Modelism - RHC Forum: Tehnica de detaliere pentru modele - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Tehnica de detaliere pentru modele

#1 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 387
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 20 January 2006 - 06:24 PM

Domnilor, exista pe piata niste placi mai mari de alama cu pe care sunt realizate detalii pentru diverse modele.
Tehnica consta ca pe o placa de alama sa fotocopiezi un desen , dupa care sa introduci placa intr-un acid, iar cand scoti placa sa ramana numai modelul desenat.
Stie cineva cum se poate realiza tehnica sau macar anumiti pasi din ea?
Stima,
Sorin
0

#2 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 20 January 2006 - 06:49 PM

stiu ca erau niste folii(pt facut circuite imprimate) care le scote-ai la imprimanta cu laser si apoi transferai desenu de pe folie pe placa cu fieru de calcat pe placa de cupru si apoi o corodezi.
daca ai gasi tabla de cupru asa la vreo 1mm grosime sau chiar mai putin sa poti incerca cu folie din aceea.
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#3 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 20 January 2006 - 07:33 PM

Daca vrei doar sa realizezi desene prin gravura chimica, pe o placa metalica (si aici depinde de materialul placii !), poti sa apelezi la o tehnologie domestica utilizata la tipografiile care folosesc tehnologiile vechi de zincografie.
Avantaju' este ca poti realiza ORICE fel de desen cu o rezolutie DESTUL DE BUNA. totul depinde finetea mastii de transfer a imaginii pe suportul metalic.
Procedura e cam asa:
1. Se face filmul desenului pe care doresti sa-l transferi pe metal la scara 1:1.
2. Se depune uniform si omogen un fotorezist chimic fotosensibil (de regula la ultraviolet, ca sa poti lucra la lumina, fara sa bajbai !)
3. Se usuca la temperatura specificata.
4. Se aplica filmul cu desenul peste placa metalica pe care a fost aplicat fotorezistu'.
5. Se expune totul, 6-8 minute la lumina ultravioleta.
6. Se developeaza desenu' de pe placa, si se indeparteaza rezistu' chimic, care nu mai este util.
7. Se corodeaza placa metalica in reactivu' aferent metalului placii. Timpul de corodare, depinde de profunzimea dorita a corodarii.
8. Se spala fotorezistul de pe placa precum si reactivul chimic si se pot face o serie de artificii grafice, artistice, folosind tusuri sau culori pentru a scoate in evidenta esenta desenului.

Este de preferat ca desenul sa contina contururi clare si nete cu nuante intermediare cat mai putine. De regula se foloseste un raster in special pentru desenele, care contin mult alb (material care trebuie indepartat).

Stima,
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#4 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 20 January 2006 - 07:56 PM

Exista o firma in germania care comercializeaza produse pentru acest procedeu.Vezi subiectul deschis de mine astazi "ebay support....."
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#5 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 21 January 2006 - 04:04 AM

http://www.pulsar.gs/index.html
http://www.ares-server.com/Ares/Ares.asp?M...roduct&ID=83123
La acesta din urma folia de fotorezist se preseaza la cald pe tabla. Eu nu am mai vazut acest procedeu pana acum. Iar filmul se face pe impimanta cu jet de cerneala.
Si in general este interesant de studiat tot site-ul...parerea mea.
http://www.micromark.com/

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 21 January 2006 - 04:22 AM

0

#6 Useril este offline   mmc 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 20-May 04

Postat 23 January 2006 - 08:34 PM

Pentru inscriptionare prin gravare chimica se utilizeaza cateva metode:

- metoda de desenarea manuala a stratului de protectie;
- metoda serigrafica;
- metoda cu transfer termic;
- metoda fotografica.

Daca vrei sa obtii calitate, rezolutii satisfacatoare si reproductibilitate pe inscriptii cu suport din cupru, metoda de desen manual nu se ia in considerare.

Metoda serigrafica asigura o buna reproductibilitate, nu necesita experienta, costurile materiale sunt scazute, rezolutiile sunt satisfacatoare/bune, dar apar dificultati legate de procurarea materialelor (sita serigrafica, fotorezistul, dizolvantii pentru recuperarea sitei si cernelurile). Are avantajul ca permite obtinerea de efecte coloristice daca se utilizeaza site si cerneluri adecvate.

Metoda de transfer termic (cu folii P&P) asigura o buna reproductibilitate si rezolutii bune, dar este destul de incomoda si foarte strans legata de asigurarea unor conditii termice severe. In plus, calitatea acestor folii difera de la un producator la altul, de la un tip la altul si chiar de la un lot la altul si in consecinta si rezultatele lasa de dorit.

O tehnologie nu chiar usoara (dar nu mai grea decat cea cu P&P) insa care, odata insusita, duce la rezultate spectaculoase, este cea fotografica.

Urmareste, pe pagina http://forum.softpedia.com/index.php?showt...&hl=metoda+foto si urmatoarele, posturile referitoare la Positiv20. Daca preferi varianta "economica", poti experimenta reteta de fotorezist propusa (si experimentata de mine de-a lungul multor ani) la postul #22 din pagina cu adresa de mai sus. Unicul dezavantaj al metodei este cel legat de productivitate intrucat fiecare exemplar de model nou necesita pentru fiecare linie tehnologica (se ia in consideratie cazul unei linii cu un singur operator) in jur de 40... 50 minute (in jur de 30 minute in cazul in care se reproduce acelasi model in mai multe exemplare).

Aceasta postare a fost editata de mmc: 23 January 2006 - 11:48 PM

0

#7 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 387

Postat 26 January 2006 - 10:05 PM

Multumesc! Domnilor,
Studiez ca vorba aia mi-ati dat ceva materiale si o sa va tin la curent despre acest subiect, deocamdata vreau sa stiu la ce ma inham sau e mai usor sa le cumpar gata facute

Stima,
Sorin
0

#8 Useril este offline   Teos 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 22-February 06

Postat 22 February 2006 - 08:17 PM

Oameni buni, poate cineva sa-mi spuna cum pot imprima o imagine pe suport solid (plastic ,lemn),prin metoda serigrafica?Am cumparat tot ce trebuie insa nu stiu sa folosesc aceste chestii pentru ca nu am vazut niciodata pe cineva facand serigrafie, asadar am nevoie de consiliere.Ar fi nemaipomenit daca s-ar oferi cineva sa ma ajute.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu