telecomenzi cum fac o chinezarie mai puternica?
Postat 16 March 2006 - 01:47 AM
Postat 16 March 2006 - 09:17 AM
In ziua de azi nu mai merita sa-ti pierzi timpul cu modificarea acestor telecomenzi chinezesti. De imbunatatit nu prea ai cum sa le imbunatatesti (si crede-ma am schemele lor si foile de catalog a mai multor circuite integrate folosite in ele). Ai putea sa construiesti de la 0 atit electronica emitatorului cit si a receptorului daca ai avea cunostiintele necesare de electronist. Dar si in acest caz, suma de bani cheltuita pe piese cit si alergatura dupa acestea (unele se gasesc mai greu cum ar fi filtrul de frecventa intermediara de buna calitate, cuarturile) nu justifica efortul. In prezent, costul unui sistem RC minimal si nesofisticat (emitator, receptor un servomecanism si o pereche de cuarturi) este cam tot cit ai da tu pe piese separat, un servo si o pereche de cuarturi pe care nu ai cum sa le construiesti si care achizitionate ca atare, sint mai scumpe decit revin intr-un set complet. In plus ai carcasele de la receptor si in special de la emitator, gata facute (si nu-mi spune ca ai putea reproduce tu ceva facut industrial), cu antena montata si totul reglat. Ba mai mult, totul merge bine si nu risti sa deranjezi pe cineva cu o emisie de unde aiurea. In plus, ca sa faci tu un sistem RC, pe linga cunostinte avansate de electronica (nu-i de ajuns sa sti sa lipesti un piciorus de piesa cu pistolul de lipit), iti mai trebuie si niste instrumente al caror cost ar acoperi achizitionarea unor statii RC sofisticate si eventual si modele pe masura.
Sfatul meu "parintesc" este ca sa inveti bine la scoala, sa aduci acasa note bune si foarte bune (asta inseamna sa renunti sa mai pierzi timpul visind la modificarea chinezariilor) si la sfirsitul trimestrului III (eventual si dupa ce iei cu brio vreun examen daca e cazul) sa le ceri cu incredere parintilor sa-ti cumpere o statie cu 2 canale, un servo si un controler de viteza (cu max 250 lei le iei) care o sa-ti ofere multa satisfactie.
Ti-am scris atit pentru ca daca-ti spuneam sec "nu merita" sau "nu ai TU cum sa faci asa ceva" m-ai fi injurat si te-ai mai fi rugat mult si bine de cei de pe forum sa te ajute. Sint multi aici electronisti foarte buni care sint convins ca gindesc la fel cu mine.
Bafta multa.
Postat 16 March 2006 - 09:35 AM
un controller bun(pentru navo) gasesti pe la 1 milion si un pic (vorbeste cu cei de la navo sa te indrume)
un servo standard gasesti destul de ieftin(cateva sute de mi).
cu parintii vorbeste din timp ca pe atunci sa aiba bani pregatiti(eu asa am facut)
in rest succes la plutit.
PS @ navigator acuma e 2 semestre :wub:
Postat 16 March 2006 - 10:24 PM
cu stima,
florin
Postat 16 March 2006 - 10:32 PM
Postat 16 March 2006 - 11:14 PM
PS vezi ca ai un buton modifica la mesaje si daca ai uitat sa zici ceva poti sa bagi in mesajul ala nu e nevoie sa scrii inca 10 in plus :D
Postat 17 March 2006 - 12:02 AM
Cel mai IEFTIN mod in care se poate face modificarea e sa cumperi ceva gata facut.
Asta e un fel de rezumat pentru ce au scris antevorbitorii...
Poti contribui substantial daca te pricepi la partea de proiectare aero desi e greu de reinventat apa calda, poti veni cu noi idei privind multe alte lucruri, dar faza cu telecomanda ieftina facuta acasa e greu de inghitit. Doar pentru simplul motiv ca pe langa electronica mai e si o minuscula parte mecanica... Cum nu traim in Africa, presupun ca timpul nostru liber are oarece valoare... Fa-ti niste calcule si vei descoperi singur ce-i convenabil, si ce nu.
Scuze de deranj, revin doar daca sunt neclaritati in ce am scris.
Bafta in tot ce faci!
Ovidiu.
Telefon: 0721 385365
Postat 17 March 2006 - 09:54 AM
A sti sa gauresti, lipesti, rasucesti o sirma nu inseamna sa te pricepi la electronica. Daca chiar te pricepeai UN PIC nu formulai astfel intrebarile si cerintele.
Ti s-a explicat de ce nu mai merita AZI sa faci ce se facea ACUM 20-30 ANI. AZI e atit de ieftina o statie si se gaseste atit de usor ca trebuie sa nu ai alta treaba si cu ce sa-ti ocupi timpul sa te mai apuci s-o faci singur.
Asa cum a zis Bitex, nu numai electronica dar si partea mecanica a manselor nu e chiar simpla de realizat, dar sa mai si mearga bine si sa arate estetic (de asta chiar am uitat cind ti-am mai scris).
Daca esti atit de insistent de ce nu-ti cauti singur pe net? Te asigur ca ai sa gasesti tot ce vrei. Uite, iti dau un link unde gasesti si scheme simple (care poate n-or sa te multumeasca) si scheme nai complexe, cu sinteza de frecventa (banuiesc ca la asta te refereai cind ai zis ca vrei ceva fara cuart, desi un cuart "mititel" acolo tot o sa trebuiasca sa pui). http://home.nordnet.fr/~fthobois/ Daca totusi alea "mai performante, si faraquarturi" sint totusi prea mult pentru tine, la sectiunea "Retro" vei gasi pe cele mai simplute.
Totusi raspunde-mi si mie: la ce-ti trebuie o statie mai performanta ? La "barca de viteza de 25 x 8 cm" pe care o ai in proiect si la care inca nu sti ce cirma mai eficienta sa-i pui?
p.s. cu burghiu de 0,5 chiar nu prea ai ce face decit sa-l rupi. Poate cu unul de la 0,8 mm in sus...
Aceasta postare a fost editata de navigator: 17 March 2006 - 09:56 AM
Postat 17 March 2006 - 10:46 AM
"Avantul tau tineresc" este coplesitor si emotionant pana la lacrimi! Pentru cei mai in varsta ne aduci aminte de inceputurile noastre si tocmai de aceea, cu totii, iti recomandam unul si acelasi lucru. Cred ca o foarte mica parte din cei de pe forum dispun de bani, iar ca romani sigur suntem prea saraci pt a ne carpi. Toti cei care ti-au dat sfaturi pana acum au ffff mare dreptate, lucru care clar inca nu-l sesizezi dar da-ne ascultare, ca nu te invatam de rau. Nu ai dacat sa faci ce ti-ai propus, cu incapatanarea proprie varstei, iar dupa ce ti-ai irosit timpul (care la varsta ta ti se pare infinit si care, dupa cum bine a zis bitex, are o mare valoare) si banii, (atentie ca poti provoca pagube insemnate celor care nu au chinezarii) ne vei scrie poate pe acest forum ca am avut dreptate.
Lasa-mi te rog, nr tau de telefon sa te mai ajut cu una, alta (nu chinezarii) si s-or mai gasi sigur si altii luati de valul entuziasmului tau.
Iti doresc mult, mult succes in ceea ce vei face, indiferent de hotararea ce o vei lua.
Postat 17 March 2006 - 11:07 AM
Mai ales acum, cand are timp si avant!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 17 March 2006 - 12:15 PM
Ciobelix din experienta mea cel mai bine e sa folosesti module radio comerciale pentru comunicatii pe distanta scurta in banda de 433Mhz, iti recomand sa fie FM desi sunt sensibil mai scumpe, sunt scumpe din motive f intemeiate. Te vor scuti de multe neplaceri mai ales ca sunt artificii de a le marii raza de actiune simtitor fara amari puterea de emisie (ingustezi banda de receptie si scazi viteza de transmisie).
Inainte de telecomanda pe care o am acum am avut una cu radio facut de mine in banda de statii FM si ca emitator eveam un radio microfon! Dar performantele erau prea slabe sa o pun pe un aeromodel (pentru barci si masinute ar fi ok ca ele nu se prabusesc in capul nimanui).
Iti urez succes la mesterit!
Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 17 March 2006 - 12:16 PM
Postat 17 March 2006 - 12:46 PM
Navigatore cred ca ciobelix se referea la emitator-receptor cu oscilator bobina-condensator (LC). Stiu ca erau scheme prin anii '80 in diverse carti... una dintre ele chiar mi-a umplut copilaria de bucurii- "cibernetica" (nu mai retin cum se numea autorul dar avea multe montaje interesante...). Ba chiar te invata sa construiesti un releu electromagnetic care sa inchida/deschida un circuit.
Nimeni nu zice ca e bine sa-si piarda timpul incercand sa reinventeze roata dar nimeni nu poate sa zica ca a incerca sa guste putin chiar din lucrurile anilor '80 este inutil!
Parerea mea e ca n-ar strica sa incerce asa cum a zis si Marinarul sa faca un radio oricat de simplu... toate aceste lucruri duc la formarea individului!
MIG-29
Postat 17 March 2006 - 01:09 PM
Postat 17 March 2006 - 10:35 PM
MIG-29, la 17 Mar 2006, 12:46, a spus:
Navigatore cred ca ciobelix se referea la emitator-receptor cu oscilator bobina-condensator (LC). Stiu ca erau scheme prin anii '80 in diverse carti... una dintre ele chiar mi-a umplut copilaria de bucurii- "cibernetica" (nu mai retin cum se numea autorul dar avea multe montaje interesante...). Ba chiar te invata sa construiesti un releu electromagnetic care sa inchida/deschida un circuit.
Nimeni nu zice ca e bine sa-si piarda timpul incercand sa reinventeze roata dar nimeni nu poate sa zica ca a incerca sa guste putin chiar din lucrurile anilor '80 este inutil!
Parerea mea e ca n-ar strica sa incerce asa cum a zis si Marinarul sa faca un radio oricat de simplu... toate aceste lucruri duc la formarea individului!
MIG-29
da , eu ma refeream la un receptor cu oscilator. am o carte pt copii in care te invata sa faci de toate... Enciclopedia copiilor" ii zice , primul nr.va multumesc tuturor ca ma povatuiti cum sa fac si cum e mai bine, dar nu trebuie sa va certati din cauza mea... am sa incerc sa fac amandoua variantele...
cu respect si stima, al dvs,
florin.
Postat 18 March 2006 - 07:42 AM
ca alea emit prin toate balariile si in bucuresti sunt multi cu auto/navo/aero. si cine stie ce accident poti cauza fara sa vrei.
zboara unu linistit ditamai termicu de 4 kile si tu cu chinezaria ta cu steroizi te dai cu barca. oarece armonici de a ta il bruiaza pe ala si baga avionu in masina lu cineva sau chiar raneste pe cineva(Doamne fereste).
daca vrei mestereala fa una de 0(zero) altfel nu e recomandat pentru siguranta altora