Victorian, la Dec 19 2008, 05:48 PM, a spus:
- modul de realizare al elicilor si carmei
- modul de realizare al suprastructurilor de pe punte: poate ne aduce vreo lamurire suplimentara in combinatie cu pozele.
- forma corpului: cea din planurile domnului Craciunoiu mi se pare prea butucanoasa, mai potrivita unei nave fluviale, cata vreme Fulgerul a navigat fara probleme de la Toulon pana la Constanta, ceea ce inseamna ca avea o coca potrivita pentru navigatie maritima -inclusiv cu vele!
Apropo, in privinta velaturii, eu unul nu am nici o indoiala ca Fulgerul avea vele. Altfel ce rost ar fi avut sa fie dotat cu doua catarge, bompres si tangoane? doar ca sa-i inrautateasca stabilitatea pe apa?
In mod sigur a fost great ca o goeleta sau ketch, cu doua focuri, o randa mare si o randa mica, poate si un foc mic.
Din pacate in poza aia mica a "Fulgerului" din colectia mea nu se vede nava sub vele, sunt intinse pe acolo doar niste tende. In schimb alte nave, spre exemplu canoniera "Grivita", "Alexandru cel Bun" sau chiar "Bistrita", despre care se facea vorbire mai sus, este clar ca navigau in mod normal cu vele. Pentru marina unei tari sarace cum era Romania, navigatia cu vele era o modalitate foarte valoroasa de a economisi banii de combustibil.
Apropo de "Bistrita": Cele trei canoniere -nave graniceresti de 95 de tone (100' Lungime intre perpendiculare x 13'-6" Latime x 2'-9" pescaj) sunt surorile bune ale bricului "Mircea": au fost construite de acelasi santier de langa Londra, "Thames Iron Works and Shipbuilding Company, Orchard Yard, Blackwall in 1887, cu numerele de santier: #68h Bistrita, #69h Oltul, #70h Siretul.
Planurile lor se pot gasi in revista "Modelism" numarul 49 (2/1995) paginile 8-13. Sunt extrem de interesante si, dupa parerea mea, avem de-a face cu niste prelucrari ale unor planuri autentice si nu doar o propunere de reconstituire ca in alte cazuri.
Desigur, planul de forme lipseste; insa se vede alura generala a corpului in planul puntii si in vederea laterala asa ca s-ar putea macar deduce, ceea ce cred ca a si facut prietenul nostru Mugur acolo.
Mugur, este foarte interesant ca ai reusit sa faci niste modele navigante ale acestor nave. In felul acesta iti poti da seama si de calitatile nautice ale acestora. Din pozele postate pe forumul Modelism mi se pare ca "Fulgerul" cam ia apa pe punte la viteza mare.
Dupa parerea mea planurile dupa care te-ai ghidat sunt incorecte si nava avea in realitate un parapet un pic mai inalt, exact cat sa permita evitarea acestei situatii.
Am cochetat inclusiv cu ideea ca s-ar fi putut ca nava sa aiba o teuga un pic supra-inaltata, la fel ca si duneta, insa judecand dupa inaltimea constanta a parapetului am ajuns totusi la concluzia ca puntea continua vizibila la modelul de la Muzeul Marinei este varianta corecta.
Numai bine...
Nu este neaparata nevoie ca FULGERUL sa se descurce bine pe mare chiar daca a ajuns de la Toulon la Galati.Iata cateva exemple de nave care nu se descurcau deloc pe mare si au supravietuit:
- monitoarele flotei fluviale austro-ungare in timpul ww1 au ajuns la Sevastopol si s-au si intors;
- in 1941 cateva monitoare romanest au fost pregatite pentru o misiune pe mare la Odessa;faptul ca a fost anulata misiunea este irelevant in cazul de fata;
- monitorul H.M.V.S CERBERUS a facut o croaziera extraordinara Anglia-Austalia, dar din momentul sosirii in portul Victoria nu a mai parasit niciodata locatia pentru simplul motiv ca nu era facut pentru voiaje lungi in mare deschisa, ci pentru lupta in proximitatea portului, in ape cu adancime mica;
- monitorul USS MONTEREY, care nu a fost gandit pentru actiunui la mare larga, a fost capabil sa ajunga la Manila, apoi la Hong-Kong etc.
Este adevarat, la viteza mare FULGERUL are tendinta sa se aproveze, dar numai in cazul in care am reglat balastul pentru pintenul in pozitie imersa;atunci cad pintenul este la suprafata apei aceasta problema dispare.Alaturat: USS MONTREREY si HMVS CERBERUS.

