Modelism - RHC Forum: data logger - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

data logger

#1 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 13 March 2006 - 08:46 AM

Salutari!

Are cineva idee de vreun website unde se pot achizitiona data loggere pe 16 biti cu posibilitate de inregistrare 128 Mb/256 Mb? 128 Mb ar fi suficient intr-o prima instanta. In plus as avea nevoie de 8 canale de inregistrare (analog input). pe fiecare canal de preferabil ar fi posibilitate de citire de la 0 la +5 Volti. Voltajul intrarii insa se mai poate adapta... in schimb nr de canale, rezolutia si marimea memoriei ar fi criteriile stricte care nu se pot schimba.

Ma gandeam ca trebuie sa existe data loggere pe 16 biti si la care sa poti insera un flash card (de exemplu de la Atmel).
Parca am mai discutat pe forum despre zborul pe baloane la mare altitudine si pentru un asemenea experiment caut un data logger. Merge construit dar nu ma gandeam sa nu reinventez roata.

Multumesc,
MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 13 March 2006 - 08:48 AM

0

#2 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 14 March 2006 - 10:43 PM

Pe scurt ADC pe 16 biti inseamna 65536 de trepte. Adica pentru un interval de masura 0-5V inseamna o precizie de 76.2 microvolti la fiecare pas. Chiar vrei sa masori microvoltii aia?

Tot pe scurt nu stiu cu ce vei etalona acel ADC...

Tot pe scurt cred ca pentru a masura ceva pe la avion (sau balon) ti-ar fi suficient si 10 biti chestie pe care o gasesti in multe procesoare. Ex ATmega 8 de la Atmel are ADC pe 10 biti si are 8 intrari de ADC.

Tot pe scurt. ADC din AtMega 8 are nevoie de 13 microsecnde ca sa masoare plus cateva rutine ca sa memorezi ce ai masurat sa zicem 25us per masuratoare. La 8 canale iti trebuie 200us adica 5 masuratori pe secunda pe fiecare canal. Deci 40 de valori pe secunda pentru toate cele 8 canale.

deci avem 128Mb=131072Kb :2 pentru ca scriem cate 2 octeti (10 biti) inseamna 65536 locatii (valori). Daca umplem 40 pe secunda inseamna ca in 1638 secunde se umple 128Mb, adica 27 minute.

Din cate stiu exista deja data logg-ere dar nu am vazut cu atatea canale. Vezi
aici un exemplu care insa nu stie decat vreo 4 canale Amperi Volti si 2 temp timp de 60 min.
0

#3 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2006 - 02:14 AM

charlie, la 14 Mar 2006, 22:43, a spus:

Pe scurt ADC pe 16 biti inseamna 65536 de trepte. Adica pentru un interval de masura 0-5V inseamna o precizie de 76.2 microvolti la fiecare pas. Chiar vrei sa masori microvoltii aia?

Tot pe scurt nu stiu cu ce vei etalona acel ADC...

Tot pe scurt cred ca pentru a masura ceva pe la avion (sau balon) ti-ar fi suficient si 10 biti chestie pe care o gasesti in multe procesoare. Ex ATmega 8 de la Atmel are ADC pe 10 biti si are 8 intrari de ADC.

Tot pe scurt. ADC din AtMega 8 are nevoie de 13 microsecnde ca sa masoare plus cateva rutine ca sa memorezi ce ai masurat sa zicem 25us per masuratoare. La 8 canale iti trebuie 200us adica 5 masuratori pe secunda pe fiecare canal.  Deci 40 de valori pe secunda pentru toate cele 8 canale.

deci avem 128Mb=131072Kb :2 pentru ca scriem cate 2 octeti (10 biti) inseamna 65536 locatii (valori). Daca umplem 40 pe secunda inseamna ca in 1638 secunde se umple 128Mb, adica 27 minute.

Din cate stiu exista deja data logg-ere dar nu am vazut cu atatea canale. Vezi
aici un exemplu care insa nu stie decat vreo 4 canale Amperi Volti si 2 temp timp de 60 min.

Salutari!

Pentru 5 ore cu 40 de masuratori pe secunda pe 6 canale si cu 16 biti pe canal rezulta in jur de 90 Mb de date. Vezi poate ai gresit la calcule sau poate am gresit eu? Am facut de vreo doua ori calculele.

Nu inteleg la ce te referi cand zici cum voi etalona ADC-ul. Poti sa explici?

Imi trebuiesc cei 16 biti deoarece vreau sa scot atitudine si pozitie a probei respective. Din cauza asta trebuie sa merg cat mai sus posibil. Accelerometrele au un zgomot de 40 microvolti. Driftul pe parcursul celor 5 ore de zbor este si asa destul de maricel. Asta e de fapt problema tuturor sistemelor de navigatie inertiala...

MIG-29

P.S.: pentru 10 si 12 biti am reusit sa gasesc cate ceva pe Internet. Nu am reusit insa sa gasesc nimic pentru 16 biti.

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 15 March 2006 - 02:27 AM

0

#4 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2006 - 10:33 AM

Sa refacem calculul.
Deci avem 40 valori de memorat pe secunda (8 canale cate 5 valori pe secunda pentru fiecare canal). Fiecare valoare este pe 16 biti (2 octeti) deci ne trebuie 80 octeti pe secunda. Intr-un minut avem 60x80=4800 locatii (octeti) pentru un minut.
Pentru o ora ne trebuie 60x4800=288000 locatii de memorie.
Pentru 5 ore ne trebuie 5x288000=1440000 locatii (octeti) adica Kbytes. Daca impartim la 1024 obtinem in Mbytes valoarea 1406 deci iti trebuie un compact flash de 2Gb ca sa incapa. Asta costa numai el vreo $100.

Cand spun etalonare ma refer la faptul ca ca orice ADC exista cateva erori intrinseci lui care trebuie masurate si corectate din soft. Dechide orice foaie de catalog de la microprocesor ATMEL cu ADC si la capitolul ADC vei gai explicate si erorile.

Problema este alta ca de exemplu la microprocesoare ATMEL care au ADC pe 10 biti pentru a obtine o astfel de rezolutie este nevoie de precautii speciale pentru eliminarea perturbatiilor ma refer la decuplari, cablaj special, inele de masa,etc. Si mai smecher este procedeul prin care in momentul in care trebuiea facuta o masuratoare de ADC procesorul trece in sleep ("ii taie ceasul") ca sa nu induca "paraziti" in masuratoare.

Nu-mi imaginez ce trebuie sa faci la 16 biti ca doar daca trece pe langa o statie radio s-a zis.

Apoi este referinta de 5 volti care trebuie sa aiba o precizie de sub 70 micro volti cat este un pas ca sa fie stabila, pentru alimentare ADC-ului. Adica trebuie sa aiba 5.0000 VOLTI. Vreau si eu o sursa dinasta daca gasesti trebuie sa fie tare "ieftina".
0

#5 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2006 - 01:02 PM

charlie, la 15 Mar 2006, 10:33, a spus:

Sa refacem calculul.
Deci avem 40 valori de memorat pe secunda (8 canale cate 5 valori pe secunda pentru fiecare canal). Fiecare valoare este pe 16 biti (2 octeti) deci ne trebuie 80 octeti pe secunda. Intr-un minut avem 60x80=4800 locatii (octeti) pentru un minut.
Pentru o ora ne trebuie 60x4800=288000 locatii de memorie.
Pentru 5 ore ne trebuie 5x288000=1440000 locatii  (octeti) adica Kbytes. Daca impartim la 1024 obtinem in Mbytes valoarea 1406 deci iti trebuie un compact flash de 2Gb ca sa incapa. Asta costa numai el vreo $100.

Cand spun etalonare ma refer la faptul ca ca orice ADC exista cateva erori intrinseci lui care trebuie masurate si corectate din soft. Dechide orice foaie de catalog de la microprocesor ATMEL cu ADC si la capitolul ADC vei gai explicate si erorile.

Problema este alta ca de exemplu la microprocesoare ATMEL care au ADC pe 10 biti pentru a obtine o astfel de rezolutie este nevoie de precautii speciale pentru eliminarea perturbatiilor ma refer la decuplari, cablaj special, inele de masa,etc. Si mai smecher este procedeul prin care in momentul in care trebuiea facuta o masuratoare de ADC procesorul trece in sleep ("ii taie ceasul") ca sa nu induca "paraziti" in masuratoare.

Nu-mi imaginez ce trebuie sa faci la 16 biti ca doar daca trece pe langa o statie radio s-a zis.

Apoi este referinta de 5 volti care trebuie sa aiba o precizie de sub 70 micro volti cat este un pas ca sa fie stabila, pentru alimentare ADC-ului. Adica trebuie sa aiba 5.0000 VOLTI.    Vreau si eu o sursa dinasta daca gasesti trebuie sa fie tare "ieftina".

16 biti inmultit cu 40 iteratii pe secunda iti rezulta 640 biti. deci pe canal pe secunda inregistrez 640 biti. Pe cele 8 canale pe secunda inregistrez 5120 biti. Intr-o ora inregistrez 5120*3600=18432000 biti... deci in 5 ore am 5*18432000 adica 92160000 biti adica 87.890625 Mb.

Am uitat sa inmultesc ceva?

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 15 March 2006 - 01:03 PM

0

#6 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 March 2006 - 06:03 PM

Da rezultatul tau este corect. In graba am inmultit eu de doua ori cu 1024 si normal ca a iesit o cifra astronomica. :D
0

#7 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 15 March 2006 - 11:57 PM

Intr-o ora e nevoie de 281.25Kb daca se memoreaza pe 8 biti si 140.625Kb daca se memoreaza pe 16biti (cred ca la CF se pot memora si pe 16biti) ... deci nu memoria e problema.
Ce-a mai mare "durere" va fi ecranarea firelor pentru circuitul de masura (intrarea in ADC) ... intr-un model sunt inghesuite intr-un spatiu redus o multime de device-uri care produc perturbatii electrice: motor electric (de la elice, de la servo), circuitul de comanda al motorului, firele de comanda pentru servo (semnale "digitale" pe ele si care au un spectru destul de mare de radio) ... in fine ... o multime de fire pe care se comuta tensiuni si care pot induce tensiuni in intrarea ADC-ului.
Eu as incerca sa reduc la 12biti (chiar 10biti) rezolutia convertorului ... tot ar fi nevoie (ca sa nu complicam lucrurile) de 16 biti pentru a memora datele ... dar se poate obtine mult mai ieftin ADC-ul si chiar si data logger-ul gata facut. (la o rezolutie de 12biti ..daca tin bine minte se poate ajunge la o rezolutie pentru altitudine undeva la 50cm).
O alta varianta ar fi utilizarea unui senzor de presiune digital ... iar pentru restul un ADC "uzual", senzorul e mai scump dar, parerea mea, va da un rezultat mai aproape de adevar decit masurat separat ( datorita parazitilor electrici).

Parerea mea ! :o
0

#8 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 March 2006 - 01:17 AM

sebip, la 15 Mar 2006, 23:57, a spus:

Intr-o ora e nevoie de 281.25Kb daca se memoreaza pe 8 biti si 140.625Kb daca se memoreaza pe 16biti (cred ca la CF se pot memora si pe 16biti) ... deci nu memoria e problema.
Ce-a mai mare "durere" va fi ecranarea firelor pentru circuitul de masura (intrarea in ADC) ... intr-un model sunt inghesuite intr-un spatiu redus o multime de device-uri care produc perturbatii electrice: motor electric (de la elice, de la servo), circuitul de comanda al motorului, firele de comanda pentru servo (semnale "digitale" pe ele si care au un spectru destul de mare de radio) ... in fine ... o multime de fire pe care se comuta tensiuni si care pot induce tensiuni in intrarea ADC-ului.
Eu as incerca sa reduc la 12biti (chiar 10biti) rezolutia convertorului ... tot ar fi nevoie (ca sa nu complicam lucrurile) de 16 biti pentru a memora datele ... dar se poate obtine mult mai ieftin ADC-ul si chiar si data logger-ul gata facut. (la o rezolutie de 12biti ..daca tin bine minte se poate ajunge la o rezolutie pentru altitudine undeva la 50cm).
O alta varianta ar fi utilizarea unui senzor de presiune digital ... iar pentru restul un ADC "uzual", senzorul e mai scump dar, parerea mea, va da un rezultat mai aproape de adevar decit masurat separat ( datorita parazitilor electrici).

Parerea mea ! :o

Salutare!

Nu doresc sa montez sistemul pe un aeromodel si nu doresc sa masor altitudinea cu ajutorul presiunii. Este posibil sa nu ma fi exprimat eu complet in primul mesaj si de aceea imi cer scuze pentru confuzie.

Sistemul doreste sa inregistreze atitudinea si pozitia unei incarcaturi experimentale purtate de un balon cu heliu la 30 kilometri altitudine si apoi eliberata si recuperata cu parasuta. Astfel voi avea 4 accelerometre si datele de la cele 4 acelerometre vor fi stocate cu ajutorul data logger-ului. In plus voi mai avea 4 senzori care masoara diverse alte lucruri si astfel inca 4 inputs. deci per total 8 canale. Pe fiecare canal am tensiuni intre 0 si 5 Volti de masurat iar rezolutia o doresc la 16 biti. Rata de masurare va fi de 40 Hz.
De aici rezulta ca o memorie de 128 Mb ar fi mai mult decat suficienta.

Sper ca am clarificat problema acum.

MIG-29
0

#9 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 March 2006 - 04:00 AM

Salutari!
Cineva intrebase aici de ce trebuie neaparat 16 biti si se intreba de asemenea daca nu cumva zgomotul accelerometrelor ar motiva folosirea doar a cel mult 10-12 biti si nu neaparat 16 biti. Cu alte cuvinte exista dilema daca 16 biti ar fi prea multa digitizare (deci inutila) comparand cu nivelul de zgomot al accelerometrelor.

Calculele arata lucrul urmator:

pentru modelul ADXL 320 avem un zgomot de 250 micro-g pe radical din Hertz. Cu alte cuvinte pentru o largime de banda de aproximativ 4 Hz avem un nivel de zgomot de 500 micro-g.
Accelerometrul produce 174 mili-Volti pe fiecare g masurat. Cu alte cuvinte zgomotul exprimat in Volti este 87 micro-Volti. Acesta este fondul de zgomot introdus de accelerometrul respectiv.
Totodata pentru +5g accelerometrul produce 5*174mili-Volti adica 870 mili-Volti.

Acum sa consideram ca voi folosi 2.5 Volti ca fiind 0 g. Astfel 0 Volti vor insemna -5 g si totodata +5Volti vor insemna +5g. (se poate realiza asta usor prin urcare sau coborarea tensiunilor in montajul respectiv; asa cum s-a mai discutat pe forum doresc sa evit folosirea tensiunilor negative si pozitive deoarece pierd un bit pentru memorarea semnului). Astfel in intervalul 2.5 Volti-5 Volti voi avea o variatie de la 0g la 5g.

Cum accelerometrul produce 870 mili-Volti pentru 5 g si eu vreau sa expandez astia 870 mili-Volti la 2.5 Volti rezulta un factor de amplificare necesar de 2.87. Acest factor de amplificare va interveni si in "amplificarea" nivelului de zgomot care va sari de la cei 87 micro-Volti la 2.87*87=250 micro-Volti. Cu alte cuvinte pentru intervalul 2.5-5 Volti voi avea un prag de zgomot de 250 micro-Volti. Este greu de gasit o sursa de tensiune care sa fie stabila la nivel de 250 micro-Volti?

Considerand doar acest zgomot ca fiind cel care apare in circuit rezulta ca va trebui sa fac o digitizare care sa masoare cel mult 250 micro-Volti. Daca voi face digitizare care sa masoare de exemplu pana la 25 micro-Volti nu voi rezolva mare lucru deoarece voi rezolva doar zgomotul mai jos de 250 micro-Volti. Sa spunem ca vreau sa aflu cati biti sunt necesari pentru limita de 250 micro-Volti... 2.5/0.000250 = 10.000
Asta inseamna ca nu voi avea nevoie de 16 biti si prin urmare am nevoie de doar 10.000 nivele logice. Ca rezerva sa consideram ca vreau sa ma duc de 2 ori mai jos si deci am nevoie de cel mult 20.000 de niveluri logice. Asta inseamna digitizare pe 14 biti.
Digitizarea pe 12 biti nu este suficienta deoarece produce doar 4096 niveluri logice.

Sper sa nu fi gresit la un calcul si astept observatiile vizavi de rationamentele de mai sus.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 16 March 2006 - 06:13 AM

0

#10 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 March 2006 - 09:07 AM

Este corect. Am zis de la bun inceput ca nu crde ca-ti trebuie 16 biti.

Ce ma nedumireste pe mine este ca tu vrei neaparat sa masori in atat de multi pasi. Iti trebuie chiar variatii atat de fine? Adica intre +5g si -5g iti trebuie chiar 16384 de trepte? Inseamna ca o treapta are 10g/16384=0.000616 adica 0.616 "mili G" daca pot spune asa.

Daca te intereseaza sa stii ca echipamantul tau a fost supus unei acceleratii de 0.6 mG atunci nu stiu cum o sa masori sa vezi daca atunci cand ADC-ul masoara sa zicem 0G in realitate sunt 0G sau sunt 0.000616G adica cu un pas mai mult. Apo se stie ca ADC-urile au o eroare care se cheama "gain error" si care inseamna ca panta ADC-ului este mai mare sau mai mica decat panta ideala. Adica 0 e 0 dat 5V nu este 5V ci poate fi 5.1 sau 4.9 de exemplu. Tu va trebui sa GENEREZI o acceleratie de 5.000 G si sa masaori cu ADC-ul si sa vezi daca el "afiseaza" 5.000G sau 5.000616G cat este un pas. Ar fi bine sa fie doar un pas diferenta.

Deci astea sunt problemele cu masuratorile astea asa de FINE. Ca ai nevoie de aparatura foarte precisa ca sa le verifici ca merg bine. Ai nevoie de acces la un laborator de masuratori care sa aiba niste scule dinastea etalonate. Cu generatorul de +5 pana la -5G din treapta in treapta adica din 0.0006 in 0.0006 G air este o poveste.

Oricum tine-ma la curent cu evolutia proiectului ca este interesanta.

Aaaa si inca ceva. Daca ai variatii atat da fine care se pot schimba foarte repede banuiesc s-ar putea sa trebuiasca sa masori mult, mult mai des dacat 5 masuratori pe secunda altfel oricum nu vei prinde "aceste mici schimbari" in variatia G-ului. uff grea treaba.
0

#11 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 March 2006 - 02:50 AM

charlie, la 16 Mar 2006, 09:07, a spus:

Este corect. Am zis de la bun inceput ca nu crde ca-ti trebuie 16 biti.

Ce ma nedumireste pe mine este ca tu vrei neaparat sa masori in atat de multi pasi. Iti trebuie chiar variatii atat de fine? Adica intre +5g si -5g iti trebuie chiar 16384 de trepte? Inseamna ca o treapta are 10g/16384=0.000616 adica 0.616 "mili G" daca pot spune asa.

Daca te intereseaza sa stii ca echipamantul tau a fost supus unei acceleratii de 0.6 mG atunci nu stiu cum o sa masori sa vezi daca atunci cand ADC-ul masoara sa zicem 0G in realitate sunt 0G sau sunt 0.000616G adica cu un pas mai mult. Apo se stie ca ADC-urile au o eroare care se cheama "gain error" si care inseamna ca panta ADC-ului este mai mare sau mai mica decat panta ideala. Adica 0 e 0 dat 5V nu este 5V ci poate fi 5.1 sau 4.9 de exemplu. Tu va trebui sa GENEREZI o acceleratie de 5.000 G si sa masaori cu ADC-ul si sa vezi daca el "afiseaza" 5.000G sau 5.000616G cat este un pas. Ar fi bine sa fie doar un pas diferenta.

Deci astea sunt problemele cu masuratorile astea asa de FINE. Ca ai nevoie de aparatura foarte precisa ca sa le verifici ca merg bine. Ai nevoie de acces la un laborator de masuratori care sa aiba niste scule dinastea etalonate. Cu generatorul de +5 pana la -5G din treapta in treapta adica din 0.0006 in 0.0006 G air este o poveste.

Oricum tine-ma la curent cu evolutia proiectului ca este interesanta.

Aaaa si inca ceva. Daca ai variatii atat da fine care se pot schimba foarte repede banuiesc s-ar putea sa trebuiasca sa masori mult, mult mai des dacat 5 masuratori pe secunda altfel oricum nu vei prinde "aceste mici schimbari" in variatia G-ului. uff grea treaba.

Salutari!

Multumesc de observatii... si mie mi-e frica ca ceea ce-i pe hartie n-o sa se intample in realitate.
pentru filtrele active si amplificatoare m-am gandit sa folosesc niste amplificatoare operationale de precizie (de genul OP-urilor sau poate chiar mai bune!).
In laborator avem o sursa de tensiune ce poate oferi caracteristicile de mai sus. problema-i ca atunci cand pun jucaria in cubul ce zboara cu balonul respectiv nu mai am sursa asta de tensiune ci o sa folosesc niste regulatoare de tensiune. Ai idee de regulatoare de tensiune precise?

Nu o sa masor de 5 ori pe secunda ci de 40 de ori pe secunda. Vreau sa ajung undeva la 2-3 Hz largime de banda si atunci conform conditiei din analiza Fourier trebuie sa faci un sampling la 5-10 f. Un pas de 0.000616 este necesar deoarece vreau sa determin atitudine si pozitie si cu cat masor mai precis acceleratia cu atat am erori mai mici la integrare si deci la determinarea pozitiei si atitudinii... oricum voi avea drift cu temperatura si drift din alte cauze doar de D-zeu stiute!

Te tin la curent. Acum lucrez la pus cap la cap documentatia si apoi incep sa comand ceva componente... sper sa ajunga aici saptamana viitoare. Sunt cam in criza de timp. Zborul trebuie sa aiba loc undeva prin Mai.

MIG-29
0

#12 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 March 2006 - 11:24 PM

Daca o sa gasesti ADC pe 14 biti atunci poate ca or exista unele care au sursa de referinta intregrata care sa poata oferi rezolutia aia. Adica fluctuatiile ei, datorita alimentarii sau temperaturii, sa fie mult mai mici decat valoarea unui bit de ADC. Ca altfel degeaba. Stii cum e asta ca si cum ai vrea sa masori zgomotul de faza al unui oscilator cu cristal de quartz cu analizorul de spectru. Ce vei vedea pe ecran nu este nicidecum zgomotul de faza al oscilatorului ci mai degraba al analizorului. Cristalul de quartz este mai stabil decat multe referinte de la analizoare mai vechi. Nu contesc ca acum exista si scule mai adevarate dar pe alea tre sa scrie ca "masuratorile se efectueaza dupa 30 minute de la pornirea analizorului) ca sa aiba timp sa se stabilizeze referinta si chiar si asa stabilitatea nu este cu mult mai mare decat cea a oscilatorului cu cristal.
0

#13 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 18 March 2006 - 10:31 AM

In primul rand, in afara de faptul ca m-ai facut si pe mine curios :D de proiectu' la care lucrezi si pentru care te felicit si astept detalii, fac si io o precizare pe care a atins-o @Charlie:
Masuratorile de laborator sunt eficace, atunci cand parametrii sculelor de laborator au cel putin o clasa de precizie mai mare decat minimumul valorii fizice de masurat !
Altfel va exista riscul sa masori ceva si de fapt realitatea sa fie ... alta !!
Vorba ceea: Dumnezeu stie ! :lol:

Stima
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#14 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 March 2006 - 10:41 AM

domnu_doctor, la 18 Mar 2006, 10:31, a spus:

In primul rand, in afara de faptul ca m-ai facut si pe mine curios  :D  de proiectu' la care lucrezi si pentru care te felicit si astept detalii, fac si io o precizare pe care a atins-o @Charlie:
Masuratorile de laborator sunt eficace, atunci cand parametrii sculelor de laborator au cel putin o clasa de precizie mai mare decat minimumul valorii fizice de masurat !
Altfel va exista riscul sa masori ceva si de fapt realitatea sa fie ... alta !!
Vorba ceea: Dumnezeu stie ! :lol:

Stima

inca este problema cu gasirea unei scheme pentru sursa de alimentare cat timp zboara pe balon... in laborator pot sa asigur stabilitatea sursei de referinta deoarece deja au cei de aici echipament... problema-i ca in timpul zborului nu cred sa se poata asigura lucrul asta cu regulatoare de tensiune normale.

Incep sa ma gandesc sa downgradez la 12 biti in loc de 16 biti sau sa zbor cu 16 biti chiar de pierd ultimii biti... dezavantajul e cum ziceam ca circuitul va fi insensibil la acceleratii mai mici si astfel erorile vor fi mai mari... dar ca demonstrator poate merge...

daca cineva are o schema functionala de data logger pe 16 biti cu 8 canale... as fi interesat sa o vad.

MIG-29

P.S.: scopul proiectului nu e sa faca data loggerul respectiv... ci sa masoare inertial pozitia si atitudinea doar cu accelerometre fara giroscoape... de aceea cautam chiar de cumparat data logger bineinteles la preturi normale...

edit: s-a hotarat folosirea unui data logger pe 12 biti. Driftul pozitiei finaledupa 4 ore de zbor ar trebui sa fie de sub 30 de metri... asta cel putin teoretic din primele estimari pe hartie :D
deci reformulam intrebarea... exista scheme de data loggere pe 12 biti, 8 canale (de la 0 la +5 Volti input) si cu 64 Mb memorie? are cineva asa ceva?

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 19 March 2006 - 04:02 AM

0

#15 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 19 March 2006 - 11:29 AM

Cauta pe net DPR-50 si DPR-100. Sunt cu 3 canale dar poate pui 2-3 si ai rezolvat problema. Au si soft pentru descarcat inregistrarile in PC pentru ca si asta este o problema.

Deci ai ajuns la 12 biti. Daca mai discutam putin poate ajungi la 10 biti (1024 valori) si atunci problema se rezolva usor si elegant cu Atmeluri. :D :D
0

#16 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 March 2006 - 11:39 AM

charlie, la 19 Mar 2006, 11:29, a spus:

Cauta pe net DPR-50 si DPR-100. Sunt cu 3 canale dar poate pui 2-3 si ai rezolvat problema. Au si soft pentru descarcat inregistrarile in PC pentru ca si asta este o problema.

Deci ai ajuns la 12 biti. Daca mai discutam putin poate ajungi la 10 biti (1024 valori) si atunci problema se rezolva usor si elegant cu Atmeluri. :huh: :D

problema-i ca n-au suficienta memorie.
la 40-50 samples pe secunda nu ajung decat 4-5 minute de functionare...

eu am nevoie de 5 ore ... e posibil sa aiba maxim cateva sute de kb de memorie pe cand eu am nevoie de 64 Mb.

MIG-29
0

#17 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 23 March 2006 - 10:48 AM

http://www.ise.pw.ed...adc/picadc.html

e pe 12biti si cu PIC si transmite datele pe seriala ... se poate lua ca exemplu
0

#18 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 March 2006 - 04:17 PM

sebip, la 23 Mar 2006, 10:48, a spus:

http://www.ise.pw.ed...adc/picadc.html

e pe 12biti si cu PIC si transmite datele pe seriala ... se poate lua ca exemplu

in schema respectiva vad ca folosesc un ADC cu un canal de intrare. Sa inteleg ca cele 8 canale sunt posibile cu ajutorul multiplexorului?

De asemenea m-am uitat la recomandarile/imbunatatirile posibile pe care le descrie autorul... el spune ca se poate folosi un PIC 16C774 si in cazul acesta nu mai e nevoie de ADC, multiplexor si amplificatoare deoarece PIC-ul respectiv are ADC de 12 biti pe fiecare canal de intrare. Am sa ma uit sa verific daca are 8 canale disponibile...

Daca da atunci voi merge pe ideea de a folosi PIC 16C774 schema devenind extrem de simpla.

Mersi,
MIG-29
0

#19 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 March 2006 - 09:35 AM

Nu am studiat nici eu foarte atent schema ... :lol: mai ramine de rezolvat interfata cu o memorie ... sau cu un PDA care are seriala ! ... :( ...vine cu graficele gata realizate :D
0

#20 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 March 2006 - 03:05 PM

Acuma depinde si de citi bani doresti sa investesti in asa ceva, de exemplu MAX186: 12 biti ADC cu iesire seriala SPI - adica se interfateaza fara probleme cu un PIC, are 8 canale de intrare (sau 4 diferentiale) si sursa de tensiune de referinta interna (de 4,096V) (MAX 188 e identic mai putin sursa de referinta care este externa). Singura si cea mai MARE problema ar fi pretul : aproximativ 200RON (la vitacom).
Ar mai ramine de rezolvat interfata PIC-ului cu ceva memorie mai mare si amplificatoarele de conditionare a semnalelor de la intrare.

Cred ca am mai discutat despre asa ceva ( a mai fost o discutie de data logger nu ?) dar nu mai tin minte mare lucru de atunci si la ce concluzii s-a ajuns. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_.gif

PS: un link: basic stamp cu max pentru monitorizare temperatura
http://www.geocities.com/SiliconValley/Orc.../vbtemplog.html

Aceasta postare a fost editata de sebip: 24 March 2006 - 10:33 PM

0

#21 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 10 April 2006 - 02:00 PM

http://home.arcor.de..._logg2_engl.htm
0

#22 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2006 - 04:43 PM

Salutare!

Intre timp am mai cautat prin diverse carti, Internet, articole si am reusit sa ajung la urmatoarele concluzii.

NU are nici un rost sa ma complic cu multiplexor, convertor A/D extern cand deja exista un microcontroler PIC ce poate sa faca lucrurile acestea si anume: 16C774. Are convertoare A/D 12 biti integrate in el si actioneaza pe 8 canale analogice. Ramane problema interfatarii acestui PIC cu memoria flash. Am gasit o schema pe internet care imi arata cum sa interfatez 16F876 cu 64 Mb-Atmel flash card. Problema este ca 16F876 are 10 biti pe 5 canale... am comparat 16F876 cu 16C774 si se pare ca sunt "identice" si ca dispunere a pinilor si ca multe caracteristici interne. Singura diferenta pare sa fie numarul de canale (8 in loc de 5) si numarul de biti pe care poate face digitizarea pe canalele respective (12 in loc 10).

Sa fie vreo problema daca doar inlocuiesc 16F876 cu 16C774? Ma refer la probleme si din punct de vedere hardware cat si din punct de vedere software.

Software-ul este scris pentru 16F876 dar stiu ca sunt destul de portabile si de obicei softul scris pentru un PIC merge si pe alt PIC. Asa este? Chiar ar fi interesant daca cineva are experienta cu aceste pic-uri. Eu am mai lucrat cu 16F876 dar niciodata cu 16C774.

MIG-29

P.S.:
schema de interfatare intre 16F876 si flash cardul Atmel de 64 Mb este preluata de pe website-ul: http://www.captain.a...ronics/pic-mmc/

schema de interfatare intre 16F876 si flash cardul Atmel de 64 Mb este:
http://wiki.cct.lsu.edu/numrel/space/florin/mmc.png

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 16 April 2006 - 07:25 PM

0

#23 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2006 - 06:36 AM

Daca sa zicem am un circuit care logheaza datele si le trimite pe seriala/RS232 spre calculator... as putea sa folosesc un scriitor de flash card-uri care poate sa preia stream serial de date pentru a scrie datele pe flash card fara sa ma mai complic cu circuit aditional de interfatare intre flash card si microcontroler?

Am gasit ceva dispozitive ce pot scrie/citi flash cardurile folosind seriala/RS232. Nu stiu insa daca am priceput exact ce fac lucrurile respective... astept pareri!

MIG-29
0

#24 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 April 2006 - 07:33 AM

In principul s-ar putea folosi acele device-uri ...doar sa nu aiba nevoie de drivere pentru asta ... depinde de modul in care scriu datele pe memorie. Daca creaza fisiere atunci, probabil, are nevoie de drivere pentru buna functionare ...desi exista posibilitatea de a avea incorporat softul de gestionare a fisierelor si a memoriei.

Daca pur si simplu scriu datele pina la umplerea memoriei ...fara alte complicatii ...probabil e ceea ce ai nevoie...din schema am vaut ca merge cu MMC ...inseamna ca ar fi ok si cu SD. Aceste memorii au un potocol serial ....din cite am citit eu ...ceva gen SPI ... si prin urmare e destul de simplu interfatarea lor PIC-uri ... din moment ce si acestea se programeaza tot prin SPI.

Compatibilitatea dintre PIC-uri: cred ca e ok la nivel de sursa a programului (nu stiu daca si la hex e la fel) ... in principiu au acelasi "core" ... probleme apar la diferitele particularitati ale variantelor. De ex. e sigur ca e nevoie de refacerea rutinelor care lucreaza cu ADC-urile ... si daca doar asta e diferenta dintre PIC-uri ... inseamna ca nu o sa ai probleme. Daca sunt si alte portiuni de hardware diferite ...si daca softul le utilizeaza ..atunci e necesara rescrierea acelei parti.

O propunere ...ar fi utilizarea unor limbaje de programare mai avansate ...daca nu e nevoie de controlul pe care il ofera limbajul de asamblare. Un program scris in C, Basic .... se poate porta mult mai usor pe o alta platforma, dar putine programe scrise in C, Basic ...ofera controlul pe care il ofera limbajul de asamblare.
Se practica si scriere mixta: cea mai mare parte in C, Basic ...si doar rutinele critice in asamblare (in general pentru viteza sau daca C si Basic nu ofera suport pentru anumite componente hardware).
0

#25 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2006 - 07:53 AM

Salutare!

Mai precis ma gandeam sa folosesc schema data la sfarsitul acestui mesaj. dupa cum se vede scoate datele pe RS232.
De pe RS232 as fi convertit la USB (cu un convertor RS232- USB, merge?) si apoi USB-ul l-as fi legat direct la un dispozitiv ce scrie pe flash card si are posibilitatea de interfatare pe USB... iarasi intreb merge?

MIG-29

http://www.ise.pw.edu.pl/~wzab/picadc/picadc_sch.png

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 17 April 2006 - 07:54 AM

0

#26 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 April 2006 - 05:07 AM

Pentru A/D merg pe circuitul de la sfarsitul mesajului anterior. Maine urmeaza sa plece comenzile pentru componentele respective. O intrebare: circuitul accepta -2.5/+2.5 Volti pe intrarile analogice. Este posibil sa le shiftez pe 0 Volti <-> +5Volti? Nu am gasit multiplexor analogic care sa preia asa ceva... sau poate n-am cautat bine? Oricum daca nu se poate si nu se poate am sa folosesc intervalul 0Volti:+2.5Volti... pentru a nu pierde un bit pentru stocarea semnului la tensiunile negative.

Se pare ca nu se poate folosi USB writer deoarece trebuie USB host si care in mod normal este calculatorul... in acest caz ar trebui construit un USB host si asta e un proiect in sine... n-are sens sa ma complic. Am gasit ceva scheme cu circuite ce pot prelua datele de pe RS232 si scrie pe MMC dar varianta cea mai "interesanta" se pare ca este direct achizitionarea unui astfel de circuit de la: www.roguerobotics.com ... URL: http://www.roguerobo...lectronics/ummc

Sper sa nu fie mari probleme cand voi interfata cele doua circuite... in special probleme software...

MIG-29

P.S.: includ aceste informatii deoarece poate cineva candva va avea nevoie de aceleasi lucruri si le va gasi utile.

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 18 April 2006 - 05:08 AM

0

#27 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 18 April 2006 - 09:44 AM

@ Mig29- un pusti de 17 ani a facut un datalogger pentru un rachetomodel.Din cite am inteles e cu un microprocesor Atmel.Site-ul e in germana dar da ceva scheme
de montaj si alte detalii.Ma gindeam ca poate ti-e de folos.Eu sint aerian la chestii din astea si nu pot sa-ti dau detalii.Nici link nu stiu sa pun :) .Numai pe babeste.

www.tobias-schlegel.de/index.php?did=23

Bafta
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#28 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 18 April 2006 - 09:55 AM

Apropos m-am uitat la inceputul thread-ului la intrebuintarea dataloggerului.Am gasit pe net mai multe asemenea experimente dar majoritatea aveau un link radio
cu un emitator de 1-2W care le transmitea in continuu datele balonului.Si localizarea cum vrei sa o faci prin GPS sau goniometrare?.Un asemenea balon ajunge la
30-50km de locul lansarii in functie de conditiile meteo.
Bafta
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#29 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 18 April 2006 - 10:04 AM

Salut. Sigur vrei sa te opresti la 16C77x ? Asta e OTP, si va trebui sa iei o varianta cu JW, ca sa poti eventual reprograma/optimiza procesul.
Si tot asa, cu cardul, pe SPI, erau si ceva rutine prin MPLAB pentru SD,MMC.
Zic si eu ca sa tin moralul sus...

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#30 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 April 2006 - 10:19 AM

Salutare!
@pavcostel: Circuitul folosit pentru data logger foloseste 16F84 deci nu sunt probleme cu reprogramarea.
@skyspy: ma uit imediat peste link-ul respectiv desi prefer PIC-urile dintr-un motiv... sa-i zicem de experienta. N-am lucrat niciodata cu Atmel-uri, n-am programator pentru Atmel-uri si asa mai departe. Localizarea se face prin GPS trimis prin radio. Diferite masini de urmarire dotate cu receptor radio si laptop cu soft GPS vor urmari balonul (pozitia e afisata tot timpul pe harta digitala). Intreg sistemul a fost folosit si anul trecut cu succes. De altfel aici pe forum poti vedea ceea ce s-a facut anul trecut si cateva poze. Daca nu reusesti sa gasesti si te intereseaza spune-mi si iti trimit link-ul (de l-oi gasi si eu :D ).

edit: @skyspy:
Nu pricep germana... cate canale are data logger-ul respectiv? pe cati biti face digitizarea?

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 18 April 2006 - 10:20 AM

0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu