Modelism - RHC Forum: cum fac o radio comanda - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

cum fac o radio comanda

#1 Useril este offline   asterx 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 27-April 06

Postat 27 April 2006 - 01:22 PM

salut am si eu o rugaminte am cautat pe net schite pt ca sa fac si eu o radiocomanda si nu am gasit nicaieri , va rog daca shtiti sa imi spuneti si mie unde gasesc si eu niste schite.
VA MULTUMESC!!!
0

#2 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 27 April 2006 - 01:32 PM

Uite aici cateva chestii legate de comanda proportionala, de joasa frecventa. O sa-ti dau si cateva linkuri cu partea de RF pt Tx si Rx.
Da', sigur o sa sara si ceilalti sa te ajute ! :)

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#3 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 April 2006 - 01:39 PM

Uite aici si niste discutii despre partea de RF. Iti prinde bine sa le parcurgi un pic sa vezi cam cum se pune problema si dpdv tehnic si practic si legal si formal si mai ales de ... utilizare in camp ! :)

Stima,
0

#4 Useril este offline   asterx 

• Nou venit
  • Pip

Postat 27 April 2006 - 03:00 PM

multumesc pt raspunsuri dar vreau sa fac o barcuta din fibra de sticla si vreau sa fac o radiocomanda pentru ghidarea barcutei
0

#5 Useril este offline   CristiM 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 22-January 03

Postat 27 April 2006 - 03:07 PM

Daca nu vrei sa o faci de amorul artei, mai bine cumpara. Parca era la vanzare o statie cu doua canale la 150 ron. Crezi cumva ca o faci mai ieftin???
2 fast 4 you 2
0

#6 Useril este offline   asterx 

• Nou venit
  • Pip

Postat 27 April 2006 - 03:14 PM

eu cred ca ies mai ieftin daca fac eu radio comanda dar nu am gasit nicaieri un kit sau o shema pt radiocamanda si daia intrebam daca shtiti voi vreun sait sau alt ceva.
0

#7 Useril este offline   CristiM 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 22-January 03

Postat 27 April 2006 - 03:20 PM

Eu zic ca iesi mai scump cand ai sa pierzi controlul modelului. La partea mecanica te-ai gandit?
2 fast 4 you 2
0

#8 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 April 2006 - 03:56 PM

Daca n-ai un pic de experienta in electronica, un minim de scule si un pic de mana, asculta sfaturile de mai sus ! ;)
Sunt prea multe lucruri care trebuie sa se potriveasca si daca n-ai experienta in domeniu, o sa ajungi la aceeasi concluzie da', dupa ceva timp... :huh:

Stima,
0

#9 Useril este offline   asterx 

• Nou venit
  • Pip

Postat 27 April 2006 - 04:55 PM

scule pentru, electronica am si de citit piesle dintro schema shtiu dar nu am nici o schema sa incerc sa fac. la mine este un fel de pasiune chestia asta si vreau sa incerc sa fac o barcuta care sa o ghidez cu o radiocomanda
va rog daca shtiti unde pot gasi niste schite pt radiocomenzi
0

#10 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 27 April 2006 - 05:09 PM

Scuze, dar ai cumva urmatoarele: - osciloscop, frecventmetru, undametru (optional), punte LC de precizie? Cam astea ar fi minimul sa faci un reglaj la statia bricolata sa nu te alerge nimeni pe camp/pista. Alternativa nu este o statie RC, ci o chinezarie sau o jucarie.

Nu vreau sa te demoralizez, dar cam asa stau lucrurile. Cu receptoarele mai merge cum mai merge la bricolaj, dar cu emisia nu te joci, risti sa platesti modelele altora.

Cu stima,
Costel

P.S. - asculta-l mai bine pe CristiM, stie ce spune.
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#11 Useril este offline   racketistu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 223
  • Inregistrat: 24-April 06

Postat 27 April 2006 - 06:42 PM

Ai M.i. asterx
Ideas for life'gfh
0

#12 Useril este offline   Preanecajitul 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 01-January 06

Postat 27 April 2006 - 09:29 PM

cred ca cel mai bine si sa scapi mai ieftin este sa-ti cumperi una gata facuta de profesionisti gen "graupner,hitec,futaba,etc"
0

#13 Useril este offline   leo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 312
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 April 2006 - 07:00 AM

Asculta ce spun si altii, cumpara una facuta.
Acum vreo 30 ani ma cuprinsese amocul, de manufacturat asa ceva, am trecut si pe apusul MTTc, am prezentat scheme, am obtinut autorizatie, si in final nu a iesit ce am dorit. Si atunci aveam cu CE....... :huh: ;)
Nu lasa pe maine ce poti strica astazi!
0

#14 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 07:23 AM

asterx, la 27 Apr 2006, 15:14, a spus:

eu cred ca ies mai ieftin daca fac eu radio comanda dar nu am gasit nicaieri un kit sau o shema pt radiocamanda si daia intrebam daca shtiti voi vreun sait sau alt ceva.

Hai sa-ti fac o mica socoteala !
In afara de faptul ca ai nevoie de niste verificari cu sculele pe care le-a enumerat @pavcostel, asta ca sa ai cat de cat o garantie de buna functionare, iti mai trebe' niste compenente:
1. tranzistoarele de HF, pt oscilator etaj prefinal si final RF
2. Cel putin un Quartz, pt oscilaotru' de TX (emisie)
3. Al doilea Quartz pt oscilatou' din Rx daca faci o heterodina cu o simpla schimbare de frecventa, sau cel putin un Rx superreactie, care e mai putin pretentios
4. Daca vrei sa faci o comanda proportionala trebe' construit coderu' si decoderu' pereche de semnal proportional.
Pentru toate astea de mai sus trebe' un pic de proiectare de cablaje imprimate, scule de gaurit, slefuit, aranjat, etc. in asa fel incat rezultatu' muncii sa fie o treaba fiabila si stabila, fara discontinuitati in functionare, care se pot solda cu ... efecte :huh: nedorite. Adica asta presupune "pictura" de cablaje, clorura ferica, etc. etc., bobinutze, acorduri, etc. #Si la nimereala NU MERGE ! Fii sigur ca stiu ce spun ! Ca ma ocup de multi ani de ... meseria asta ! Si asta e numa' jucarie in raport cu ... kilowatzii cu care m-am jucat pana acum...
5. Daca vrei o comanda secventiala, atunci aparent e mai simplu da' si rezultatele sunt mai putin ;) , plus ca se complica destul de multisor partea mecanica, de executie din receptor si nu se merita !
Daca cuantizezi toate actiunile de mai sus in buget de timp si bani o sa vezi ca daca faci un efort financiar de 1,5-2 mil te alegi cu o statie RC PROP cu multe canale, care are tot ce trebe si in plus e RTU (Ready To Use !) si mai are si fason !
Daca scopul final e sa "chilotezi" o barcuta, atunci e mai scurta calea de achizitie directa a unui RC - RTU (vezi mai sus!)!
Daca scopul e sa-ti incerci mana pe o constructie RC, te pot ajuta cu o multime de scheme, de toate felurile, da' iti mai spun ceva, transmis din generatie in generatie, inca de cand eram pe bancile facultatii: electronica este 90% mecanica !!!

Spor la treaba !

Stima,
0

#15 Useril este offline   ciobelix 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 297
  • Inregistrat: 12-March 06

Postat 28 April 2006 - 08:57 AM

salut. ma bucur ca cineva mai incearca sa faca asa ceva. vezi ca exista o carte numita enciclopedia practica a copiilor. undeva in carte gasesti si o schema de receptor si una de telecomanda. piesele pt amandoua fac cam 200 de mii vechi. mai rau este ca trebuie ca tu sa faci bobinele si un oscilator, despre care iti da indicatii cum sa il faci. eu mam oprit la bobine fiindca nam avut lita din care sa le fac. spor la treaba.
cu stima,
florin
ciobelicz neboonu trage cu tunu
0

#16 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 28 April 2006 - 09:13 AM

Acum vin si eu si iti spun ca pot sa te ajut cu ceva "palpabil".

Am o carcasa de telecomanda cu 2 manse de la un simulator de zbor in care am inghesuit un cablaj pe care am facut o parte din telecomanda adica torul mai putin partea radio. Oscilatorul si finalul de emisie.

Are 8 canale din care 4 sunt cele doua manse si 4 sunt sub forma de switch-uri cu 2 pozitii care se pot transforma si ele in comenzi proportionale daca se inlocuiesc butoanele cu potentiometrii.
Are un afisaj cu 16 caractere si cateva meniuri pentru setarea diferitelor chestii care urma sa le implementez in procesorul dinauntru.

In faza in care este scoate semnalul proportional pentru 8 canale care trebuie aplicat partii de radio pe care nu am mai bagat-o in cutie pentru ca au sarit baietii de pe forum ca n-o sa pot zbura cu ea pentru ca este manufacturata asa ca am renuntat.

Asa cum este se poate folosi la un simulator de zbor pe PC.

Daca te intereseaza sa continui proiectul da-mi da stire la 0723250547 si vorbim.
0

#17 Useril este offline   Z-mare 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 594
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 28 April 2006 - 09:59 AM

Mai oameni buni, de ce complicati lucrurile! Voi nu v-ati prins ca omul vrea sa faca ceva simplu, gen tot sau nimic, ceva de prin cartile lui Sergiu Florica...un butonel cu care corabia sa o ia ba la stinga, ba la dreapta! Din pacate eu nu mai am acele carti
0

#18 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 10:34 AM

Daca fac un pic de ... egiptologie, sigur gasesc fo doo carti cu d-ale lu' Florica !
Pline de praf, da' cu informatii de genu' celor spuse de @Z-mare. Daca crezi ca-ti sunt de folos, spune si ne-ntelegem !

Stima,
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu