incep anul modelistic 2007 cu ...o sticla de sampanie. sper sa nu va deranjeze subiectul meu.
azi la meditatii la mate si fizica( e acelsi profesor) am observat in vitrina lui o mica scandura de lemn inclinata cu o sticla de vin bagata in ea. o observasem si inainte dar in alt loc la el si ma gandeam ca e prinsa in suruburi. azi mi-am dat seama ca nu era din moment ce era in alt loc. l-am intrebat si el ne-a aratat-o si ne-a explicat ca toata "smekeria" e ca proiectia centrului de greutate sa pice in dreptul gaurii unde se baga sticla, adica in punctul A de pe desenul facut de mine. eu l-am contrazis zicand ca trebe sa pice pe baza, adica in punctul B de pe desen,mergand pe ideea ca din acel punct amsamblu se poate imparti in doua corpuri care au cuplul greutatilor egal. ne-am tot contrazis, in final am ajuns sa am in mana miraculosul obiect si am facut si un experiment. am pus sticla in gaura si am verificat centrul de greuate cu mana. evident ca ansamblul nu statea perfect in echilibru pe varful degetelor mele, insa fortele care il dezechilibrau erau foarte mici. am incercat si unde zicea el ca ar fi CG-ul si era imposibil sa stea in echilibru fara sa-l ti cu toata mana. deci, practica mi-a demonstrat ca am dreptate. acum, astept si parerile voastre, sa vad cum sa-l conving ca am dreptate, el fiind si mai buzarant, a incercat sa-mi explice ca CG-ul nu se poate calcula decat cu niste formule complexe de facultate, ca acea scandura e o figura complexa care nu are centrul de greutate la mijloc(daca nu ar avea gaura data in ea) si ca e f greu sa calculezi gaura unde sa vina ca sa stea in echilibtru. oricum, eu cred ca scandura e taiata din ea pana cand sticla statea in echilibru, si oricum, echilibrul il faci si bagand sau scotant putin cativa mm sticla din suport(mai ales daca e plina http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif).
am facut si opoza pe viu, insa abia maine o pot posta ca nu e la un coleg si nu am avut cd.
PS
daca nu am pus unde trebuie subiectul, imi cer scuze si rog moderatorii sa-l mute unde considera ca e bine si sa ma anunte si pe mine. multumesc anticipat.