Modelism - RHC Forum: Constructie CNC Pentru realizarea de PCB-uri - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Constructie CNC Pentru realizarea de PCB-uri

#1 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 12:25 PM

Salut!
De ceva timp ma bate un gand sa ma apuc de constructia unui cnc pentru pcb.
Nu prea stiu mare lucru despre cnc dar sunt ambitios.
Momentat sunt anul 2 la electronica doresc ca pana in anul 4 sa reusesc sa termin acest cnc dar sa aiba mai multe functii (debitare/frezare,gaurire,plantare smd).
Doresc un cnc micut 40/40/20 si spatiul de lucru sa iasa undeva la 30/30/10.
Structura o voi face din aluminiu de 10 mm, voi folosi axe de 12 mm si Rulment liniar in carcasa SC12UU,transmisia va fi pe curele mai putin z care va fi pe surub trapezoidal.
Voi folosi aceste motoare pas cu pas http://www.tekro.ro/...&product_id=111

Am ceva dubii privint acest 'proiect'
Credeti ca va iesi ceva bun pana la final sau voi arunca niste bani degeaba?
A mai facut cineva asa ceva?(cnc cu transmisie pe curele).
Reusesc sa scot o precizie de 0.5 mm?
Bani de inceput ~10 mil (cu acesti bani doresc sa ajung in stadiul de cnc testing (sa pot desena ceva cu o carioca), deci ghidaje, motoare, curele, partea electrica o voi face eu, carcasa din aluminiu o fac la un prieten)
Pana la finalul proiectului sunt dispus sa bag cam 30/40 mil.
Oare se merita?
Astept ceva pareri de la oamenii cu experienta!

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 18318108_1251040151689908_1152336525_o.jpg

0

#2 Useril este offline   informer 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 568
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Gender:Male
  • Location:Timisoara
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 04 May 2017 - 12:39 PM

Din experienta personala, sa faci un CNC EXCLUSIV pt. PCB-uri, NU merita.
Pe de o parte, chiar la dublu/triplu bani investiti sa frezezi trasee sub 10mil e o aventura... nu neaparat pt. ca CNC-ul nu-i precis dar planeitatea PCB-ului pt. dimensiuni d-astea e o problema, scula utilizata o alta problema etc. Deasemenea dublu placat e imposibil de facut ca degeaba sa zicem potrivesti fetele la intoarcerea placii ca oricum gauri metalizate nu poti face. Lipsa soldermask-ului la cablaje "dense" e o alta problema majora. Silkscreen-ul pare un moft dar daca vrei ceva cat de cat "profi", nu mai e.

Pe de alta parte, in China sunt actualmente firme care fac 10 bucati PCB dublu placat cu dimensiuni de pana la 100 x 100mm la pretul de $5. Asta la trasee/distante de minim 6mil, soldermask, silkscreen, frezari la liber etc... mi se pare ca in conditiile astea, sa te chinui tu sa faci ceva ce oricum iese de 10 ori mai prost chiar nu merita... poate doar asa, o placa sa pui o punte redresoare cat pumnu` si un filtraj... dar si astea numa` daca ai nevoie urgent (din China, cu DHL/TNT dureaza 7 - 10zile de la comanda).
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#3 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 12:57 PM

Vezi postareainformer, la 04 May 2017 - 12:39 PM, a spus:

Din experienta personala, sa faci un CNC EXCLUSIV pt. PCB-uri, NU merita.
Pe de o parte, chiar la dublu/triplu bani investiti sa frezezi trasee sub 10mil e o aventura... nu neaparat pt. ca CNC-ul nu-i precis dar planeitatea PCB-ului pt. dimensiuni d-astea e o problema, scula utilizata o alta problema etc. Deasemenea dublu placat e imposibil de facut ca degeaba sa zicem potrivesti fetele la intoarcerea placii ca oricum gauri metalizate nu poti face. Lipsa soldermask-ului la cablaje "dense" e o alta problema majora. Silkscreen-ul pare un moft dar daca vrei ceva cat de cat "profi", nu mai e.

Pe de alta parte, in China sunt actualmente firme care fac 10 bucati PCB dublu placat cu dimensiuni de pana la 100 x 100mm la pretul de $5. Asta la trasee/distante de minim 6mil, soldermask, silkscreen, frezari la liber etc... mi se pare ca in conditiile astea, sa te chinui tu sa faci ceva ce oricum iese de 10 ori mai prost chiar nu merita... poate doar asa, o placa sa pui o punte redresoare cat pumnu` si un filtraj... dar si astea numa` daca ai nevoie urgent (din China, cu DHL/TNT dureaza 7 - 10zile de la comanda).


Ma gandeam ca este un super proiect pentru licenta si in plus castig ceva experienta in proiectare, dar acum mai cam pus pe ganduri.
Totusi mai astept ceva pareri daca toate vor fi negative cred ca am sa abandonez proiectul...
Multumesc mult!
0

#4 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 8997
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 04 May 2017 - 01:16 PM

Ender facea, sfatuia, ceva multifunctional la niste preturi foarte mici. Poate, zic si eu, nu ar strica sa vorbesti cu el. Daca nu merita sa faci ceva doar pentru PCB-uri, dar daca mai si frezeaza un pic, mai si graveaza laser, poate, ar fi ceva interesant.
Vezi pe la ''planoare'' ca explica ce si cum.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 04 May 2017 - 01:18 PM

0

#5 Useril este offline   florianmro 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 391
  • Inregistrat: 10-May 16
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 04 May 2017 - 01:27 PM

De amorul artei si eu o sa construiesc un cnc pentru pcb -uri pe curele ,o sa prezint proiectul pas cu pas insa cred ca il voi incepe spre toamna-iarna . In tot cazul vreau sa il fac cu schimbator automat de scule si masa de vacum. Totodata sa poata sa graveze cu laser si sa aibe si functia de ploter cutter. Cu siguranta 1000 de lei nu vor fi de ajuns .Ca solutie constructiva o sa folosesc sine cu patine miniaturale pe x si y si un surub cu bile pe z . Suprafata de lucru , sa zicem 500x400x50

Aceasta postare a fost editata de florianmro: 04 May 2017 - 01:30 PM

0

#6 Useril este offline   informer 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 568
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Gender:Male
  • Location:Timisoara
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 04 May 2017 - 01:58 PM

Vezi postareaBejan-Adi, la 04 May 2017 - 12:57 PM, a spus:

Ma gandeam ca este un super proiect pentru licenta si in plus castig ceva experienta in proiectare...

Pentru ASTA sigur merita sa-l faci... :D.
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#7 Useril este offline   Elicopter 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 546
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Alba Iulia

Postat 04 May 2017 - 02:06 PM

Mie mi se pare foarte mica cursa de 30/30/10 , nu folosesti pcb mai mari de atata?
La banii astia poate iti faci unul cu cursa de macar 200/200/50 .
De obicei la pcb ai nevoie si de ceva precizie , nu ai nevoie de rigiditate foarte mare , posibil sa mearga cu barele de 12, dar o flendure alea de zici ca ii un vibrator .
Sincer motorul ala pas cu pas mi se pare cam scump , eu sincer mai bine m-as orienta spre un motor de pe olx , second de pe vreo imprimanta , sunt de calitate , si pe deasupra si mai ieftine .
Ceea ce cauti aceea gasesti
0

#8 Useril este offline   florinhome 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 137
  • Inregistrat: 28-November 14

Postat 04 May 2017 - 03:13 PM

Vezi postareaElicopter, la 04 May 2017 - 02:06 PM, a spus:

Mie mi se pare foarte mica cursa de 30/30/10 , nu folosesti pcb mai mari de atata?

in mod sigur s-a exprimat in cm nu mm
0

#9 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 03:31 PM

Vezi postareaElicopter, la 04 May 2017 - 02:06 PM, a spus:

Mie mi se pare foarte mica cursa de 30/30/10 , nu folosesti pcb mai mari de atata?
La banii astia poate iti faci unul cu cursa de macar 200/200/50 .
De obicei la pcb ai nevoie si de ceva precizie , nu ai nevoie de rigiditate foarte mare , posibil sa mearga cu barele de 12, dar o flendure alea de zici ca ii un vibrator .
Sincer motorul ala pas cu pas mi se pare cam scump , eu sincer mai bine m-as orienta spre un motor de pe olx , second de pe vreo imprimanta , sunt de calitate , si pe deasupra si mai ieftine .

Era vorba de centimetri, scuzama am uitat sa precizez.
0

#10 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 03:35 PM

Vezi postareaElicopter, la 04 May 2017 - 02:06 PM, a spus:

Mie mi se pare foarte mica cursa de 30/30/10 , nu folosesti pcb mai mari de atata?
La banii astia poate iti faci unul cu cursa de macar 200/200/50 .
De obicei la pcb ai nevoie si de ceva precizie , nu ai nevoie de rigiditate foarte mare , posibil sa mearga cu barele de 12, dar o flendure alea de zici ca ii un vibrator .
Sincer motorul ala pas cu pas mi se pare cam scump , eu sincer mai bine m-as orienta spre un motor de pe olx , second de pe vreo imprimanta , sunt de calitate , si pe deasupra si mai ieftine .

Ce mi-ai recomanda sa folosesc in loc de acele bare de 12 mm? sine cu patine?
Cati NM ar trebui sa aiba un motor? nu prea stiu cum se calculeaza + ca o sa fie masa mobila probabil din profile de aluminiu.(~ 1 kg)

Aceasta postare a fost editata de Bejan-Adi: 04 May 2017 - 03:40 PM

0

#11 Useril este offline   Elicopter 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 546
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Alba Iulia

Postat 04 May 2017 - 05:54 PM

SIncer eu as folosi ceva sine profilate de la hiwin , de 15 mm , o sa iasa ceva care ar fi mult peste ce doresti sa faci , si o sa ai si multumirea ca ai facut un lucru de calitate , cu care iti faci treaba linistit la orice ora a zilei , suruburi cu bile musai , si motor cu racire pe apa , este silentios , daca nu cel cu racire pe aer , dar trebuie turatie ceva mai mare.Ca motoare , undeva pe la 2nm ar fi ok , daca iei motoarele de pe olx , sau alte siteuri unde le gasesti second , sunt mult mai bune ca si orice chinezesc de pe ebay .Ca si controler pentru motoare , poate ar fi bun un tb 6600 , nu stiu ca nu am folosit prea mult , am luat dm542 , de care am fost cat de cat multumit , dar pierdeam pasi , din cauza motoarelor , iti trebuie motoare care sa aibe rezistenta interna cat mai mica .O sursa de 48v , sau 36v , un bob pe paralel , sau daca iti permiti un arduino , un eth ...

Ceea ce cauti aceea gasesti
0

#12 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 06:19 PM

Vezi postareaElicopter, la 04 May 2017 - 05:54 PM, a spus:

SIncer eu as folosi ceva sine profilate de la hiwin , de 15 mm , o sa iasa ceva care ar fi mult peste ce doresti sa faci , si o sa ai si multumirea ca ai facut un lucru de calitate , cu care iti faci treaba linistit la orice ora a zilei , suruburi cu bile musai , si motor cu racire pe apa , este silentios , daca nu cel cu racire pe aer , dar trebuie turatie ceva mai mare.Ca motoare , undeva pe la 2nm ar fi ok , daca iei motoarele de pe olx , sau alte siteuri unde le gasesti second , sunt mult mai bune ca si orice chinezesc de pe ebay .Ca si controler pentru motoare , poate ar fi bun un tb 6600 , nu stiu ca nu am folosit prea mult , am luat dm542 , de care am fost cat de cat multumit , dar pierdeam pasi , din cauza motoarelor , iti trebuie motoare care sa aibe rezistenta interna cat mai mica .O sursa de 48v , sau 36v , un bob pe paralel , sau daca iti permiti un arduino , un eth ...


Fiind primul meu cnc cu siguranta nu o sa iasa ceva wow de aceea nu sunt dispus sa ma arunc cu banii sa cumpar lucruri de calitate...si suruburi cu bile nu-mi permit sunt scumpi, daca iau surub cu bila trebuie si motor mai puternic si perd si din viteza ce-i drept castig ceva precizie.Trebuie sa fac un compromis undeva.
Ramane de analizat si varianta asta, dar inca mai astept pareri.
Cu stima!
0

#13 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 8997
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 04 May 2017 - 06:25 PM

Vezi postareaBejan-Adi, la 04 May 2017 - 06:19 PM, a spus:

...si suruburi cu bile nu-mi permit sunt scumpi...


Arunca, daca vrei, un ochi si aici:
https://www.banggood...ml?rmmds=search
0

#14 Useril este offline   cnc_step 

  • SUPER Membru
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 642
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male
  • Location:Bucharest

Postat 04 May 2017 - 09:39 PM

Vezi postareaBejan-Adi, la 04 May 2017 - 06:19 PM, a spus:

Fiind primul meu cnc cu siguranta nu o sa iasa ceva wow de aceea nu sunt dispus sa ma arunc cu banii sa cumpar lucruri de calitate...si suruburi cu bile nu-mi permit sunt scumpi, daca iau surub cu bila trebuie si motor mai puternic si perd si din viteza ce-i drept castig ceva precizie.Trebuie sa fac un compromis undeva.
Ramane de analizat si varianta asta, dar inca mai astept pareri.
Cu stima!



Eu zic asa, a trecut vremea cand se faceau cnc-uri din hartie doar ca sa invatam meserie.
Daca tot vrei sa te apuci de ceva micut (adica bijuterie), apucate cu drag si spor.
Motoarele pe care le-ai prezentat de la tekro nu-si au rostul in masinaria asta. Iti trebuiesc motoare nema 17 de calitate, drivere profi pentru ele, ghidaje liniare cu patine cu bile de 9mm sau 12 latime, suruburi cu bile de 8mm sau 10 diamtru si profile aluminiu seria 30mm.
Si-ti va iesi exact ce vrei. Poti sa-l folosesti si la cablaje, si la bijuterii, si dentar, si la neferoase, etc
Exact ca in poza de mai jos. Este prezentat un surub cu bile de 8mm diametru, cursa de lucru fix 300mm, motor nema 17 cu 3 rotoare de 0,9Nm, suport piulita industrial, etc
Mai bine strangi niste bani si te duci in timp mai lung cu constructia lui, decat sa te grabesti ca fata mare la maritat.

ps- mai in forta lucreaza motorul pe rola de curea decat la actionarea surubului cu bile.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: IMG_0453.JPG

Aceasta postare a fost editata de mincof: 04 May 2017 - 09:42 PM

0

#15 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 10:09 PM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 09:39 PM, a spus:

Eu zic asa, a trecut vremea cand se faceau cnc-uri din hartie doar ca sa invatam meserie.
Daca tot vrei sa te apuci de ceva micut (adica bijuterie), apucate cu drag si spor.
Motoarele pe care le-ai prezentat de la tekro nu-si au rostul in masinaria asta. Iti trebuiesc motoare nema 17 de calitate, drivere profi pentru ele, ghidaje liniare cu patine cu bile de 9mm sau 12 latime, suruburi cu bile de 8mm sau 10 diamtru si profile aluminiu seria 30mm.
Si-ti va iesi exact ce vrei. Poti sa-l folosesti si la cablaje, si la bijuterii, si dentar, si la neferoase, etc
Exact ca in poza de mai jos. Este prezentat un surub cu bile de 8mm diametru, cursa de lucru fix 300mm, motor nema 17 cu 3 rotoare de 0,9Nm, suport piulita industrial, etc
Mai bine strangi niste bani si te duci in timp mai lung cu constructia lui, decat sa te grabesti ca fata mare la maritat.

ps- mai in forta lucreaza motorul pe rola de curea decat la actionarea surubului cu bile.


Cu siguranta aveti dreptate.
Deci schimbare de planuri...
ce parere aveti despre acestea?
https://www.banggood...ml?rmmds=search
https://www.banggood...ml?rmmds=search
https://www.banggood...ml?rmmds=search
de acest ghidaj ce spuneti? https://www.aliexpre...ff-50ec549d55b8

Aceasta postare a fost editata de Bejan-Adi: 04 May 2017 - 10:11 PM

0

#16 Useril este offline   cnc_step 

  • SUPER Membru
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 642
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male
  • Location:Bucharest

Postat 04 May 2017 - 10:15 PM

Surubul cu bile si monturi-le de capete sunt ok. Numai capetele fac mai mult decat platesti.
Dar ai grija, ca chinezoii sunt obisnuiti sa puna preturi mici, si sa te umfle la transport.
Sinele Hiwin MGN sunt ok.
Iar restul, adica suruburile trapez, incearca sa uiti de ele daca nu sunt universal lead screw.
0

#17 Useril este offline   informer 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 568
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Gender:Male
  • Location:Timisoara
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 04 May 2017 - 10:19 PM

Se pare ca toti ajungem mai devreme sau mai tarziu la aceleasi intrebari da` nicicare n-avem nervii necesari sa citim raspunsurile date deja celor dinaintea noastra... :D.
Man, tu poti sa cumperi ghidajele lu` peste si motoare de motoare si asa mai departe da` cum faci structura? Cine ti-o frezeaza/taie/asambleaza/aliniaza?
Degeaba ai componente scumpe (nu ca ar fi cazul celor din link-urile de mai sus) daca nu poti sa le montezi cum trebuie....
Eu totusi nu sunt de parerea lui mincof, cred ca ar trebui sa faci intai un castel de nisip inainte sa faci unu` din beton... dintr-o multime de motive....
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#18 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 10:27 PM

Vezi postareainformer, la 04 May 2017 - 10:19 PM, a spus:

Se pare ca toti ajungem mai devreme sau mai tarziu la aceleasi intrebari da` nicicare n-avem nervii necesari sa citim raspunsurile date deja celor dinaintea noastra... :D.
Man, tu poti sa cumperi ghidajele lu` peste si motoare de motoare si asa mai departe da` cum faci structura? Cine ti-o frezeaza/taie/asambleaza/aliniaza?
Degeaba ai componente scumpe (nu ca ar fi cazul celor din link-urile de mai sus) daca nu poti sa le montezi cum trebuie....
Eu totusi nu sunt de parerea lui mincof, cred ca ar trebui sa faci intai un castel de nisip inainte sa faci unu` din beton... dintr-o multime de motive....

Structura va fi facuta din aluminium de 10 mm, cu foarte mare precizie... (am un amic care lucreaza in strainatate pe cnc industrial si o scoate gratis...)
0

#19 Useril este offline   informer 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 568
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Gender:Male
  • Location:Timisoara
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 04 May 2017 - 10:33 PM

Vezi postareaBejan-Adi, la 04 May 2017 - 10:27 PM, a spus:

Structura va fi facuta din aluminium de 10 mm, cu foarte mare precizie... (am un amic care lucreaza in strainatate pe cnc industrial si o scoate gratis...)

Bine de stiut ca si-n strainatate se fac d-astea... :D (gluma!)
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#20 Useril este offline   cnc_step 

  • SUPER Membru
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 642
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male
  • Location:Bucharest

Postat 04 May 2017 - 10:36 PM

Vezi postareainformer, la 04 May 2017 - 10:19 PM, a spus:

Se pare ca toti ajungem mai devreme sau mai tarziu la aceleasi intrebari da` nicicare n-avem nervii necesari sa citim raspunsurile date deja celor dinaintea noastra... :D.
Man, tu poti sa cumperi ghidajele lu` peste si motoare de motoare si asa mai departe da` cum faci structura? Cine ti-o frezeaza/taie/asambleaza/aliniaza?
Degeaba ai componente scumpe (nu ca ar fi cazul celor din link-urile de mai sus) daca nu poti sa le montezi cum trebuie....
Eu totusi nu sunt de parerea lui mincof, cred ca ar trebui sa faci intai un castel de nisip inainte sa faci unu` din beton... dintr-o multime de motive....



Deja l-ai dat inapoi cu 5 ani de progres.
Pai daca mergem pe gandirea ta, atunci inseamna ca suntem tot la inceput.
Structura este ultimul lucru la care trebuie sa se gandeasca, intai trebuie sa-si stranga componentele.
Dupa aia trebuie sa construiasca structura dupa componentele care le-a gasit pe piata, ca daca avea bani disponibili isi cumpara componente pe cotele lui.
Dar ca toti de pe aici, construim de obicei in functie de ce suruburi gasim, de ce sine cu patine, etc..
Iar treaba cu aliniatul, sa fim seriosi, ce aliniere ii faci in profilele de aluminiu? Ca bagi niste piulite de canal si care-ti trage automat sina?
Crezi ca Gabi a facut vreo aliniere speciala la sina la cnc-ul ala? Tot piulita de canal a aliniat sina. Sau crezi ca daca nu faci frezare in tabla de aluminiu sa incastrezi patina, poti sa o consideri super aliniata in 4 suruburi?
Pai toata lumea pe aici lucreaza pe profile Item.
Iar placile de aluminiu, sau din ce or fi, nu gaseste el pe cineva sa i le faca pe un cnc?
Trebuie sa indrumam omul catre mai bine, ca totusi s-a ajuns si pe la noi la un anumit nivel.
Da, acum cativa ani puteam sa incepem unul de lemn, si apoi sa construim cu el unul din beton. Dar acum, unii de pe aici mai au cate un cnc, care poate sa-i cladeasca omului cate o piesa.
0

#21 Useril este offline   informer 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 568
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Gender:Male
  • Location:Timisoara
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 04 May 2017 - 10:39 PM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 10:36 PM, a spus:

Deja l-ai dat inapoi cu 5 ani de progres...

E doar parerea mea... el alege ce vrea.
Insa a te apuca de "nave spatiale" inainte de a face "avioane de hartie" mi se pare prea putin intelept.
Da` nu-i alegerea mea... :drinks: .
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#22 Useril este offline   cnc_step 

  • SUPER Membru
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 642
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male
  • Location:Bucharest

Postat 04 May 2017 - 10:45 PM

Vezi postareaBejan-Adi, la 04 May 2017 - 10:27 PM, a spus:

Structura va fi facuta din aluminium de 10 mm, cu foarte mare precizie... (am un amic care lucreaza in strainatate pe cnc industrial si o scoate gratis...)



Eu zic ca structura sa o faci pe profile de aluminiu, pentru ca va fi mult mai stabila decat din tabla de aluminiu de 10mm.
Si vei iesi cu el mult mai bine. Din tabla de aluminiu eu zic sa-ti faci decat placa de la axa Z pentru caruciorul motorului de frezare,si daca tii neaparat, lateralele la axa Y.
In rest te indrum catre profile, dar sa le lucrezi cu cap.
0

#23 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 04 May 2017 - 10:54 PM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 10:45 PM, a spus:

Eu zic ca structura sa o faci pe profile de aluminiu, pentru ca va fi mult mai stabila decat din tabla de aluminiu de 10mm.
Si vei iesi cu el mult mai bine. Din tabla de aluminiu eu zic sa-ti faci decat placa de la axa Z pentru caruciorul motorului de frezare,si daca tii neaparat, lateralele la axa Y.
In rest te indrum catre profile, dar sa le lucrezi cu cap.

Intai de toate sa strang toate piesele apoi mai vedem cum fac structura.Eu cu ideea asta am plecat dar dupa cum se poate observa in mai putin de 24 de ore m-am schimbat radical deci cu siguranta voi renunta si la asta daca chiar nu este mai stabila.
0

#24 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 807
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs, Motociclete

Postat 05 May 2017 - 12:49 AM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 10:36 PM, a spus:

Deja l-ai dat inapoi cu 5 ani de progres.
Pai daca mergem pe gandirea ta, atunci inseamna ca suntem tot la inceput.
Structura este ultimul lucru la care trebuie sa se gandeasca, intai trebuie sa-si stranga componentele.
Dupa aia trebuie sa construiasca structura dupa componentele care le-a gasit pe piata, ca daca avea bani disponibili isi cumpara componente pe cotele lui.



La cu totul altceva s-a referit Informer cand a zis structura, dar nu mai conteaza........nu cred ca structura este ultimul lucru la care sa se gandeasca pentru ca este singurul element de conceptie din cadrul masinii; dimpotriva, cred ca este primul. Nu ma refer aici la montaj ci la GANDIREA care va trage dupa ea o anumita executie.

Aceasta postare a fost editata de steelmind: 05 May 2017 - 12:52 AM

0

#25 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 8997
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 05 May 2017 - 03:20 AM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 10:15 PM, a spus:

Surubul cu bile si monturi-le de capete sunt ok. Numai capetele fac mai mult decat platesti.
Dar ai grija, ca chinezoii sunt obisnuiti sa puna preturi mici, si sa te umfle la transport.

Eu i-am recomandat Banggood deoarece transportul este gratuit pentru Canada. Sper sa fie asa si pentru Romania.
0

#26 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 8997
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 05 May 2017 - 03:55 AM

Am verificat. Transportul este gratuit si in Romania.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: Surub cu bile.jpg

0

#27 Useril este offline   nickrvl 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 288
  • Inregistrat: 18-November 16
  • Gender:Male
  • Location:Rm Valcea

Postat 05 May 2017 - 08:43 AM

Vezi postareadan_mitea, la 05 May 2017 - 03:55 AM, a spus:

Am verificat. Transportul este gratuit si in Romania.


Pentru produsele astea se plateste vama sau livreaza direct curierul?
In cat timp ajung?
Mai sant si alte costuri neprevazute in afara de ce este pe site? poate TVA?
0

#28 Useril este offline   florianmro 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 391
  • Inregistrat: 10-May 16
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 05 May 2017 - 09:15 AM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 09:39 PM, a spus:

Eu zic asa, a trecut vremea cand se faceau cnc-uri din hartie doar ca sa invatam meserie.
Daca tot vrei sa te apuci de ceva micut (adica bijuterie), apucate cu drag si spor.
Motoarele pe care le-ai prezentat de la tekro nu-si au rostul in masinaria asta. Iti trebuiesc motoare nema 17 de calitate, drivere profi pentru ele, ghidaje liniare cu patine cu bile de 9mm sau 12 latime, suruburi cu bile de 8mm sau 10 diamtru si profile aluminiu seria 30mm.
Si-ti va iesi exact ce vrei. Poti sa-l folosesti si la cablaje, si la bijuterii, si dentar, si la neferoase, etc
Exact ca in poza de mai jos. Este prezentat un surub cu bile de 8mm diametru, cursa de lucru fix 300mm, motor nema 17 cu 3 rotoare de 0,9Nm, suport piulita industrial, etc
Mai bine strangi niste bani si te duci in timp mai lung cu constructia lui, decat sa te grabesti ca fata mare la maritat.

ps- mai in forta lucreaza motorul pe rola de curea decat la actionarea surubului cu bile.

Astea sunt suruburi cuplate direct in axul motorului , practic nu exista cupla .Am mai vazut pe undeva pe Bay parca . O solutie buna ce ofeea o precizie ridicata . Care este sursa pozei ?
0

#29 Useril este offline   cnc_step 

  • SUPER Membru
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 642
  • Inregistrat: 17-January 11
  • Gender:Male
  • Location:Bucharest

Postat 05 May 2017 - 09:37 AM

Vezi postareaflorianmro, la 05 May 2017 - 09:15 AM, a spus:

Astea sunt suruburi cuplate direct in axul motorului , practic nu exista cupla .Am mai vazut pe undeva pe Bay parca . O solutie buna ce ofeea o precizie ridicata . Care este sursa pozei ?



Suruburile sunt ale mele, am 10 buc, sunt de inalta precizie, poza este facuta la mine in camera de fiare.
Si vreau sa incep sa fac o serie de 3-4 cnc-uri de cablaje mai diferite (adica sa-ti placa sa lucrezi pe ele).
Cred ca o sa le pun si cate o dioda laser de 3-4w, pentru gravari mici.
Dar mai am un pic de treaba, si ma apuc cred ca de saptamana viitoare.
Suruburile asa aratau in faza initiala, cat si motoarele:

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: IMG_0455.JPG

0

#30 Useril este offline   Bejan-Adi 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 03-May 17
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 05 May 2017 - 10:37 AM

Vezi postareamincof, la 04 May 2017 - 10:15 PM, a spus:

Surubul cu bile si monturi-le de capete sunt ok. Numai capetele fac mai mult decat platesti.
Dar ai grija, ca chinezoii sunt obisnuiti sa puna preturi mici, si sa te umfle la transport.
Sinele Hiwin MGN sunt ok.
Iar restul, adica suruburile trapez, incearca sa uiti de ele daca nu sunt universal lead screw.

De aseară tot stau și ma gândesc cum voi prinde șurubul cu bila pe acele profile de aluminium și să-l pot alinia cu patinele de pe ghidaje...
Ghidaj+pagină =13 mm inaltime pe când carcasa rulmenților de la capetele șurubul undeva la 3 cm...
Ar fi mult mai ușor sa folosesc în loc de patine acele bare de 12mm... Aștept ceva păreri
0

Arata acest topic


  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro