kno3, la Feb 6 2011, 01:09 PM, a spus:
Interesant la canoniera spaniola ca are aceeasi teava intre cos si cabina cum are si Fulgerul. De asemenea si "colivia" plasata in fata cabinei.
Din pacate turela nu se poate distinge clar in fotografii. La cat pare de lunga, tind sa cred ca avea o forma ovala, altfel nu vad cum ar incapea la prova daca ar fi rotunda. Din pacate nu stiu daca gravura e foarte exacta, oricum e singura in care turela se distinge ceva mai clar si ma face sa cred ca e ovala.
Nu cred ca era ovala, in perioada respectiva turelele erau rotunde. Am facut apel la Claudiu sa caute planurile canonierelor.
Sunt doua elemente pe care le gasesc incurajatoare:
1.Nu cred ca francezii au desenat si construit turele aparte pentru vasele spaniole si, separat, pentru FULGERUL, avand in vedere faptul ca toate au fost construite pe acelasi santier, iar dimensiunile sunt apropiate. Cu cat faci mai multe piese unicat, cu atat cresc costurile de fabricatie.
2.Se poate observa la turela canonierei spaniole o usa similara cu cea care apare in cazul machetei canonierei FULGERUL de la MMR: o alta similaritate este gabaritul mai mare al turelei decat cel al cabinei.
Claudiu, ne bazam pe tine!
O seara buna!
Aceasta postare a fost editata de MUGUR: 06 February 2011 - 08:12 PM