Circuit ESC crapat De la Dragon Fly
#31
Postat 07 April 2006 - 02:09 PM
Problema nu se pune de procurat piesel si nici de plantatpe placa. Problema (singura pe care o vad eu) este acum doar daca placa aceea mai poate fio folosita sau nu avand in vedere carbonizarile interne.
Pot sa plantez si singur smd-uri ca am mai facut , dar ce fac cu suportul carbonizat si care deja prezinta rezistenta ohmica prin carbonul rezultat din ardere, si valorile condensatorului si a rezistentei respective.
#32
Postat 07 April 2006 - 04:21 PM
Rezistenta aceea de 3 ohmi nu este rezistenta, ci e cel mai probabil condensatorul de 10nF (poate avea si alta valoare) de care vorbea ipsihi. In paralel cu tantalul explodat se afla si un ceramic.
Eu cred ca cei 150K de pe cablaj nu afecteaza circuitul. Impedantele "legitime" din zona sunt muult mai mici, asa ca 150K nu prea conteaza. Dar daca masori 3 ohmi pe alimentare, ceva nu e in regula.
Si ca sa lamurim si nomenclatura... eu sunt obisnuit cu urmatoarele denumiri: substratul se cheama sticlotextolit ptr ca e facut dintr-o tesatura de fibra de sticla inglobata in rasina. Padurile (accent pe a) sunt peticele de cupru pe care se lipesc piesele. Interconexiunile poarta denumirea de trasee. Eu asa folosesc ptr ca asa am fost obisnuit.
Daca porneste motorul exista doua posibilitati. Fie ai mos(uri) prajit(e), fie e procesorul prajit si da comanda permanenta. Eu cred ca "piscatul" alimentarii nu este o ideea buna. Piscatul asta dureaza de cateva mii de ori mai mult decat durata in care se arde un semiconductor, dar... e alegerea ta.
Bafta!
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
#33
Postat 07 April 2006 - 04:53 PM
Cirip, ai dreptate, si ai si votul meu, dupa cum am zis mai inainte.
Citeaza
Si, da, cu carbonizarea se poate rezolva dupa lamurirea scurtului. Sau se poate atasa o "caramida", dupa cum sugereaza vlad1.
Cu stima,
Costel
#34
Postat 07 April 2006 - 05:01 PM
Cirip, la 7 Apr 2006, 16:21, a spus:
Si ca sa lamurim si nomenclatura... eu sunt obisnuit cu urmatoarele denumiri: substratul se cheama sticlotextolit ptr ca e facut dintr-o tesatura de fibra de sticla inglobata in rasina. Padurile (accent pe a) sunt peticele de cupru pe care se lipesc piesele. Interconexiunile poarta denumirea de trasee. Eu asa folosesc ptr ca asa am fost obisnuit.
...
E vorba de limbaj specific.
Sunt notiuni consacrate si chiar daca vrei sa le spui altfel o faci ... degeaba, :rolleyes: :D , pentru ca toti ceilalalti vor continua sa le foloseasca asa cum sunt utilizate in aplicatiile de proiectare electronica !
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#36
Postat 08 April 2006 - 07:52 PM
In primul rand vreau sa multumesc "tutulor" pentru ajutorul acordat si in primul rand lui Sir Vaska pentru asistenta acordata on line pe mess la depanarea obiectului.
si am inceput asa cum am fost sfatuit de toti cu "curatenia" pe care am executat-o cu spary de contacte si peria de la freza miniatura cu cablu flexibil.
a mai fost necesar sa scobesc cu varful de la cuter caci carbonizarea era profunda (cam jumate din suport)
Imagini atasate
#37
Postat 08 April 2006 - 08:00 PM
asa arata circuitul dupa spalare si periere. Traseul exfoliat l-am inlocuit cu un fir litat, si am lipit cu "picatura" firul si celelante traseee care au inceput sa se exfolieze
Imagini atasate
#38
Postat 08 April 2006 - 08:05 PM
am alimentat ESC printr-o rezistenta de 20ohmi si nu s-aintamplat nimic deosebit, dar a inceput sa "mijasca" Led-ul de control.
Semne bune deci am scos rezistenta si am alimenat normal. am verificat tensiunea de pe BEC si totul era ok (zic eu) 5,34V in gol, asa ca am alimentat si rec cu servo etc.
am dat mansa si a inceput sa se invarta motoarele (in gol ca le-am decuplat din angrenare).
Imagini atasate
#39
Postat 08 April 2006 - 08:07 PM
Mai ramane deschisa problema condensatorului care nul-am pus inca (nu-l am) si a tranzistorului 4410 care soseste saptaman viitoare de la Capodimonte 2,4 ron bucata.
Imagini atasate
#40
Postat 08 April 2006 - 08:12 PM
La receptor a crapat o piesa pe care scrie j336 tot smd. a crapat cand din nu stiu ce neglijenta am alimentat rec cu 8 elementi. Probabil sub stresul dde dupa eveniment nu am dat importanta ca rec se alimenteaza prin BEC.
Uite si fotografia cu piesa crapata. A srit capacul dintr-o parte dar se mai vede ce scrie pe ea.
Nu stiu ce este...acum prezinta rezistenta f mare de ordinul sutelor de K, diferita in ambele sensuri. Oare tot un condensator? Terminalele nu coincid cu sursa intru-totul decat cel de la masa.
Imagini atasate
#41
Postat 08 April 2006 - 08:50 PM
De ce nu ai luat SI 4442, daca tot ai facut comanda? Si intotdeauna doua bucati minim... Costa mai ieftin cand tragi linie.
Nu vad ce anume capac sarit incerci sa evidentiezi. Poate fi un condensator, dar poate fi si altceva(o dioda sau un zener). Aici tot cineva care are receptor identic ne poate ajuta...
Felicitari pentru reusita.
Cu stima,
Costel
Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 08 April 2006 - 08:51 PM
#42
Postat 08 April 2006 - 09:05 PM
Citeaza
Pai am luat 8 bucati stai linistit. Oricum am de gand sa le inlocuiesc pe toate, si daca merge...sa pun 4 in loc de doua in paralel si la anticuplu 2. Oricum si ala 4840 a fost inlocuit de vechiul posesor.
De ce 4410 si nu 4442 caci am fost sfatuit ca deschide mai bine asta decat altul sau mai bine zis deschide toata sursa sau asa ceva. In plus...asa afost ecgipat, nu stiu daca din ratiune de low cost sau alta.
#44
Postat 08 April 2006 - 09:45 PM
Pe capacul acela scrie ceva? Ce tip exact de receptor este? E varianta vanduta cu "obiectul"? Nimeni nu are la fel? Macar sa stim ca e condensator si nu dioda, ca e in circuitul de alimentare si nu in partea RF, ca element de acord?
Cu stima,
Costel
P.S.- a fost asa din ratiuni de low-cost.
Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 08 April 2006 - 09:46 PM