Modelism - RHC Forum: regulator navo - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

regulator navo

#1 Useril este offline   geo_sim 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 220
  • Inregistrat: 19-April 06

Postat 19 April 2006 - 01:23 PM

Salut la toti!As vrea sa folosesc si eu o electronica de servo,pt un variator la un mic navomodel (are 33cm lungime).Imi trebuie un montaj de amplificare cu 4 tranzistori in H.Ma poate ajuta cineva cu o schema?Mersi
Graupner MC-24, 40Mhz, canal 61
0

#2 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 104
  • Inregistrat: 12-May 03

Postat 28 April 2006 - 08:31 AM

o sa postez eu o schema aici. am facut variatorul cu cip-ul de servo M51660 si o punte cu MOS-uri (IRFBC40) si inca cateva bipolare. e cam mare, dar merge bine. teoretic are si brake dar cu M51660 nu intra in brake.
0

#3 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 08:40 AM

am pus aici schema, este jpeg.
IN1 si IN2 sunt intrarile de comanda de la circuitul cu M51660 (il pun separat). m+ si m- la motor.
sursa V+ e de la accumulatori (7.2V) iar sursa suplimentara pentru comanda MOS-urilor (perechea de "sus") este formata din 5-6 mini-baterii de ceas (recuperate din brichetele cu LED care se gasesc in ultima vreme). consumul pe sursa suplimentara e de cativa mA.
daca se aplica 1-1 pe intrari intra in brake (M5 si M7 sunt open), 0-0 pe intrari M5,M6,M7,M8 sunt blocate si motorul e liber.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-4-1146206457.jpg

0

#4 Useril este offline   andrixnet 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 16-June 03

Postat 28 April 2006 - 08:49 AM

Cunosc pe M51660, am facut si eu regulatoare cu el...

AFAIK, nu se mai fabrica.

Era dificil de stabilit banda moarta (zona de pozitii a mansei cand motorul sta)
Frecventa foarte redusa de comanda a motorului
brake era automat in configuratie punte H cu fet-uri N si P. Practic pe perioada off, motorul era in scurt prin punte.

Per total eu n-am fost multumit de chip-ul asta.
Poate altii au avut mai mult noroc...
Eu ma joc
0

#5 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 09:01 AM

in sfarsit... postez si comanda cu M51660.
R11 (+R12) si R8 (+R3) - se inlocuiesc cu rezistori, eu am pus semireglabili, si dupa teste am masurat R si inlocuit cu valoarea cea mai apropiata. R4 stabileste dead band, si mi-a mers bine asa.
da, din pacate frecventa pulsurilor e mica (1KHz?). dar mie mi-a iesit si merge bine. M51660 se poate gasi la vitacom, prin comanda. cam scump...
puntea am facut-o numai cu MOS-uri N pentru ca nu am avut chef sa tai orasul ca sa cumpar MOS-uri P.
ca dimensiune a iesit destul de mic tot sistemul, 60x35 mm.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-4-1146207712.jpg

0

#6 Useril este offline   andrixnet 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 09:35 AM

Eu a trebuit sa schimb valoarea la rezistenta de la dead-band fata de datasheet si s-o pun mult mai mare parca (daca-mi aduc bine aminte).

Am folosit alimentarea de la receptor pt. M51660 si doar comanda fet-urilor era alimentata de la pack-ul mare.

Schema de comanda la puntea H era similara si la mine, dar mai simpla nitel.

O alta schema am facut-o muuult mai simplu cu N si P, si merge si astazi, binisor cu un motor graupner 380 parca, pe barcuta Katja de la Robbe.

Mda, vad ca chip-ul a reaparut la Vitacom pe site, anu trecut cand i-am mai intrebat eu de el, mi-au zis ca Oha, nu se mai fabrica, nu mai aducem...

Frecventa e aceeasi cu a impulsurilor de la RX. Adica in jur de 50Hz. Foarte mica.

Odata am facut si un servo artizanal exact cu schema din datasheet. Dar a fost un esec rasunator.

Apropo, tu ce fel de semireglabil ai pus pe ala de pozitionare a dead-band?
Liniar sau log?
Eu ma joc
0

#7 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 09:43 AM

cred ca te referi la R7 in schema postata, stabileste punctul "mort". potentiometru liniar, multitura, orizontal. dead-band este stabilit din R4 (2.2K) si ar trebui sa fie maxim dupa foaia de catalog (10us ?).
frecventa pulsurilor parca e mai mare de 50Hz. am pus un osciloscop odata (cu PC, sound card) si parca era la 1Khz...
0

#8 Useril este offline   andrixnet 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 10:08 AM

50Hz. chiar nitel mai putin.

Pai spec-urile la telecomenzi zice impulsuri de comanda cu durata variabila intre 1-2ms cu punctul neutru in jur de 1.5ms, dupa care vine o pauza de vreo 20ms pana la urmatorul tren de impulsuri (cate un impuls pt. fiecare canal).

Asta inseamna o frecventa de repetitie de aprox 50Hz.

M51660 ce face, ia impulsuri cu latime intre 1-2ms si frecventa de repetitie de la telecomanda, si le lateste ca sa obtina un factor de umplere intre 0 si 100%, dar frecventa de repetitie ramane aceeasi. (50Hz).

Daca te uiti cu osciloscop pe intrare si pe iesiri, o sa vezi impulsuri scurte pe intrare care se repeta la distanta mare unu de altul.
__||_________________________||____   canal 1
___||_________________________||____ canal 2

>||< ~ 1-2ms
    >||< ~ 1-2ms

|<----------------------------->|
          ~20ms

(unul din canale fiind cel care intra la variator)

si cel de iesire (din variator catre FET-uri)
__|---------------------------|______|---------------

|<--------------------------------->|
                        ~20ms

asta ar fi cam 75% output.

Aceasta postare a fost editata de andrixnet: 28 April 2006 - 10:12 AM

Eu ma joc
0

#9 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 06:07 PM

da, stiu despre ce este vorba in radiocomenzi. in 2 ani am inghitit destula literatura de specialitate.
nu m-a interesat in mod special perioada pwm-ului ce voiam sa obtin era un ESC simplu. am verificat sigur iesirile din receptor (voiam sa vad range-ul cat mai exact), dar nu imi amintesc de iesirile lui M51660, daca m-am uitat sau nu, si in foaia de catalog pe care o am nu prea zic mare lucru.
mai am 2 esc proiectate de mine, unul analogic si unul digital (m-am inspirat dupa o schema gasita pe net). cu frecvente intre 1 si 5KHz (chiar si 16khz pt. ala digital). ambele ar trebui sa mearga ok, le-am simulat in orcad/pspice. dar ambele au cam multe integrate, si ies cam maricele. M51660 ofera o solutie simpla si destul de ieftina.
sigur, stiu, solutia eleganta e cu PIC sau similare....
0

#10 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 April 2006 - 07:15 PM

@andrixnet: da, e 50Hz! eram curios ce am vazut eu in m51660 si am pus iar osciloscopul. e un 50Hz si multa galagie suprapusa la capete de cursa. probabil de la motor
foaia de catalog care o am eu e buna de ambalaj... dincolo de asta cipul iti face totusi treaba daca nu esti pretentios.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu