am intrat de ceva timp in posesia unei masinute facuta de tamiya prin 1989
pana aici nimic nou, dar servo-ul care era la directie pare mai ciudatel.
din el pleaca 5 fire nu 3. normal ca m-am pus cu surubelnita pe el sa vad si eu cam ce contine.
2 fire pleca din motoras, iar celelalte 3 dintr-un potentiometru sau ceva care seamana bine cu asa ceva.
care ar fi principiul lui de functionare????ca poate o mai iesi ceva din el , asta in afara de motoras care e ok si cine stie la ce imi trebuie. din cate cred eu receptorul masinutei pe care nu l-am vazut pt ca fostul proprietar a avut grija sa il arunce, era ceva gen placa cu de toate in genul chinezariilor alea ieftine.
in concluzie, cum functioneaza respectivul servou ?
Pagina 1 din 1
un servo ceva mai vechi
Postat 18 February 2007 - 10:39 PM
Servoul acela este o versiune ieftina si ne-reutilizabila. Servourile de utilizare generala mai au in interior si circuitul de control la care se conecteaza motorasul. Orice servo este un sistem cu reactie care are un element de executie (motorasul) un element de masurare a pozitiei (potentiometrul) si circuitele de control (o placuta cu niscai piese). In acest caz controlerul era/este parte integranta din electronica masinutei. Servoul nu poate fi folosit ca atare in alta jucarie. Nu este compatibil cu servourile de uz general.
Un tip asemanator de servouri am la un avion RTF. Ma ajoc cu avionul asa cum este, fara sa imi propun sa mut vreodata electronica pe altceva. Este intentionat facut asa din motive de economie si ca sa dai banul daca vrei alta jucarie.
Ca sa poti folosi servoul ala ar trebui sa ii faci/adaugi partea de control electronica. Nu e un capat de tzara sa il faci, dar nu stiu daca merita. In esenta electronica este formata dintr-o punte H, circuitele de comanda ale puntii, un comparator si niste circuite de procesare a impulsurilor de 1...2ms si conversia lor intr-o tensiune continua ptr comparator. Exista circuite integrate care fac toate operatiile astea. Nu stiu sa-ti spun un cod pe dinafara.
Cirip
Un tip asemanator de servouri am la un avion RTF. Ma ajoc cu avionul asa cum este, fara sa imi propun sa mut vreodata electronica pe altceva. Este intentionat facut asa din motive de economie si ca sa dai banul daca vrei alta jucarie.
Ca sa poti folosi servoul ala ar trebui sa ii faci/adaugi partea de control electronica. Nu e un capat de tzara sa il faci, dar nu stiu daca merita. In esenta electronica este formata dintr-o punte H, circuitele de comanda ale puntii, un comparator si niste circuite de procesare a impulsurilor de 1...2ms si conversia lor intr-o tensiune continua ptr comparator. Exista circuite integrate care fac toate operatiile astea. Nu stiu sa-ti spun un cod pe dinafara.
Cirip
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 19 February 2007 - 02:20 AM
Sau sa utilizezi partea electronica ramasa de la un servo distrus mecanic....zic si eu.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 19 February 2007 - 05:07 AM
Arata acest topic
Pagina 1 din 1