Modelism - RHC Forum: Energie alternativa ecologica - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 17 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Energie alternativa ecologica Pentru locuinta permanenta

#17 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 218
  • Inregistrat: 18-November 06

Postat 10 December 2006 - 04:12 PM

Problema este ca inca nu am fost la primarie sa vad concret cum este impartit terenul pe acolo, ca in mod sigur daca pe undeva are nu stiu cine teren, poate nu cad la invoiala sa trag cablu prin curtea lui. Daca am "bafta" asta, va trebui sa ma leg din alta parte unde distanta ochiometrica este cam 1km.
Casa in mod sigur va trebui calculata pentru un consum minim de energie, prin materialele folosite, prin asezare, prin faptul ca va fi duplex cu al meu frate, cu inca 2 pereti "inveliti" de garaje iar pe timpul iernii zapada si vantul vor batea in garaje si nu direct in peretii casei, s.a.m.d.
Legat de acumulatori in mod categoric nu voi folosi auto, ci voi apela la heavy duty and long cycle s*its.
Ma gandesc sa folosesc si tavan fals ca intre cel fals si cel real sa trag instalatie de incalzire.
Sunt perfect constient ca acei acumulatori vor imbatrani, o parte din componente vor fi afectate de-a lungul timpului ca doar nu sunt din aur ;) etc. dar trebuie sa ma gandesc si la asemenea variante pentru cazul in care tragerea curentului va fi scumpa.
In orice caz, de amorul artei si tot voi folosi si energie alternativa chiar daca ma voi racorda la renel.
Daca aveti niste link-uri cu diverse preturi la panouri solare, acumulatori, controalere, centrale, etc. va rog sa le postati pentru a vedea si un pret relativ final.
Soarele il voi lua in calcul pe perioada de iarna, ca pe aia de vara nu-i problema. Vantul ma doboara ca aici habar nu am de niste date statistice sa vad cum a fost de-a lungul timpului.
Undeva ar trebui sa existe niste tabele, si in cazul imposibil in care nu ar fi, nu-mi ramane decat sa fac eu unul, ca pana-n 2008 culeg suficiente date zi de zi :D
0

#18 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 December 2006 - 10:17 PM

Sa-ti dau niste idei constructive desi in Romania nu cred ca s-ar gasi o firma care sa o puna in practica.Casa din lemn umplut cu baloti de paie in sistem american acoperit cu placi OSB.

In prima poza constructia peretilor.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165781858.jpg

A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#19 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:20 PM

Peretii prefabricati asteptand transportul

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782005.jpg

0

#20 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:22 PM

Se aseaza peretii cu macaraua

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782142.jpg

0

#21 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:24 PM

....se observa ca si podeaua e facuta din acelasi material avand grosimea cam de 50cm

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782299.jpg

0

#22 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:28 PM

o asemenea casa se poate ridica "in rosu" cam intr-o saptamana.Toata constructia de la a la z a durat 3 luni si jumatate.
Partea de sud cu suprafata vitrata mare pentru acumulare de caldura.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782529.jpg

0

#23 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:32 PM

In cazul in care tot vrei sa construiesti masiv o idee cum poti sa izolezi ieftin casa cu baloti de paie.
Constructie ajutatoare:

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782725.jpg

0

#24 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:33 PM

detaliu

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782792.jpg

0

#25 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 10:34 PM

constructia finisata cu placi si tencuita

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165782896.jpg

0

#26 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 10 December 2006 - 10:43 PM

Se fac case din baloti de paie si mai simplu. Fie pe structura din grinzi de lemn sau chiar ziduri de paie direct din baloti.

Net-ul e plin de informatii si persoane care fac treaba asta -- dati cautare dupa "Strawbale building".
0

#27 Useril este offline   expo 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 10 December 2006 - 10:46 PM

cred ca a scapat un "amanunt" din vedere: atunci cind te apuci de construit ceva itzi trebuie o autorizatie de construire. iar pt. asta trebuie sa scotzi in prealabil un urbanism si acolo itzi sint IMPUSE citeva avize: electrica/canal/gunoi/telefon, etc... prima data trebui vazut asta. cred ca in RO e greu sa le explici la altzii care nu sint pe forum cum e cu energiile alternative :D
iar personal, cred sincer ca racordarea la sistem (curent/gaz/canal) e mai ieftina pe un interval de "tz" ani. oricum dupa aia se schimba multe si oricum nu mai conteaza
expo (Gabi)
0

#28 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 December 2006 - 11:20 PM

Cu zid portant numai din baloti e mai greu in Ro sa incerci.
Ai vrut sa zici cam asa:

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165785637.jpg

0

#29 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 December 2006 - 12:41 AM

Skyspy, la 10 Dec 2006, 23:20, a spus:

Cu zid portant numai din baloti e mai greu in Ro sa incerci.
Ai vrut sa zici cam asa:

Da, asta din poza e pe structura de lemn, cred ca e o solutie mai sanatoasa. Mi se pare destul de complicat sa indesi paiele in cutiile alea din OSB fara masinarie specializata. Plus ca OSB-ul e cam contestat pentru ca majoritatea producatorilor au folosit (si multi inca folosesc) rasini cu aldehida formica si asta nu e tocmai cel mai sanatos ingredient.

Tot complicat mi se pare sa faci zid din caramida si dupa aia sa pui baloti de jur imprejur, mai ales ca ramane un spatiu intre zid si baloti destul de problematic.

Cele cu zid portant din baloti (fara structura de lemn) sunt privite cu mai multa suspiciune de autoritatile de oriunde, desi dupa calcule cica ar fi ok. Cele mai vechi case din baloti prin Nevada sunt de tip portant, unele au peste 100 de ani.
Sistemul portant e folosit mai ales la case cu un singur nivel, mai rar la locuinte cu doua nivele.
0

#30 Useril este offline   benz 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 307
  • Inregistrat: 30-August 06

Postat 11 December 2006 - 12:47 AM

intreb si eu, ca omu'. soarecii? cat e soarecii? sau alte rozatoare? si fetita cu chibriturile?
pamant, apa, foc si mult, mult aer!
0

#31 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 11 December 2006 - 02:26 PM

hmmm ... si mie imi plac solutiile alternative de constructie dar pun si eu aceeasi intrebare
ce ne facem cu soriceii si insectele ??? dar cu un pic de umezeala intrata in pereti ???

Revenind la lucruri mai serioase mie mi se pare o varianta foarte buna o constructie din BCU.
Pe langa BCA are 3 avantaje extraordinare: nu contine substante periculoase, izoleaza de 2 ori mai bine (sau cel putin asa se lauda) si autoclavizeaza la temperatura normala.
Ca si viteza de executie a constructiei este extrem de rapid si finisajele ulterioare se aplica cu multa usurinta.

Mai are cineva si alte pareri ?
0

#32 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 December 2006 - 08:10 PM

Tocmai de aceea ar fi bine venit in aceasta discutie si un arhitect sau ceva de acest gen, care ma/ne poate sfatui cu privire la diversele aprobari pentru energie alternativa.
Si inca o chestie: sa luam in calcul si un electrogenerator, desi nu-mi convine, dar sa-l luam. Pe benzina. Pot cumpara de undeva din aceasta tara benzina care sa nu contina in pret taxele de drumuri si alte balarii? Exista asa ceva in Romania? Taxele le platesc ori de cate ori ma urc la volan, dar in acest caz nu mi se pare corect.
0

#33 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 228
  • Inregistrat: 05-September 05

Postat 11 December 2006 - 09:54 PM

interesant subiectul.....cupola geodesica este iarasi o constructie ieftina.....am facut un calcul si o cupola cu raza de 6m, cu etaj,inzolata pasiv(parca asha se spune) suprafata desfasurata 190mp...te duce la 10 000 euro fara finisaje altfel spus materiale si manopera in regie proprie
nici asta nu este energofaga dar sincer arata cam ciudat pentru conservatori
0

#34 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 December 2006 - 10:04 PM

cam asha mi-am imaginat-o....

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165867452.jpg

0

#35 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 December 2006 - 10:14 PM

Poti da mai multe detalii despre acest concept, nou pentru mine?
0

#36 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 01:34 AM

Cateva detalii despre case din baloti de paie.

Peretele este tencuit pe ambele fete cu mortar de var, lut, cu mortar pe baza de ciment. (sau cu o combinatie a acestora). Tencuiala inchide in general aproape ermetic paiele. In plus face priza foarte buna la suprafata balotilor, peretele devenind astfel un compozit.
(balotii de paie nu trebuie confundati cu cei de fan. Paiul ramas din recoltarea cerealelor este in principal substanta celulozica si lemnoasa (lignina) practic fara valoare nutritiva pentru insecte si animale)

Calitati si slabiciuni:

- foarte buna izolatie termica si fonica.
- rezistenta buna la cutremure - balotii au atat elasticitate cat si plasticitate - se deformeaza si absorb energia socurilor si vibratiilor. Cele mai frecvente pagube constau in craparea tencuielii, care nu afecteaza rezistenta si sunt relativ usor de reparat.
- rezistenta buna la incendii - contrar intuitiei - un zid de baloti tencuit rezista peste doua ore la un incendiu devastator. Explicatia este ca paiele de sub tencuiala, dinspre care incepe sa se carbonizeze degaja CO2 care inhiba aprinderea paielor in interior. Chiar si testele pe baloti netencuiti sunt interesante - spre deosebire de paiele libere, balotul nu arde de la sine cu flacara ci mocnit.
In orice caz se prezinta mult mai bine deacat locuintele cu mult lemn/placaj cat si cele ce folosesc izolatie de polistiren in interior - polistirenul nu arde usor dar fumul degajat poate fi destul de toxic.
- rezistenta bunicica la insecte - rezista mult mai bine decat lemnul, fara a necesita tratament. Nu e vorba atat de rezistenta cat de faptul ca insectele nu gasesc paiele uscate deloc atractive (spre deosebire de fan).
- Plasticitatea ofera o buna comportare la miscarile terenului. Desi o fundatie bine proiectata nu are voie sa se "miste" acolo unde un zid din caramida/bca/bcu crapa din cauza lasarii terenului, un zid de paie doar se va reaseza fara sa crape.
- rozatoarele prezinta cam aceleasi probleme ca si in locuintele clasice. Se pare ca soarecii agreeaza cel mai mult sa se cuibareasca in izolatia minerala si chiar in polistiren, care-s mai usor de strapuns. Intr-un balot paiele sunt presate si au o anume elasticitate. Daca desfaci firele cu care e legat, se va "umfla". In acelasi mod micile tunele pe care le-ar sapa rozatoarele tind sa se inchida datorita presiunii din balot.
O casa doar din caramida sau beton va fi ceva mai sigura - cel putin rozatoarele vor fi nevoie sa caute alte locuri de cuibarire/deplasare decat peretii, dar orice finisaj interior care consta in placare cu rigips (si/sau izolatie din lana minerala, celuloza, polistiren), ofera un spatiu de desfasurare mult mai atractiv si mai vulnerabil decat un perete tencuit din baloti.

Cea mai importanta problema am lasat-o la urma: umezeala. Dupa cateva saptamani de expunere la umezeala de peste 25% paiele incep sa mucegaiasca.
Asta nu inseamna ca nu exista cladiri care rezista fara probleme de zeci de ani in climat umed de coasta.
Daca evitarea umezelii e necesara in orice constructie, casele de paie sunt mai sensibile decat alte sisteme la apa.
Practic executia si proiectarea trebuie (si poate) sa ia in serios toate sursele posibile de penetrare a apei:
- scurgerile din acoperis
- inundatiile
- ridicarea umezelii prin fundatie de la sol.
- umiditatea atmosferica - producatoare de condens - din interior si exterior (care nu se intampina prin bariere impermeabile)
- scurgerea condensului.
- ploaia, lapovita, topirea zapezii.

--------
cezar

P.S. Un document privind teste de rezistenta la foc: http://www.ecobuildn...Fire_safety.pdf

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 12 December 2006 - 02:27 AM

0

#37 Useril este offline   p990i 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 07:59 PM

Mersi ctotth, desi cateodata mai faci caterinca de unele persoane (sau poate asa mi s-a parut mie, urmarind forumul) esti de nota 10.
@MariusF: poti detalia si tu conceptul cupola geodesica, sau totul se rezuma la faptul ca suprafata este cerc?
0

#38 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 08:46 PM

exista mai multe tipuri de domuri geodesice. cel mai uzitat este domul icosahedru sau altfel spus cel format din triunghiuri. Acestea au si ele mai multe formule de constructie 2v; 3v; 4v; 5v si asa mai departe. in principiu creste complexitatea si rezistenta cupolei, o sa anexez niste reprezentari grafice.
Buckminster Fuller este arhitectul care a promovat acest tip de constructie ca fiind extrem de rezistent, se autosustine, ieftin, pentru ca peretii exteriori sunt totodata si acoperisul. Cu putin studiu poti construi fara probleme un dome de pana la 12 metrii diagonala bazei, in regim 3v. Asta presupune realizarea a doua tipuri de triunghi.
Ce ma incanta pe mine este faptul ca-ti poti face casa intr-un atelier, transporti subansamblele pe teren, intr-o zi ridici cupola, dupa care lucrezi la interior, protejat de intemperii etc etc etc
Constructia rezista fantastic la uragane, cutremure si ce mai da Domnul....e plin netul de exemple
0

#39 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 08:48 PM

3v

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165949319.jpg

0

#40 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 08:49 PM

4v

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165949380.gif

0

#41 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 08:50 PM

5v

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1165949430.gif

0

#42 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 09:00 PM

si tot asha....am documentare garla pe subiectul asta,ma bate gansul sa-mi fac un atelier asa ...deocamndata sunt la faza de proiect, studiu de rezistenta etc mai am de tras ceva dar nu prea mult. cand am spus 10 000 euro am fost foarte generos. Practic ai nevoie de 5 metrii cubi de cherestea 5x10x200, suprafata semisfarei este aproximativ dublul cercului baza si cam asta este cantitatea in metrii patrati de OSB, tot atata vata minerala si la fel rigips....dupa care treci la etajare si impartirea spatiului asa cum il vrea muschiu' fiecaruia
0

#43 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 09:02 PM

instalatii, conducte, etc. adica restu lpana la 10 000
0

#44 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 09:12 PM

sa nu uit, pentru energie electrica iti recomand skystream3.7 la care bagi si trei patrukit-uri de aici http://da.harborfreight.com/cpisearch/web/...ord=solar+panel si cam asta este, cu 7000 euro ai curent produs in casa :D
skystream-ul il iei de aici ca-i cel mai ieftin http://www.emarineinc.com/products/wind_ge....html#pricelist
multumit?
0

#45 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 12 December 2006 - 09:17 PM

cineva intreba care-i media vitezei vantului la Bucuresti si aproxima el 4m/s. asa este si vantul asta nu e bun decat pentru centralele eoliene uriashe care mishca de la3m/s si se opresc pe la 27m/s. Cei de la siemens s-au bagat deja tare pe romania si concesioneaza teren in draci prin dobrogea.vor baga 60 de bucati in urmatorii 5 ani
0

#46 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 996
  • Inregistrat: 14-June 03
  • Interests:Aeromodele

Postat 12 December 2006 - 09:17 PM

vad ca insisti... (ma refer la initiatorul subiectului)
uite un sistem de incazlire care te scuteste de rimat prin curte, asa numitul stilp de gheata, care are la baza tot o pompa de caldura dar cu cheltuieli de instalare modice. una peste alta, instalatia asta vine ca o completare la o instalatie principala, care poate fi chiar bazata pe convectoare electrice cu un sistem unitar de comanda.
vezi pe siteul de mai jos ca mai sunt si alte dihanii din domeniu.
www.termosolare.ro

fa-ti un calcul pe un orizont de timp; cel mai bine pe 10 ani; si vezi ce iese din economia rezultata, luind in calcul si tendinta preturilor la combustibilii fosili. cum am mai zis, eu am trecut prin asta, desi asta nu inseamna ca nu m-am inselat, dar am observat ca preturile la astfel de ciudatenii bat foarte aproape de economia rezultata; asadar, in afara de faptul ca te poti lauda pe la prieteni, alt avantaj nu prea mai ai.

apropo de casa, daca optezi pentru suplimentarea izolatiei termice cu placare cu polistiren, casa ta va fi cam ca o punga "de un leu". in cazul asta ar fi util sa prevezi din constructie un sistem natural de ventilatie sau un sistem de ferestre neexagerat de etans. vezi ce mai zic si altii, dar cel mai bine ar fi sa-ti cauti echipa de incredere: arhitect (energie solara pasiva), inginer de instalatii (alegere solutie si implementare). oricum vei avea nevoie de proiect, macar fa-l calumea nu numai pentru autorizare...

bafta
0

Arata acest topic

• 17 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu