Sistem de telemetrie Transmisia prin radio a turatiei
Postat 22 May 2007 - 06:06 PM
Formatorul de semnal pentru senzorul de turatie
Senzorul optic pentru turatie
Senzorul optic pentru turatie
Electronica montata pe masina
Senzorul optic montat, vede marcajele de pe volanta
Modulul receptor
Ansamblul de receptie, cu frecventmetru digital. Scalare in Hz, rpm sau km/h
Transmisia e pe 433MHz, ar trebui sa aiba o raza de acoperire de pana in 100m.
Sistem neincercat inca, ar trebui sa functioneze pana se murdareste volanta sau pana cand se duce naibii modulul emitator din cauza vibratiilor :)
Postat 23 May 2007 - 10:53 AM
CristiM, la 23 May 2007, 09:29, a spus:
Am vazut-o mai demult, e o scula faina, deocamdata cu mai multe functiuni decat ce am facut eu.
Dar nu-ti ofera un singur lucru: satisfactia de a face cu mana ta ceva ce merge. E destul de important. Daca toata lumea ar prefera sa dea banii pe ceva in loc sa-si bata capul sa construiasca acel ceva, probabil sectiunea "Tehnice" ar avea mult mai putine posturi.
Ovi
Postat 23 May 2007 - 11:02 AM
ovi_m, la 23 May 2007, 10:53, a spus:
Ba eu zic ca ar avea mai multe posturi, ca oamenii ar mai avea timp sa si respire, sa scrie, sa citeasca... Si apoi, in loc de "cum se face...?", toti ar intreba "cum/unde se monteaza, ca n-are gauri...?" http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/blink.gif
Lasand gluma la o parte, faina pasiunea! O sa incerc sa vad ce-i acolo, ca am niste intrebari. Daca nu ma lamuresc, revin. Pana acum n-am reusit sa intru pe pagini, linkul e cu gauri... Imi trimiti un link intreg? Ca pe restul paginilor ma descurc sa intru, daca am unul bun.
Multam fain anticipat.
Telefon: 0721 385365
Postat 23 May 2007 - 11:08 AM
Citeaza
Toata stima http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Vezi ca e destul de slab TX-ul ala daca e de la RF Sol., eu am cumparat 2 module de la Comet si mergeau destul de nasol ( tot telemetrie dar nu modelism ). In fond 1 singur tranzistor ... Pana la urma, mi-am luat niste chipset-uri de la Xemics si mi-am facut propriile module. Merg fain, sinteza, putere reglabila, etc. Iti dau detalii daca vrei. Am vazut ca ai folosit controller Atmel, au si ei niste chipset-uri RF la care am sigur niste mostre + cristalele aferente.
Edi,
PS. Xemics a fost cumparat de Semtech... lol, am uitat sa-ti dau link-ul http://www.semtech.com/products/Wireless%2...%20&%20Sensing/
Aceasta postare a fost editata de yo3hcv: 23 May 2007 - 11:13 AM
Postat 23 May 2007 - 11:33 AM
bitex, la 23 May 2007, 11:02, a spus:
link-ul e asta:
http://lselinux.utt.ro/~ovi/telemetry/
fa-i copy/paste in browser. o sa te duca la directorul in care-s pozele.
Postat 23 May 2007 - 11:47 AM
Sunt unul dintre cei care au construit cu mana (si utilaju') destul de mult in domeniul modelismului (nu electronica) si iti inteleg motivatia. Depinde foarte mult ce vrei de fapt de la pasiunea asta. Cand ai aflat fa astfel incat sa vezi padurea, si nu copacii!!
Cu stima,
Cristi
Postat 23 May 2007 - 11:49 AM
yo3hcv, la 23 May 2007, 11:08, a spus:
Citeaza
Toata stima http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Vezi ca e destul de slab TX-ul ala daca e de la RF Sol., eu am cumparat 2 module de la Comet si mergeau destul de nasol ( tot telemetrie dar nu modelism ). In fond 1 singur tranzistor ... Pana la urma, mi-am luat niste chipset-uri de la Xemics si mi-am facut propriile module. Merg fain, sinteza, putere reglabila, etc. Iti dau detalii daca vrei. Am vazut ca ai folosit controller Atmel, au si ei niste chipset-uri RF la care am sigur niste mostre + cristalele aferente.
Edi,
PS. Xemics a fost cumparat de Semtech... lol, am uitat sa-ti dau link-ul http://www.semtech.com/products/Wireless%2...%20&%20Sensing/
Tot de la Comet le-am luat si eu. Criteriul de alegere a fost pretul.
Inca nu le-am incercat la distanta mai mare de 10m. In principiu pot sa-i adaug un etaj de putere pe emisie, dar parca nu as pune ceva strong langa receptorul de pe model. Nu ar fi interesant sa aflu ca se duce la mama naibii, si face chestia asta cu 50km/h :)
Ai folosit chipurile alea RF de la Atmel? nu cred ca au nici ele putere mai mare...
Nu mai tin minte cum se folosesc, dar nu-ti trebuie neaparat uC langa ele? parca erau pe SPI, sau nu? eu la emisie n-am uC...
Ovi
P.S. as fi curios sa aflu ce ai facut cu Xemics.
P.P.S. eu am remarcat la modulele pe care le folosesc ca nu pastreaza factorul de umplere la semnalul transmis, ci doar frecventa. Ai remarcat ceva similar?
Postat 23 May 2007 - 12:21 PM
Cu factorul de umplere e alta problema. Depinde de tipul de TX-RX. La tine presupun ca modulatia este ASK(OOK) sau FSK si in procesul de emisie nu se modifica nimic. La RX, daca vei lua semnal direct de la demodulator, dupa data-slicer, deci neprelucrat de vre-un MCU, ar trebui sa ai acelasi factor de umplere. De regula, factorul de umplere se modifica la RX daca urmaresti semnalul 'dupa' vre-o tentativa de sincronizare ( datele raw venite pe radio sunt choppate cu un clock local ). Recuperarea este ok, adica 1 va fi 1 si 0 va fi 0 insa este evident ca factorul de umplere nu este cel original. Repet, imediat dupa demodulare ar trebui sa ai semnalul de TX.
Sincer sa fiu eu facusem un mic protocol. In primul rand trimiteam pe radio RS232 nu bagam datele pe radio tip raw.... Pentru 1 byte trimis, mai adaugam inca 3, calculam un CRC si la RX verificam acel CRC.
Cel mai bine verifici cu un scope dublu-spot : emisia si rx dupa data-slicer. Ar trebui sa fie identice.
Edi,
PS. Este greu sa-ti faci un modul propriu si nu renteaza. La mine a fost o chestiune de job. Am chipset-uri ramase ca mostre de la Xemics, Atmel si Infineon daca te intereseaza. De ce nu incerci modulele OEM Bluetooth Class 1 de la Initium ? Merg 100m si suporta 115Kbps fara probleme. Faci o mica interfata intre senzorul tau si 232, trimiti 232 ( chiar poti la TX sa calculezi viteza ) si la RX afisezi pe un LCD.
Aceasta postare a fost editata de yo3hcv: 23 May 2007 - 12:36 PM
Postat 23 May 2007 - 12:37 PM
yo3hcv, la 23 May 2007, 12:21, a spus:
Sincer sa fiu eu facusem un mic protocol. In primul rand trimiteam pe radio RS232 nu bagam datele pe radio tip raw.... Pentru 1 byte trimis, mai adaugam inca 3, calculam un CRC si la RX verificam acel CRC.
Nu cred ca am acces la semnalul de dupa demodulator. Initial intentionam sa transmit de pe model temperatura motorului. Am un senzor care imi furnizeaza un semnal PWM cu frecventa relativ constanta dar duty cycle in functie de temperatura.
Cand o sa am ceva timp si o sa am nevoie sa transmit mai mult de un parametru, probabil o sa folosesc la emisie un uC si o sa implementez un protocol oarecare pentru transmiterea datelor.
Apropos, pe uC de la receptie vreau sa implementez un protocol modbus serial, apoi voi folosi un software SCADA pentru achizitia de date si trasarea de grafice pentru viteza si acceleratie.
Ovi
Postat 23 May 2007 - 12:46 PM
Faina treaba. Nu mai deranjez decat daca o fi cazul. Incerc sa urmaresc subiectul ca-i interesant.
Spor la treaba in continuare si scuze de offtopic!
Telefon: 0721 385365
Postat 23 May 2007 - 01:12 PM
Pur si simplu RX era innecat de alte semnale si nu mergea cum trebuie. Uite-te pe cablaj, este o superreactie chioara, acordata cu laser sa stea unde trebuie in segmentul 433. Neavand nici un fel de selectivitate si cum banda de 433-434 este plina de comunicatoare de la sisteme de alarma cu puteri (abuzive!)de peste 5W, receptorul, in functie de zona unde locuiesti, va sta permanent innecat de alte semnale si va detecta numai tampenii.
Dupa el ai un AO tip 2904 pe post de data-slicer. Fa probe pe masa, la mica distanta cu un osciloscop. Ar trebui sa ai 'exact' acelasi factor de umplere intrucat nimeni nu-l modifica!
Nu prea inteleg... la emisie folosesti un senzor de mouse, daca semnele pe volanta sunt echidistante, ai frecventa variabila si duty-cycle constant si egal cu zona de vopsea space-mark. Ce treaba ai cu factorul de umplere aici ? Deci tu intentionezi sa trimiti o frecventa variabila pe radio. Daca te incadrezi in rata maxima de modulare-demodulare a rx-tx, totul este ok ( mi se pare pana in 64kbps la al tau). Dimpotriva, pentru o forma buna pe radio eu as intercala intre senzorul tau si tx o celula tip D ( CD4013 ) sa fiu sigur ca duty-cycle este 1/2.
Oricum, SCADA... presupun LabView... ai intentii nobile :)
Edi,
Postat 23 May 2007 - 01:41 PM
yo3hcv, la 23 May 2007, 13:12, a spus:
Pur si simplu RX era innecat de alte semnale si nu mergea cum trebuie. Uite-te pe cablaj, este o superreactie chioara, acordata cu laser sa stea unde trebuie in segmentul 433. Neavand nici un fel de selectivitate si cum banda de 433-434 este plina de comunicatoare de la sisteme de alarma cu puteri (abuzive!)de peste 5W, receptorul, in functie de zona unde locuiesti, va sta permanent innecat de alte semnale si va detecta numai tampenii.
Dupa el ai un AO tip 2904 pe post de data-slicer. Fa probe pe masa, la mica distanta cu un osciloscop. Ar trebui sa ai 'exact' acelasi factor de umplere intrucat nimeni nu-l modifica!
Nu prea inteleg... la emisie folosesti un senzor de mouse, daca semnele pe volanta sunt echidistante, ai frecventa variabila si duty-cycle constant si egal cu zona de vopsea space-mark. Ce treaba ai cu factorul de umplere aici ? Deci tu intentionezi sa trimiti o frecventa variabila pe radio. Daca te incadrezi in rata maxima de modulare-demodulare a rx-tx, totul este ok ( mi se pare pana in 64kbps la al tau). Dimpotriva, pentru o forma buna pe radio eu as intercala intre senzorul tau si tx o celula tip D ( CD4013 ) sa fiu sigur ca duty-cycle este 1/2.
Oricum, SCADA... presupun LabView... ai intentii nobile :)
Edi,
Intr-adevar este o superreactie chioara, care, pe cand o faceam in tinerete imi mergea in 75% din cazuri :)
Daca n-o sa fiu multumit o sa folosesc o superheterodina. Ramane de vazut.
Ce-i drept, acum n-am nici o problema cu factorul de umplere. Poate sa fie cat o fi. Probleme aveam cand voiam sa transmit semnalul generat de senzorul de temperatura, care era cu factor de umplere variabil.
La modulele astea data rate-ul se incadreaza intre 50 si 2000 Hz. Prima data am facut un set de marcaje (cele din poza), dupa aia am citit mai bine datasheet-ul de la receptor si am sters marcajele :)
Merci de ideea cu 4013. Daca vad ca receptionez bazdaganii il introduc in circuit.
SCADA - Wizcon Supervisor. Cu asta lucrez si-s multumit :)
Ovi