tesla coil ajutor
Postat 06 June 2006 - 10:21 PM
- esti sigur ca esti la rezonanta? Circuitele primar si secundar sunt acordate la aceeasi frecventa? Cum ti-ai calculat parametrii? Daca nu esti in rezonanta, tesla coil-ul va functiona ca un traf ridicator de tensiune, exact cum descrii tu.
Iata niste forumle pe care poti sa le folosesti ca sa afli daca esti in rezonanta sau nu:
http://users2.ev1.net/~nmyreality/tesla/TC.../TCFormulas.htm
Vezi ca toate dimensiunile folosite in formule sunt in inci (1 inci = 2,54 cm), ai grija sa faci transformarea. calculeaza inductanta bobinei secundare, capacitatea secundara (a bobinei si a electrodului de inalta tensiune), inductanta primarului si compara cele doua frecvente. Daca sunt apropiate e bine si trebuie sa cautam in alta parte , daca nu, a gasit defectul.
- condensatorul zici ca e facut de tine? cum ai masurat capacitatea? de multe ori ceea ce masori nu coincide cu cu valoarea reala si prin urmare nu ajungi la rezonanta. In general condensatorii facuti "homemade" nu sunt fiabili, au pierederi mari de energie prin corona, asa ca este mai bine sa construiesti un condensator de tensiune inalta folosind condensatori cumparati din comert.
-montajul trafului de linii cu un singur tranzistor nu furnizeaza suficienta putere pentru incarcarea condensatorului primar. in primul rand trebuie sa folosesti o tensiune continua (un traf de linii de la un TV color este ceea ce iti trebuie). in al doilea rand trebuie sa iti construiesti un driver de putere. iata un exemplu:
http://www.geocities...tcb/groyer.html
Cu montajul asta scoti dintr-un traf de linii intre 10-30 kV la un curent care poate merge pentru scurta durata pana la 10 mA. Bineinteles ca traful de linii nu va tine mult.
Mult mai eficare si mai solid in functionare este un driver cu bobina de inductie de la automobil. Cu un simplu condensator nepolarizat de 1-10 microfarazi si un dimmer (variator de putere rotativ) pe care il iei din magazin, poti sa faci o sursa de inalta tensiune foarte buna pentru alimentarea uni traf tesla micut....in nici un caz o gigantenie cum ai facut tu, cu secundarul de 45 cm. Un secundar de 20-25 cm este suficient. cu cat secundarul este mai gros cu atat ai nevoie de mai multa putere de introdus in circuit, ceea ce o bobina de inductie sau un traf de linii nu are cum sa iti dea. Uite un link pentru montajul cu bobina de inductie:
http://www.geocities...dualicpage.html
eu am folosit doua bobine cu secundarele in serie dar tu poti folosi numai una singura.
Cu driverul cu bobina de inductie poti sa obtii descarcari de la tesla coil de pana la 12-15 cm lungime
http://www.geocities...asil/tcxxa.html
Sa nu te astepti sa obtii descarcari kilometrice. Exista o relatie (formula lui Freau) care face legatura intre puterea consumata de instalatie (P) si lungimea maxima a scanteii care s e poate obtine (Lmax)
L max (in inci) = 1,77 * (rad patrata(P))
Cu bobina de inductie sau cu traful de linii sa zicem ca scoti 200 wati, deci lungimea maxima a scanteii dintr-un montaj foarte bine realizat ar fi de 60 cm....dar datorita pierderilor nu vei obtine in realitate decat 25-30 cm, in cel mai buna caz.
Fa-ti calculele si vezi daca esti in rezonanta.....
Succes.
Postat 08 June 2006 - 01:44 PM
am calculat si nu am ajuns la rezultat
si: am redus condensatorul i-am facut jos o spira conica si din bulan s-au acordat dar ac alta e problema e foarte slab cu traful de linii
urmatorul proiect il fac cu bobina de inductie
ms de ajutor
Aceasta postare a fost editata de loll: 08 June 2006 - 01:45 PM
Postat 09 June 2006 - 01:38 PM
Uite:
http://www.geocities...gtccontest.html
Vezi ca pe parcurs am incercat mai multe secundare pentru a obtine cel mai bun design. Urmareste si tu pasii...de la 1 la 14 si ia ce iti convine.
Cu un secundar de 14 cm diametru si peste 3700 de spire si cu condensator primar de pana la 300 nF, alimentat de un traf de linii color, se pot obtine in impuls unic descarcari de pana la 80-90 cm.
dar mult mai faine sunt variantele mai mici......
Postat 09 June 2006 - 09:20 PM
Secundarul tau este prea mare pentru sursa pe care o folosesti...este ca si cum ai incerca sa tragi un vagon pe calea ferata folosind o motocicleta. Ar fi bine sa incerci sa cauti un traf de inalta tensiune alimentat la 220 V (un OBIT de la un cuptor cu aprindere electrica, sau un NST de la neoane cu electrozi reci - lampi spectrale). Sigur este mult mai periculos, dar si rezultatele vor fi spectaculoase.
Postat 09 June 2006 - 11:12 PM
eu ma multumesc cu traful de linii azi am facut cu bobina de inductie ca la carte nu e acordat inca da m-am speriat si asa de puterea lui
si la inceput ma gandeam sa pun doua bobine de inductie
bine cei care vor sa obtina dita mai pot da eu inca nu vreau sa ajung sus
si intensitatea e era data incet si becurile incepeau sa inebuneasca..... apoi la max bine acordat :D
si ce as pute face ca mi se cam incinge bobina nu tare der totus????
Postat 10 June 2006 - 02:35 PM
Postat 11 June 2006 - 06:46 PM
http://www.geocities...asil/4kvtc.html
Sunt cateva tipsuri care trebuie stiute: limitare de curent (capacitiva sau inductiva la alegere), eclator multiplu pentru a stingere buna a arcului oscilant, capacitate primara suficient de mare pentru a evita "power arcing" in eclator, protectia circuitului primar pentru a preveni strapungerea transformatoarelor. In rest toate bune....
Ia si tu un domeniu free de pe www.geocities.com (15 Mb) si pune-ti pozele pe el.
Postat 13 June 2006 - 06:33 PM
- lungimea bobinata = 26 cm
- diametru = 4 cm
- nr de spire cu sarma de 0,2 mm = 1300 spire
- inductanta secundarului = 9405,37 microH
- capacitatea inter-spire = 3,7043 pF
Daca nu folosesti un electrod de inalta tensiune pus la capatul secundarului ( a carui capacitate se adauga), atunci frecventa de rezonanta a secundarului tau este 853,104 kHz
Ca sa calculez primarul, imi trebuie capacitatea condensatorului primar pe care il folosesti.
In general, pentru a avea o rezistenta ohmica cat mai mica in primar ar fi bine sa folosesti sarma de cupru cu sectiunea de 10 mm patrati (gasesti in bazar). Numarul maxim de spire nu se poate calcula decat dupa precizarea valorii condensatorului primar cum am mentionat mai sus.
In general este bina sa pleci cu un numar mare de spire (10-14), in cazul in care vrei sa folosesti si o capacitate secundara de tip toroid sau sfera. Acest lucru iti va usura acordul la rezonanta.
Eventual poti face rapid un primar din sarma de cupru izolata, cu 20 de spire, pe care sa il testezi in circuit, scotand cate o spira, pana cand atingi acordul de rezonanta. Dupa care faci primarul definitiv, din sarma de cupru desizolata, sprijinita pe suporti izolanti (pentru a face acordul cu un contact mobil).
Aceasta postare a fost editata de teslina: 13 June 2006 - 06:33 PM
Postat 16 June 2006 - 08:54 PM
Din fericire, avand semnal nemodulat, de banda larga, nu prea poate fi deosebit de generatorii industriali. Oricum, daca il pui in functiune in centrul orasului si este de putere, se va ridica intrebarea ce cauta o asemenea sursa acolo si in ce scop este folosita.
E mai bine sa nu stie vecinii (daca stai la bloc) cu ce te joci, pentru ca altfel vei fi responsabil de toate belelele.