Modelism - RHC Forum: Energie alternativa ecologica - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 17 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »

Energie alternativa ecologica Pentru locuinta permanenta

#181 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 30 December 2007 - 12:34 AM

Hoo Hoo Hoooo

Pentru inceput, mi-am schimbat lumina la acvariul cu pestisori ... sunt un mare fan al pietelor de vechituri si mi-a cazut in mana un cluster cu leduri albe care consuma 200 mA la 6V.

De asemenea am inceput o campanie de strangere a ledurilor albe din orice porcarie idioata a chinezoilor pentru a putea face un experiment convingator (macar pentru mine).
Ce doresc sa fac: sa incropesc 3-4 lampi cu led pe care sa le amplasez intr-o incapere mica ex. bucataria si sa vad cum lumineaza raportat la cele 4 becuri economice de 11W pe care le am acum si de care sunt foarte multumit (pana acum am strans vreo 40 de leduri fara un efort prea mare).

Indiferent de rezultatul acestui experiment, un lucru este clar: ca si hobby vom putea sa ne umplem casele de leduri insa daca vom incerca sa facem acest lucru la preturile oficiale este greu sa ne gandim la o economie ...
0

#182 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 30 December 2007 - 01:24 AM

In acvariu ai si plante?
Lumina data de LED-uri este acceptabila pentru ele?
0,2Ax6V=1,2W. Indiferent de eficienta lor am foarte mari dubii ca sunt suficiente....parerea mea.
0

#183 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 955
  • Inregistrat: 08-October 07

Postat 30 December 2007 - 09:36 AM

Mishu_g, chestia asta am facut-o si eu, am strans 30 LED-uri albe de la brichete d`alea de 5000lei, ca sunt fumator.... Le-am pus pe o placuta si intr-o carcasa rotunda, cu gandul sa-mi fac o lampa de birou ``de fitze`` si cu lumina ``pur`` alba. Lumina fff puternic si era OK, dar nu am avut ce dispersor sa-i pun, nici idei cum sau din ce sa-l fac si nu o puteam folosi ca lampa de birou... Am vandut-o unuia ca nu am mai scapat de el, ca lanterna auto :mellow:
Chestia de a pune calc sau geam mat nu e tot una cu dispersorul, eu nu am fost multumit. Poate gasesti tu ceva pt dispersie si imi spui si mie...
GAZ PE APA- sentiment de nedescris!
0

#184 Useril este offline   degetzica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 17-February 03

Postat 17 January 2008 - 07:36 PM

Pentru cei interesati de incalzirea pasiva, la http://www.squ1.com/products se gaseste un program, "Solar Tool", cu care se calculeaza pozitia soarelui in diverse locatii si momente. Nu salveaza, nu tipareste, dar da toate datele necesare.

Modificat link-ul.

Aceasta postare a fost editata de degetzica: 29 January 2008 - 03:39 PM

Ala Bala Portocala ...
0

#185 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 18 January 2008 - 12:43 AM

HESS, la 30 Dec 2007, 09:36, a spus:

Mishu_g, chestia asta am facut-o si eu, am strans 30 LED-uri albe de la brichete d`alea de 5000lei, ca sunt fumator.... Le-am pus pe o placuta si intr-o carcasa rotunda, cu gandul sa-mi fac o lampa de birou ``de fitze`` si cu lumina ``pur`` alba. Lumina fff puternic si era OK, dar nu am avut ce dispersor sa-i pun, nici idei cum sau din ce sa-l fac si nu o puteam folosi ca lampa de birou... Am vandut-o unuia ca nu am mai scapat de el, ca lanterna auto :lol:
Chestia de a pune calc sau geam mat nu e tot una cu dispersorul, eu nu am fost multumit. Poate gasesti tu ceva pt dispersie si imi spui si mie...

2 tipuri de dispersoare imi vin in minte globul de la bec de iluminare stradala (are culoare alb mat si il si arunca cand moare becul)-pentru spot rotund cu leduri- si tubul de la neon(dar nu prea il recomand ca sunt substante cam nocive in el) pentru leduri dispuse pe lungime.
Ps. Cea mai oficiala metoda este o semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie pus in data spotului la distanta cea mai convenabila testata pentru cea mai buna reflexie.
Stima si respect
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#186 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 18 January 2008 - 12:12 PM

protheus, la 18 Jan 2008, 00:43, a spus:

HESS, la 30 Dec 2007, 09:36, a spus:

Mishu_g, chestia asta am facut-o si eu, am strans 30 LED-uri albe de la brichete d`alea de 5000lei, ca sunt fumator.... Le-am pus pe o placuta si intr-o carcasa rotunda, cu gandul sa-mi fac o lampa de birou ``de fitze`` si cu lumina ``pur`` alba. Lumina fff puternic si era OK, dar nu am avut ce dispersor sa-i pun, nici idei cum sau din ce sa-l fac si nu o puteam folosi ca lampa de birou...  Am vandut-o unuia ca nu am mai scapat de el, ca lanterna auto :lol:

2 tipuri de dispersoare imi vin in minte globul de la bec de iluminare stradala (are culoare alb mat si il si arunca cand moare becul)-pentru spot rotund cu leduri- si tubul de la neon(dar nu prea il recomand ca sunt substante cam nocive in el) pentru leduri dispuse pe lungime.
Ps. Cea mai oficiala metoda este o semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie pus in data spotului la distanta cea mai convenabila testata pentru cea mai buna reflexie.
Stima si respect

Forma specifica a neoanelor nu ma ajuta; nu am inaltimea necesara sa fur ``becul de pe strada``, si nici ``semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie `` nu am gasit. Pe la astia cu foto nu te apropii de scoruri, desi mai au cate ceva interesant subiectului `` spotul cu LED-uri``.

Aceasta postare a fost editata de HESS: 18 January 2008 - 12:13 PM

0

#187 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 January 2008 - 12:31 PM

HESS, la 18 Jan 2008, 12:12, a spus:

semisfera dintr-un material cu capacitate mare de reflexie

adica mai taraneste zis un capac de oala din inox fara maner si lustruit bine :lol: , dar nu suna ca ceva pentru sectiunea tehnice ci pentru sectiunea culinara.

Stima si rspect

PS: De dispersorul de lumina care il are aproape toata lumea in gradina am uitat: cel de la lampa solara , poate ar trebui studiat si vazut cum face sa lumineze in toate directiile de la un singur led-isor (e cam micut si imi place sa il alint).

Aceasta postare a fost editata de protheus: 18 January 2008 - 12:35 PM

0

#188 Useril este offline   SieHorten 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 134
  • Inregistrat: 18-July 06

Postat 29 January 2008 - 03:10 PM

Am fost si eu, la un moment dat, pasionat de ideea iluminatului cu leduri. Problema sta cam in felul urmator: ledurile din chinezarii au puteri foarte mici, astfel incat trebe cateva kile ca sa obtii un iluminat decent intr-o camera de dimensiuni micute. In schimb, exista leduri cu puteri intre 1-5W, cu care, dupa unii, se poate rezolva iluminatul unei sufragerii, in numai 4 bucati. Au si filtre de culoare, si dispersoare, o singura problema: trebuiesc definite foarte bine prioritatile financiare :)
0

#189 Useril este offline   SieHorten 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 134
  • Inregistrat: 18-July 06

Postat 29 January 2008 - 03:13 PM

Poate ajuta...

www.leduri.ro
www.zexstar.com
0

#190 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 218
  • Inregistrat: 18-November 06

Postat 29 January 2008 - 10:26 PM

Cunosc site-urile, dar e foarte bine ca le-ai postat.
Ideea este ca o lampa flurescenta are in jur de 50-60 lumeni/watt, pe cand led-urile au atins 100 lumeni/watt. Mai pui si o durata de viata mai mare de circa 10 ori pentru led-uri, spatiu mai mic, ma rog, s-a mai discutat si mai sus.
O sa fac si niste calcule legate de costuri intre led-uri si flurescente si voi vedea.
0

#191 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 02 February 2008 - 09:42 PM

protheus, la 18 Jan 2008, 00:43, a spus:

un glob de brad argintiu ... e sfera in loc de semisfera dar nu conteaza.

Se gasesc si led-uri cu iluminare larga, am luat unele de 80-100mW cu unghi de 100 de grade, care n-au nevoie de dispersor.

Comparatia 1:1 cu fluorescentele e intr-o anumita privinta fortata, principalul atu al ledurilor este ca poti utiliza energie foarte putina acolo unde lumina lor este suficienta.

Cu cateva led-uri (sub 1 watt) se poate mentine un nivel minim confortabil de lumina in baie, pe holuri sau in camera de zi cat stam la televizor sau calculator. Daca ma trezesc noaptea si traversez holul sa intru in baie sau bucatarie prefer sa nu aprind becuri normale ca ma obosesc. Ochiul poate percepe ca fiind confortabil un nivel de iluminare relativ scazut, mai ales daca nu-s variatii mari de intensitate a luminii in campul vizual.

Un spot cu leduri pe un stalp mai inalt langa fotoliu poate proiecta direct pe cartea din poala, sau pe tastatura calculatorului, restul camerei fiind luminata slab de alte cateva leduri cu lumina dispersata. Suficient sa vad unde-i sticla cu bere, castronul cu seminte si moacele interlocutorilor.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 02 February 2008 - 09:44 PM

0

#192 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2008 - 11:11 AM

Pentru cei ce vor sa-si construiasca spoturi cu LED-uri la un pret mai mic, o veste buna: Cu 10RON, poti cumpara o lanterna din aluminiu elox, cu 32 LED-uri ULTRA albe. Daca demontezi partea indica cu urata sageata rosie, ai de-a gata platforma cu cele 32 de LED-uri montate frumos pe placa CI+oglinda (plata).
Chiar si asa, omitand tot restul de piese ramase+oglinda+plexicul de protectie, inseamna 10/32=0.3RON/LED..... Rentabil, zic eu.

Mai ramane de gasit dispersorul... :)

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1202029896.jpg

Aceasta postare a fost editata de HESS: 03 February 2008 - 11:14 AM

0

#193 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2008 - 11:12 AM

32 LED-uri....

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1202029969.jpg

0

#194 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1298
  • Inregistrat: 08-August 07
  • Interests:Modelism
    Foto

Postat 03 February 2008 - 07:38 PM

Scuze Hess,dar trebuie sa te contrazic un pic :( nu mult ca-mi esti prieten :D
Dar:Acele leduri pe care le prezinti tu nu au nici un "dumnezeu",adica sant led'uri REBUT care au diferite defecte(centrarea electrozilor,valoarea curentului diferita si inplicit lumina este inegal repartizata... forme inegale...)
Dar:cel mai economic mod ramane totusi iluminatul cu led'uri de mare putere(2,5/5w)sant mai greutz de procurat dar pana ma apuc si eu de casa sper sa se gaseasca si la noi la un pret rezonabil....

Cu stima George j.

Ps.Cand aflu ceva preturi la led am sa postez...
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#195 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2008 - 08:30 PM

:D :( Nu, George, nu le prezint eu, nu le fac eu...... Era o lanterna care putea fi demontata (datorita pretului mic) pt a face un spot...... pt cei interesati sa experimenteze.
Nu are nici led-uri cu electrozi descentrati, nici lumina repartizata inegal.....
E chiar buna la banii aia. Am sa caut un led din acela de care spui tu, dar sigur te vei speria de pret! Unde pui ca iti trebuie mai multe... :(

Aceasta postare a fost editata de HESS: 03 February 2008 - 08:31 PM

0

#196 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2008 - 08:39 PM

Spre exemplu:
LXHL-NRR8 Dioda LED albastru star/O 100mW 3.42V
Producator: LUXEON
Cantitate: 1+ Pret: 23.7 RON | Cantitate: 10+ Pret: 22.26 RON

I se spune ``LED de putere`` si are dupa cum vezi 0.1W...
(cred ca alb e mai scump)

Cat despre: ``cel mai economic mod ramane totusi iluminatul cu led'uri de mare putere(2,5/5w)``, cred ca te mai gandesti, pana iti termini casa... :(

32 de LED-uri cati W au? La 10RON.... :D

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1202063993.jpg

Aceasta postare a fost editata de HESS: 03 February 2008 - 08:40 PM

0

#197 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 03 February 2008 - 09:42 PM

Am vrut sa raspund mai devreme, dar am sters mesajul. Scriu altceva, dar ideea e asemanatoare.
Cred ca putem accepta fara marei probleme de constiinta ca lucrurile foarte ieftine pot fi cu mici probleme.
Concret, la LED-uri, ceva anume sa nu corespunda, si sa fie ramase dupa o selectie pentru altceva si bagate la pret modic in jucarii.
In general se cumpara din China la pret de fabrica si in general la pret mic. Ei oricum au manopera foarte ieftina, produc ieftin si cer putin pe marfa de uz general.
Sincer, nu mai pot eu ca intr-o bticheta intra un LED cu defectele enumerate mai sus din moment ce dau la mana a 5-a cam 0,1Euro pe o adevarata fabrica de aprins tigara.

Nu are rost sa comparam preturile produselor electronice vandute la bucata in Romania cu cele facute pentru productia de masa sau/si cumparate din China. De multe ori produsele pot fi exact aceleasi. Adica si printre cele scumpe sa existe rebuturi. Doar ca mai rare...
In general daca ei fac ceva industrial si nu-i cu trestie sau bambus fac bine. Ca peste tot. Si fac bine pentru cat cer ca pret.
Ma mir si eu de unele preturi. Am cumparat o semnalizare pentru bicicleta cu 6 LED-uri, electronica, carcasa si ce mai e pe acolo la 3 ron. Merge pusa pe avion daca se mai renunta la LED-uri. Nici n-am curajul sa postez pozele unor produse facute de ei si vandute la 1,5 dolari, acolo.
Ideea finala e ca n-as fi asa categoric in a critica...
Zic si eu.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#198 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 February 2008 - 10:00 PM

Deasemenea exista tendinta gresita de a desconsidera TOT ce e fabricat in China. Gresit! Sunt si produse electronice si nu numai ,sub licenta dar FACUTE in China, si care corespund. Inca ceva: NU EXISTA o persoana particulara, firma, sau mare institutie sa nu foloseasca produse fabricate in China.
Trebuie facuta diferenta intre porcariile care-ti iau foc in priza, facute pe genunchi, de sarlatanii de acolo si produsele facute cum trebuie. Totusi, China a trimis om in spatiu, fiind a treia tara capabila sa faca asta, si ar fi multe de spus.... Nu stau rau la tehnologii/materiale, iar faptul ca uneori cumparam gunoaie facute in China nu e vina lor!
Si inca o chestie: Telefonul din buzunar pe care ai dat 10mil si e made in china, cat ar fi costat daca era made in usa/germany? La fel si camera video, si TV-ul, PC-ul si multe altele.......
Eu chiar nu ii critic, in schimb sunt atent la lucrurile scumpe si importante sa fie cat mai OK, atat cat reusesc.... Cat despre un amarat de led? Nici nu incape discutie: nu ma intereseaza cine/unde il face; la 03ron/buc (cu tot cu lanterna),este ZERO! :D

Aceasta postare a fost editata de HESS: 03 February 2008 - 10:07 PM

0

#199 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 03 February 2008 - 10:39 PM

Da omule asa e!Dar ,exista si un DAR foarte mare-"SANTEM PREA SARACI SA FACEM RISIPA DE BANI"
Asa cum zici tu "Sant si Chinezarii bune"numai ca eu nu voi face o investitie de viitor in "tehnologia"lor
Asta e parerea mea!
Poate ca pana ma apuc de construit sa se schimbe ceva...la pret si calitate...

Cu stima George
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#200 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 03 February 2008 - 10:48 PM

HESS, la 3 Feb 2008, 22:00, a spus:

"Si inca o chestie: Telefonul din buzunar pe care ai dat 10mil si e made in china, cat ar fi costat daca era made in usa/germany? La fel si camera video, si TV-ul, PC-ul si multe altele......."

Si cat ar fi rezistat daca erau facute acolo?
Tv de exemplu:dupa 2/3 ani se duce ...."de suflet" daca nu de tot "crapa un traf sau se "duce"tubul cinescop;la tel made in ....cade acumulatorul sau "folia de la clapita sau...mai vrei?
De asta zic eu de raport pret/calitate/cantitate http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/huh.gif

Nu,nu tu ai fabricat lanterna ci ei, de aceea pretul este asa de mic.vezi una adevarata "made usa"
....

Cu stima George j.
:huh:
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#201 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 03 February 2008 - 11:06 PM

George, ai dreptate, nu e cazul sa ne certam aici pe forum. Banuiesc ca observi tendinta actuala legata de productie.
Partea rea e ca aia made in USA, in 95% din cazuri e facuta tot in China si vanduta tie la pret de USA. Poate e ceva mai atent finisata. In rest nu-i mare diferenta, ca sa nu zic altceva...
Au si ei chinezariile lor dar sunt sigur ca fac si lucruri bune. Am primit piese facute pe CNC, cu certificat de calitate si cote verificate "bucata cu bucata", la 1/20 din pretul cerut de o firma romaneasca. Cred ca e inutil sa zic ca ai nostri le faceau tot acolo. E vorba de comert si afaceri, e de inteles cate ceva. Ce rost ar avea sa fie altfel?

As zice sa trecem pe messenger si sa discutam acolo de chinezarii ca-mi place subiectul. Scuze de offtopic.

PS. Revin 2 minute la subiectul cu chinezii. Sincer, in 95% din cazuri nu inteleg ce preturi au ei la materia prima de pot scoate preturi atat de mici la unele produse. Exclud din calcul manopera si costurile de fabricatie. Verifica un pix cate repere are, vezi o bricheta ce contine si cu cat ajunge la noi. Sau produse cu electronica, mecanica, motoras, suport, conexiune USB, conectori si LED-uri la 1,5 dolari pe piata, la ei. E greu de crezut ca gasesti la noi un conector in banii intregului produs de acolo. Nu inteleg uneori daca asa-i politica acolo sau in realitate asa sunt preturile pe lumea asta.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 February 2008 - 11:20 PM

0

#202 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 04 February 2008 - 10:07 AM

bitex, la 3 Feb 2008, 23:06, a spus:

" Sau produse cu electronica, mecanica, motoras, suport, conexiune USB, conectori si LED-uri la 1,5 dolari pe piata, la ei. E greu de crezut ca gasesti la noi un conector in banii intregului produs de acolo. Nu inteleg uneori daca asa-i politica acolo sau in realitate asa sunt preturile pe lumea asta."

Da asta este intrebarea mea:oare care este pretul real al unui produs...
acest mare"producator"are pretul real si restul este unflat de "capitalisti"...?

Scuze de off topic...dar cred ca aceasta intrebare o pun multi dintre noi:de ce asa de mici preturile la Chineji? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ohmy.gif

Cu stima George j. :huh:
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#203 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 February 2008 - 12:01 PM

George, cum ti-a spus si Bitex e plin si occidentul de produse china... Am sa-ti spun cand voi avea timp, pe MI, ce e prin Franta, Spania, Germania si Ungaria, ca sa-ti faci o idee. In incheiere pt acum, ca sa nu deraiem prea rau de la subiect, te rog, daca iesi "afara", intra in magazinele lor, ia din vitrina produse de firme" tari" si uita-te unde sunt fabricate! In USA nu am fost, dar il cred pe Bitex (prin analogie cu ce am vazut in EU).

Sa ne intoarcem, ramasesem la spoturi si economie.... :D

Aceasta postare a fost editata de HESS: 04 February 2008 - 12:39 PM

0

#204 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 February 2008 - 01:04 PM

Despre chinezarii uite un exemplu aici , comparat fata de ce am avut inainte cu 30 W consum real mai mare ( nu tin minte modelul dar era de la Genius) are putere decibelica si claritate a sunetului cu mult peste cel produs in UE si am dat pe el o treime din pretul precedentului . Chiar daca e ieftin si made in China nu inseamna neaparat ca e rau. Alt exemplu mobilul meu Panasonic este numai asamblat in UE, dar piesele inclusiv bateria e made in China si il am de 3 ani si tot atat tine bateria(cam juma de zi diferenta) ca atunci cand l-am cumparat.

Stima si respect
0

#205 Useril este offline   HESS 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 February 2008 - 03:59 PM

Sunt de acord!

Vad ca sunt multe de comentat pe marginea subiectului ``made by RPC``...

Va propun, ca eu stau groaznic la capitolul timp zilele acestea, sa deschideti (george) un subiect nou la tehnice pe tema asta. Fiecare isi va spune parerea... Sigur va fi un subiect discutat...

Sa lasam sa se vorbeasca aici pe tema originala...

Aceasta postare a fost editata de HESS: 04 February 2008 - 03:59 PM

0

#206 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 04 February 2008 - 04:23 PM

OK!in curand!

Asa va fi,un topic numai despre asa ceva!

Cu stima George
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#207 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 February 2008 - 10:18 PM

Din orice discutie poate iesi ceva. Spre exemplu faza cu lanterna cu 32 led-uri ar fi utila dar din pacate mi-e foarte teama ca s-a omis un lucru, si anume rezerva energetica limitata, si de aici necesitatea unor surse de lumina/caldura/etc. cu un factor sporit de eficienta.
Ca tot vorbeam de LED-uri, luam aceste LED-uri in calcul cu o singura conditie: eficienta lor sa fie peste alte surse de lumina, gen lampi fluorescente, si dadeam exemplul LED-urilor care au ajuns la 100 lumeni/watt fata de cel mult 60 lumeni/watt la neon. Ma cam indoiesc ca LED-urile din asemenea lanterne ar avea si eficienta, nu zic de pretul de achizitie.
0

#208 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 06 February 2008 - 01:05 AM

Nu am date concrete, nici interesul si posibil nici cunostintele necesare sa incep sa fac calcule legate de eficienta.
O iau "babeste" si imi zic ca daca nu transform in caldura atat de multa energie electrica precum in cazul altor surse de lumina inseamna ca luminez de cat consum. E un pas inainte. Poate nu luminez bine dar macar stiu ca e putin mai bine ca in alte situatii.
Nu cred ca asta e solutia, cu LED-uri individuale, scoase de prin brichete sau lanterne, montate si alimentate.
Presupun ca asta e o directie de dezvoltare in domeniu si vor iesi pe piata matrici puternice, cu randament foarte mare si durabile. Sper sa fie si ieftine sau macar accesibile.
Cred ca LED-urile sunt si raman o buna solutie pentru "lumina de veghe" sau chiar de "avarie". Bine s-a scris mai devreme despre asta. Adica o alee marcata si aproape iluminata prin curte, ca element de pozitionare pentru un intrerupator (are mai multe roluri acolo), o lumina difuza pe un hol, in locurile unde nu e nevoie decat de ceva pentru orientare. Mai e ceva pana ajungem la a face atat de multa economie, dar e bine de inceput cu ceva. Sau macar de discutat despre ce-i posibil. Nu aprob risipa de energie sau resurse pe care o facem acum. Sper sa nu apuc vremurile in care sa trebuiasca sa gandesc ce fac cu fiecare sfert de W, dar imi place ideea.
0

#209 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 06 February 2008 - 10:11 AM

bitex, la 6 Feb 2008, 01:05, a spus:

" Sper sa nu apuc vremurile in care sa trebuiasca sa gandesc ce fac cu fiecare sfert de W, dar imi place ideea."

:) Da bine le zici...!
Si eu sper sa nu se ajunga acolo,dar de ce sa nu facem ceva pasi ca sa prevenim acest lucru?
Sa vorbim putim si despre celulele fotovoltaice sau termice...daca sant cunostinte...este o directie..

Cu stima George j. :rolleyes:
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#210 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 February 2008 - 06:29 PM

Lampile fluorescente sunt mai economice decat becurile cu incandescenta de aproximativ 4 ori.
Led-urile au o eficienta de aproximativ 2 ori comparativ cu fluorescentele, si daca ne raportam la primate, de 8 ori. :e-i drept ma refer la led-uri care au 100 lumeni/watt si care sunt scumpe, dar am zis ca nu iau in calcul pretul de achizitie. In orice caz nu voi uita de durata de viata de aproximativ 10 ori fata de fluorescente, asa ca pretul de achizitie se poate imparti la 10 si atunci aceasta valoare se poate compara cu pretul fluorescentelor.
Rugaminte: daca stiti diverse surse de unde se pot achizitiona asemenea led-uri ar fi foarte util sa le postati aici. Multumiri anticipate!
0

Arata acest topic

• 17 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi