Modelism - RHC Forum: vanatoare de vulpi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

vanatoare de vulpi ce echipamente sunt necesare?

#31 Useril este offline   Dan 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1065
  • Inregistrat: 02-May 03
  • Interests:navomodelism ,airsoft ,etc.

Postat 27 January 2007 - 07:06 PM

eu i-ti fac cadou un manipulator(pt morse) daca vrei.
Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in pozitia de a le face."- C.Brancusi
user vechi:stamy
0

#32 Useril este offline   benz 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 307
  • Inregistrat: 30-August 06

Postat 27 January 2007 - 07:28 PM

inteleg ca omul are nevoie de un fel de radiobaliza pe care sa o poata localiza. adica ceva care sa emita bip-uri. ar trebui ceva cu modulatie in amplitudine-pentru economie de curent. iar receptorul ar trebui sa fie unidirectional
pamant, apa, foc si mult, mult aer!
0

#33 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 27 January 2007 - 07:35 PM

MIG-29, la 27 Jan 2007, 18:39, a spus:

... detectarea unui "corp zburator" dupa aterizare.

@Ipsihi, n-a zis de nika de frun ... avion.
Cre' ca-i vorba de altceva. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#34 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 27 January 2007 - 07:36 PM

Un emitzator simplu cu o sursa de alimentare de invidiat.La intrarea de microfon poti adapta iesirea unui generator simplu de audiofrecventza.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1169919376.jpg

...tabula crasa, mortua est!
0

#35 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2007 - 07:37 PM

Emitzator partea 2.Citeste textul.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1169919479.jpg

0

#36 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 January 2007 - 05:34 AM

benz, la 27 Jan 2007, 19:28, a spus:

inteleg ca omul are nevoie de un fel de radiobaliza pe care sa o poata localiza. adica ceva care sa emita bip-uri. ar trebui ceva cu modulatie in amplitudine-pentru economie de curent. iar receptorul ar trebui sa fie unidirectional

Benz exact lucrul respectiv ar rezolva problema. (emitator omnidirectional care face orice beep beep, zdranga-zdranga asta nu conteaza). Cu receptorul cu antena YAGGI ma uit dupa zdranga-zdranga respectiv, vad directia de semnal maxim si ma deplasez... repet asta pana ajung la corpul zburatorul respectiv.

Masa maxima: 250 grame; bineinteles as vrea sa fie mult mai usor si studiind schemele care au aparut pana acum pe acest subiect cred ca se poate realiza un astfel de emitator cu masa MULT mai mica decat 250 de grame.
Raza de actiune: initial am zis 10 kilometri. Ar fi perfect sa aiba 10 kilometri. Daca insa are 1-2-3-4 kilometri tot este OK. 10 kilometri am zis deoarece continea si o marja de siguranta destul de maricica.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 28 January 2007 - 05:50 AM

0

#37 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 05:37 AM

ipsihi, la 27 Jan 2007, 19:37, a spus:

Emitzator partea 2.Citeste textul.

Cred ca emitatorul al doilea de pe prima pagina scanata ar rezolva problema.
Bineinteles si celalalte doua scheme prezentate sunt OK pentru scopul meu (din cate vad din descrierile disponibile alaturi de schemele respective).

Singurul lucru de care-mi este frica: bobinele. NU stiu de unde as putea gasi sarma de cupru emailat de 0.3 mm si de alte diametre necesare. Totodata cred ca va trebui sa realizez bobinele respective in ceara deoarece nu as vrea sa se dezacordeze din cauza acceleratiilor, socurilor.

Ipsihi ai cumva si schema de receptor pentru emitatorul respectiv?

Multumesc pentru scheme. Cu cat sunt mai multe cu atat este mai bine deoarece am de unde alege.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 28 January 2007 - 05:49 AM

0

#38 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 12:20 PM

Receptorul este o superheterodina simpla dar la fel de bine se poate folosi si un receptor superreactie ,mult mai simplu de realizat.Poate fi adaptat chiar un receptor pe 27Mhz(pentru banda de 10m) din jucariile cu telecomanda chinezesti,ascultarea facandu-se la casca.Pentru aducerea lui in banda emitzatorului pe care vrei sa-l folosesti este necesara recalcularea bobinelor de acord.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1169979637.jpg

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 28 January 2007 - 12:30 PM

0

#39 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 12:21 PM

schema receptor

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1169979715.jpg

0

#40 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 28 January 2007 - 12:35 PM

MIG-29, la 28 Jan 2007, 05:37, a spus:

...
Singurul lucru de care-mi este frica: bobinele. NU stiu de unde as putea gasi sarma de cupru emailat de 0.3 mm si de alte diametre necesare. Totodata cred ca va trebui sa realizez bobinele respective in ceara deoarece nu as vrea sa se dezacordeze din cauza acceleratiilor, socurilor.

Realizarea bobinelor nu e o problema in sine. Sarma de 0,3 mm se gaseste pe la orice atelier de bobinaj motoare,traf-uri, etc. Si 1 m, cat iti tre' tie acolo, o sa ti-o dea moca meseraisu' de acolo. Daca un gasesti, dai alarma, si-ti trimit io fro 2-3 m, ca sa ai de rezerva.
Problema e sa faci bobinele alea sa-si faca treaba acolo unde vrei, ca frecventa si cum trebe, adica acordate corect, care sa dea Q-u' corespunzator care sa mai si pompeze energie RF, in antena, in cazu' Tx-ului sau sa realizeze acordu' ... bun, in cazu' Rx-ului, si sa transfere maxim de energie RF, spre circuitu' de intrare si prelucrare din receptor si sa faca posibila, demodularea in conditii de calitate.
Pe de alta parte, ceara realizeza o anumita rigidizare a bobinei, da' in cazuri de socuri mecanice majore, ceara nu prea face ... fata. De regula bobinutele se realizeaza pe carcase de plastic, care au miezuri reglabile, care permit acordu' fin al parametrilor (miu !). Daca bobinele n-au miezuri care sa permita aceea ajustare, de care am zis, foarte fin se pot modifica parametrii bobinei, prin deformarea bobinei. Se tine cont de faptul ca inductanta este: L=(miu*Lung*N^2)/S, unde: L-inductanta, miu-caracteristica magnetica, Lung-lungimea bobinei, N-nr de spire, S-suprafata sectiunii bobinei. De asemenea se mai pot modifica global parametrii de acord ai circuitului acordat, prin elementele capacitive (condensatoare variabile sau semireglabile)
Formula care leaga toate alea intre ele este cam asa: f_acord=1/(2*PI*sqrt(L*C)), L-inductanta circuit, C-capacitate de acord

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#41 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 28 January 2007 - 12:38 PM

MIG-29, la 28 Jan 2007, 05:37, a spus:

Cred ca emitatorul al doilea de pe prima pagina scanata ar rezolva problema.
Bineinteles si celalalte doua scheme prezentate sunt OK pentru scopul meu (din cate vad din descrierile disponibile alaturi de schemele respective).

.... nici un emitator nu o sa-ti rezolve problema, pentruca ai trebuie o antena si aia daca nu e degajata fata de pamant, adica daca nu are suficienta inaltime raza de emisie scade exponential.
O antena la nivelul pamantalui numai daca emiti prin satelit.
Apoi daca folosesti o antena omnidirectionala, ea formeaza directivitatea cu pamantul, va trebui suficient de bine degajata pentru a acoperii acei Km care vrei.
Fa o experienta cu un receptor RC si un Emitator , lasa-l cu antma pe pamant si vezi ce se intampla din punct de vedere a receptiei(distanta), Apoi degajeaz-o si .....
If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#42 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 02:49 PM

Stiu teoria circuitelor oscilante LC :lol: de altfel formula respectiva este corecta daca elementul inductiv este pur (aceeasi idealizare se aplica si elementului capacitiv).

Practic, cum realiza meseriasii fixarea parametrilor bobinelor si in cazul socurilor? Si lumea va zice ca nu se poate. Eu atunci zic ca Little John avea bobine pe el mai ceva ca un televizor si totusi mergea controlata la distanta (little john e o racheta deci acceleratii si socuri din plin).

Din ce am auzit ei folosea o chestie similara cu smoala... acum daca era smoala sau nu asta nu mai stiu si de aia intreb.

MIG-29
0

#43 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 02:50 PM

In scopul pe care vrei tu sa-l dai sistemului nu cred ca te vor ajuta schemele postate;alea sunt dedicate vanatorii de vulpi asa cum se facea ea in anii 70'.Pentru aplicatia ta, care se vrea un rx/tx de date ,cu senzori si alte alea,cu citire pe laptop,ai nevoie de cu totul altceva,respectiv un AFSK la emisie si modem la receptie.Astfel datele de la senzori vor modula in frecventza un oscilator audio(AFSK)care semnal se aplica modulului de emisie(cca 1W),dar la frecventa mare,un 433Mhz sa spunem,care nu necesita antene lungi,pentru frecventza asta o lungime de 14,5cm,sarma de otzel de 1mm.Asemenea module de emisie si de receptie se gasesc usor ,pretzul lor fiind destul de mic,o pereche (rx-tx)costa aprox 100lei.La receptie,modemul preia informatia captata de receptor si o transmite laptopului .Cam asta este principiul.Un asemenea emitzator cantareste vreo 15gr.

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 28 January 2007 - 03:03 PM

0

#44 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 04:00 PM

Sunt utile montajele respective!

Ma gandisem la trimiterea a doua date pe 12 sau 16 biti dar asta nu e cerinta pentru circuite. Depinde mult de timp, costuri etc. De aceea minimum ce-l doream era fox hunting pentru determinarea locului de aterizare al micului obiect zburator :D Si pentru acest minim (adica fox hunting) cred ca circuitele respective sunt mai multe decat bune :lol:

Daca se va determina ca va exista suficient timp si suficienti bani la dispozitie pentru realizarea unui sistem care sa permita pe langa fox hunting si telemetrie atunci probabil... voi analiza si posibilitatile pentru telemetrie.
Ceva imi spune insa ca nu va exista suficient timp/bani pentru asa ceva :lol:

MIG-29
0

#45 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 05:29 PM

Salutari!

In urma discutiei cu ipsihi pe yahoo messenger am decis sa folosesc un sistem de vanatoare de vulpe pe 27 Mhz.
Multumesc tuturor celor care si-au exprimat parerile pe acest subiect!
Va voi tine la curent cu evolutia proiectului in cazul in care se dovedeste a reprezenta interes pentru unii membri ai forumului :lol:

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 28 January 2007 - 05:30 PM

0

#46 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 28 January 2007 - 05:50 PM

Parerea mea e sa folosesti un emitator cu frecventa cit de mare ...are nevoie de antena mai mica ...e adevarat ca si raza de actiune e mai mica. La "vulpi" se ridicau antenele (firele) in copac sau tufa inalta ...astfel se ajungea la raza de actiune bunicica, la tine va fi mai greu de realizat asa ceva.
Pe de alta parte circuite acordate pe frecvente mai mari ...implica bobine de dimensiuni reduse si chiar si fara miez de ferita (sensibil la socuri).
Eu ti-as sugera utilizarea unui final de 72MHz (banuiesc ca acolo e legala utilizarea acelei frecvente), eventual cu cristalul lipit sa fie eliminat pericolul unei lipse de contact. Eventul poti utiliza un controler pentru vulpe ...sau facut separat ceva cu PIC ...sa comande din minut in minut sau din 3-5 minute in 3-5 minute baliza ... astfel tine mai mult si acumulatorul(sau bateria) balizei.
Receptorul ...e bine sa fie cit de performant ..practic cu un receptor bun chiar si cu un emitator slabut ....poti sa receptionezi de la distanta mai mare. Receptorul e singurul loc in care poti sa lucrezi fara sa fii asa de restrictionat de gabarit si masa ...spre deosebire de emitator.
Eventual cauta pe net dupa "Pixie" .. e un transceiver pentru radioamatori, QRP (putere mica), e direct cu cuart pe frecventa dorita ... poti sa experimentezi pe ce frecventa ai cuart si liber la banda, deasemenea se elimina partea de receptie ...realizat cu smd ...iese foarte mic (in mod normal iese cit o cutie de chibrite fara baterie !!!). Puterea e sub 1W ... chiar citeva sute de mW.
Sau cautare dupa "QRP" ...exista multe scheme de emitatoare simple, cu frecventa data de cuart, de puteri diferite (chiar "QRP Transceiver").
Daca te pot ajuta cu ceva, te rog sa apelezi fara nici o problema.
0

#47 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 06:04 PM

Salutari!

Mersi de indicatii. Nu folosesc emitatorul in USA. Intentionez sa-l folosesc in Romania deci 72 Mhz ar fi o problema.

Am loc suficient pentru antena corespunzatoare pe 27 Mhz. Din cele discutate modularea in AM e mai putin predispusa problemelor de interferenta cu Pamantul decat FM-ul.

MIG-29
0

#48 Useril este offline   liviu123 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 15-October 06

Postat 28 January 2007 - 07:59 PM

Salut,

Daca spuneai de la inceput ce doresti era mai simplu. Presupun ca vrei sa construiesti cu mana ta asa ceva, intrucat sisteme de acest tip sunt de multa vreme folosite de rachetisti si aeromodelisti zbor-liber sa-si caute modelele si pot fi gasite pe piata. Cel putin emitatoarele sunt ceva curent si costa foarte putin (nu vorbesc de cele cu GPS).
Una din problemele care trebuie avute in vedere este interferenta cu celelelalte emitatore din zona, care emit pe frecventa apropiata de a sistemului de goniometrie. Din acest punct de vedere pe 27 MHZ in Romania poti avea probleme mari.
Vezi si.
http://www.tfs.net/~...s/RDF/70cm.html
0

#49 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 January 2007 - 08:17 PM

liviu123, la 28 Jan 2007, 19:59, a spus:

Salut,

Daca spuneai de la inceput ce doresti era mai simplu. Presupun ca vrei sa construiesti cu mana ta asa ceva, intrucat sisteme de acest tip sunt de multa vreme folosite de rachetisti si aeromodelisti zbor-liber sa-si caute modelele si pot fi gasite pe piata. Cel putin emitatoarele sunt ceva curent si costa foarte putin (nu vorbesc de cele cu GPS).
Una din problemele care trebuie avute in vedere este interferenta cu celelelalte emitatore din zona, care emit pe frecventa apropiata de a sistemului de goniometrie. Din acest punct de vedere pe 27 MHZ in Romania poti avea probleme mari.
Vezi si.
http://www.tfs.net/~...s/RDF/70cm.html

Gasisem pagina respectiva mai demult. Mersi pentru indicatie si ajutor!
O alta problema este raza mica de actiune ce o au pe AM-urile respective. Probabil cu un amplificator RF se poate rezolva treaba. Ipsihi insa mi-a promis ceva scheme pentru bataie mai lunga asa ca nu-l las... il voi bate la cap.
Plus ca mi-ar place sa construiesc cu mana mea asa ceva. :lol:

MIG-29
0

#50 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 19 March 2007 - 04:24 PM

Ha...
Pai, in primul rand ca este necesara utilizarea unei frecvente radio fara o autorizare specifica... Frecventele utilizate de statiile radio, respectiv 27 Mhz-CB, 446 PMR, 72, telecomenzi aero etc, au interfete radio specifice... Ce inseamna interfata radio specifica? Este echipamentul care transmite in acea frecventa... Fiecare din aceste benzi de frecventa are o interfata radio specifica ce poate fi utilizata astfel incat sa nu incalcam legea... Bunaoara, in 27.225 nu se va putea practica telecomanda de modelism intrucat interfata specifica data de IGC spune caq acolo se foloseste FM 4W fonie...
In 72Mhz se folosesc telecomenzi... Ce doresti tu este o baliza.... Aceste balize se pot folosi in frecventele clasificate de IGC ca alocate pentru ISM, aplicatii nespecifice de uz industrial, stiintific sau medical. In aceste frecvente, cu o putere de 10mW vei putea construi o baliza care sa faca ce doresti tu...
Benzile ISM sunt pentru tot poporul, incepand de la cateva sute de kHz si pana la GHz, deci "suitable" pentru toti...
Personal as opta pentru ceva in jur de 432 MHz intrucat antena este destul de mica, puterea e suficienta pentru a localiza un emitator de 10mW echipat cu o antena de 20cm de la mai multi kilometri, cu conditia sa ai o antena bunicica la receptor (Yagi 3 elemente-care nu e asa mare) iar atenuarea undei in sptiu este convenabil de mica in raport cu beneficiile...
Daca te straduiesti ca receptorul sa fie cu detectie SSB, poti folosi o purtatoare modulata On/Off pe care o vei auzi in casti ca pe un ton intrerupt.... Nu intru in detalii ca poate nu intereseaza inca...

Malko
[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

#51 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 19 March 2007 - 04:29 PM

Completez... Exista circuite integrate RxTx special concepute pentru benzile ISM care necesita un numar mic de componente externe, de obicei un simplu filtru cu unda de suprafata (componenta cea mai sofisticata). O pereche de astfel de circuite nu numai ca rezolva problema localizarii, dar pot fi combinate cu un mic GPS care sa iti dea coordonatele direct...
In cadrul unui proiect am facut teste de propagare in mediu urban. Echipamentele comunicau intre ele cu un BER (Bit Error Rate) mai mult decat satisfacator, la o distanta de peste 1,5km, cu antene de 17cm. Greutatea era sub 150 de grame, cu tot cu baterie. Un receptor GPS ar mai cantari inca vreo 100g. Nici autonomia nu mai este o mare problema daca il echipezi cu GPS caci e suficient sa mearga o ora ca sa marchezi coordonatele, apoi te duci pana acolo la sigur...

Xemics este producatorul care face cele mai reusite circuite. La testari am folosit circuite de la 3 producatori, iar acestia au fost selectati dintre alti vreo 30...
[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu