imaginez eu ar fi ca tensiunea fixa sa strabata potentiometrul iar de aici curentul variat sa comande doua diode (sau patru) - aici nu mai stiu. Diferenta de potential sa le deschida mai mult sau mai putin, exact ca si la o rezistenta a carei valoare sa varieze in functie de tensiunea administrata. Cred ca am fost destul de clar. Daca ma puteti ajuta as ramane vesnic recunoscator.
Merci anticipat.
Merci anticipat.
Postat 28 May 2007 - 07:11 PM
...schema este este minunata,dar are un defect major,iti arde etajul final .Pune un potentiometru dublu,de 100K si ai rezolvat problema.Pe calea semnalului audio nu prea are ce cauta tensiunea de alimentare, in mod normal potentiometrul de volum si cel de balans se pune intre preamplificator si intrarea etajului final.Prin constructie ,un potentiometru monofonic are 3 pini, A ,B si C.Uzual semnalul de la iesirea preamplificatorului se culege pe pinul A, pinul B(cursorul) cuplandu-se la intrarea etajului final.Pinul C se pune la masa(minus).
...tabula crasa, mortua est!
Postat 29 May 2007 - 03:06 AM
Citeaza
va rog sa ma ajutati sa pot face o adaptare cu diode de comutatie, tip 1n4148, despre care stiu ca se preteaza la un asa montaj
Cine ti-a dat schema aia ori este tinichigiu auto, ori si-a batut joc de tine.
Cand pui cursorul potentiometrului la Vdd vor exploda cu brio diodele de sus. Cel putin pune o rezistenta de 1k in serie cu cursorul daca tot vrei.
Solutii exista o multime insa nu renteaza sa construiesti ditai montajul pentru un amarat de casetofon auto. Du-te in targ si vei gasi sigur unul de la care sa recuperezi potentiometrul.
Daca tot vrei sa construiesti un control de volum electronic simplu, o sa incerc sa-ti descriu o schema simpla ( scuze dar nu am timp sa o desenez ) :
- inseriezi 2 rezistente de 4k7
- inainte de prima, inseriezi un 0.1uF, va fi INTRAREA
- dupa a 2-a inseriezi alt 0.1uF, va fi IESIREA
- iei un tranzistor NPN tip BC, sa zicem BC547
- emitorul la masa
- colectorul in punctul de unire al rezistentelor
- baza la masa printr-un 0.1uF
- pui un potentiometru de 10k sau prin zona intre Vdd si Gnd
- legi baza BC-ului de cursor prin 1k
Cam asta-i, merge din prima, pentru 2 canale construiesti 2 astfel de montaje, comun este doar potul.
Obs. Tensiunea potului nu trebuie sa depaseasca 1-2V intrucat tranzistorul oricum se satureaza la peste 0.6 si nu mai are nici un efect, semnalul audio va fi 'tras la masa' prin rezistenta virtuala, dinamica, colector-emitor care este cam 300 Ohmi. In starea OFF ai KOhmi sau zeci de KOhmi. Tatoneaza valorile, nimic nu e critic.
Obs2. Liniaritatea nu este stralucita. Joaca-te la tensiunea potului precum si cu diverse tranzistoare.
Obs3. Rezultate notabile obtii cu un JFET ( nu MOS sau VMOS sau alte alea ), rezistenta dinamica ON la unul modest este de cativa Ohmi in timp ce in starea OFF ai Meg Ohmi. Liniaritatea o poti compensa excelent. Comanda se face pe grila dar va trebui sa folosesti canal P ( drena la masa si sursa la rezistoare ) intrucat pentru canal N iti va trebui o tensiune negativa.
Obs.4 Tu chiar mai folosesti casetofon in masina ?!... :o
Sper sa-ti fie de folos,
Edi,
Arata acest topic
Pagina 1 din 1