Modelism - RHC Forum: acord? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

acord? acord al emitatorului..

#1 Useril este offline   defectul 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 10-December 02

Postat 13 December 2002 - 05:28 PM

odata cu scimbarea cristalelor emitatorul trebuie acordat pe noua frecventa.
de ce?
hai sa dezbatem
asta da subiect.........
de ce antena trebuie scosa de fiecare data si de ce citeodata cind punem alt set de cristale bateria tine mai putin.
sau cum se calculeaza o antena la receptor si la emitator..........
e important?
avionul tau iese de la insotire.......de ce ,doar ai acumulatorul bun si incarcat
cu stima defectul :)
0

#2 Useril este offline   S62i 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 280
  • Inregistrat: 24-May 02

Postat 13 December 2002 - 09:15 PM

Cateva sugestii:
-antena este de obicei calculata ca avand lungimea egal cu lambda/2 sau lambda/4 din lungimea frecventei purtatoare a emitatorului
- ea formeaza un circuit acordat LC -serie -( evident cu un condensator aflat in emitator ) pe frecventa de emisie pentru a asigura transferul maxim de putere dinspre etajul final la antena.
- cu cat se transfera mai multa putere spre antena se obtine un randament de conversie a energiei din sursa in energie utila radiata mai mare,deci o raza de actiune mai mare a tandemului receptor emitator.
- daca acordul antenei cu etajul final nu este OK cresc foarte mult pierderile in etajul final ( ce se incalzeste degeaba) si campul radiant este mai mic .
- lucrul acesta cu acordul antenei este valabil si in receptoare unde se resimte prin scaderea sensibilitatii la un acord nesatisfacator.

Succes
Iulian
0

#3 Useril este offline   defectul 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 10-December 02

Postat 14 December 2002 - 02:30 PM

deci,creste considerabil distanta de insotire atunci cind avem emitatorul acordat cu cristalele puse si scade si consumul de curent..........
solutia ar fi sa facem semn pe spicul antenei pentru fiecare cristal pus,sau sa reglam de fiecare data emitatorul...
deci avem nevoie si nu ar trbui sa lipseasca un undametru nu?
modelisti ,cam toti nu par interesati de aspectul asta........care e destul de important
eu personal folosesc si merge bine un mic instrument de la un cas vechi o dioda si o bucla si asta e
0

#4 Useril este offline   S62i 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 16 December 2002 - 09:20 PM

In linii mari cam asa ceva dar se poate apela si la scule mai sofisticate un pic ( mai industriale vreau sa zic) ca sa iasa mai bine treaba asta!
Salutari
Iulian
0

#5 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 17 December 2002 - 08:31 AM

folosind canalele recomandate de producator (care sunt de ordinul zecilor) nu este nevoie de nici un fel de reglaj, undametre, frecventmetre, spice, etc...doar schimbarea perechii de cristale si atat! Daca doriti alt domeniu de frecvente (de ex din 27 in 35MHz) trebuiesc scoase din spirele bobinelor...asta deja nu mai e reglaj, e modificare!!!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 17 December 2002 - 08:31 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#6 Useril este offline   leo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 312
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 17 December 2002 - 10:26 AM

Ce spune S62 si Marinaru este OK.
Nu uita ca fabricantul cind face emitatorul si receptorul de ex. in banda de 35 MHz: pentru aero ceea ce reprezinta spectrul incepind cu canalul 61 -35.010 MHz pina la canalul 80 35.200 Mhz, foloseste o frecventa medie din acest spectru pentru acord. Ecartul este in jur de 100 KHz.
Teoretic ar trebui sa acordam partea de RF din emisie si receptie de fiecare data cind schimbam cristalele de cuart, practic acest lucru nu se face deoarece pierderile sunt foarte mici si acordarea este laborioasa (ar trebui scurtate sau lungite antenele foarte putin) .
Ceea ce tu ai, probabil este un reflectometru care masoara undele stationare din antena, presupun.

Deci cum a spus Marinaru se pot schimba fara probleme cuarturile numai din aceeasi banda, schimbarea benzii se face prin modificarea in etajul de RF a circuitului RC de acord si eventual si a oscilatorului daca benzile sunt departate.
De regula daca avem oscilatii etajul final consuma in jur de 180-200 mA, dar problema este cit din putere se transmite antenei si cit se pierde cu unde reflectate in antena, armonici pe fundamentala, etc.
Nu lasa pe maine ce poti strica astazi!
0

#7 Useril este offline   S62i 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 17 December 2002 - 11:53 AM

Leo nu cumva stii cum sunt alocate toate benzile de telecomenzi si care sunt canalele in fiecare banda ( eventual primul canal si care este ecartul) ?

Salutari
Iulian
0

#8 Useril este offline   leo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 312
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 17 December 2002 - 12:35 PM

Incerc sa pun cite ceva, nu mai stiu in Romania care sunt frecventele oficiale, dar producatorii cam asta folosesc:

1. Banda de 27 MHz: de la 26.995 canal 4 - 27.145 canal 19 (ecart de 10 KHz intre canale), 27.195 canal 24 si 27.255 canal 30.

2. Banda de 35
- banda A pentru aero 35.010 canal 61 - 35.200 canal 80;
- banda B pentru aero 35.820 canal 182 35.910 canal 191

3. Banda de 40
- aero, navo, car: 40.665 canal 50 - 40.695 canal 53;
- navo, car : 40.715 canal 54 - 40.785 canal 59, 40.815 canal 81- 40.985 canal 92.

Mai exista banda de 72 MHz.
Nu lasa pe maine ce poti strica astazi!
0

#9 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 17 December 2002 - 02:13 PM

27, 72 sigur si 35 SAU 40 (nu am raspuns provocarii deoarece nu mai sunt sigur!!)....daca ai ocazia, fugi de 27...de fapt, n-ai sa vezi scule profesionale in 27MHz...!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 17 December 2002 - 02:14 PM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#10 Useril este offline   S62i 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 17 December 2002 - 04:25 PM

Merci Leo si Marinare ,cred ca totusi banda de 72Mhz nu-i inca aprobata la noi.
Salutari
Iulian
0

#11 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 19 December 2002 - 01:23 PM

Salutare, am "aterizat" si eu pe aici... Sunt pasionat de tot ce tine de radiofrecventa si teleghidonaje. Odata, mai acu cativa ani, am facut o mica masinuta care s-a dezintegrat in urma unui impact.

Ce vreau sa spun este ca, pentru reglaje radio, este nevoie de un adevarat banc de lucru, din care sa nu lipseasca un frecventmetru, un undametru cu absorbtie, un reflectometru si un generator de semnal in gama de frecvente in gama operativa.

Acesta este un minim de echipamente de masura si control (SMC-uri, deh!) ce se cer completate si cu diferite scule.
Aceasta despre partea de radiofrecventa... Ce s-a scris aici, ca acordul antenei este foarte important, este pe deplin adevarat, dar mai sunt cateva lucruri de spus despre randamentul antenelor!
De exemplu, desi marea majoritate a antenelor sunt "taiate" (acesta e termenul) in l/4, un randament sporit (dublare a puterii aparent radiate) se poate obtine cu antena 5l/8. Ati prins ideea?

Doi... Automatizari... Se pot face o multime. O idee: Exista camere ce livreaza semnal compozit PAL, a/n sau color, cu care se poate modula un mic transmitator in ultrascurte. Semnalul poate fi receptionat apoi pe un mic TV portabil sau imprimat pe un video. Ce parere aveti?

mALKO
[...sunt curios si de aceea am nasul in bandaje...
0

#12 Useril este offline   andrixnet 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 16-June 03

Postat 25 June 2003 - 09:27 AM

S62, la 13 Dec 2002, 21:15, a spus:

Cateva sugestii:
-antena este de obicei calculata ca avand lungimea egal cu lambda/2 sau lambda/4 din lungimea frecventei purtatoare a emitatorului

De fapt toate antenele de emisie din R/C sunt niste antene micute adaptate fortat cu bobina de crestere a lungimii electrice a antenei.

Partea asta o poate explica orice radioamator facand comparatia intre o statie fixa cu antena corespunzatoare si o statie portabila.

lambda/4 in 27MHz de exemplu este cam 2.75m
A vazut cineva vreodata o antena de 2.75m la o statie de 27MHz?

Unul din motivele pentru care e foarte dificil sa faci o statie R/C in casa e pentru ca ai nevoie sa faci niste adaptari foarte precise in limite foarte stricte. Si evident, cu o complexitate minima.

Odata cu schimbarea cuarturilor, ar trebui reglate din nou toate reglajele din calea de inalta frecventa din receptor si emitator, pentru rezultate optime.
Mici reglaje sunt in ordine si la circuitele oscilante LC, si la filtre, si la lungimea antenei, si la adaptarea antenei.
Si astea le faci cu experienta de radioamator si aparatura de masura specializata.

Fabricantul in general regleaza statiile pe o frecventa centrala si reglajele permit cuarturi in gama alocata respectivelor statii, cu o oarecare variatie a razei de actiune.

Acum, sa zicem, depinde si cat de mult conteaza, sa obtii o raza de actiune sigura de 550m in loc de 500m daca schimbi cuarturile.

De fapt ai obtine semnificativ mai mare imbunatatire cu o antena fixa, bine construita si adaptata. (desi e ceva destul de laborios sa cari dupa tine...)
Eu ma joc
0

#13 Useril este offline   andrixnet 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 16-June 03

Postat 25 June 2003 - 09:30 AM

leo, la 17 Dec 2002, 12:35, a spus:

Incerc sa pun cite ceva, nu mai stiu in Romania care sunt frecventele oficiale, dar producatorii cam asta folosesc:

1. Banda de 27 MHz: de la 26.995 canal 4 - 27.145 canal 19 (ecart de 10 KHz intre canale), 27.195 canal 24 si 27.255 canal 30.
[...]

As fi foarte curios sa stiu care sunt alocarile oficiale din Romania.

Pentru Uniunea Europeana, am pus pe web mai demult tabelele pe care le-am gasit in prospectele de la niste telecomenzi.

Alocarea frecventelor pentru telecomenzi in EU
Eu ma joc
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu