Modelism - RHC Forum: ASIGURARI PENTRU MODELE - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

ASIGURARI PENTRU MODELE Am reusit sa angajez

#31 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2182
  • Inregistrat: 07-May 03

Postat 24 March 2007 - 12:42 PM

vis-a-vis de problema asigurarilor am mai scris p-aici.
mult.
lucrurile sint simple.
la momentul actual, NU exista cadru legal COMPLET care sa reglementeze SOCIAL activitatile rc-modelistice; in acest context/sens, o eventuala asigurare tip "rca"-modelistic NU are o baza legala de fundamentare a IMPREJURARILOR in care s-a produs dauna respectiva:
de exemplu: - daca scap modelul de sub control, din cauze diverse(..bruiaj, sau ciurli-burli la mansa, sau model incorect reglat/calibrat/echilibrat, etc. ), sa-mi zica si mie cineva ce companie preia riscul unor daune, care pot fi foarte serioase pentru terti (bunaoara, nu uitati ca asigurarile la auto, de exemplu, nu "functioneaza" decit in imprejurari/accidente petrecute in conditii cu un anume context legal: -drumuri publice, masini inmatriculate, soferi cu permis corespunzator, etc.) ... asa ca, ia sa-mi "creioneze" si mie cineva un cit de mic peisaj legislativ EXISTENT in care sa se poata incadra, prin mecanisme normale/conventionale, daunele survenite in urma unui incident/accident rc la categoria celor cu risc preluat de o companie de asigurari...???
eu cred ca pina nu se reglementeaza cit de cit activitatile rc(o eventuala licenta de pilot sau angajament scris al propriei raspunderi, norme tehnice ale modelelor, etc. ...) e prematur/inutil sa vorbim/scriem despre asigurari in aria modelismului...
bafta si minuni!

"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#32 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 24 March 2007 - 01:31 PM

ideea dupa cum s-a mai spus este ffff buna! teoretic.
dau model in cipru...toti care zburau la aerodrom cotizau cu o suma 5 lire parca lunar. cica era o taxa a aeroclubului....dar de fapt era o asigurare de bunuri si sanatate. la bunuri ma refer la masinile parcate si asigurarea de sanantate pt ce am zis mai sus. capu' spart spitalizare platita din cotizatia aceea.

de oameni pe camp tot timpul gasesti. ori spectatori ori piloti.
0

#33 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 March 2007 - 04:02 PM

TEORETIC.
bafta si minuni

"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#34 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 24 March 2007 - 09:22 PM

@Radu.
Salutare. Uite ca ma bag si eu, ca unul ce a fost destul injurat pe tema asta...
Sa o luam metodic.
In tarile UE, conform "directivelor" care reglementeaza si frecventele, omologarea tipurilor de statii, si clasificarea modelelelor, NU POTI ZBURA oficial daca nu ai o asigurare tip RCA, pentru pagube produse catre terti. Modelul tau nu-l asigura nimeni, decat doar pe durata expunerii intr-o vitrina, ca la machetisti la Muzeu.
Pentru a beneficia de asigurarea aceea, catre terzi, fara de care nu poti zbura decat "pe neve", iar de concurat fara ea nici vorba, Federatiile au avut initiative legislative pentru a reglementa cadrul legal. Dupa asta, tot Federatiile de profil AU NEGOCIAT cu companiile de asigurari CUANTUMUL acestei asigurari. A fost ca o licitatie, iar sumele constituite ca prime s-au redus altfel la jumatate!
Cadrul legal, dupa cum a punctat Mizzone, E INCOMPLET, nu are nimic prevazut pentru aeromodele mai ales, iar persoane care sa indeplineasca rolul de Inspectori De asigurari pe profil nu exista. (inca) Sa nu credeti ca afara au facut mare l;ege, sau mare OG,... Nu, au definit notiunile de "camp autorizat" (adecvat), accident/intentie, calificarea persoanei in raport cu pilotarea minimala in conditii de siguranta a unor modele. Sigur, pentru zborul din spatele casei mergi pe riscul tau, din start esti ignorat de asigurator in cazul asta. Dar in general am vazut hobbystii zburand ori la camp amenajat, (cum nu avem noi, inca), ori in izolare, adica in zone unde riscul de a produce daune altora e minim. Chiar si la panta, am vazut odata langa Florenta cum a venit si Inspectorul de zona, sa vada daca baietii stiu ce fac.

Zozo ar putea sa dea mai multe amanunte, intrucat el este si beneficiar al unei asigurari de genul asta.

@Olly.
Am mai spus, la ce sa scriu directorului din Suceava cand am vorbit direct cu Directorul din Bucuresti? Conditiile cerute de raspundere catre terti, chiar daca o asimilezi cu raspundere civila de ordin general, nu se intrunesc in fapt. Adica platesc primele, dar daca lovesc un parbriz la CLN nu primesc nimic, fiindca:1 - nu exista gard de protectie. Nu este camp autorizat (amenajat, eterul fara interferente/bruiaj, organizare tabela, etc), asa ca ...pauza. 2- nu am vreo licenta de pilot de aeromodele sau bibimodele, sau libelule. Un carnet de membru de club oarecare nu echivaleaza cu o recunoastere ca stii sa zbori si sa aterizezi in SIGURANTA pentru altii. Nu frumos, nu performant, nu nu stiu cum, ci SIGUR. Multi tocmai asta adora, zborul mai "zbuciumat". Asta inseamna ca nu vor avea vreodata recunoasterea asta? Nu stiu.
Asa ca, de ce sa platesc asigurare, reintregirea asigurarii, majorare de "malus" la asigurare? Cand eu nu voi fi acoperit in caz de provoc daune altcuiva. Cam atat despre FAIMOSUL caz de la Suceava, pe care habotnicii din Bucuresti nu-l iau in seama de anul trecut.

Catre cei care se simt ingraditi cumva: - Va veni in scurta vreme si la noi OBLIGATIA de a fi asigurat pentru pagube catre tertzi. Vor exista in continuare "oferte" de asigurare tip casco la aeromodele. DAR: cum dovedesti ca ai zona libera de interferente/bruiaj? Altfel e intentie de a incasa asigurarea, ca te-ai plictisit de model. Cum dovedesti ca s-a "barbierit" echea la servo? Ca nu ai pus-o intentionat asa? DAr ca a fost o rafala nefericita de vant?

Daca e sa discutam, hai sa o facem serios si cu argumente, mai ales cei care au facut ceva cat de mic in directia asta,.

Bafta!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#35 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 13-March 04

Postat 24 March 2007 - 09:39 PM

Frumos postat, frumos explicat, totul este perfect logic.
Dar eu vin cu partea ca re dupa unii nu are nici o logica (poate chiar nici pentru mine) :
-daca omu' AGENTUL de asigurari o face.....cine este raspunzator??
-daca omu' AGENTUL in caz de dauna , pe baza de facturi la "fracturi" plateste dauna....cine este raspunzator???

Eu tocmai asta vreau sa experimentez, cu un model mai ieftin sa vedem cum functioneaza. Din punctul meu de vedere omu' este de incredere si nu am avut probleme cu el inca in alte relatii. Lucram destul de des pe teme de servici si nu numai.

Si revin totusi la situatia IPOTETICA (asa ca un exercitiu va rog sa acceptati aceasta situatie) si se contracteaza polita de asigurare si in urma unei daune mai primesc si despagubirile aferente....ce o sa facti?? O sa faceti asigurare sau o sa "turnati" situatia (mai mult sau mai putin normala sa nu spun legala) la alte companii de asigurare?

Oricum, eu o fac sa vedem ce iese, dar va rog sa accepati situatia ca un exercitiu ipotetic si sa va expuneti votul :
veti contracta sau nu o asigurare?
Invata repede si aplica...tot repede!
0

#36 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 March 2007 - 09:50 PM

Pai ideea era asta:
- sa vezi intai care sunt cerintele UE in domeniu. Nu stiu care vor avea prioritate pana la urma, asigurarile tind sa se uniformizeze.
- sa vezi ce oferta ai.
Obiectivul: sa obtii maximul legal in aceste situatii.
Daca e sa faci o incercare, fa-o. Dar gandeste-te ca risti nu modelul, ci relatia cu omul(agentul) respectiv. Fa o incercare si in raspunderea catre tertzi. Cine stie?

Daca este legala, fii sigur ca vor mai fi clienti, dar poate si dorinta de "sa moara si capra vecinului".
Aici(Bucuresti) am incercat destule variante. Anul asta daca am timp, o sa o iau de la capat, dar o sa ma adresez caselor "mame" de afara.

Asa ca... Bafta! Sa ne spui si noua, alba sau neagra...

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#37 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 24 March 2007 - 09:54 PM

ramane intrebarea mea...modele homa made intra in discutie?
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

#38 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 March 2007 - 10:11 PM

Am intrebat si de home made si zice ca merge, daca ai un plan de constructie si ai facturi pe materialele achizitionate. Planul este necesar pentru a demonstra ca ce ai achizitionat...ai folosit.
0

#39 Useril este offline   alxcsb 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 412
  • Inregistrat: 02-December 06

Postat 25 March 2007 - 02:54 AM

Am si eu o intrebare. Sa zicem ca nu am factura modelului, nu se poate face vreun fel de evaluare? De exemplu la masinile mai vechi se folosesc cataloage pe dincolo, se ia valoarea de catalog a masinii respective, si de acolo se pleaca cu evaluarea exacta a starii in care se afla vehiculul. Ma gandesc ca s-ar putea face asa ceva si pentru automodele. Numa' bine.
0

#40 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 25 March 2007 - 04:58 PM

daca se poate pune problema de asigurare de sanatate eu sunt pentru.
0

#41 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 30 March 2007 - 03:16 PM

Radu_, la 24 Mar 2007, 22:39, a spus:

Oricum, eu o fac sa vedem ce iese,

ceva noutati?
flying is my life...
0

#42 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 March 2007 - 10:56 PM

Da....s-a intarziat sosirea facturii. Acum o am si am vorbit cu omu'
Se pare ca totul este OK Daca ne vom intalni, luni semnez polita si atunci o sa am si detalii.
Inca "putintica rabdare"
0

#43 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 20 April 2007 - 08:22 PM

Peste doar doua zile va fi din nou.... Luni :)
0

#44 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 April 2007 - 09:53 PM

da....asa este acum am mici probleme financiare. Dar nu disperati. O sa fie si ziua aia. cum spuneam putin mai sus...."putintica rabdare" Nu mai dureaza mult. Saptamana care vine va fi ce trebuie sper.
0

#45 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 April 2007 - 07:59 PM

Fratilor BELEA.... S-a gasit unul la Bucuresti care sa "afle" de aceasta discutie de pe forum. Omu' meu a cerut astazi formularele pentru mine si ...surpriza. Raspunsul a fost..."Da ce acum nu avem ce face si asiguram si JUCARII????"
Situatia nu este pierduta in totatilate, Maine va fi o sedinta mare la societatea respectiva de asigurari si injstructorul zonal a promis ca va ridica problema in mod favorabil, cu atat mai mult cu cat acum ceva timp a fost de acord sa contracteze o astfel de polita. Astept acum raspunsul sa vad ce mai spun stabii. Oricum valoarea pimei de asigurare era undeva la 10-11% din valoarea asigurata.
Va tin la curent cu noutati. sper sa fie favorabile.
Cand voi avea o rezolutie finala (faviorabila sau nu) va voi dezvalui si societatea de asigurari.
0

#46 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 April 2007 - 08:20 PM

:o
Radu, Bafta Mare!
Eu am trecut prin asta acum ceva vreme (acum 1 an jumatate) si desi vroiam asigurare catre terzi, tot cu "jucarii" m-au tratat...

Din nou,

Baaafta Mare!

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#47 Useril este offline   albastru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 213
  • Inregistrat: 07-June 05

Postat 23 April 2007 - 09:59 PM

Nu-mi spuneti si mie care este substratul ideii de asigurare?Mie unul mi se pare absurd sa asiguri un avionel sau o masinuta telecomandata.Sunt niste jucarii mai scumpe sau mai putin scumpe, dar tot jucarii sunt pana la urma urmei.Poate este vreo chestie ascunsa pe care n-o pricep eu, poate...
Poate va indurati si-mi ziceti si mie care-i chestia reala cu asigurarea asta.
0

#48 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 April 2007 - 12:48 AM

Nu-s sigur ca o nimeresc dar cred ca se pun in discutie doua lucruri.
Unul ar fi chiar asigurarea bunului in sine, adica a modelului, asa cum iti asiguri orice alt bun (se vede ca-i mai grea treaba aici), si al doilea ar fi o asigurare pentru daune produse altora (de la "sanatate" pana la daune materiale).
Cred ca in curand se vor aplica si la noi niste reguli in concursurile oficiale legate de asigurare, dar nu stiu exact referitor la ce (bunuri, sanatate...). Se incepe cu potcoava dar se va gasi si calul pana la urma. O sa fii obigat sa ai asigurare dar n-o sa fie nimeni obligat sa ti-o faca asa ca n-o s-o ai. Sau n-o sa fie de care trebuie sau ne complicam degeaba ca sub diferite aspecte cred ca o putem face si acum.
Cred ca s-a discutat serios despre subiectul asta ceva mai devreme pe forum si e posibil sa se mai gaseasca discutia pe undeva.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#49 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2007 - 10:42 AM

@albastru
Domnul Radu are cateva pretentii deosebite. Vrea sa asigure modelul dansului. Poate ca vrea deasemenea sa sparga ghiata in domeniul asta.
Insa, legal, va deveni obligatorie (de fapt este deja un UE din 2001) o asigurare gen RCA, adica raspundere fata de terzi. Necazul este ca NU se fac deocamdata astfel de asigurari la noi, probleme ce tin de legislatie, agenti, metodologie de constatare. Sa ne gandim ca nu au fost in stare ai nostri sa implementeze Intelegerea Amiabila la accidente auto usoare, dar toata polologhia unui parbriz spart de un model... Afara Federatia de profil negociaza/liciteaza cuantumul si asiguratorul pe tot anul pentru toti afiliatii. Cluburile neafiliate de regula platesc mai mult, ca nu au discount.
Poate va veni si la noi asta candva... E absurd, am pierdut cateva luni din viata ca SA-I ROG SA IA BANI! Si la societati mari de asigurari, cu recomandare/trimitere de la firmele-mama din Italia... Absurd,comedia absurdului...

Eu doresc multa bafta lui Radu, desi personal cred ca e degeaba tot efortul....

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#50 Useril este offline   albastru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 213
  • Inregistrat: 07-June 05

Postat 24 April 2007 - 12:18 PM

Mie imi vine greu sa cred ca o jucarie poate fi asigurata.Acum este o chestiune si de perceptie, eu le consider jucarii putin mai scumpe, altii poate nu, le considera adevarate masinarii, poate chiar mai ceva decat masinile cu care vin la camp si din cauza asta isi baga toata agoniseala de peste luna intr-o masinuta sau avionel.Nu vreau sa supar pe cei care cheltuiesc foarte multi bani cu aceste avionele, dar mi se pare aberant sa incerci sa faci o asigurare la o masinuta cu telecomanda ca la una reala.
Daca i-ai spart parbrizul unui amic de zbor, nicio problema, te duci frumos si-i pui alt parbriz, nu te faci ca ploua.
Problema cred ca se invarte pe aici pe undeva si unora le este greu sa recunoasca.Probabil cei care cheltuiesc multi bani vor sa-si recupereze paguba cumva si este cam greu sa scoti banii de la un personaj care nu recunoaste nimic si nici nu are banii necesari sa te despagubeasca.Rezolvarea...probabil aceasta asigurare.
Pana la urma este o chestiune de perceptie si de bani,se pare ca este foarte greu sa stii unde sa tragi linie si sa spui asta este jucarie, asta nu este...
Poate o iesi ceva bun si din treaba asta, eu unul ma indoiesc, cred doar ca o sa cheltuim niste bani in plus.
0

#51 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 24 April 2007 - 12:33 PM

pavcostel, la 24 Apr 2007, 10:42, a spus:

am pierdut cateva luni din viata ca SA-I ROG SA IA BANI!

...si o sa pierzi restul vietii sa-i primesti daca va exista vreo dauna...

Am spus si repet: asigurarea modelelor e un moft, sau un caz imposibil; asigurarea daunelor produse tertilor e problema si e o necesitate!
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#52 Useril este offline   ducati999 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 855
  • Inregistrat: 11-February 06

Postat 24 April 2007 - 02:08 PM

albastru, la 23 Apr 2007, 21:59, a spus:

Nu-mi spuneti si mie care este substratul ideii de asigurare?Mie unul mi se pare absurd sa asiguri un avionel sau o masinuta telecomandata.Sunt niste jucarii mai scumpe sau mai putin scumpe, dar tot jucarii sunt pana la urma urmei.Poate este vreo chestie ascunsa pe care n-o pricep eu, poate...
Poate va indurati si-mi ziceti si mie care-i chestia reala cu asigurarea asta.

urmareste filmuletul si o sa intelegi ;) :D :( B)

http://www.youtube.c...h?v=wMroYWXfuJo
vizitati site-ul meu : http://salmin.cabanova.ro

bafta
sa Curga ZeAmA!!!!!!!!!!!!!!!
0

#53 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 24 April 2007 - 03:28 PM

Si cam ce se asteapta de la o asigurare tip RCA intr-un caz ca cel sugerat de ducati999 (ma rog, din fericire nu cred ca l-a omorit pe cameraman dar nici bine nu i-o fi facut)? Sa-l absove de puscarie pe vinovat ? Hai sa fim seriosi! Sa-l absolve de despagubiri? Hai, iar sa fim iarasi seriosi ca daca victima sau rudele victimei au pretentii mai mari decit plateste firma de asigurari si daca judecatorul (pe care-l doare-n f--d de asigurarea faptuitorului) le da cistig de cauza, vinovatul tot scoate bani din buzunar.
Iar treaba cu asigurarea modelului implica un risc atit de mare ptr asigurator, incit nu vad vreo firma sa asigure modelul pe o prima in valoare de 10% din cuantumul despagubirii. Poate de 200% da. B)

Radu, cunoscutul tau care poate ca nu e la nivelele de virf ale piramidei din firma aia s-a entuziasmat in prima clipa dar sefii lui l-au readus rapid cu picioarele pe pamint.

Spartul unui parbriz, indoirea capotei unei masini, este alta treaba. Asta reprezinta un risc mai mic si este posibila o astfel de asigurare. Dar sa nu se fofileasca asiguratorul cind o fi sa plateasca si sa intrebe:" Ce cauta domne masina linga terenul de zbor, de ce nu era la distanta X de pilot (unde X => decit raza teoretica de actiune a radiocomandei) ? Parca nu-i stiti pe asiguratori?

Aceasta postare a fost editata de navigator: 24 April 2007 - 03:43 PM

0

#54 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2007 - 03:42 PM

Bogdane, i-am rugat pentru o asigurare de pagube produse Altora (tertzi). Ceea ce e mult mai probabil in cazul meu, recunosc. Cel putin nu au avut lacomia altora care sa ia banii si sa faca exact ce spui tu, din lipsa de proceduri, constatari,legislatie! Si la incheierea unor asigurari de raspundere civila de ordin general exista niste reguli interne. Aparent, agentul/directorul te anunta fericit: " Se face, domnule!". Apoi incep sa apara avize de la diferite compartimente care duc la o concluzie scurta: in caz de paguba adusa altuia, Primele de asigurare nu acopera paguba! Iar probabilitatea relativ ridicata de producere, ( Da, e chiar mai mare statistic decat o zgariere de automobil!) nu o face rentabila. Partea amuzanta, mi-i imaginez cumva pe agentii de la Candiano/Udriste privind un parbriz din care iese maiestuos o coada de acrobat...Oare ce articol sa scrie acolo? Cine a incalcat Codul Rutier? CUI DAU EI AMENDA AIA TAMPITA?Cate puncte? Carneetuuuu.... Ca daca vrei sa repari o zgarietura la masina, oficial, ai nevoie de hartie de la ei, chiar daca te intelegi cu pagubitul si ai bani in buzunar...

E trist si off-topic. In fond, daca Radu doreste si apreciaza modelul sau, poate face demersurile necesare. In schimb, trebuie sa-l dezamagesc un pic, nu

Citeaza

Fratilor BELEA.... S-a gasit unul la Bucuresti care sa "afle" de aceasta discutie de pe forum.
, ci departamentele de audit (de la sediu) au deja calculele facute cu rezultatul negativ mentionat mai sus. Asa ca nu cred sa aiba cineva ceva cu brasovenii, sau cei din Radauti, etc. Pur si simplu inca nu se poate in Romania, tara tuturor posibilitatilor neverosimile...

Deci,
BAFTA!, domnule Radu! Poate spargi ghiata totusi...

Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 24 April 2007 - 03:44 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#55 Useril este offline   Liviu44 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 05-May 07

Postat 25 May 2007 - 02:47 PM

Stimati colegi,

Discutia este deosebit de interesanta si pot sa va spun ca, in piata asigurarilor, s-a vorbit si se mai vorbeste inca despre o astfel de asigurare. Va pot spune ca unul care lucrez in domeniu.
Astfel dupa cum ati spus multi dintre voi, este necesara asigurarea. Asigurarile, in general, vor cunoaste o si mai mare extindere (sub aspectul procentului persoanelor fizice si juridice care apeleaza la acest sistem) dupa aceasta intrare a Romaniei in Europa.
Este adevarat ca asigurarile sunt clasificate dupa anumite criterii. Insa cele mai cunoscute sunt cele de bunuri (de exemplu asigurarea CASCo despre care ati amintit) si cele de raspundere civila (de exemplu acel RCA despre care ati amintit).
Dupa parerea mea, tot ceea ce poate face oricare dintre noi, in aceasta prima faza, este incheierea unei asigurari de raspundere civila generala. Aceasta se bazeaza pe principiul general ca oricine provoca, prin fapta sa culpabila, un prejudiciu unei alte persoane, este dator a-l repara. Este singura asigurare pe care noi (iertati-mi indrazneala de a scrie "noi", asimilandu-ma modelistilor, fiind nou-nout aici pe acest site!), am putea sa o incheiem cu reale sanse de a fi protejati in cazul in care, ca urmare a pasiunii noastre, am provoca cuiva vreun prejudiciu. Aici nu este nici o problema. Stabilim o suma asigurata (adica o limita pina la care dorim ca societatea de asigurari sa acopere prejudiciul) in functie de care se calculeaza o prima de asigurare (un pret) pe care il platim. Este clar ca prima va fi mai mare cu cat suma asigurata va fi mai mare...Si trebuie sa mai fie clar ca in cazul in care prejudiciul pe care (fereasca Dumnezeu!) il putem provoca unui tertz este mai mare ca suma asigurata, vom raspunde personal fata de pagubit.
Cam atat stiu eu ca putem sa facem sa ne protejam in acest moment.
Cat despre o asigurare a modelului (acea asigurare de bunuri) astfel dupa cum a incheiat-o colegul in Germania, din pacate va trebui sa mai asteptam, cred. Aceasta, in primul rand, din cauza faptului ca asiguratorii nu au fost sesizati despre cererea/intentia pasionatilor de a incheia astfel de asigurari, cat si faptului ca sunt ocupati promovarea unor alte tipuri de asigurari cu mai mare solicitare pe piata. Nu in ultimul rand, neexistand, inca, un cadru legal cu incidenta expresa asupra acestui sport, asiguratorii nu sunt siguri ce reguli trebuie sa respecte detinatorii, astfel incat sa stabileasca unde este culpa si carei persoane apartine. Tot ce pot sa va spun este ca, intradevar, este dificil de realizat un "scenariu" asa cum l-a numit un coleg (si nu ma refer aici la riscuri care trebuie asigurate: ciocniri, izbiri, loviri, caderi etc.) ci si mai dificil este sa existe specialisti ai asiguratorului care sa poata analiza cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat, dar cu atat mai mult evaluarile tehnice care trebuie facute in caz de dauna. Mai subliniez ca in cazul unei asemenea asigurari, in limitele contractului, se vor putea acoperi daunele produse modelului asiguratului, fie prin fapta proprie, fie din culpa unui tert (vezi bruiaj etc.).
In speranta ca nu v-am plictisit cu acest text prea lung, promit ca am sa aprofundez problema...Si poate, pina atunci, colegul nostru ne spune daca, si in ce conditii, a incheiat acea asigurare despre care vorbea in posturile de mai sus...
Toate cele bune...si aterizari usoare.
0

#56 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2007 - 03:21 PM

@liviu44:-ia spune-ne, te rugam, cam care sint riscurile(cu imprejurari cu tot!) care ar putea fi preluate de asigurari? si, nu cumva, o asigurare isi face efectul doar daca evenimentul s-a produs in imprejurari reglementate LEGAL? facind o paralela (am mai facut-o...), nu cred ca rca-ul cel de toate masinile mai are acoperire/valoare daca buseala(ipotetica!) s-a produs altundeva decit pe un drum public, de exemplu...
hai? cum zici ca e?
bafta si minuni!

0

#57 Useril este offline   Liviu44 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 May 2007 - 03:49 PM

In ceea ce priveste riscurile asigurate (adica acele evenimente a caror producere poate determina avarierea, distrugerea, pierderea bunului asigurat etc.) voi reveni mai pe larg in cursul weekend-ului asta. La fel si cu privire la cauzele si imprejurarile ce pot face parte din "scenariuil" acela despre care vorbea colegul.

Poate ca, cine stie, vom putea sa "tragem" impreuna o brazda pe campul acesta al asigurarilor in interesul nostru! Ca pasiunea asta este pe cat de frumoasa si captivanta, pe atat de ...scumpa (uneori, si de dorit de cat mai putine ori posibil!).

Cu privire la RCA, trebuie sa-ti spun ca nu ai dreptate Mizzone@.
Dispozitiile legale sunt in sensul in care, o astfel de asigurare de raspundere civila auto (obligatorie de aceasta data, fata de cea de care vorbeam mai sus, care este facultativa) acopera prejudiciile suferite in urma accidentelor (le vom numi generic asa), indiferent de locul in care s-a produs accidentul de autovehicul. Asta inseamna ca ata pe drumuri publice cat si pe cele nedeschise circulatiei, in incinte si "in orice alte locuri".
Ce este greu in toata chestiunea asta, cu asigurarea facultativa a modelelor, este lipsa unui "inceput" pe care, pe baza datelor reale sa se construiasca un produs cat mai fiabil si avantajos asiguratului. In privinta RCA-ului exista text de lege, din acest punct de vedere fiind usor a aprecia in toate aspectele legate de o eventuala dauna.

Pe cand asigurarea de care vorbim, fiind facultativa si neavand clauze prestabilite prin lege, trebuie gandita si construita, pa baza acordului partilor de asta data, astfel incat, pe de o parte sa nu contravina nici unei dispozitii legale, iar pe de alta parte sa nu afecteze drepturile vreunei persoane care doreste sa se asigure.

Asa incat ceea ce am sa postez cu privire la riscuri, este pe baza consideratiilor mele asupra a ce ar trebui sa se regaseasca in asigurare. Voi puteti sa completati si sa imbunatatiti pe baza experientei voastre in domeniu.
Oricum, poate pe parcursul discutiilor, venim, fiecare din cei interesati, cu propuneri asupra riscurilor acoperite, a unor modalitati de apreciere a valorii modelelor etc.
Pina la o noua revedere,
Sa aveti aterizari usoare....

PS Sa nu se inteleaga de aici (din urari!!!) ca numai aeromodelistilor li se poate adresa o asemenea asigurare...

Liviu44
0

#58 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 May 2007 - 04:39 PM

Buna Liviu44!

Noi am inceput mai demult cateva discutii cam pe aceeasi tema din doua motive. Unul ar fi ca in scurt timp vom fi obligati ca sportivi sa avem, pentru a putea participa la concursuri, pe langa viza medica la zi, si o asigurare. Nu s-a precizat pe nicaieri ce fel de asigurare si multi dintre noi am intrat in panica. Adica legea ma obliga sa ma asigur dar nu nu ma ajuta cu nimic sa o si pot face. Si am inceput sa vedem de asigurari de sanatate, de accidente si alte minuni. E o ceata totala si sper sa se rezolve aspectul asta.
Un al doilea motiv ar fi ca efectiv se pot face asigurari "pe bune", din moment ce unele modele au valoare mare. Cum prin alte parti unii si-au "asigurat" si cosurile de pe fund, nu vad de ce nu am putea asigura si noi ceva de valoare. E clar ca nu exista precedent la noi, dar prin alte parti e o practica veche.

Intrebari:
Daca activezi in domeniu si esti pasionat de ce faci, nu poti afla mai multe detalii despre ce exista in alte tari? Nu se poate face ceva similar si la noi? Banii nostri n-au serie, sunt falsi sau au miros urat?

Pentru ca fiecare lucru incepe cu ceva, nu se poate incepe cu ceva simplu? Pentru inceput nu se poate pleca de la ceva simbolic? Pe parcurs treburile cred ca se pot redresa. E ilegal sa asiguri un bun in niste conditii in care indiferent de problema, societatea de asigurari sa iasa in castig? Pe masura ce se formeaza piata, regulile se mai pot schimba.
Nu-i indicat, dar pot plati o rata mai mare decat suma asigurata (nu e OK) si se totusi cheama ca sunt asigurat. :) Noi nici asta nu putem face.
Pe parcurs cred ca se mai pot micsora ratele, mai pot creste sumele platite de societate celui asigurat, mai apar specialisti in domeniu, se mai reglementeaza ce e neclar. In fond e afacere. Daca la unele tipuri de modele pot fi multe de discutat, macar la o macheta de vitrina pot face asigurare? Ca n-am interesul s-o trantesc de pamant.
Cred ca suntem prea putini ca sa trezim interesul cuiva. Din cauza asta cred ca si legea de care vorbeam la inceput va fi nuantata. Cred ca problema e ca si in povestea cu drobul de sare. Nu vad ce asigurare trebuie sa-si faca un sahist pe motiv ca e sportiv legitimat si participa la competitii.
Mult succes si multumesc pentru interventiile la obiect! Felicitari pentru initiativa!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#59 Useril este offline   Liviu44 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 May 2007 - 05:25 PM

Inainte de toate trebuie sa spun ca am avut candva o mare dragoste, de copil, care se numeste aeromodelism! Am inceput ca pionier undeva la o casa de pionieri din Dorohoi. Apoi, dupa liceu, viata m-a aruncat in lume...
Am 44 ani si am obosit sa nu fac nimic pentru sufletul meu si sa ma las cuprins de serviciu, casa, bani...stiti si voi cum e. Si am luat hotarirea sa revin in acest univers, asa pentru sufletul meu, chiar daca imi e greu pentru ca am intrerupt atata timp.
Am descoperit acest forum si, firesc, am inceput cu citirea lui.
Din intamplare am descoperit subiectul asta.
Eu care lucrez in domeniu, sincer iti spun ca nu m-am gandit la asta...
Viata unei societati de asigurari este tumultuoasa, totul se desfasoara rapid, iar munca de zi cu zi te oboseste si uiti...chiar si de prima dragoste!

De asta nu am studiat legislatia europeana in domeniu. Dar promit ca am s-o fac, si, poate impreuna cu voi, vom face posibil un inceput.

La noi inca nu s-a facut ceva similar pentru ca, pentru tipurile de asigurari care se practica in prezent, exista foarte mare cerere de piata. Apoi, pentru ca sunt (din cate cunosc eu) foarte putine cereri de acest fel de la modelisti si asiguratorii inca nu se gandesc la asta... Apoi pentru ca primele de asigurare pe care le-ar incasa asiguratorii ar fi mici in comparatie cu altele pentru alte produse... Apoi pentru ca frecventa producerii riscurilor este foarte mare in acest domeniu... Toate acestea exista pentru ca nu trebuie sa uitam ca pentru asiguratori chestia asta este...un bussines!

Este adevarat ca exista situatii in care asiguratorii invoca excluderi din contractul de asigurare si ca urmare nu platesc despagubiri...insa pentru foarte putini dintre ei aceasta invocare constituie un "tertip". Exista, in acest domeniu legislatie armonizata cu cea europeana si s-au schimbat multe in bine! Exista un organism care supravegheaza toata chestiunea asta.

Am sa revin cu o precizare: vorbeam despre o prima mai mare de asigurare in cazul in care asiguratul doreste o suma asigurata (acoperire) mai mare numai in cazul asigurarii de raspundere civila!!!!

Pentru ca in cazul unei asigurari a modelului, aceasta suma asigurata trebuie sa fie egala cu valoarea lui la momentul la care se incheie asigurarea.

Este normal ceea ce spui cu privire la micsorarea primei pe parcursul anului de asigurare (mai ales in cazul anilor in care nu au fost daune). Asta se practica deja la asigurarile obisnuite (vezi bonus)...

In ceea ce priveste exemplul cu sahistul, problema este nuantata...Insa ea trebuie privita prin prisma faptului ca, in momentul in care o anume activitate intra sub incidenta unei legi (se creaza un cadru legal pentru aceasta) sigur va apare si obligativitatea unei asigurari pentru cei care o practica. Este o asigurare de raspundere civila profesionala....exact ca cea din tarile civilizate.
Dar toate acestea sunt doar teorii...care uneori se aplica si in practica...

Tot ce pot sa spun este ca mi-ar face placere sa mai discutam toti despre acest subiect...Eu cred ca o sa se realizeze ceva...vreun asigurator isi va da seama ca se poate promova si un asemenea produs. Amintiti-va ca acum cativa ani, in Romania, nu exista nici macar intentia de a face asigurari pentru actori, VIP etc. pentru riscuri legate de accidente care ar putea sa afecteze fizicul, infatisarea in general...Iar acum se fac.

O sa mai vorbim si ...cine stie? Poate intr-o zi o sa devina realitate.

Un weekend placut si...aterizari usoare!

Liviu44
0

#60 Useril este offline   Liviu44 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 May 2007 - 06:15 PM

Revin cu o mica completare...
Daca va aparea obligatia legala pentru sportivii din acest domeniu, de a incheia o asigurare de raspundere civla, atunci problema ar deveni mai usoara (atat pentru noi, cat si pentru asiguratori), acestia din urma fiind un pic "fortati" sa scoata un produs de care, datorita legii, un anume numar de persoane interesate are mare nevoie.

Dar asta este, daca vreti, o sabie cu doua taisuri: greu pentru noi ca trebuie sa avem asigurare (care implica costuri "fortate", dar un inceput in domeniu - odata aparuta asigurarea obligatorie va fi mai usor pentru initierea celei facultative!-).
Toate bune,
LIVIU44
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu