Cand am deschis subiectul ma gandisem la urmatorul sistem:
Pe avion ar fi montat:
1) O dioda laser (in spectru vizibil) sau o dioda in infrarosu (de genul celor folosite la telecomenzi).
a) Varianta cu dioda laser prezinta avantajul unei puteri mari si a unei directionalitati mai bune. In plus, teoretic, exista posibilitatea reglarii unghiului de divergenta, astfel incat, in functie de capacitatea de lovire dovedita in practica, spotul sa aiba un diametru mai mare sau mai mic in dreptul avionului tinta. Dezavantajul teoretic este greutatea cu care poate fi gasita o fotorezistenta din spectrul vizibil, care sa fie sensibila numai la lungimea de unda rosie a diodei laser.
;) Varianta cu dioda in infrarosu are avantajul gasirii mai usoare a unei fororezistente sensibile la acest spectru insa are dezavantajul unei puteri mai mici, despre care nu am studiat inca daca poate fi marita.
2) Pentru a crea asemanari cu vanatoarea reala, dioda laser sau infrarosu este activata de un switch (usor de realizat) electronic ce primeste comanda de la receptorul de pe avion, care la randul lui primeste comanda (de tragere) pe un canal de la statia emitatoare, printr-un switch.
3) Cativa senzori din domeniu vizibil sau infrarosu, conectati la un microemitator. Fiecare senzor, atunci cand este luminat emite un anumit ton. De exemplu senzorul de pe aripi emite un ton de 2 KHZ, cel de pe fuselaj, 5KHZ etc. Aceste tonuri sunt trimise microemitatorului FM.
La sol:
4) Un microreceptor FM care preia tonurile emise de receptorul de pe avion atunci cand senzorii sunt luminati.
5) Microreceptorul este conectat la intrarea audio a unui laptop, pe care ruleaza un program. Acest program, afiseaza o mica imagine (o poza a avionului) si este capabil sa preia datele receptionate de placa video, si in functie de tonul sesizat sa afiseze o mica explozie pe poza avionului, in locul in care stim ca este situat senzorul respectiv. Evident, programul poate contoriza loviturile asupra diferitelor parti ale avionului si poate "decide" ca avionul este prea avariat ca sa mai zboare si deci este invins. In functie de "cadenta" tragerii se pot auzi tonurile in difuzorul laptop-ului.
Probabil se va dovedi ca avionele nu se pot dobori decat daca este montata pe acestea si o camera video. Exista astfel de camere comerciale, in 1,2 GHZ si care costa aproximativ 250 RON inclusiv receptorul. Sunt foarte usoare si mici, sunt alimentate la 9 V. Receptorul unei astfel de camere se conecteaza la mini-tunerul tv al laptop-ului.
Pe laptop va apare permanent imaginea transmisa de camera de pe avion si undeva intr-un colt imaginea statica a avionului a programului care ruleaza si care afiseaza "starea si loviturile primite"
In mare, cam asta a fost ideea mea, mentionand ca pot realiza partea electronica si cea software a sistemului, in varianta propusa de mine.
S-au propus foarte multe lucruri interesante. Electronic vorbind, mie mi se pare mai greu sa contorizez loviturile pe avion (memorie etc) si il rog pe Bitex sa-mi scrie o solutie simpla pentru aceasta varianta (eu as vrea combat nu simulare). Daca tot va trebui folosita o camera pe avion cu receptie pe laptop, e mai usor sa fac un emitator care sa trimita datele la acel laptop, in plus e mult mai realist asa.
Varianta cu introducerea unui tren de comenzi in servo-uri este foarte realista si cool. Totusi, implica un risc mare de prabusire avionului iar partea electronica mi se pare ceva mai complicata si sa fie sigura. In plus, cred ca trebuie sa fii pilot experimentat ca sa poti controla in astfel de conditii avionul. Probabil ca combinarea celor doua variante ar fi extraordinar de realista. Ceva documentatie pentru inducerea trenului de comenzi ar fi foarte utila...
In privinta costurilor, lucrurile pot fi mult discutate insa ganditi-va cati bani ati investit in modelism pana acum fiecare dintre voi. Un laptop de imprumut se gaseste.... restul costurilor zic eu ca sunt acceptabile mai ales ca manopera o fac eu. Piesele electronice se gasesc relativ ieftin si cred ca ne putem descurca.
Multumesc
Nicu
Aceasta postare a fost editata de modelnicson: 03 February 2007 - 07:05 PM