Acum vei avea o groaza plus 1 pareri :D
1. daca folosesc pt. incarcare un charger mai de calitate [power peak 400 de la robbe ] prelungesc viata acumulatorului?
Nu neaparat. Chargerul poate fi mai de calitate, dar daca depaseste specificatiile de incarcare ale acumulatorului, nu-i va prelungi viata. Compara specificatiile.
2.este obligatoriu sa descarc complect acumul. inainte de a l incarca si cum o pot face cel mai usor ?
Nu neaparat. Asta era valabila la NiCd pentru a preintampina efectul de memorie. NiMH cica nu mai au memorie, dar ca sa nu-i supraincarci trebuie ori sa folosesti un incarcator inteligent, ori sa ii descarci complet ca sa poti calcula corect timpul de incarcare.
3.sunt buni acumulatorii SUN POWER?
Nu stiu. Cauta pe rcgroups.
4.incarcatorul trebuie sa "scoata" exact aceiasi tensiune [7.2 V] ca cea scrisa pe acumulat. sau poate fi mai mare sau mai mica?
Asta e ca apa care curge printr-un furtun dintr-o galeata in alta. Ca sa curga, una dintre galeti trebuie sa fie mai sus. Asa si cu incarcarea. In gol, tensiunea incarcatorului trebuie sa fie mai mare decat cea a acumulatorului. Inca ceva. 7.2V e tensiunea nominala ptr un pac de 7.2/1.2=6 celule. Tensiunea maxima pe celula poate ajunge pana la 1.4V, deci sa nu te mire daca imediat dupa incarcare vei masura 6*1.4=8.4V. Incarcatorul in gol trebuie sa scoata mai mult de 8.4V
5.este bun si un incarcator mai simplu[ex. modelul din foto]?
Da, cu conditia sa nu ii uiti la incarcat mai mult decat trebuie. Eu incarc destul de des cu o sursa de laborator home made si o rezistenta serie, dar am grija sa nu-i tin mai mult de 14..15 ore cand incarc cu 0.1C.
6.cum calculez timpi de incarcare pt. a nu afecta sau scurta viata acumulat. ?
Timpul de incarcare, daca acumulatorul este descarcat complet, se calculeaza ca raportul dintre capacitatea acumulatorului si curentul de incarcare inmultit cu un factor de aprox 1.2...1.4 care reflecta randamentul incarcarii. De exemplu, un acumulator de 3000mAh pe care il incarci cu 500mA va trebui tinut 1.3*3000/500=aprox 8 ore. De fapt la terminarea incarcarii acumulatorii incep sa se incalzeasca. Daca nu folosesti incarcator inteligent care detecteaza terminarea incarcarii, este recomandabil sa incarci mai lent. In felul asta, chiar daca uiti accu mai mult, nu va avea de suferit.
7.daca pt. acumulat. de mai sus folosesc pt. incarcare curentii de amperaj mai mare pt a grabi incarcarea [precizez ca pe majoritatea nu scrie timpul de incarcare ] exista vre o problema?
Parerile sunt impartite, dar eu cred ca e preferabil sa incarci lejer, sa nu fortezi. Si asa accu sunt maltratati la descarcare. Macar la incarcare sa fie menajati. ca regula generala eu prefer s aincarc undeva intre 0.5...0.7C, C este capacitatea.
Eu am facut niste experiente cu un set de acumulatori pe care i-am incarcat rapid si lent, 5 cicluri in total si am trasat graficele de descarcare in excel. Capacitatea rezultata la descarcare a fost mai mare in urma incarcarii lente comparat cu incarcarea rapida. Descarcarile s-au facut in aceleasi conditii.
Bafta!
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 06 September 2006 - 05:55 AM