Modelism - RHC Forum: mecanica de plotter - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

mecanica de plotter

#1 Useril este offline   Ola 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 21 July 2003 - 06:32 PM

Caut de ceva vreme mecanica de la un plotter de masa ( nu din ala cu tambur). Ma poate ajuta cineva?
E vorba shi de bani...
0

#2 Useril este offline   Flop 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 7

Postat 21 July 2003 - 06:41 PM

Ce vrei sa faci cu ea?
Ce insemna la tine mecanica de plotter?
0

#3 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 22 July 2003 - 07:07 AM

Cred ca cel mai bine este daca te apuci de construit, de cumparat cred ca te costa mult. Tu ii spui mecanica de ploter dar de fapt cred ca vrei mecanica de CNC (din cite stiu eu ploterele au toate tambur pentru ca toate tiparesc de pe role de hirtie) si astea sint scumpe.
Poate te-ar ajuta sa iei legatura cu Bitex, el spunea ca se mai ocupa si de lucruri din astea la faculta.
Sint si pe net destul de multe realizari de asa ceva (de desenat cablaj, gaurit, taiat polistiren...).
0

#4 Useril este offline   Ola 

• Nou venit
  • Pip

Postat 22 July 2003 - 02:00 PM

Mecanica de la un plotter de masa inseamna motoarele pas cu pas si axele pe cale le misca ele.
Am vazut shi eu ca sunt pe net idei shi scheme, dar sunt aproape imposibil de realizat fara un strung.
Poate e cineva interesat si ne combinam la un cutter de poliester. Totul e pus la punct mai putin partea mecanica ( totul insemna de la soft sub Acad la drivere, interfata Lpt-motoare si restul..)
0

#5 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 22 July 2003 - 11:40 PM

Sa sti ca si eu caut asa ceva si acum m-am lasat pagubas pentru ca m-am convins ca nu o sa gasesc la un pret care merita platit, deci pina la urma tot la versiunea in care imi construiesc eu jucaria ramin, deci ar fi citeva chestii, eu vreau ceva de precizie ceea ce inseamna ca imi trebuie ghidaje cu bucsi cu bile si suruburi cu bile pentru actionare, am fost la SKF si m-am interesat preturile sar peste 1000$ pentru ce imi trebuie mie (deci in nici un caz nu-s de mine), de unde am tras concluzia ca trebuie sa ma interesez pe piata romaneasca de asa ceva, produs autohton, daca esti deci din bucuresti si ai pofta sa pierzi timpul la telefon poti sa incerci sa vorbesti cu cei de la TITAN COMPONENTE DE PRECIZIE SA, care fac sau faceau asa ceva, eu nu am mai avut rabdare sa ma paseze de la un serviciu la altul pentru ca nimeni nu stie nimic, minutul de interurban fiind destul de scump prin telefon, si de obicei astfel de convorbiri se extind la 15-20 de minute, dar oricum daca afli de ceva poti sa imi spui si mie ca sunt curios, si sa stii ca nu iti trebuie nea aparat un strung (adica depinde de ceea ce vrei sa faci) eu daca mai stau mult sa clocesc ideea am sa trec pe ghidaje cu rulmenti de mixer sunt mici si ieftini cam 20000 lei bucata, rulmenti ce ruleaza pe un profil din aluminiu, si pentru actionare surubul clasic fi8 si fi12 de 1m lungime care se gaseste in toate depozitele de materiale de constructii si costa intre 50 si 70 de mii metrul, oricum astept cu nerabdare sa imi spui si mie ce vrei sa construiesti, eu la capitolul acesta am spus sa nu mai reinventez roata si sa folosesc ceva ce e deja dezvoltat.
Pe curind
0

#6 Useril este offline   One 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 192
  • Inregistrat: 22-July 03

Postat 23 July 2003 - 11:36 AM

Nu vreau sa va descurajez, dar ghidajele pentru plotter sunt cel mai greu de realizat. Personal,vreau sa fac o masina de gaurit si frezat in coordonate si ma confrunt cu astfel de probleme. De asemenea, acum repar un plotter pentru industria textila, care tipareste pe hartie lata de 2 m si se misca pe x-y, nu ca plotterele mici, la care se misca hartia pe X. Motoarele sunt actionate la 100-150V. Pentru ceva mai mic, se poate recupera mecanica de la o imprimanta matriceala defecta. Ma intereseaza un schimb de idei.
Pentru a inventa ceva ai nevoie de o imaginatie bogata si o gramada de gunoi. Thomas A. Edison (1847 - 1931)
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 23 July 2003 - 03:13 PM

Si pe mine ma intereseaza un schimb de idei ca numai atâta fac zilele astea. Poate revin mai repede acasa si trecem si la amanunte.
Cu partea mecanica nu-s mari probleme. Totul e legat de dimensiuni. Probleme mari o sa ai cu precizia de pozitionare la dimensiuni mari. Intervin in calcul: dilatarile termice, elasticitatea elementelor de transmitere a miscarii sau pretul foarte mare al unor repere. Se poate folosi drept cale de rulare profil de aluminiu placat cu otel si rectificat bine, sau bara masiva de otel rectificata.
Dimensiuni mari inseamna de la 1000 mm in sus. In jos, poti sa faci orice cu orice.
Parti mecanice mici am facut, motoare am adunat, soft de comanda am facut, amplificatoare de putere pentru motoare am facut, PC special pentru asta am. Ce trebuie acum e sa fac sa se pupe in bot cât mai bine toate astea. Am de modificat partea electronica si inca mai umblu la schema. Soft bun am vazut si pe net. Motoare mari cred ca gasesc pentru ce imi trebuie. O sa fie de umblat la compromisul viteza de lucru-precizie de pozitionare. Sa nu mai dau banii pe o scula industriala o sa folosesc pentru frezare in lemn un motor de aspirator ceva mai usor sau caut ceva si mai usor si maresc frecventa pe la 400 Hz. Oricum tot nu scap sub 2-3 kg cu masa motorului. In caz exceptional o sa merg pe turbina (pneumatica) pentru prelucrarea mecanica. Si ca sa sar la alta problema, cred ca pentru pozitionare e mai bine sa trecem la servomotoare. Au tot ce trebuie: putere, viteza, precizie, se comanda relativ usor. Astept reclamatii. Una chestie e clara: nu poti avea productivitate fara comanda numerica. De 1 an numai vorbe. Sa vedem si poze cât mai curând!!!!!!
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   Ola 

• Nou venit
  • Pip

Postat 23 July 2003 - 03:58 PM

Cred ca vorbesti de lucruri prea mari .. Eu nu vreau decat sa tai poliester cu o precizie sa zicem de 0.3 mm. Pentru asta nu cred ca trebuie neaparat ghidaje cu bucsi cu bile sau alte minuni.
Am incercat si am reusit sa fac o axa care are 2 bare de ghidaj iar in mijloc un surul lung cuplat direct la motor. Insa aici m-am oprit pt ca e greu sa imbini 2 asemenea axe fara sa ai joc..
Bitex, poate luam legatura cand apari prin Buc. ( o sa plec si eu in concediu pe 6..) si stam de vorba putin. Oricum tu ai lucrat ceva si la partea electonica, probabil ca te pricepi. Eu nu m-am complicat asa tare.. Cu LPT-ul e ceva mi usor.. Am folosit un circuit (ULN 2003..) si merge bine..
In schimb mecanica e dezastru.. Am vorbit cu cineva de la o firma care se ocupa cu asa ceva, dar mi-a zis ca e f. ocupat si sa mai astpt.. probabil nu iese nimic.
0

#9 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 July 2003 - 04:18 PM

O sa vorbim. Precis mai deschide cineva subiectul. La mine, primul model bun vreau sa fie pentru lemn. Nici eu n-am nevoie de precizie foarte mare. E cel mult frezare 3D in lemn si atât. La prima vedere s-ar parea ca la ce zici tu sunt probleme mai mici. Partea cea mai nasoala, cu care trebuie sa incepi e asta: dimensiunile de gabarit ale semifabricatului de prelucrat. Ca am facut eu ceva mai demult si mi-am zis cam asa: sa fac o masina de gaurit in coordonate. Era doar un proiect pentru master, nimic important. Doar ca totul era un mare ghiveci. Sa nu scurtez ghidajele, ca poate nu mai gasesc altele, sa am o suprafata de lucru cât mai mare, desi n-am vazut niciodata circuite imprimate format A3, sa incapa totul pe o placa pe care o aveam la ora aceea, sa incapa pe aceeasi placa si motoarele, sa fie ingust (adica sa nu pun motoarele sub placa ci pe ea), sa am increment cât mai mic, sa obtin si viteza mare si multe altele. Ghiveci curat, nimic concret. Exact asta a iesit. Ploter curat, nu masina de gaurit. Ba mai mult, n-am mai folosit scula ca nu a mai fost cazul. Mi-am schimbat si tehnologia de producere a circuitului imprimat. E fain asa: dimensiuni concrete, tai ce e de taiat, scurtezi ce trebuie... Faci proiectul perfect si te tii de el, nu tot felul de mânareli pe acolo, lasa ca daca merge si mai mare nu-i rau, daca se poate si asa e tare bine... Si mai e una buna: dupa ce-l faci sper sa-l si folosesti, ca al meu a stat un an dupa un dulap si acum l-am demontat complet. Aproape...
0

#10 Useril este offline   URK 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 163

Postat 25 July 2003 - 12:14 AM

Cred ca cel mai bine este sa insistati sa va raspunda Flop care a cumparat trei plotere masa, din institutele de proiectare bucurestene si le-a transformat in freze numerice si ploter cutter cu mult succes dupa multe ore de proiectare si conceptie. Sunt perfect funtionale, produc, si au o fiabilitate extrordinara. Am reusit sa taiem chiar si ergal cu o precizie uluitoare.
As putea spune ca este cel mai documentat om pe care il cunosc in domeniul acesta.

Bafta
URK
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 25 July 2003 - 11:56 AM

Am sa incerc sa iau legatura cu flop. Cred ca voi reusi numai cu un mail, ca intra rar pe forum. Acum depinde si daca are timp de pierdut cu incepatorii, ca mine...
Multumesc pentru informatie.
Spor la treaba!
0

#12 Useril este offline   bilutza 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 29-January 03

Postat 31 July 2003 - 11:33 AM

Lamuriti-ma si pe mine mai in amanunt cum faceti voi cu softul ca eu cu asta imi bat capul de ceva vreme.
Demontez orice!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu