Modelism - RHC Forum: vanatoare de vulpi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

vanatoare de vulpi ce echipamente sunt necesare?

#1 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 January 2007 - 05:37 AM

Salutari!

Deschid acest subiect deoarece stiu ca sunt numeroase persoane pe forum pasionate de electronica.
Asa cum si titlul sugereaza, sunt interesat de achizitionare de echipament pentru vanatoare de vulpi (antena, receptor etc.). Ce producatori recomandati?

Aveti documentatie pentru construirea receptorului, antenei acasa?
Dar pentru transmitator? M-ar interesa un transmitator ce poate sa acopere intre 5 si 10 kilometri. (probabil si sub 5 kilometri ar fi suficient; cand zic sub 5 km ma refer la 1-3 km.). Stiu ca raza de actiune e cam vag determinata din cele spuse de mine dar orice solutie este binevenita si nu vreau ca lumea sa nu dea solutie deoarece zice:"eh nu zic ca nu merge pe 10 km ;) ".

Multumesc,
MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 27 January 2007 - 11:14 AM

0

#2 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 25 January 2007 - 07:07 AM

In ziua de astazi, poti sa rezolvi problema, utilizand statii walkie/talkie, d-astea de pe piata. Merg in conditii destul de bune cativa Km si daca terenul nu are prea multe ... obstacole (padure, dealuri, munti, cladiri late si lungi, etc. ;) ), care sa se comporte ... absorbant pentru radiatia radio, s-ar putea sa ajunga la 6-8 Km. Io am testat la 5,5 Km si merg bine chinezarii taiwaneze dupe vapor, care erau garantate la 3 Km.
Eventual, pentru marirea directivitatii se poate adapta o antena Yagi, la frecventa de lucru, pentru ... vantori ;) si o marire de putere, cu o antena omnidirectionala, asezata pe o cota de teren, care sa permita receptia la distanta maxima/optima, desi nu cred ca e cazu' pentru ... vulpi ! ;)

Stima,

PS: Distractie placuta ! :( :(
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#3 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 25 January 2007 - 01:47 PM

Doresti sa practici ca si radioamator sau ca si amator ? ;)

Pe ce frecventa te-ar interesa ? (3,5MHz sau 144MHz pentru radioamatorism)
0

#4 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 26 January 2007 - 06:04 PM

hmmm...mai sunt domnule persoane care se mai gandesc la "Vanatoare de vulpi" ?!? Interesant...
0

#5 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 11:44 AM

sebip, la 25 Jan 2007, 13:47, a spus:

Doresti sa practici ca si radioamator sau ca si amator ? :o

Pe ce frecventa te-ar interesa ? (3,5MHz sau 144MHz pentru radioamatorism)

Nu am o frecventa preferata. Am auzit (si trebuie sa verific) ca 433 Mhz ar fi legala in Romania in sensul ca cineva fara autorizatie ar putea emite pe 433... adevarat?

Totodata o solutie la problema si pe alte frecvente decat cele libere nu este de indepartat. Facem rost de autorizatii daca sunt necesare.

MIG-29
0

#6 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 02:22 PM

charlie, la 26 Jan 2007, 18:04, a spus:

hmmm...mai sunt domnule persoane care se mai gandesc la "Vanatoare de vulpi" ?!? Interesant...

Cred, ... ca o astfel de joaca cu ocazia intalnirilor de tip RR sau similare, ar putea dezvolta mai mult imaginea radio a problemelor din RC, dezbatuta uneori cu mult patos, ... p-acilea. Si in plus ar mai rezolva, temporar pentru unii ca mine, in calitate de ... vantor, evident, surplusu de ... masa (kg!), mai ales daca reliefu' ales de ... vulpi este mai accidentat ... :lol: :lol: Nu de alta da' apar probleme de directivitate, propagare, sensibilitate, nivele, puteri, distante. etc. ... :lol: :lol: Lucruri care nu strica. Zic si io ... Locu' vulpilor il las celor mai tineri care inca nu au aceste probleme.

Stima,
0

#7 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 27 January 2007 - 02:43 PM

MIG-29, la 25 Jan 2007, 05:37, a spus:

Salutari!

Deschid acest subiect deoarece stiu ca sunt numeroase persoane pe forum pasionate de electronica.
.......

Incearca sa cauti articole legate de radiogoniometrie, asta daca intr-adevar vrei "vanatoare de vulpi". Vanatoarea de vulpi de obicei se realizeaza cu participarea mai multor radioamatori, in concursuri organizate dupa toate rigorile legii. Daca vrei sa asculti cam ce se spune pe anumite benzi asta nu e vanatoare. Aici nu implica emitator ci numai receptor.
Daca vrei sa devi radioamator, parerea mea e ca ar fi bine sa te afiliezi la un radioclub. Exista si aici niste reguli care trebuiesc respectate(puteri de emisie, frecvente, indicative).
In radioamatorism sunt benzi de frecventa alocate, nu poti emite la intamplare, indiferent in ce tara esti. Sunt niste reguli internationale, si cum ti-am spus cred ca mai bine sa apelezi la radioclub, ca orice emitator care incalca anumite reguli s-ar putea sa se "auda" si la baietii cu ochi albastri.

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 27 January 2007 - 02:51 PM

If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#8 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 03:02 PM

Am nevoie si de transmitator si de receptor. Vreau sa le fac legale. Deci fie pe o frecventa libera (si de obicei sunt limitate in putere si tot sunt limitate) fie pe o frecventa a radioamatorilor prin obtinerea unei autorizatii corespunzatoare.
Nu am reusit sa gasesc articole satisfacatoare despre goniometrie. Cunosc principiile dar ma intereseaza scheme care functioneaza pentru asemenea receptoare/emitatoare.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 27 January 2007 - 03:02 PM

0

#9 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 03:18 PM

Pentru receptor nu ai nevoie de licenta. Incearca pentru inceput sa te familiarizezi cu ceea ce inseamna radioamatorism. Cauta ceva documentatie cu codul Q si prescurtarile folosite de radioamatori. Deasemenea stabileste-ti prioritatile de comunicare, fonie sau telegrafie(aici ai nevoie de codul Morse)
O alta importanta trebuie sa dai prefixelor de radiocomunicatie, de exemplu pentru USA prefixul este AA pentru Romania YO s.a.m.d.
Stabileste-ti pe ce banda vrei sa lucrezi, 160m,80m,40m,30m,20m,17m,.......sau cum ai zis tu 433Mhz pe banda de 7decimetri.

Nu uita nu poti emite daca nu ai "clasa" si indicativ. lucruri obligatorii.
Inca o data, inceraca la un club, nu fa experiente de emisie

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 27 January 2007 - 03:19 PM

0

#10 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 03:24 PM

Uita-i pe 433Mhz cum vrei tu incearca sa cauti un plan de banda de 7 decimetri.

...din ce-mi mai aduc aminte parca sunt 30 de frecvente fixe cu ecart de la 500Khz pana la 1Mhz.
....de exemplu 432,300Mhz- frecventa de apel BLU
... 432,150....432,500Mhz telefonie(numai BLU)
430,000....431,100Mhz telefonie
432,000....432,150Mhz telegrafie

BLU= banda laterala unica

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 27 January 2007 - 03:26 PM

0

#11 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 27 January 2007 - 04:15 PM

Salutari!

Asa cum si titlul sugereaza, sunt interesat de achizitionare de echipament pentru vanatoare de vulpi (antena, receptor etc.). Ce producatori recomandati?

Dar pentru transmitator? M-ar interesa un transmitator ce poate sa acopere intre 5 si 10 kilometri. (probabil si sub 5 kilometri ar fi suficient; cand zic sub 5 km ma refer la 1-3 km.). Stiu ca raza de actiune e cam vag determinata din cele spuse de mine dar orice solutie este binevenita si nu vreau ca lumea sa nu dea solutie deoarece zice:"eh nu zic ca nu merge pe 10 km :lol: ".

Multumesc,
MIG-29

Pai spune in ce banda vrei sa lucrezi ,ca scheme sunt cu gramada.Daca ai colectia revistei Tehnium din anii 70' gasesti sute de asemenea scheme.
...tabula crasa, mortua est!
0

#12 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:19 PM

domnu_doctor, la 27 Jan 2007, 14:22, a spus:

charlie, la 26 Jan 2007, 18:04, a spus:

hmmm...mai sunt domnule persoane care se mai gandesc la "Vanatoare de vulpi" ?!?   Interesant...

Cred, ... ca o astfel de joaca cu ocazia intalnirilor de tip RR sau similare, ar putea dezvolta mai mult imaginea radio a problemelor din RC, dezbatuta uneori cu mult patos, ... p-acilea. Si in plus ar mai rezolva, temporar pentru unii ca mine, in calitate de ... vantor, evident, surplusu de ... masa (kg!), mai ales daca reliefu' ales de ... vulpi este mai accidentat ... :lol: :lol: Nu de alta da' apar probleme de directivitate, propagare, sensibilitate, nivele, puteri, distante. etc. ... :lol: :lol: Lucruri care nu strica. Zic si io ... Locu' vulpilor il las celor mai tineri care inca nu au aceste probleme.

Stima,

Doc,cred ca face al naibii de bine o asemenea manifestare mai ales cand zboara aeroplanele pe'acolo.Daca organiza-ti ceva in sensu' asta vin si eu.Nu de alta ,dar un spectacol mai tare in crashuri nu cred ca mai am sansa sa intalnesc.
0

#13 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:27 PM

Disciplina fecventelor se impune de la sine. Io ziceam de fenomen, ca atare. :lol: Se poate gasi o frecventa, doo, undeva intre 3,5-144 MHz, care sa fie departe de cele uzuale RC. :lol:

Stima,
0

#14 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:30 PM

ipsihi, la 27 Jan 2007, 16:15, a spus:

Salutari!

Dar pentru transmitator? M-ar interesa un transmitator ce poate sa acopere intre 5 si 10 kilometri. (probabil si sub 5 kilometri ar fi suficient; cand zic sub 5 km ma refer la 1-3 km.). Stiu ca raza de actiune e cam vag determinata din cele spuse de mine dar orice solutie este binevenita si nu vreau ca lumea sa nu dea solutie deoarece zice:"eh nu zic ca nu merge pe 10 km :lol: ".

Multumesc,
MIG-29

Pai spune in ce banda vrei sa lucrezi ,ca scheme sunt cu gramada.Daca ai colectia revistei Tehnium din anii 70' gasesti sute de asemenea scheme.

Asa cum ziceam nu am o banda decisa deoarece nu imi trebuie o banda anumita. Am lasat banda la alegerea celui care propune schema (sper functionala).
Si aici cred ca exista doua cazuri:
1.) daca cel care propune schema... o propune in banda ce necesita autorizatii etc. atunci voi lua autorizatiile necesare etc.
2.) daca cel care propune schema... o propune in banda libera (daca exista asa ceva in Romania) atunci o voi prefera cazului 1.)

Deci orice banda doar sa fie ieftina si sa functioneze :lol:
Nu am colectia revistei Tehnium. Daca o ai si poti scana articolele relevante chiar ar fi de ajutor!

MIG-29
0

#15 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:41 PM

Sunt multe scheme in Tehnium, cum zice @Ipsihi, da' daca ai si limitari de gabarite, e mai simplu sa iei o pereche de statii de-a gata Tx+Rx = simplex, una o adaptezi ca VULPE si una ca VANATOR. Cea de VULPE, o faci cu antena omnidirectionala si cea de VANATOR, cu o antena Yagi directionala, ii intrerupi bucla de AGC si faci un MGC (manual gain control) si mai legi un mic instrument indicator al marimii semnalului de camp RF, care-ti va spune orientarea optima a antenei in functie de pozitia ei fata de ... vînat ! :lol: Indicatia de camp maxim va fi pe directia optima/maxima a semnalului de camp RF.
Cam asta e ...

Stima,
0

#16 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:45 PM

domnu_doctor, la 27 Jan 2007, 16:41, a spus:

Sunt multe scheme in Tehnium, cum zice @Ipsihi, da' daca ai si limitari de gabarite, e mai simplu sa iei o pereche de statii de-a gata Tx+Rx = simplex, una o adaptezi ca VULPE si una ca VANATOR. Cea de VULPE, o faci cu antena omnidirectionala si cea de VANATOR, cu o antena Yagi directionala, ii intrerupi bucla de AGC si faci un MGC (manual gain control) si mai legi un mic instrument indicator al marimii semnalului de camp RF, care-ti va spune orientarea optima a antenei in functie de pozitia ei fata de ... vînat ! :lol: Indicatia de camp maxim va fi pe directia optima/maxima a semnalului de camp RF.
Cam asta e ...

Stima,

domnu doctor, ar merge walkie-talkie-ul din link-ul de mai jos sa fie "modificat"?

http://www.overstock.com/?page=proframe&pr...prod_id=1415021

MIG-29
0

#17 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:47 PM

Ia incearca tu aici:fox huntingdaca nu gasesti o sa-ti scanez ceva scheme functionale,dar functionalu' in sine vine din priceperea in electronica,mai ales in zona radio.
0

#18 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:58 PM

domnu_doctor, la 27 Jan 2007, 16:27, a spus:

Disciplina fecventelor se impune de la sine. Io ziceam de fenomen, ca atare. :lol: Se poate gasi o frecventa, doo, undeva intre 3,5-144 MHz, care sa fie departe de cele uzuale RC. :lol:

Stima,

Eu propun 35 si 40 Mhz.Asta ca sa fie treaba buna!
0

#19 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 04:59 PM

ipsihi, la 27 Jan 2007, 16:47, a spus:

Ia incearca tu aici:fox huntingdaca nu gasesti o sa-ti scanez ceva scheme functionale,dar functionalu' in sine vine din priceperea in electronica,mai ales in zona radio.

Am cautat pe google cu termenii respectivi. chiar aveam multe dintre link-urile respective deja "bifate". Nu am gasit scheme functionale cat mai ales cluburi, oameni ce-si descriu activitatile, concursuri etc.

Daca reusesti sa scanezi scheme functionale ar fi perfect. Nu am construit decat receptoare radio extrem de simple deci experienta practica in radio nu exista. Am insa prieteni care pot ajuta.
Ma intereseaza vanatorul ca aplicatie pentru altceva si nu ca aplicatie in sine.

MIG-29
0

#20 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 05:04 PM

ipsihi, la 27 Jan 2007, 16:58, a spus:

Eu propun 35 si 40 Mhz.Asta ca sa fie treaba buna!

Daca barezi afirmatia, poate fi valida dpdv RC. :lol:

Stima, :lol:
0

#21 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 05:35 PM

MIG-29, la 27 Jan 2007, 16:59, a spus:

ipsihi, la 27 Jan 2007, 16:47, a spus:

Am cautat pe google cu termenii respectivi. chiar aveam multe dintre link-urile respective deja "bifate". Nu am gasit scheme functionale cat mai ales cluburi, oameni ce-si descriu activitatile, concursuri etc.

Daca reusesti sa scanezi scheme functionale ar fi perfect. Nu am construit decat receptoare radio extrem de simple deci experienta practica in radio nu exista. Am insa prieteni care pot ajuta.
Ma intereseaza vanatorul ca aplicatie pentru altceva si nu ca aplicatie in sine.

MIG-29

Vezi aici:scheme
0

#22 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 05:46 PM

In primul rand cand alegi o schema de receptor tine cont de urmatoarele:
sensibilitatea de intrare
stabilitatea oscilatorului variabil
alunecarea in frecventa a oscilatorului in timpul functionarii datorata temperaturii mediului ambiant(aici se ia in calcul deviatii de +/-5'C
selectivitatea

Pentru emitator
Puterea de iesire
Curba de raspuns in audiofrecventa
Deviatia maxima a frecventei de emisie

si mai sunt si altele....Daca te intereseaza si te incumeti sa lucrezi in RF pot sa-ti dau o schema completa pe 144-146Mhz. Cu tot cu cablaje si etaj final de emisie de 4W

0

#23 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 05:52 PM

oldmann: da, chiar te rog sa trimiti si schemele respective si iti multumesc anticipat!
ipsihi, multumesc pentru scheme!

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 27 January 2007 - 05:54 PM

0

#24 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 06:04 PM

Schema e destul de complexa ai sa vezi daca te incumet sau nu.

0

#25 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 06:04 PM

...schema era la mare moda prin anii 86' - 87 si inca mai functioneaza si astazi cu modificari pe partea de afisare a frecventei.

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 27 January 2007 - 06:06 PM

0

#26 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 06:07 PM

....

0

#27 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 06:08 PM

....daca crezi ca te incumeti iti mai pun si restu....

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 27 January 2007 - 06:08 PM

0

#28 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 27 January 2007 - 06:12 PM

MIG-29

Daca te interseaza o schema gen "vanatoare de vulpi" pentru altceva, eu cred ca este mai bine sa ne spui pentru ce te intereseaza si in acest fel te vom putea ajuta mai bine !!!
0

#29 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 06:39 PM

Aplicatia la care va fi folosita consta in detectarea unui "corp zburator" dupa aterizare.
Mai precis asistarea in localizarea punctului de aterizare a "corpului zburator" respectiv.

As vrea sa iasa masa transmitatorului sub 250 grame. (cu cat mai usor cu atat mai bine!).

oldmann: pune si restul schemelor daca nu e bataie mare de cap pentru tine. Schema este facubila; nu-i dracu` chiar asa de negru. :lol:

MIG-29
0

#30 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 07:01 PM

Si cam care ar fi raza utila de emisie?Te intreb asta deoarece un emitzator puternic,peste 1W are nevoie de ceva tensiune pentru a acoperi distantza dintre model si receptor .Asta inseamna ca vei avea o sursa de curent aditionala in avion,ceea ce nu este tocmai kosher,deoarece iti ingreuneaza modelul.

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 27 January 2007 - 07:01 PM

0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu