Odata cu venirea verii, am reconsiderat acest proiect si am zis sa ma apuc de treaba.
Sa recapitulez in ce consta acest proiect, poate nu am spus chiar tot: un vehicul zburator, care sa poata fi controlat de la distanta medie, sa zicem 1-10km. Intrucat la aceasta distanta este aproape imposibil controlul vizual, se impune transmiterea la punctul de comanda a parametrilor care descriu miscarea unui avion. Aparatul trebuie sa zboare cat mai constant, fara miscari acrobatice, fara decolare sau aterizare complexa. manevrele trebuie sa fie simple, line. Aparatul nu trebuie sa se stabilizeze singur, scopul constructiei nu este pilotul automat. Comenzile vor fi manuale, dar masuratorile pozitiei si traiectoriei ar trebui realizate cu o acuratete suficienta pentru a putea controla ansamblul.
Primul lucru pe care l-am constientizat a fost ca nu voi reusi sa realizez din prima aceasta constructie. Sigur voi realiza mai multe modele, bineinteles fiecare fiind perfectionarea celui anterior.
Al doilea lucru ar fi faptul ca va trebui sa construiesc cateva sisteme de control reutilizabile si altele experimentale, pe care le voi inlocui daca nu voi fi multumit.
Al treilea lucru pe care sunt constient ca imi este necesar ar fi plecarea de la modele simple si verificate spre modelul pe care il doresc.
Cativa dintre forumisti mi-au dat ideea de a construi un vehicul pe sol, care sa se ghideze singur, dupa care sa construiesc un model zburator. Intentia lor este buna dar, dupa cum am spus, exact comenzile de zbor care ma interezeaza a fi controlate de la distanta lipsesc pe un vehicul terestru. Totusi, o sa folosesc aceasta idee de vehicul "initial", mai intai voi construi un model functional, telecomandat, caruia ii voi adauga treptat aparatura de masura si transmisie la sol a datelor, dar si aparatura de lucru (in principiu camera foto). Aceasta aparatura de masura ar trebui sa fie perfectionata in timp.
Nu voi realiza foarte repede acest model, din cauza ca timpul liber este limitat, dar sper ca in aceasta vara sa realizez macam modelul initial. Voi mai avea nevoie de ajutor si de aceea o sa mai apelez la bunavointa voastra de a-mi impartasi din experienta.
Aceasta postare a fost editata de One: 03 June 2007 - 11:19 AM
Pentru a inventa ceva ai nevoie de o imaginatie bogata si o gramada de gunoi. Thomas A. Edison (1847 - 1931)