Salutari!
In primul rand felicitari echipei ce a realizat proiectul respectiv!
Imi permit sa intreb cateva lucruri deoarece sunt direct interesat in domeniul acesta; nu am activat in Romania in domeniul tintelor anti-aeriene si de aceea nu cunosc anumite lucruri deci e posibil ca anumite intrebari sa nu fie la locul lor dar m-ar interesa oricum raspunsurile. Daca anumite informatii reprezinta secrete sau informatii de interes comercial nu insist si doar mentionarea acestui aspect va clarifica lucrurile.
1.) ce scenarii de antrenament are armata romana pentru tragerile anti-aeriene?
2.) sunt proiectate aceste tinte pentru antrenamente de trageri cu rachete anti-aeriene? Sa luam drept exemplu racheta Volhov ce exista, inca, in dotarea armatei romane.
3.) au posibilitati de montare si operare in conditii de contramasuri electronice? bruiaj activ/pasiv?
4.) nu am reusit sa gasesc in mesaje, dar care este altitudinea maxima de operare? viteza este limitata la 250 km/h?
Intreb aceste lucruri deoarece in US am avut de curand un studiu facut de catre DoD (echivalentul ministerului armatei din romania- departamentul de aparare) si a rezultat ca tinte de genul celor prezentate de dumneavoastra ar avea caracteristici reduse pentru antrenamentul anti-aerienei de astazi mai ales in conditiile de artilerie moderna cu posibilitati de corectie a tirului in mod cvasi-dinamic. In acelasi timp probabil anvelopa de zbor a unui astfel de model este extrem de limitata pentru posibilitatile unei anti-aeriene bazate pe rachete (chiar si cele de tip Volhov... sau nu?). O concluzie a acelui raport aparuta destul de mult prin mass media (din pacate este nepublicabil pe un astfel de forum in intregime) este ca tintele anti-aeriene pentru un antrenament efectiv al anti-aerienei trebuie sa aiba posibilitati de bruiaj activ/pasiv, zbor in mediu de contramasuri, rata de supravietuire mare in aceleasi conditii de bruiaj activ/pasiv, precum si posibilitati dinamice (viteza de zbor/inaltime) cu mult peste posibilitatile unui model propulsat de motor cu piston. De altfel in US se folosesc de multa vreme avioane la scara 1:1 drept tinte anti-aeriene. Este o afacere scumpa si nu m-as gandi in Romania la un astfel de sistem; chiar US ramane fara avioane "de rezerva" si de aceea doreste dezvoltarea de tinte anti-aeriene autonome cu capabilitati ce pot sa asigure antrenamentul fortelor anti-aeriene la aceeasi coeficienti ca si antrenamentul cu tinte la scara 1:1.
Unele cerinte de ex. generate de think-tanker-ii pentagonului a fost tinte cu 70-140 metri pe secunda, posibilitate 40-60 minute, sa asigure functionarea in medii cu bruiaj activ in impulsuri si continuu de puteri de ordinul KWatilor precum si posibilitati de reconfigurare modulara pentru pacalire infrarosu/radar etc. De asemenea o cerinta curioasa (dar relativ usor de realizat...) este invizibilitate partiala dinamica radar- adica tinta, prin reconfigurarea anumitor lucruri sa poata sa asigure diferite amprente radar (dar modificarile sa aiba loc sub 30% din structura).
Spun/intreb toate acestea deoarece m-ar interesa unde s-ar clasa tinta descrisa mai inainte si in ce conditii ar veni in satisfacerea scenariilor de antrenament anti-aerian al armatei romane in conditii cu adevarat realiste. Afland aceste lucruri ar fi o sursa buna de informatii pentru mine pentru a vedea unde stam cu scenariile de lupta in cadrul armatei romane. Repet, nu am absolut nici o legatura cu armata romana si cunosc realitatile din armata romana probabil mai putin decat multi de pe forum ce au cel putin profesia tangenta cu armata romana; insa pot judeca anumite lucruri din perspectiva unui contractor civil cu USAF si NORAD si bineinteles ca astfel devin curios sa aflu mai multe si despre ai nostri.
MIG-29
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 24 July 2006 - 06:55 AM