protheus, la 25 October 2010 - 10:03 AM, a spus:
Cu iluminarea de afara, am o mica problema
Problema a devenit mai grava, s-a demontat banda de 30 LED-uri si am trecut la puricat. Problema, in unele zone, pe care n-am reusit sa le izolez prea bine de intemperii, s-a corodat firul.
Decat sa ma complic cu reparatii (lene, lipsa timp, lipsa spatiu caldut de afumat cu lipitul iarna), am decis sa adopt solutia folosita la sala de intrare, adica banda de 60 LED-uri pe metru la 12 V . Voi folosi doar jumatate de metru, dar fiecare grup de 3 LED-uri va fi pus la distanta unul de celalalt, ca nu am nevoie de un spot intr-un spatiu redus, ci de lumina difuza pe o suprafata mare. Adica fix aceeasi cantitate de LED-uri ca la fosta versiune homemade. Cealalta jumatate de metru ramasa o voi folosi pentru iluminarea la masa din gradinutza.
PS: Sunt foarte multumit de banda de 1 m de la sala, functioneaza aproximativ 5 ore in fiecare zi (de fapt, noapte) de cand am montat-o. Bateria de 8 Ah se sustine bine de aproape 3 ani, doar iarna nu face fata la mai mult de 5 ore iluminare, contributie frigul si incarcarea mai redusa oferita de panou.
Pana acum, din calculele mele, doar cu iluminarea din sala de intrare am atenuat 90 % din investitie, daca foloseam iluminarea tot pe LED-uri, si de aproximativ 150% daca foloseam becul economic de 17 W. Iluminarea de afara, a fost amortizata pe durata functionarii, cu tot cu costul a doua ore munca (adica fix cat am lucrat la ea), pacat ca s-a stricat cand sa ajung pe plus :D .