Modelism - RHC Forum: despre cercetarea in Romania - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

despre cercetarea in Romania

#1 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 17 March 2006 - 07:29 AM

Si cand te gandesti ca baietii AIA primesc bani pentru ceea ce fac ! :D
Nu mai pun ca au si fonduri ... kklau sa-si puna ideile in aplicare ! :D
Ca sa nu mai zic de dotare, conditii, materiale ... ! :D

Stima,

PS: ...!"£"£$£$%$&&-si p**a !
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#2 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 17 March 2006 - 07:44 AM

domnu_doctor, la 17 Mar 2006, 07:29, a spus:

Si cand te gandesti ca baietii AIA primesc bani pentru ceea ce fac ! :D
Nu mai pun ca au si fonduri ... kklau sa-si puna ideile in aplicare ! :D
Ca sa nu mai zic de dotare, conditii, materiale ... ! :D

Stima,

PS: ...!"£"£$£$%$&&-si p**a !

Salutare!

Sa stii ca banii, conditiile de cercetare si in general resursele nu vin singure. Am vazut de multe ori mituri vizavi de banii care ar pica din cer sau resursele care s-ar materializa de nicaieri. In general exista manageri cu cap care stiu sa ceara ceea ce au nevoie si stiu sa-si vanda ideile... de multe ori asta duce si la propaganda falsa! Exista si peste ocean probleme cu finantarea... exista si aici politicieni ce nu doresc sa dea bani spre programul spatial (asta ca un exemplu...), exista si aici opinie publica... etc. Diferenta este facuta de cei cativa oameni care stiu sa-si articuleze clar ideile si sa-si expuna programul de lucru vanzandu-si astfel lucrurile respective congresului american care taie chitantele cu cheltuielile pe anul in curs!

Ceea ce multi nu pricep este ca si un profesor universitar trebuie sa scrie proposaluri si sa arate cu ce ajuta cercetarea lui si de ce ar trebui sa primeasca banii respectivi. Exista multi profesori universitari (va las pe voi sa ghiciti in ce tara...) care zic ca ei nu se manjesc cu scrisul de proposaluri si cu "teorii insipide economice". Ei trebuie sa stea pe piedestalul de cristal si sa predea eventual unor studenti care trebuie sa se inchine la ei... oare unde se intampla lucrurile astea?

MIG-29
0

#3 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 March 2006 - 08:02 AM

Salutare @Migule !!

Din pacate ai mare dreptate !
Da' nivelul de abordare de la care pleaca aia e total diferit de al ... nostru. Din pacate !!! :D :D :D Adica vreau sa zic, ca aia macar AJUNG sa discute asemenea probleme. Ma refer la ... politicieni. La noi se discuta despre matusa Tamara sau se conjuga verbu' a fi !! Asta e NIVELU'de la noi. ASTA VREAU SA ZIC !
Am lucrat si io in cercetare fo 9 ani si stiu cam cum se pune problema finantarii unei teme de cercetare si a implicatiilor (in mod special !) economice pe care aceasta le are. Ca daca ASTEA nu sunt, nici n-are rost sa te legi la cap cu problemele astea!
Cercetare ... spatiala ..., securitate ..., siguranta ..., protectia omului ..., cresterea confortului si imbunatatirea conditiilor de munca ..., VISE ..., VISE !!
Ce sa mai zic de idei noi, sau solutii ... traznite ? Mai ajungi si de ras...

Si ca sa continuu ideea de mai sus, dupa fo 6-7 de cercetare am obtinut si fo 2 brevete de inventie, inregistrate la OSIM, si cand, conform legislatiei in vigoare mi-am cerut drepturile materiale ... aferente, au aparut problemele. :( Si cand te gandesti ca rezultatele la care ajunsesem aveau mare aplicabilitate in industrie, da' nenorocirea era ca pe brevet era doar numele ... meu, asa ca sprijinul pe care l-am primit n-a fost prea consistent.
...

Pacat...
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 17 March 2006 - 09:47 PM

MIG-29, la 17 Mar 2006, 07:44, a spus:

Ceea ce multi nu pricep este ca si un profesor universitar trebuie sa scrie proposaluri si sa arate cu ce ajuta cercetarea lui si de ce ar trebui sa primeasca banii respectivi. Exista multi profesori universitari (va las pe voi sa ghiciti in ce tara...) care zic ca ei nu se manjesc cu scrisul de proposaluri si cu "teorii insipide economice". Ei trebuie sa stea pe piedestalul de cristal si sa predea eventual unor studenti care trebuie sa se inchine la ei... oare unde se intampla lucrurile astea?

Migule, s-ar parea ca ai plecat de multi ani din Romania. Vremurile pe care le stii au apus de mult. Invatamantul superior traieste NUMAI din cercetare. Doar nu-ti inchipui ca cineva sta pe salariul actual intr-o facultate, de amorul artei. E drept ca unele cadre didactice ar putea rezista doar cu salariul de profesor, dar nu stiu pe nimeni care sa faca asta. Poate nu-s eu documentat foarte bine, dar o sa-mi fac temele si o sa raspund corect data viitoare.
Problemele legate de cercetare si invatamant sunt de alta natura. Ne putem mandri cu cele mai mari ciudatenii.

Legat de ce spunea domnu_doctor, adica de asta:
"Si cand te gandesti ca baietii AIA primesc bani pentru ceea ce fac ! "
as nuanta oarecum problema. Baietii aia fac ce-s platiti sa faca. Si bineinteles ca daca fac, primesc si banii...

PS. Daca pare interesant, putem deschide un subiect separat despre cercetare. Parca nu ar trebui continuat aici.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 March 2006 - 10:04 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#5 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 18 March 2006 - 12:10 AM

salutari!

in urma discutiei de pe grupul aeromodelism am deschis subiectul aici despre cercetarea in Romania. cum este facuta, cum ar trebui facuta si ce lucruri pot fi imbunatatite pentru a ajunge la standardul altor tari...

scrieti aici fara limita :rolleyes:

MIG-29
0

#6 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 March 2006 - 09:32 AM

bitex, la 17 Mar 2006, 21:47, a spus:

...Legat de ce spunea domnu_doctor, adica de asta:
"Si cand te gandesti ca baietii AIA primesc bani pentru ceea ce fac ! "
as nuanta oarecum problema. Baietii aia fac ce-s platiti sa faca. Si bineinteles ca daca fac, primesc si banii...

PS. Daca pare interesant, putem deschide un subiect separat despre cercetare. Parca nu ar trebui continuat aici.

Da ! Buna ideea cu mutatu' subiectului.
Ma bucur ca pasu' asta l-a facut cineva care se afla chiar in mijlocul problemei, (ma refer la @bitex si-i multumesc !) si poate vom afla lucruri interesante, dazbatand problema in continuare !
Nu de alta da' e pacat ca oameni BUNI, BINE PREGATITI PROFESIONAL. pleaca din tara si-si vand STIINTA si EXPERIENTA, altora care n-au investit nimic si n-au miscat un deget pentru pragatirea LOR ! si care doar profita de ... ele !

Stima,

PS: Tot am cautat :lol: niste raspunsuri la vechiul subiect in care am postat si era ma ..., ca s-a sters subectu' !
0

#7 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2182
  • Inregistrat: 07-May 03

Postat 18 March 2006 - 07:54 PM

eu cred ca cercetarea primeste bani doar daca o piata poate ABSOARBE (financiar vorbind) produsul ei, nu cred ca se pot pretinde/investi bani pe/in ceva care nu se finalizeaza cu un efect sau altul, ... sa ma iertati, dar, cercetare doar de dragul cercetarii, cam pe banii cui ne asteptam?... :lol:
s-ar putea ca asta sa fie de fapt o mare parte din problema fondurilor pentru cercetare, dar mai ales o posibila/plauzibila explicatie/cauza a exodului de "creiere" din societatea romaneasca spre alte zone economice...
in alta ordine de idei, s-ar mai putea ca insasi cei din cercetare sa nu stie sa-si "vinda" bine rezultatele, sau, altfel spus/scris, sa nu stie sa-i faca pe potentialii clienti/beneficiari sa inteleaga necesitatea achizitionarii/aplicarii respectivelor rezultate de cercetare; cred ca si insasi capacitatea de a vinde un rezultat, un produs, un serviciu, etc., este o masura intrinseca a dimensiunii reale a valorii unui prestator, indiferent despre ce domeniu este vorba...in definitiv, cercetarea si rezultatul/produsul ei sint o marfa, depinde daca si cine stie sa o vinda?!!...
bafta si minuni!

Aceasta postare a fost editata de mizzone: 18 March 2006 - 08:03 PM

"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#8 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 March 2006 - 10:31 AM

mizzone, la 18 Mar 2006, 19:54, a spus:

...in alta ordine de idei, s-ar mai putea ca insasi cei din cercetare sa nu stie sa-si "vinda" bine rezultatele, sau, altfel spus/scris, sa nu stie sa-i faca pe potentialii clienti/beneficiari sa inteleaga necesitatea achizitionarii/aplicarii respectivelor rezultate de cercetare; cred ca si insasi capacitatea de a vinde un rezultat, un produs, un serviciu, etc., este o masura intrinseca a dimensiunii reale a valorii unui prestator, indiferent despre ce domeniu este vorba...in definitiv, cercetarea si rezultatul/produsul ei sint o marfa, ...

Da @mizzi, asa este, e destul adevar in ceea ce zici.
Problema este ca talentul/eficacitatea unui vanzator de a-si vande un produs sau un serviciu depinde de capacitatea de interactiune celor doua parti participante: vanzator/cumparator.
Revin cu ideea de mai sus, unde am zis ca DACA nivelu' de discutie de la noi ramane la nivelu' de:
1. ... numararea oualor ...
2. ... vila din Zambaccian ...
3. ... matusa ...
4. ... termonpanele ...
5. ... a fi sau ... a nu fi ... :D
6. ... a ploua sau ... nu
7. ... ma opresc aici, da' lista POATE CONTINUA mult si BIIINE !!

Cred ca interesu' nostru nu este tocmai solutionarea eficienta a problemelor de cercetare fundamentala, care inseamna LUCRURI ADEVARATE, nu bibileli pe coltzu' mesei ! Cercetarea presupune uneori TIMP pentru a ajunge la rezultate, si investitorii de la noi sunt interesati de afaceri de genu': azi investesc si ... maine iau profitu', NU peste 2-3 ani !

@bitexu' fiind in miezu' problemei, cred ca ar putea sa dea mult mai multe elemente de referinta de discutie si din ceea ce a zis, inteleg ca chiar incepe sa se infiripe un fel de bucla de reactie: cercetare --> rezultate --> efecte economice--> drepturi --> si retur !!
Gresesc cumva :D , @bitexe ?

Stima,
0

#9 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 19 March 2006 - 12:15 PM

Sincer sa fiu, n-o sa se infiripe nimic. Ca nu avem nici putere si nici voce... Si pana la urma nici ca numar cercetatorii adevarati nu mai reprezinta ceva... Nu incerc sa ma includ in randul lor ca poate nu-i cazul.

Problema ar trebui impartita in mai multe si mici.
Pe cercetator nu-l intereseaza multe probleme. E ca la piata. Cauta sa castige bani (poate unii faima, prestigiu desi n-au totdeauna legatura cu cercetarea) si pentru asta presteaza un serviciu. Pe scurt, exista contractul intre cel cu banii care vine cu cererea si cercetator care face oferta si ulterior munca. Daca se inteleg si totul e pus pe hartie se incepe treaba. Pe cercetator nu-l intereseaza mersul economiei, sau tot ciclul ala scris de domnu_doctor. Daca l-ar interesa mai multe s-ar face politician. El presteaza un serviciu pentru care este platit si nimic mai mult. Unii au principii si le respecta, altii nu respecta nimic.

E problema celui care a comandat cercetarea cum isi foloseste rezultatele. Fie continua la un alt nivel in alta parte, fie vinde ce a obtinut, fie foloseste in interes propriu. De regula poate fi un simplu dosar cu rezultate ale muncii unei echipe, poate fi insotita de un prototip care ar putea fi folosit ca model pentru o viitoare productie, poate fi orice altceva. Daca cineva vrea o broasca impaiata care sa macane, spune cat plateste, spune ce vrea sa obtina si daca exista cineva care poate concepe asa ceva in conditiile impuse, cei doi iau legatura si fac afacerea. Unul munceste si celalalt plateste. Uneori sunt etape combinate, adica se plateste ceva inainte, se munceste se preda o etapa, se mai primesc bani se mai continua, in functie de cum isi onoreaza contractul cei doi implicati... E exact ca la piata, fara mari probleme de constiinta pentru nici o parte.

Sunt mai multe variante prin care cei doi protagonisti pot lua legatura.
Si sunt si doua variante folosite la noi, dintre care cred ca una nu e normala.
Cea normala ar putea fi aceea in care exista tema si apar "cercetatorii" cu oferta, sau se foloseste un organism intermediar care sa gestioneze problema, dar cu acelasi rezultat final. Cercetarea se face la obiect si e OK, cine plateste are grija de bani si-si cunoaste interesul. Sansele ca rezultatele cercetarii sa fie aplicate sunt maxime. Dar nu garanteaza nimeni asta si nici n-are importanta.

A doua varianta pe care o si consider anormala, este cand se aloca de dragul cercetarii niste fonduri din bugetul statului adica din banii nostri, acele fonduri se repartizeaza dupa niste algoritmi numai de unii politicieni stiuti, unor domenii de activitate sau institutii, fondurile ajung in final foarte aproape de beneficiari (adica de cercetatori) si apare distractia. Cercetatorii vin cu propuneri facute de capul lor, intocmesc documentatii serioase si apoi printr-un fel de licitatie se aproba unele teme de cercetare. Se impart acei bani intre echipele de cercetare care au venit cu propuneri si care au castigat contractele. Nu-si pune nimeni problema ce se poate face cu rezultatul cercetarii in acest caz. De regula moare prin sertare, se vinde la negru sau cum se mai poate. E un fel de a merge cu banii in talcioc si a cumpara ce-ti ofera piata. De multe ori vechituri reconditionate. Adica banii se cheltuiesc pe ce se poate face...

In invatamant s-a cam invatat lumea si acum exista contracte de cercetare facute direct intre cei interesati. Banii alocati sunt foarte multi si sunt bine gestionati. Rezultatele sunt bune si merge treaba. Dar totdeauna e vorba de bani privati, nu de banii statului.
Cercetarea pe banii statului e un fel de frectie si cine asteapta asta, asta o sa primeasca.
Ca in varianta "repartizarii" fondurilor dupa un cunoscut concurs al dosarelor, apar vechile probleme. Cel ce gestioneaza banii e cel care i-a primit de mai sus, interesele se cunosc ca aproape totdeauna sunt in ograda proprie si in final la cel care munceste ajunge exact ce trebuie sa ajunga, adica inca un salariu in cazul cel mai fericit. Pentru unii e bine si asa, e un fel de ciubuc facut in timpul serviciului.
La noi s-a cam schimbat treaba si nu mai punem botul la contractele de 2 lei castigate la zaruri. Mergem pe cele private (vorbesc de mari firme nu de persoane fizice desi nu are nici o importanta) si e din ce in ce mai bine. Doar ca incep sa apara discutiile in cadrul institutiei, ca apar incompatibilitati. Daca pentru un contract castigat la zaruri (dat de institut), pare OK daca folosesti mijloacele si timpul alocat invatamantului, nu la fel e si pentru celalalt caz. Dar in ambele cazuri problemele se pot rezolva tot cu bani.
Daca e sa vorbesc pe concret din anii trecuti. Existau niste bani alocati cercetarii si repartizati invatamantului superior in mare parte (aici se poate discuta). Faceam periodic documentatii pentru a castiga contracte, adica ceva bani din acele fonduri. Uneori aveam succes si primeam aprobare pentru cate ceva. Dar cum exista ideea ca e bine sa traiasca cat mai multi din acei bani, aprobau mai multe dosare, prin reducerea fondurilor. De regula se reducea suma la jumatate. Bineinteles ca stiam asta inainte din experienta si dublam necesarul. Cam toti faceam asta. Si DACA se aproba dosarul cu jumatate de suma si eu in dosar aveam prevazute doua etape intinse pe perioada a doi ani, se chema ca banii ajung pentru primul an, adica exact pentru partea de studiu, documentare si alte fleacuri. Si indiferent de situatie, pentru etapa a doua trebuia sa fac alt dosar si riscam sa nu castig fondurile din nou asa ca ramanea totul la stadiul de scris pe hartie.
Indiferent de situatie, banii nu ajungeau pentru achizitionarea echipamentelor sau salarii, dupa terminare se preda toata documentatia si se faceau o multime de alte hartii, apoi altii raportau ceva pe undeva ca s-a facut cercetare de faimoasa suma cheltuita, oamenii prezentau pe unde puteau (expozitii de regula) tot felul de caricaturi si se chema ca faceam cercetare.
Si nu mai pun la socoteala fazele de KKO intalnite pe parcursul desfasurarii temei. Si nu mai pun la socoteala ca banii trebuiau cheltuiti si se aprobau teme care efectiv erau moarte din start. Si nu mai pun la socoteala multe. Toate temele sunt facute publice, toate temele care au castigat fonduri sunt pe net, toate sumele aprobate se gasesc acolo.

De acolo se poate observa ca se aproba contracte de cercetare de 55 milioane de lei pe un an de zile (mentionez ca echipa de cercetare deseori e alcatuita din 5 oameni si impartiti voi banii pe luna si pe oameni cum doriti dar tineti si cont ca pot fi primiti ca retributie a muncii din suma totala doar 25% (50% in cazul asistentilor)), tot de acolo se observa ca doctoranzii au primit aprobare pentru maxim 12 milioane pe an pentru cercetare si multe altele. In schimb nu se observa nicaieri ca din banii prevazuti pentru retribuire se plateau toate impozitele, regia ceruta de facultate si o multime de alte maruntisuri. Sumele nu sunt din ultimul an, dar in ultimii 3-4 n-au fost variatii mari. Exista si contracte la care s-au aprobat sume mari, dar alea nu le castiga oricine. Si oricum, pentru cercetator rezultatul e tot ala. Cine spune ca in invatamant se face cercetare pe banii statului greseste mult. Se creeaza impresia ca statul plateste si cercetatorii primesc. La cercetatori nu ajunge NIMIC din banii "obtinuti" de la stat. Si nu pentru ei au ramas care au ramas in invatamant acum. Daca cineva doreste, pot reveni cu exemple concrete.
Asta era pe vremuri. S-au mai schimbat problemele.
Scuze ca am scris atat de mult. De regula nici eu nu citesc mesajele lungi. Si mai aveam de atasat 2 mesaje pe care nu le-am postat la timpul lor, dar renunt. Alea erau mai la obiect.
Bafta in continuare.
0

#10 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 March 2006 - 12:41 PM

Da, divizarea asta cu finantare de la stat si de la privat, se pare ca incepe sa-si arate roadele. Ma refer la cea privata ! Ce vine de la stat, asa se si ... duce !
Si mai este un aspect pe care l-ai punctat BINE, si pe care l-am resimtit si eu in urma cu ceva ani, cand eram pe taramu' cercetarii !
Cercetatorii din institutele de specialitate, NICIODATA n-au fost chemati (de institutiile statului !) sa rezolve o ANUMITA PROBLEMA !! Totdeauna EI au fost aceia care au venit cu propuneri si oferte, cam despre ce ar putea fi vorba in temele de cercetare si cam cum s-ar pune problema !!

Regula era cam asa:
1. La sfarsitul anului calendaristic se intocmea o lista cu propuneri de teme de cercetare si o anumita evaluare a valorilor de contract.
2. La inceputul anului urmator, prin februarie, martie, uneori si mai tarziu, venea o suma aprobata, asa cum zici, injumatatita de regula, si atunci incepea duelul' intre pile si relatii, catre cine sa se indrepte fondurile de cercetare, respective. Un fel de targuiala, ca la talcioc si iesea un fel de imparteala relativa, care in principiu nu acoperea necesarul de cheltuieli minime pentru atingerea scopului propus. Asta pt ca fiecare responsabil de tema de cercetare, trebuia sa se ocupe de acoperirea tuturor cheltuielilor pe care le presupunea respectivul contract.

Oricum ceea ce ai zis mai sus nu e departe de ceea ce stiu eu, de cand am parasit respectivul domeniu.

Sa inteleg din scurta dizertatie, ca sunt sanse de revigorare a cesrcetarii romanesti, in conditiile finantarii private ? :huh:
Oricum asta ar fi un prim semn de normalitate, in ceea ce priveste functionarea unui ... sistem !

Stima,
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 19 March 2006 - 01:14 PM

Pai din moment ce aia de la stat nu mai exista toata lumea s-a orientat spre aia privata. Dar e greu de scapat de tinichelele care atarna de coada (adica de intermediari).
Daca treaba e direct intre echipa si finantator apar greutati ca nu totdeauna interesele scolii sunt aceleasi cu ale cercetarii sau ale celui care plateste.
Daca e facut totul prin intermediul institutiilor de invatamant iar apar probleme ca indiferent ce intra, ajunge diluat la iesire. Era sa fac o comparatie cu ceva cunoscut... E totusi ceva mai greu, ca apare raspunderea pentru cel care semneaza contractul. De aceea facultatea permite o legatura mai stransa intre cei interesati dar isi rezerva dreptul de a gestiona tot ce trece intre cei doi.
Oricum, e mult de urlat la luna.

Nu stiu daca ai prins sistemul asta nou de achizitii prin licitatie. Ar trebui sa explic cum se cumpara o rola de banda adeziva transparenta de 2.000 lei la un pret de 8.000 lei si mai si muncesc pentru operatia asta. Trebuie gasita denumirea comerciala a produsului, de gasit un pret uzual ca ai de trecut asta intr-o rubrica, de facut referat de necesitate, caiet de sarcini (de cele mai multe ori daca nu vrei sa te trezesti cu altceva), sa existe o firma care sa fi participat la o licitatie pentru astfel de produse, sa obtii cateva aprobari pe referat, sa obtii o hartie cu confirmare ca ai banii alocati si ca ai trecute consumabile in contract, depun toate hartiile la un serviciu specializat si astept. Nu dureaza mult. In cel mult 2-3 zile treaba mea e facuta si am ajuns la jumatate. Urmeaza treaba lor. Cineva cumpara, marfa se aduce in depozitul central, in alta zi esti sunat sa te duci sa ridici materialul (sar peste hartiile de completat ca n-are rost sa intru in detalii), aduci rola, intra in inventarul institutiei dupa ce semnezi ca ai primit-o si poti fi bucuros ca ai ramas cu ea. Bineinteles ca pe factura a costat 8000 ca nu-i orice rola, e cumparata de la faimoasa firma XXX. De ce simplu, adica sa o cumpar in drum spre scoala in 5 minute, cand se poate si complicat?
Ramane sa spun cum se face achizitia unui produs pentru care nu e facuta licitatie (sa zicem ca ai nevoie pentru ceva anume de 1 L de acetona), cum se face achizitia unui produs adus de la o firma straina care nu are reprezentanta in Romania, sau Doamne fereste sa fie un produs mai serios pe care nu l-ai prevazut in planul de achizitii al institutiei inca inainte de a castiga contractul de cercetare. De fapt e simplu, il treci pe lista si mai astepti un an.
Nu mai vorbesc ca pentru anumite realizari practice sunt necesare efectiv materiale de genul piulite, suruburi, tabla din aliaje de aluminiu, vopsea, poate plastic, cateva circuite electronice... Efectiv mori cu hartiile in mana si nici macar nu o faci cu sanse de a rezolva problema.
Asta e cercetarea cu banii statului, in invatamant. Nu ca nu s-ar putea face ceva serios daca s-ar dori. Efectiv nu-ti poti permite mai mult ca nu esti lasat sa faci mai mult. Pentru ca avem oamenii pe care-i meritam la conducere, peste tot nu numai in politica.
A fost o vreme in care pana intr-o anumita suma puteai face achizitia personal, si anexai documentele la dosarul respectiv. Dar era prea simplu si se sarea peste cateva servicii care dupa cum se stie trebuie si ele sa traiasca din ceva, si de ce nu, din cercetare, ca tot e gratis.
Hai ca plec la munca. Vorbim numai sa ne descarcam nervii ca nu avem ce face.
Bafta!

Solutia sa faci cercetare e sa lasi invatamantul sa moara sau sa se dezvolte in liniste si sa faci cercetare. Ori una, ori alta. Cum e si cercetarea pe teme, perioade contractuale scurte, nevoie de oameni pregatiti, s-ar potrivi domeniului. Totusi nu merge. E ca si cum ai exploata studentii pe motiv ca dispui de ei gratis. Fie punandu-i la treaba si plata fiind o bomboana cu betisor infipt in ea, fie neglijand orele alocate invatamantului. Dupa ce ai invatat un student ce trebuie, IL PLATESTI si il folosesti. Poate in cazul studiilor postuniversitare. Nu gandesc exact cum am scris dar se poate discuta daca e cazul.

PS. Cred ca amestecam prea mult problemele si le incurcam.
Cat timp cineva e angajat in invatamant si are de facut cercetare ca sarcina de serviciu n-o s-o faca cum trebuie.
Pentru ca banii primiti sunt foarte putini.
Angajat in invatamant si cercetare fara sa fie implicata institutia nu se poate decat la negru si nu e normal.
Cine vrea doar cercetare sa-si caute un institut de cercetari ca poate acolo sunt specializati pe problemele astea dar tot salariul din Romania o sa fie primit si cine vrea mai mult poate sa-si faca singur firma in domeniu.
Cea mai buna varianta e de la privat la privat in final, fara multi intermediari. Problemele sunt incurcate rau in discutia noastra si nici nu le luam la analizat cum trebuie. Si restul (alea legate de plecatul cercetatorilor... etc) sunt la fel de bune de discutat dar la fel de imposibil de rezolvat.
Scuze din nou!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 19 March 2006 - 02:35 PM

0

#12 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 March 2006 - 08:22 PM

bitex, la 19 Mar 2006, 13:14, a spus:

Oricum, e mult de urlat la luna.

Nu stiu daca ai prins sistemul asta nou de achizitii prin licitatie.

PS. Cred ca amestecam prea mult problemele si le incurcam.
Si restul (alea legate de plecatul cercetatorilor... etc) sunt la fel de bune de discutat dar la fel de imposibil de rezolvat.

Cu urlatu' la ... luna, DA, ai dreptate ! Din pacate !

Se pare ca esti dospit bine :( de probleme !! :)

Prin '92-'93 mi-amintesc ca am primit CEC-ul firmei la care lucram (Institutu' National ...) cu libertatea de a-mi cumpara ce am nevoie la temele de cercetare, cu singura conditie sa nu depasesc o anumita suma. Rezonabil, NU ? :) Mare diferenta fata de ceea ce zici tu ca se intampla acum.

Zici ca problemele sunt ... incurcate. Nu te contrazic, da' cred ca la orice problema se exista o solutie ! Europeana !! Adevarata ! Abia atunci o sa putem vedea cum incep sa se redreseze lucrurile. Poate mai apucam sa vedem o deblocare de ... sistem. Daca nu noi , macar copii nostrii ! :D
Imposibilitatea rezolvarii problemelor de ... plecare, nu cred ca e asa de ... reala. Si asta e valabil pentru oricine. Chiar crezi ca s-ar duce oamenii sa stranga capsuni pentru 6-800 euroi/luna in Spania, daca ar gasi la calificarea lor, un loc de munca aici la noi, si ar fi langa familiile lor, ca sa nu mai zic de altceva.
Da' vad ca am luat-o pe ... aratura, de la ... cercetare ! Scuze !

Stima,
0

#13 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 19 March 2006 - 09:05 PM

sistemul rolei de scoci expus de bitex ,din pacate pentru noi ,nu se aplica doar in cercetare.se aplica la tot ce este bugetar.asta include CEC-ul ,armata ,spitalele ,s.a.m.d.
sunt bun prieten cu un doctor (nu medic),angajat de 20 ani la un institut de cercetari din bucuresti ,si care doctor desi este angajat acolo ,poate trece pe la institut de doua ori pe saptamana cate doua ore ,si are un salariu de mizerie putin peste cel minim pe economie.
numai ca persoana s-a reorientat ,la fel cum au facut majoritatea sau chiar 100% din angajatii in cercetare ,si traieste (destul de bine as spune) ,din cu totul alte lucruri pe care le presteaza pe post de servicii.
salariul curge oricum de la institut.oricum nu face nimic acolo,el recunoaste cu mana pe inima.

si atunci?
pentru ce ne trebuie cercetare? ca avem unele din cele mai luminate minti din lume? la ce ne ajuta,ca tot nu suntem in stare sa le platim la adevarata lor valoare.
ori pleaca din tara si fac cercetare "pentru cine trebuie" ,ori daca mai reusesc sa faca ceva aici tot apare cineva "cu putere" sa preia lucrarile sau patentul cu viteza luminii si pe sest incat nimeni nici nu ajunge sa afle ca de fapt in Romania s-a inventat/dezvoltat o anume idee/inventie/cercetare.

totul se rezuma la bani ,domnilor.

si locuri de cercetare in romania cum spera dom doctor nu o sa fie in viitorul apropiat.cel putin nu la salariul de 6-800 de euro pe luna.
flying is my life...
0

#14 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 March 2006 - 09:24 PM

SILVIU66, la 19 Mar 2006, 21:05, a spus:

... si locuri de cercetare in romania cum spera dom doctor nu o sa fie in viitorul apropiat.cel putin nu la salariul de 6-800 de euro pe luna.

@Silviu, eu nu mai sper la asa ceva. D-aia am si parasit cercetarea de ceva ani, cu parere de rau, recunosc, pentru ca potential exista, da' din pacate NICI MACAR NU SE DORESTE VALORIFICAREA LUI. Cred ca de fapt aici este esenta lucrurilor.
Mentalitatea ca cei de la nush ce Institut... stau in fata calculatorului ore intregi fara sa faca nika si ca importanti sunt cei ce muncesc cu adevarat, adica aia care PRODUC, o sa mai tina o ... vreme, pana cand lumea va pricepe ca de fapt esenta se afla in ideile celor ce GANDESC si NU numai in cei care dau cu sapa, strungu', pila ... ETC !!!
(Va mai amintiti, nu: Noi muncim, noi NU gandim !!! ??? ... ideologia comunista, in doo vorbe !!! )

Stima,
0

#15 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 20 March 2006 - 12:56 AM

Imi cer scuze ca o sa deranjez, dar pentru mine e la fel de important un cercetator ca si un culegator de capsuni, ca si un lucrator in constructii, atat timp cat toti pleaca sa lucreze in alte tari si in 90% din cazuri acolo raman... Si in general reprezinta acelasi lucru. Cresc aici, se formeaza aici si de munca lor beneficiaza altii. Si uneori nu-i inteleg de ce vin cu banii inapoi din moment ce au plecat. Poate ca-s mai patrioti ca mine, dar cred ca alta e problema.
Nu am facut niciodata diferenta intre un muncitor si un cercetator. Ambii au capul pe umeri, ambii isi pot face treaba perfect daca e cazul. Si e culmea ca ambii isi fac treaba bine imediat cum ajung sa lucreze pentru altii, pe salarii adevarate. Doar aici nu se poate. Oare sa fie de vina slaba productivitate din Romania, de care se tot vorbeste? Ma indoiesc. Aceiasi muncitori lucreaza si aici si acolo. Doar ca acolo merge treaba. Aici nu.
Abia acum am observat ca subiectul este legat de cercetare nu de cercetare si invatamant. Imi cer scuze si promit ca nu se mai repeta.
Un salariu de 600-800 euro pe luna aproape ca ar fi suficient pentru un muncitor serios in ziua de azi. Dar nu e asta situatia din Romania. Si ma gandesc cu teama la vremea cand vor fi si mai putini oameni angajati raportati la cei iesiti la pensie. Daca acum e greu, in curand va fi
:lol: :D
0

#16 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 March 2006 - 07:38 AM

bitex, la 20 Mar 2006, 00:56, a spus:

...Nu am facut niciodata diferenta intre un muncitor si un cercetator. Ambii au capul pe umeri, ambii isi pot face treaba perfect daca e cazul. Si e culmea ca ambii isi fac treaba bine imediat cum ajung sa lucreze pentru altii, pe salarii adevarate. Doar aici nu se poate. Oare sa fie de vina slaba productivitate din Romania, de care se tot vorbeste? Ma indoiesc. Aceiasi muncitori lucreaza si aici si acolo. Doar ca acolo merge treaba. Aici nu. ...

Toti sunt oameni si toti au drepturi si obligatii ! Indiferent de educatie si pregatire profesionala. Aici ai dreptate!
Si faptul ca ajung sa-si faca treaba ca lumea, ... dincolo, e reactia fireasca a unui sistem care functioneaza! :lol: Nu crezi ?

Citeaza

Doar aici nu se poate.
Chiar crezi ca nu se poate ? Eu cred ca se poate, da' trebe create conditiile sa se ... poata !

Stima,
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu