nu se aduna pentru ca are exact rolul de a stabiliza intregul model si nimic altceva. in functie de distanta fata de aripa si dimensiunea acestuia creste sau scade "autoritatea" lui ca functie de schimbare a pozitiei modelului.
hai sa o luam altfel:
intreaga forta portanta data de catre aripa, corect??? in functie de ea, de profilul ei, de lungimea si latimea sa se defineste un punct de centru aerodinamic, un centru de greutate pe care sa "pice" toata greutatea modelului si/respectiv marginea de eroare intre cele doua care e direct proportionala cu stabilitatea modelului. corect??? orice aeromodel clasic ca forma va avea intotdeauna centrul de greutate final la 20-35% din profilul aripii, in alte cuvinte toata masa modelului( masa aripii, a fuselajului, a amppenajelor).nu??
toate astea tin de fizica elementara.
ei, acum: daca si profundorul ar fi parte a incarcarii alare, atunci acest centru de greutate ar trebui sa fie dincolo de acel 35% din profil, adica o marte din masa modelului o preia aripa, cealalta ampenajul orizontal.
perfect valabil, dar nu in cazul nostru. e valabila chestia pentru modele canard( precum "The Cozy-mk IV"---dati search pe google la imagini). acolo ampenajul are un rol vital, are incarcatura alara etc.
in cazul modelelor noastre, ampenajele sunt pentru stabilitate si control. incarcarea alara a acestora e zero sau f aproape de zero.
in plus fata de cele de mai sus, daca ati fi fost atenti la detalii pe site-urile producatorilor de aeromodele, ati fi gasit scris "wingarea" si "weight". ca sa determini incarcarea alara( cazul in care nu este trecuta pe site) inparti greutatea la suprafata( daca e nevoie folosesti si un convertor). dar in viata mea nu am vazut pe vre-un site data suprafata ampenajului.
citez de pe
http://www.greatplanes.com/performance/air...s/gpma1410.html
SPECIFICATIONS
GPMA1410
Wingspan: 79 in (2005 mm)
Wing Area: 1168 sq in (75.3 dm2)
Weight RTF: 12.5-14 lb (5.7-6.4 kg)
Wing Loading: 25-27 oz/sq in (675-85/dm2)
hai sa calculam sa vedem daca asa e:
suprafata 75.3 dm^
greutate: intre 5,7 si 6,4 kile
incarcare din calcule: 5700/75,3=75.69 g/dm^
6400/75,3=84.99335 g/dm^ => producatorul a dat incarcarea alara corecta.
nu vad nicaieri scris ceva de suprafata ampenajului orizontal. daca va fi nevoie sa-mi sustin teoria, voi face calcule si de pe alte site-uri. nu cred ca ar fi nevoie sa caut documentatie.