Intrebare cu Dimmer
Postat 25 April 2006 - 01:18 PM
Daca vreau sa montez un dimmer in trafoul de taiat polistiren ce tensiune si curent vor iesi la secundar?
Am un trafo cu 3 iesiri de 12V-24V-36V.Puterea e in jur de 300W.
Stima
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 25 April 2006 - 01:29 PM
In acest caz este de vazut daca dimmer-ul va mai functiona. Nu-i plac sarcinile inductive. Triacul sau tiristorul nu mai poate iesi din conductie la trecerea prin 0. Sunt montaje speciale de stingere.
Dar incearca....
Daca functioneaza vei obtine tensiunile si implicit curentul si puterea variabile intre 0 si valorile date de tine. Un pic mai mici dar nesemnificativ.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 25 April 2006 - 01:32 PM
Postat 25 April 2006 - 02:17 PM
descreste proportional cu raportul de transformare al traf-ului.Pun si-o schema de la circuit.
Imagini atasate
Postat 25 April 2006 - 03:18 PM
Eu cred ca merge orice dimmer si sa vezi de ce:
Cand traful e in gol, sarcina pe care o vede dimmerul este intr-adevar preponderent inductiva si e posibil sa intarzie stingerea. Asta se va traduce printr-o tensiune minima in secundar nenula sau aparitia unur salturi de tensiune atunci cand tensiunea este mica.
Pe de alta parte, cand conectezi o sarcina de rezistenta mica, rezistenta reflectata in primar va compensa efectul inductiv al primarului si problema intarzierii stingerii nu va mai apare.
Nu incerca sa masori tensiunea ptr ca rezultatele vor fi departe de realitate deoarece forma de unda de la iesire nu este sinusoidala, in consecinta valoarea eficace (cea care incalzeste rezistenta) nu mai este aia cu 0.707. Cred ca cel mai bun test este sa pui un bec de masina in secundar, sa invartesti dimmerul si sa vezi ca lumina becului variaza monoton (nu proportional, ca nu e) cu rotatia potului, fara salturi sau alte fitze.
Problema reala, dupa parerea mea, este asimetria dintre unghiurile de deschidere pe cele doua semialternante. Asimetria duce la aparitia unei componente continue care poate satura traful. Solutia este o rezistenta de cateva zeci de ohmi in serie cu primarul, care sa previna saturatia. Masoara rezistenta primarului. Daca rezistenta sirmei este deja in jurul catorva zeci de ohmi, nu mai ai nevoie de rezistenta separata; cred ca acesta este cazul cel mai frecvent intalnit, in care rezistenta sirmei primarului e suficienta.
Dupa parerea mea, cel mai probabil este ca va merge cu orice dimmer, atata timp cat ai o sarcina conectata, care trage suficient curent. Daca nu merge (apar salturi la reglaj), mai pui un bec de masina in paralel, ca sa mai creasca putin curentul.
Cirip
EDIT: Eu cred ca este preferabil ca dimmerul sa fie in primar, nu in secundar. Folosesti iesirea de 12V.
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 25 April 2006 - 03:21 PM
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 25 April 2006 - 03:30 PM
ipsihi, la 25 Apr 2006, 15:08, a spus:
Pai e trafo de 220 cu 3 iesiri in secundar.In schema data de tine secundarul are 25V cu 2 trepte de curent ,pentru sirma scurta si lunga.
E foarte importanta gasirea temperaturii ideale in functie de lungimea sirmii deoarece de ea depinde calitatea taieturii in polistiren.
Daca e temperatura prea mare arde prea mult imprejurul polistirenului daca e prea mica ai rezistenta la inaintare si suprafata taiata nu are calitate.
Postat 25 April 2006 - 03:34 PM
Cirip, la 25 Apr 2006, 15:18, a spus:
Pai eu cred ca toate dimmerele sint facute pe 220V deci oricum numai in primar.
Postat 25 April 2006 - 04:02 PM
Citeaza
"220V" trebuie vazuta ca o valoare maxima admisa. Dimmerul va functiona si la tensiune si curent mai mici. Domeniul de functionare este dat de:
In tensiune: tensiunea maxima este cea la care rezista triacul, tensiunea minima este legata de tensiunea de strapungere a diacului din poarta triacului.
In curent: curentul maxim este cel maxim al triacului. Curentul minim este dat de curentul de mentinere al triacului.
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.