Modelism - RHC Forum: Tot legat de acel regulator - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Tot legat de acel regulator

#1 Useril este offline   Vincent 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 574
  • Inregistrat: 16-July 05

Postat 20 July 2006 - 02:46 PM

In primul rind tin sa va multumesc pt. sugestiile voastre scurt si la obiect. Oricum cu ideile voastre "s-a mai facut lumina" in ceea ce priveste o eventuala rezolvare dar as vrea sa va mai spun un lucru si anume celalalte 2 MOSFET-uri canal P fiind practic lipite capsulele una de cealalta ( montare ergonomica!!!) nu am putut "sa le descoper" ce anume tip sunt oricum am inteles ca cele cu canal P sunt mai "slabe" la un regulator si oricum am constatat ca ele sunt produse in nr. mai mic ca tipuri si la curenti si puteri mai mici decit cele cu canal N (sursa : site-ul firmei IOR). Am incercat sa dau unul afara dar e aproape imposibil chiar si cu pompa de fludor, risc sa distrug cablajul care e dublu placat asa ca am renuntat la ideea asta. Cautind pe net am gasit ceva MOS-uri care probabil sunt compatibile cu cele din regulator, astfel ma gindeam la tipul IRF4905L (canal P cu Vdss=-55V, Rds(on)=0,02ohm, Id=-74A , Pd=200W) in locul gol pe cablaj aferent MOSFET-ului canal P dar nu stiu daca o sa-i placa regulatorului daca nu este acelasi tip cu ceilalti 2 existenti?? Intr-adevar configuratia MOSFET-rilor este cea "H" dupa cum m-am documentat (cu 4 pe forward si 2 pe reverse probabil?). Am atasat si o poza cu reg. in cauza .Se pot vedea gaurile libere pt inca doua MOS-uri. In concluzie e problema daca folosesc pt. canal P , un IRF4905L care poate sa nu fie la fel ca cele din circuit sau ce alt tranzistor ar merge mai bine pt. situatia data?

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-3-1153399600.jpg

Vicentiu

Tel. 0728286170
0

#2 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 20 July 2006 - 07:29 PM

Ce legatura e cu cele cu canal P? Mos-urile lipsa, pe cine dubleaza?IRL? Urmareste cablajul si spune-ne sigur. Totul devine confuz...

Costel

P.S.- Daca te uiti in datasheet-ul la tranzistorii pe care-i propui, vei vedea ca I(D-S) e jumatate la Vg-s= - 5V. Specificatiile acelea de curent sunt date la Vg-s= - 10V!!!
Eu zic sa scoti primul IRL, ca sa poti vedea ce sunt celelalte tranzistoare. Se face cu incarcare mare de fludor, incalzire concomitenta cu max 320 grade la letcon a tuturor terminalelor, si tragerea la cald a tranzistorului afara. Lasa pompa doar pentru curatat dupa aceea! Nu incerca sa-l scoti pin cu pin, ca iese cu metalizari cu tot! Numai la cald.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 20 July 2006 - 07:53 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#3 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 20 July 2006 - 07:36 PM

Pai ca sa mearga marirea curentului acceptat prin punerea de tranzistoare suplimentare, va trebui sa puna unul cu canal P si unul cu canal N si nu 2 de acelasi tip.

0

#4 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2006 - 07:43 PM

Pana nu stim exact despre ce tranzistori vorbim, nu pot emite o parere pertinenta. Am scris mai sus cum poate sa-l scoata. Pentru ca dublarea va merge pe diagonala, vor fi doi tranzistori diferiti, are dreptate @navigator, iar unul va fi sigur un IRL. Cel mai bine se vor impaca doi tranzistori identici in paralel, mai ales ca eu nu vad pe cablaj rezistentele de poarta, obligatorii cand se pun in paralel Mos-fet-uri.

Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 20 July 2006 - 07:46 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#5 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2006 - 07:54 PM

Si in cazul in care dublam doar doua brate ale puntii va trebui verificat ce se intampla cand servo e setat "reverse" in statie...

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#6 Useril este offline   Vincent 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2006 - 09:37 PM

Am citit cele spuse de voi si am dat fuga repede pe net unde am gasit o schema destul de laborioasa de ESC din care am selectat una din figuri in care se prezinta configuratia in punte H si dupa care am incercat sa fac o reconstituire folosindu-ma de cablajul ESC-ului meu si am ajuns la concluzia care se vede in poza atasata (ce este desenat cu pixul e ceea ce e in plus pe ESC-ul meu adik 6 MOSFET-uri 3 canal N cu 3canal P , rectific nu 4 cu 2 cum CREDEAM in mesajul anterior) oricum nu m-am inselat SIGUR cind am reconstituit schema electronica corelind sch. de pe net cu cablajul meu si avind la dispozitie si PDF-urile aferente pt. cele doua tipuri de MOS-uri de asta sunt 100% sigur. Si apropos de intrebarea lui Costel "Ce legatura e cu cele cu canal P? Mos-urile lipsa, pe cine dubleaza?IRL?" se monteaza (adauga) cite un MOS tip N respectiv P in plus pt. fiecare din cele doua deja existente care si ele sunt la rindul lor 2 canal N adik IRL2203NS si 2 canal P care nu stiu ce sunt din motive explicate in msj. anterior. Acum m-am facut inteles?! Cit despre IRF4905L este "cel mai gros" MOS canal P pe care l-am gasit la IOR (INTERNATIONAL RECTIFIER) cu rezistenta drena-sursa cea mai mica. Daca aveti voi alte sugestii privind alt tip de tranzistor canal P astept ceva concret.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-3-1153424257.jpg

Vicentiu

Tel. 0728286170
0

#7 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2006 - 10:07 PM

Citeaza

se monteaza (adauga) cite un MOS tip N respectiv P in plus pt. fiecare din cele doua deja existente care si ele sunt la rindul lor 2 canal N adik IRL2203NS si 2 canal P care nu stiu ce sunt din motive explicate in msj. anterior. Acum m-am facut inteles?!

Uite:

Citeaza

Pentru ca dublarea va merge pe diagonala, vor fi doi tranzistori diferiti, are dreptate @navigator, iar unul va fi sigur un IRL.

Configuratia in punte H presupune ca intr-un sens lucreaza cel din stanga jos cu cel din dreapta sus, iar pe celalalt sens dreapta jos cu stanga sus, conform schemei anexate de tine. Deci dublarea ARE sens si ESTE posibila numai pe sensul normal, fiindca, asa cum am mai spus, nu dai "blana" pe mars-ariere!
Pana acum curentul suportat de regulatorul tau, indiferent de ceea ce scrie pe prospect, este curentul suportat de tranzistorul P-Mos. Adica in jur de 60-80A.
Ca sa fie eficient, sa minimalizezi efectul Miller si sa nu ai pierderi/ deschideri neliniare ale jonctiunii, trebuiesc dublati tranzistorii cu unii identici. Respectiv un IRL, si unul P-mos.
Eu am recomandat cum sa scoti primul IRL ca sa vezi ce tip este urmatorul P-mos, fiindca la IRL ai mai mult spatiu de manevra.

Citeaza

Eu zic sa scoti primul IRL, ca sa poti vedea ce sunt celelalte tranzistoare. Se face cu incarcare mare de fludor, incalzire concomitenta cu max 320 grade la letcon a tuturor terminalelor, si tragerea la cald a tranzistorului afara. Lasa pompa doar pentru curatat dupa aceea! Nu incerca sa-l scoti pin cu pin, ca iese cu metalizari cu tot! Numai la cald.

NU MERGE infipt un Mos potent acolo, daca nu stii ce ai deja acolo! Uita-te pe datasheet, CURENTII aia babani de D-S sunt dati pentru o ANUMITA tensiune grila-sursa!!! IRL sunt Logic-Level-Gate, adica obtii on/off la parametri cu un semnal cu amplitudinea in jur de 4,5-5Volti.
Ce spui tu,

Citeaza

Cit despre IRF4905L este "cel mai gros" MOS canal P pe care l-am gasit la IOR (INTERNATIONAL RECTIFIER) cu rezistenta drena-sursa cea mai mica. Daca aveti voi alte sugestii privind alt tip de tranzistor canal P astept ceva concret.
denota ca nu te-ai uitat la :

Citeaza

Daca te uiti in datasheet-ul la tranzistorii pe care-i propui, vei vedea ca I(D-S) e jumatate la Vg-s= - 5V. Specificatiile acelea de curent sunt date la Vg-s= - 10V!!!
Vezi intai fizic ce ai acolo pe post de P-mos, ca sa putem gasi ceva care cu adevarat se poate pupa cu el...

Bafta!

Costel

P.S.- este IR, International Rectifier, conform producatorului. IoR este un parc sau o balta/lac in Bucuresti. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#8 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 20 July 2006 - 10:31 PM

Vincent, te rog fa intocmai cum a zis Costel, caci alta cale nu ai, adica ori pui identici cu originalii ori renunti si-ti iei alt controler mai fortos, de fapt un "no limit" caci 14T x 2 ar echivala cu 7T (sper sa nu gresesc), deoarece motorul are 2 sirme in paralel care fiecare face 14 spire. Nu te juca caci la curentii astia mari, orice greseala sau improvizatie se traduce in fum.

Cit priveste

Citeaza

Si in cazul in care dublam doar doua brate ale puntii va trebui verificat ce se intampla cand servo e setat "reverse" in statie...
am un regulator LRP care nu functioneaza corect (aproape ca nu functioneaza) cu mansa setata pe "reverse". O fi softul scris de asa maniera ca sa nici nu mai incerc pe "invers". In schimb alt controler JR admitea.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 20 July 2006 - 10:35 PM

0

#9 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2006 - 10:43 PM

@navigator

Citeaza

am un regulator LRP care nu functioneaza corect (aproape ca nu functioneaza) cu mansa setata pe "reverse". O fi softul scris de asa maniera ca sa nici nu mai incerc pe "invers".

Depinde de cum este scris softul in controller si de ce tranzistori ai pe ramura puntii de reverse. Posibil chiar sa fie unul dus... Mai depinde si de ce functii are implementate, soft-start, fail-safe si alte cele... In orice caz, ar trebui ca atunci cand setezi pe reverse in statie, ca sa ai acelasi sens de rotatie, sa schimbi polaritatea motorului. In acest caz el va lucra pe "inainte" cu bratele puntii NE-dublate! Vei avea curent dublu in schimb pe reverse... De aceea am insistat pe releveul cablajului, dar e clar, mai ales ca cine a aplicat solderul a aplicat si un silk-mask cu inscriptii.

Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#10 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 20 July 2006 - 10:54 PM

Nu e defect nimic, musca-ti limba, te rog! Dar nu merge el cu tragaciul setat pe "invers" cum ma-m obisnuit la ala vechi, JR (odihneasca-se in pace). Dar nu-i nici un bai ca de abia acum m-am obisnuit si eu ca oamenii normali, sa accelerez impingind degetul. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif

0

#11 Useril este offline   Vincent 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2006 - 11:12 PM

Merci de timpul acordat si voi incerca sa scot tranzistorul P-mos sa-l identific in speranta ca daca ipotetic am tipul tranzistorului folosit in ESC-ul meu va merge treaba si voi putea controla motorul in cauza cu 14x2 spire Va voi tine la curent.

Pe curind si toate cele bune!
Vicentiu

Tel. 0728286170
0

#12 Useril este offline   Vincent 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 21 July 2006 - 03:27 AM

Am reusit in sfirsit sa vad ce fel de tranzistor e cel complementar si suna cam asa L2203NS (2buc) iar ceilalti 2 sunt 1RL2203NS , da vedeti bine ce am scris (unuRL2203 ci nu IRL) ca si eu cind am vazut chestia asta am ramas ca la dentist , in concluzie m-am linistit de tot , tranzistorii sunt facuti pe undeva in China sau Hong-Kong sub brand-ul IR-ului dar nu pot sa gasesc nici un PDF despre ei (cit de chitrosi sunt chinezii astia la niste chestii asta o stiam ) asa ca toata vorbaria asta a mea a fost degeaba si nu-mi ramine decit solutia sigura si singura sa-mi iau UN NOU REGULATOR MARE SI PUTERNIC. Oricum le-am trimis si 2 mail-uri cu solicitare de datasheet-uri la cele doua firme care am gasit ca produc tranzistorii cine stie poate raspund. Cam atit din punctul meu de vedere. Multam mult!

Toate cele bune!

Vicentiu

Tel. 0728286170
0

#13 Useril este offline   VRY 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 53
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 21 July 2006 - 01:10 PM

Navigator, 14T x 2 nu e deloc echivalent cu 7T, intr-adevar sunt doua infasurari in paralel de 14 spire dar suma sectiunilor celor doua infasurarui este aproximativ egala cu sectiunea infasurarii folosite la 14T x 1, de altfel exista si T x 3.
Vincent, sigur ca "UN NOU REGULATOR MARE SI PUTERNIC" rezolva rapid problema ta, mai ales daca electronica nu te pasioneaza, o alta solutie ar fi sa comanzi 6 MOSFET-uri de putere 3 canal N si trei canal P (in felul asta nu vei avea probleme de imperechere).
Si daca totusi te decizi sa cumperi alt variator e bine de stiut ca unul fara reverse e in general mai performant si mai rezistent.
Succes!
0

#14 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 July 2006 - 04:09 PM

Inseamna ca e clar: TOTI tranzistorii sunt IRL2203. Exista punti H care lucreaza bine mersi si fara canal P pe ramurile de sus. Se comanda doar diferit.

@Vincent.
La tranzistorii IRectifier Corp. daca apare ceva de formatul F000x sau L00XX se presupune imlicit ca este denumit : IRL sau IRF.
Faptul ca pun si alte litere in denumire denota capitalismul feroce care-i obliga pe comunistii chinezi sa scrie alte repere tehnologice in aceeasi stanta cu denumirea. In general, s-au scris topuri intregi de hartie despre cum sunt marcati tranzistorii originali IR. Concluzia mai multor baieti muult mai destepti ca mine a fost: Originalii sunt GRAVATI, nu scrisi. Si ajung rar de tot in Ro.

Ca sa elucidam problema si sa eliminam orice dubiu despre tranzistori, te rog ia si tu un Ohmetru sau tester pus pe Diode si verifica cei doi tranzistori pe care i-ai scos. Daca au aceleasi valori la aceeasi polaritate a testerului, putem afirma 99% ca sunt patru (4) IRL 2203. Si in acest caz vei mai plusa inca Doi (2) IRL 2203.

Asteptam.

Costel

P.S. - @ Buggy-man

Disputa despre curentii suportati de terminale/tranzistori e un non sens. Problema are mai multe laturi si mai multe interpretari! Cheia este faptul ca se utilizeaza PWM, la o frecventa destul de ridicata, de ordinul kiloherzilor. Ca sa analizam circuite reale. La fel, Ohm a zis: Curentul este Tensiunea / Rezistenta. La pack de sase, cu o rezistenta jonctiunii de ordinul miliohmilor, ala e curentul.(aproape de 80A)
Ca poate sau nu sa depaseasca curentul asta pe un conductor de 1mm2, din Cu, asta e alta treaba. Sunt cazuri si cazuri. Adevarul e pe la mijloc, ca de obicei.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 21 July 2006 - 04:10 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu